Monday, August 19, 2013

raya 2013

selamat hari raya
mohon maap zahir dan batin
if ada yg terluka tersinggung terasa
dlm membaca catatan gue d cni
tu pn ntah brapa org ja la pngunjung setia aku d cni...tq:)

mood menulis b4 raya n lps raya mmg teda
membaca pn malas
even d fb...aku teda mood..

sambutan raya tahun ni
giliran d kg laki...
urmmmmmm.....malas mo ckp
selalu nya aku no feeling or berkira
kg bkn jauh pn
tp tahun ni...tiba2 hormon nda balance
tmbhn lg raya tahun ni musim ujan memanjang
jd kureng la meriah kn...tersekat xtvt

sedih nya...raya ketiga baru aku dpt balik kg
kamu urg tau ka..raya ketiga tu
mood raya sda sgt sgt kureng...
wlu pn d kg sblh mak aku tetamu masi ramai yg dtg berkunjung...
tapi suasana raya tu mcm sgt sgt kureng...

laki aku ckp mmg tiap tiap tahun turn bgtu
raya ketiga baru pigi kg giliran yg kedua...
uwarrrrggggggghhhhhh.....
aku rasa aku blm ilang ingatan....mn da bgtu...besa day 2 raya sda pindah rmh. ..kdg tu raya day 1..pigi jgk brkunjung rmh mntua..tapi tahun ni...laki aku buat peraturan baru plk.....sungguh aku sakit ati...bkn nya jauh pn...15/20minit driving...tapiiiiii......eeee...bla d igt sakit ati..inda apa...just wait for the nex yr....aku balas dendam tu.....tym tu nnt ai don care...raya ketiga baru pigi kg laki....ntah knp laki aku taun ni....byk mkn nasi kerabu kali smpi lupa rutin tahun2 suda...gerammnnn.....ada lori ada bas....

gambar raya teda...
ada la jgk brgbr tp teda mood aku mo tinguk tu gbr dlm kamera...kbtln lg tema baju itam...nahhhh...ngam betul mcm org berkabung...

raya aku paling bes....lps smbhyg raya..mkn2..salam2..gbr2...lps tu tidur...bgn kjb tdur...bgn kjb..tdur...heavennnn bijik mata aku...raya day 2 pn.gtu...mlm ja aku braya 1 bijik rmh...buruk perangai kan...tp mcm mn jgk..ujan lebat turun...laki aku pn pigi kuburan d kimanis n braya rmh sodara sana...lps tu blik rmh tdur...tetamu yg dtg pn kureng...ehhhhh...mungkin ada tp aku nda sedar sbb aku tdur...

tp serius bh bkn aku sngaja..d rmh mntua aku byk kakitangan utk bt krja rmh..jd kaki dn tangan aku teda diperlukn lagi..krja aku hnya mngurus pakaian laki n anak2 shj...

tapi bila balik kg aku...aku jd org gaji...mndi pn nda smpt...pakal ja mmg aku d knl..klu nda mmg org igt aku maid...

arini 1st day keja...ptt naik keja 15hb..tp my idung bt hal..dpt la mc 2 ari...jd mcm cuti pjg la plk...pdhl aply cuti rehat 5 ari shj...itu namanya rezeki...wlu pn sakit...rezeki cuti free..sakit teruk sehari..tp bla jmpa dktr d injek..n mkn ubat..ari kedua sihat jgk la..no more sneezing n gatal2 d idung..mata berair2... kos jmpa dktr rm170...gilak mahal....dpt mc 2 ari....laki aku ckp mc tu pn masuk dlm kos 170 tu....dktr ckp resdung aku punca nya...dn aku rasa ni misti psl kapet yg aku hampar d ruang tamu tu....blm vacumm dr last raya tahun lalu aku gulung...ni psl laki aku malas vacuum sbb kata nya sda vacuum sblm d simpan aritu..nda psl2 kluar kos rm170 psl tu....tp ini semua sda takdir...apa pn alasan nya itu cuma sebutan kita sebagai pnyedap hati...

ok la bye..

Monday, August 5, 2013

persiapan raya

Baju baru. ..ok
baju baru yg baru pkai sekali dua..
ok relevan jgk utk baju raya
baju rumah yg masi baru...
pun byk jgk...

no feeling la bila raya
mau beli baju raya.
sbb mcm tiap2 bln ada ja baju baru d beli..
sepanjang tahun soping baju
antar jahit baju sama tailor...

dulu2...feeling mau raya tu
sangat susag mau dikasi sama mcm skrg
walaupun dlu beli baju raya cuma d tamu
d kadai pakistan..atau pakistan yg jual kain dr rmh ke rumah....atau beli baju raya di kedai papan apek...sgt2 gumbira rasa d hati...
beli pn cuma sepsg 2 shj...
suda rasa sgt sgt bahagia..
gtu jgk beli kasut atau sandal
beli d tamu sahaja..
harga teda igt..opkos la murah sgt..
tapi tym tu duit sgt susah..
adik beradik ramai..7 org
yg kerja bapak shj..
jd imagine la betapa sengsara nya
mama aku berpikir tym mo raya
mo kasi sedia baju raya kami..
baju raya baru beli terus pakai
mcm nda prna la kna cuci dlu
dan dlm setahun cuma skli shj beli baju baru
tapi cukup jgk pakaian aku dlm seminggu
tp yg paling aku nda lupa bila ada xtvtd sekola alu brpikir mo pkai baju apa..sbb aku teda pilihn baju yg byk..t shirt seluar jeans semua tu...aku nda prna rasa tym aku skula...sedih kn...
prna tu ada xtvt sekola...aku pkai t shirt mama aku...sluar plk...pkai la track suit itam..yg nipis..

anak2 aku..no feeling bila bw soping baju raya..
baju2 dia org yg x pkai lg byk...byk skli..adayg sda bg sm sepupu dia org...dn ada yg aku simpn..sbb syg sgt aku tinguk masi baru..dn hrga masa beli pun mhl...mmbazir kannn

dulu2 spenda smpi longgar dn nipis kuyak2 ckit2 d pkai shj....skrg stok spenda...penuh satu laci..spenda x pkai lg tak kn mo bg org kan...

anak2 suda d kampung...sunyi rumah
tapi aman damai aku mngemas dn mmbrsih..
dan utk sekian kli nya maid part tym aku tu resign lagik...buat tebiat lg bila sda 2/3mons keja..hi demamd mo gaji mhl..krja ckit...gila apa...last 30hb tu dia brenti...slps aku mnegur krja rmh yg d buat teda bersih dn teda complete...mcm kn spjg bln posa ni kerja nya sgt2 la ringan...mls mo bising2 tahan ati shj....ngam aku blik krja penat tinguk krja nya teruk trus sku sma complaint..

jadik dgn tenaga super woman
mlm ni siap vacuum dn mop lntai bwh..
lngsir bwh di cuci iron dn gntung..
sarung kusyen pun...

penat nya....

ok..to be continue..gue ngantuk bangat;)

Thursday, August 1, 2013

wik end yg lepas

banyak yang mau di tulis
tapi mood malas memanjang..
penat jgn ckp la..semua org pn penat
sibuk pun apa lagi..
last wik end aritu
berabis kerja keras menyiapkan order2 org
akhir nya siap juga..
nasib la tym tu..anak2 balik kampung
jd aku bole konsentret buat order org
sambil2 tu..sempat juga mencuci langsir bilik atas
langsir tu dari tahun lalu nda becuci..
langsir tu berat2 dan besar...sengsara juga
kalau mau di cuci..lepas cuci mau iron gantung balik..
suda la itu ja satu-satu nya set langsir aku dlm rumah nie
sadisssss...hihi
tunggu 5 tahun baru la plan menempah langsir baru..
aku prefer tempah dari beli ready made
atau beli kain upah org jahit..
size jendela rumah aku tu lain2..
jadik aritu masa masuk rumah ni
aku panggil kedai tu ukur dan aku pilih kain ..
harga mahal jgk la..mau 2ribu..itu pn sbb masuk rail n kayu semua
sengaja pilih kain yg bagus..dan tebal..jd tahan lama..
lepas cuci langsir tu..baru la nmpk berseri-seri...
langsir bawah last yr ada cuci..
tu pn suru maid aku part tym buat
tapi mmg kureng memuaskan la dia buat..
dan yg bikin stresss dia cuci langsir tu skli dgn dawai penyangkut kici2...
dia nda iron trus sangkut...kusut masai mcm apa ja d gantung nya..

dan tahun ni 1st tym la aku buat sndiri..
laki aku cuci cermin jendela..
be kilat owhhhh dia bkin ..
kalah si om...hahah

2 hari tu sungkai nda masak..
1 kali beli mknn d bazaar asia city
lepak sungkai tepi pantai dlm kereta
besss...plk mcm org be dating...hihi
licin semua tapau mknn kami
nasi kerabu nasi dagang ayam percik dan jus lobak jus sikui..
laki aku ckp yg tu betul2 melantak..
lps sungkai..balik rmh cpt2...
2nd day tu beli d bazar indah permai dekat rmh
ctu teda pa2 yg spesel ..besa2 shj

hari 6 tu..aku pigi psr besar kk
beli ikan..udang kertas..ketam..
bukan utk di masak sndiri
tapi utk bawa balik kg
klu musim raya ikan di kg mmg susah
jadi aku beli udg kertas 2kg
ikan putih 5 ekor dlm 7 kg semua
ketam 3 kg..besar2..
ikan tuna 2 ekor
semua ni aku siap kc bersih..
pack cantik2..nnt sng angkut balik kg..
nasib esbok ada 2 jadik no prob utk simpan ikan byk2..
tym tu sempat juga p pasar rempah dkt ctu
beli stok rempah ratus timbang utk bw balik kg
rempah kurma
rempah kicap
kayu manis
pelaga bunga lawang
gual melaka
ketumbar jintan manis pedas
dan luap la biji pala..
beli 3 kotak rempah beriani brand manggal..
mmg bagus guna jenama nie..
1 bks/box kici tu
just nice utk msk nasi beriani basmathi 5 kg..
lengkap semua rasa..

daging/ayam blm beli
wik end ni mau pigi psr lagi
beli segala bwng halia serai
misti pasar jem dan crowded dgn org tym2 mcm tu..
tp no harm...aku besa suda masuk psr..
dan aku suka membeli belah di pasar besar kk tu
nampak mcm semua mau di beli..
kalau masuk d arae rempah ratus tu..semua mau di beli
masuk psr ikn pn gtu..ruang sayur2 buah2 pn gtu
dan yg membazir nya suka beli sayur tp memasak sayur kurenggg
smpi kn beli sayur akhir nya jd kering dn buruk...

sekian cerita wik end yg lalu..