Monday, September 30, 2013

Diam

lebih baik kita diam kan diri dari berkata-kata
dlm fb pn krg be ckp
dlm blog pun krg bercakap
tapi dlm diam aku ada d situ
mengisi masa lapang
jadi pemerhati
mengambil mana2 yg baik jd kan pedoman
yag tak baik buang jauh2

hidup aku
sibuk sgt dgn urusan keluarga
ujung minggu pn tiada masa mau berpoya-poya
dulu2 ada jak program
jalan2...balik kampung
skrg balik kampung pn susah
tapi sebulan skli tu balik jgk la
tapi nda puas la
balik sekejab jak

bila anak2 suda sekolah ni
banyak tumpuan sm durang
hari2 biasa
dari bangun tidur
kelam kelibut bersiap p skul
tngahri..sibuk ambik anak2 dr skul
antar ke sekolah agama

ya..anak2 aku sekolah pagi petang
sekolah s.k dan sekolah agama@madrasah
wlu pn sekolah s.k suda ada pelajaran agama..tasmik..arab nya ..jawi nya
laki aku tetap be keras mau anak2 nya sekolah agama lagi
bagi nya..pendidikan agama tu lgi penting..
apa yg d ajar d sekolah s.k tu
ada byk lg ilmu agama yg bole di tuntut d sekolah madrasah
yang mana kami sebagai parents nda mampu mo bagi kepada anak2
ilmu agama tu..pedoman seumur idup
sekolah s.k tu..menjamin ilmu utk mendapat tempat d universiti
itu bagi aku la...tp zaman skrg ni..dgn sekolah pondok pn kita bole masuk universiti
kita bole dpt kerja ya baik2...gaji yg besar

setiap hari berdoa semoga anak2 ku jd anak yg soleh solehah dan ber jaya pada masa depn mereka
kalau berjaya dlm idup tp...jauh dr landasan agama...
d akhirat nanti...sebagai ibu bapa..kita juga akan menerima balasan nya..

sambung balik kesibukan urusan anak2..
aku balik keja jam 5 ptg
lps tu..singgah dlu ambik anak d sekolah agama
sampai rumah dlm jam 5.30 ptg
penat nya..sengal kaki mendrive keta
skrg lg sana cni keta byk
ada masa perjalanan lancar..
ada masa nya..tersekat2..jem

sampai rmh.otomatik
terpikir..
kain2 kotor mau d cuci
kain2 d jemuran mau d angkat
mau di lipat
rumah mau d kemas
di vacuum/sapu
di mop
memasak
basuh piring
iron baju keja baju sekolah
sedar2 jam 10 mlm..
itu pn paling awal la bole tidur..


tapiiiii...
idup aku nda la hari2 mcm tu jak
aku akn buat semua tu ikut kemampuan dan ikut mood
laki pun teda la memaksa mau hari2 masak d rmh
ambik anak2 pn ada masa nya laki yg urus semua
ada masa nya penat
laki suru tidur awal..
lain2 biar dia urus...
aku pn ok ja
jam 8 trus tidur...
kroh3x...

tinguk
betapa dlm diam2
idup aku sgt bz dan sgt penuh dgn xtvt
itu baru cerita rutin harian
blm lg cerita xtvt jln2..mkn2..xtvt skul anak2
balik kg..gathering kawan2..jemputan kawin befday kenduri
setiap ujung minggu ful dgn xtvt
tapi tak semua nya aku mampu tulis d cni
tapi terasa rugi jgk kan
bila moment2 hepi gtu
teda di abadi kan d cni...

gambar2 pn malas mo share2
sbb
terkilan rasa d hati
bila google2..
ehhh..jmpa gbr sendiri...
jmpa gbr anak2..
haishhh...dunia maya tanpa batasan
jd baik la aku yg buat had limit tu sendiri
sebelum jd pa2...

ok bye

entri..nothing...
:)

Friday, September 20, 2013

Bila malas vs rajin

Begini la bila jd bini n ibu yg berkerja
8am to 5pm...at opis
5pm to 8am..otw ke opis blik dr opis n in btween tu...jd la chef..housekeeping..maid..tkg kebun..tarzan..ibu tiri..layan anak..layan laki..srvis utk laki...a to z...semua nya prlu kn se orang wanita..

wlu pn malas dan sgt la malas dan sgt la penat..
teda pilihan itu la tanggung jawab kita..suka atau ta suka..itu la amanah utk kita...

nasib la laki aku ni byk jgk membantu...buat kerja rmh tangga ni...dan memahami tahap prestasi kecemerlangan si binik..sm mcm bursa saham pndai turun naik..klu rajin. .rajin yg amat..klu malas..sgt la malas..hihi..

laki gue..pndai jg la ambik hati...nda pn si binik pndai pujuk laki...ambik hati binik...paham ka apa yg d maksud kn..si binik pndai la minta ganjaran..bkn jgk upah...tp tips utk merangsang si binik spy rajin n sungguh2 melayan si laki n anak2..kira mcm bonus la..

mlm ni aku rajin yg amat...jam 10 mlm
aku berjaya mnyental 2 bijik toilet aka bilik mndi dlm rumah ni...pdhl b4 tu sda atas katil guling2...
dan brjaya mngabis kn cucian pakaian utk stok 2 hari...11 lbi mlm baru siap...bkn ja cuci...siap jemur lagik...

dalam taman ni..dan d lorong rmh kami ni
aku ja la yg terhegeh2 mnyuci kain dan mnjemur kain d luar rmh smpi jam 10mlm ke atas..rumah org lain sda tutup pintu tutup lampu..

bila kain baju kotor suda abis cuci...siap jemur..jemuran kain d car porch...toilet brsih kilat2 brsinar...hati pn byk sinang...lega rasa nya...mcm te lepas beban d hati...

besok bangun tdur bole la sinang linang...

ok bye gud nite...

;)

Tuesday, September 17, 2013

17 SEPTEMBER 2013

Aslmlkum...

lama nya aku mo update diary aku ni
iya la..niat bt blog ni dlu
mo jd kn mcm diari
catatan cerita kehidupan aku yang mau di kongsi dgn org lain
klu yg sulit tu..jgn tulis cni
simpan dlm perut sahaja
proses jd taik..lps tu kc berak dlm mangkuk tandas
bole la bye bye...


itu keinginan tym rajin
tp bila tym malas tahap mcm gaban
yg mana gaban pun nda malas mcm aku ni
susah la mo ckp kan
terpaksa la redho..

last cerita hari raya
tu pn cerita belated
lps tu..byk kejadian yg buli di cerita
tp aku malas menulis


klu la aku ada kekuatan tenaga mcm gaban
kompom la aku nda malas mcm ni..
byk jgk kejadian yg membuatkan
mood kita ke laut
tp klu bole hari2 duduk dpn laut lg bes
santai ok..duduk dpn laut tenang jiwa
ilang tekanan..
sepa yg tekan aku???
ntah la...aku pn heran
sepa la tu...


begini la bah kehidupan
ada masa hepi
ada masa bersedih
ehhh..aku sedih ka
nmpk mcm hepi sahaja 25 jam sehari
hihi


aku mcm x suka la keja mkn gaji ni
lg bes klu aku keja x terikat dgn sepa2
ujung bulan duit masuk bykkkkk
dasarrrr mata duitan kan aku


duit mau..kerja malas
hihi
sebetul nya
ini ada kaitan dgn kesihatan anak aku
satu kejutan buat aku pada awal tahun ni
bila..doktor bg tau..darah anak aku abnormal
hati aku mcm tersentap..sayu..sedih..sakit
klu duit byk..aku berenti keja jaga anak shj 24 jam


darah anak aku abnormal tu
bukan nya sebab doktor sah kan ada penyakit yg serius
nau zu billah min zalik la kan..
minta2 la jauh dr semua tu
doktor sah kan...bentuk darah anak aku abnormal
sptt bentuk bulat leper mcm piring
tp darah anak aku bujur..
igt kan lps anak aku kluar spital sbb pneumonia tu
dan sihat sda..teda la pa2 yg merisaukan
rupa2 nya..pneumonia tu ada satu petunjuk kepda kami
untuk memberitahu kami bahawa bentuk darah anak aku abnormal
blurrr aku tym tu..tp bersyukur ke atas YANG MAHA BERKUASA
kerna setiap kejadian yg kita lalui ada hikmah nya
dr ctu kami tau mengenai bentuk darah bujur
teda pa2 penyakit tp ...its abnormal ok!!!
dan doktor kena check darah anak aku setiap 4 bulan!!!
klu teda pa2 knp mau cek darah setiap 4 bulan
knp???
ini yg membuat aku sedih..sgt2 down...tp aku kembali kepadaNYa
membawa hati yg terluka..mengadu duka hati..dan berdoa..
PINJAMKAN LA ANAK INI iaitu TSAQIF NAUFAL KEPADA KU SEHINGGA KE AKHIR HAYAT KU
DIA LA WARIS KU YG AKAN MEMBACA KAN AKU DOA BILA AKU TIADA DI DUNIA INI..

kenapa perlu pantau darah bentuk bujur
sbb darah ni sensitip
mudah pecah..bole jd anemia tanpa di sedari
sbb tu dlu anak aku ni mudah sakit mudah demam
dan sgt la kurus banding kakak nya
dan utk long term risk..yg di takuti bole jd jgk akan ada efek kpd KIDNEY..
ini yg membuat kan hati aku bagai di siat2..knp..knp..knp..
tp tiada jawapan nya...

last review..result darah semua ok..cantik semua nya
nex review bulan oktober ni
hopefuly..result darah pn sama jgk mcm tu
teda ubat yg d kasi..tp di kasi bekal dgn vitamin asid folik..iron..multivitamin
satu pn kami nda kasi mkn..dan kami nda ambik pn ubat tu..
kami jaga dia mcm dia baby..ibarat menatang semangkuk minyak yg penuh..
dan terus kan minum susu pedia sure nya..umur 7 tahun
masi lg minum susu botol..biar la..aku nda kisah pn..asal kn dia mau minum susu..


mood aku buat kerja pn nda ter urus..mmg semua nya lari
semangat aku berkerja pn lari..
badan d opis..tp hati melayang-layang..


dalam keadaan mcm ni..macam-macam lg masalah yg kita hadapi
masalah perangai manusia yg dia rasa di sahaja ada hati..
dan org lain teda hati..hati org lain hati ayam yg bole di goreng dan di ratah2..its ok..its ur tym..terus kn la menyakit kan hati org lain..
dunia ini bulat..hidup aku tetap di terus kn...teda yg kurang teda yg lebih..
semakin kita di uji semakin kita mendekati diri kepada YANG MAHA BERKUASA
semakin aku menginsafi diri ini..semakin aku sedar kekurangan dan kelemahan..semakin aku bersyukur kepadaNYA
sesungguhnya..kita di uji kerana TUHAN sayang kan kita..sayang kan hamba nya yg daif ini..
ia nya ibarat di kejut kan dari tidur yg lena..dan menjadi kan aku semakin aku belajar untuk menjadi org yang lebih baik dari yg semalam:)

sesungguhnya aku ingin mengucapkan..
TERIMA KASIH BANYAK2...SBB PENGALAMAN ITU SANGAT BERHARGA..


sekian:)