Friday, July 26, 2013

sungkaian yg malas

makin lama makin byk penyakit malas ni..

rabu tu..mmg malas masak..
dari pagi memikir apa yg mau di masak utk sungkai..
tp otak blur...dan selera out..
last2 b4 kluar opis
decide utk menapau
nasi ayam penyet dan nasi kukus ayam berempah..
sanggup tu driving jauh semata-mata malas memasak..
tapau ayam penyet di restoren nasi padang jawa alam mesra
2 bungkus ayam penyet 1 xtra ayam dan 1 bungkus soto banjar
sambal ayam penyet ni pedas gilakkkk
keluar2 air mata sambil makan
minum air bergelas2..last2 kunyak cuklat kit kat..
utk ilang kan pedas..
dan malam tu smpai ke sahur ter ceber2 masuk toilet..
gilak ehhh...laki aku yg paling trauma..hihi...
nasib la anak2 aku nda pandai makan pedas..
sahur aku mkn soto banjar..terpaksa mkn drpd membazir..
dan 1 ketul ayam xtra tu..smpai arini kejung dlm esbok...
tu la tamak kan tym menapau tu rasa mcm nda cukup jak 1 ketul..
napsyuuuu..

khamis..puasa yg ke 16 ehh..ka 17..aku ni nda terkira suda hari posa yg ke berapa..
pun mood memasak malas ..tanya laki mau mkn apa...
minta masak kan mee libar lagi...boring nyaaaa...dan teda stok mee tu d rmh..
balen mee goreng udg monday tu masi ada dlm esbok..kalau mau bole d panas kan..hihi
tapi aku sendiri pn teda selera mkn mii guring..
laki ckp mkn la apa2 shj yg ada..
last2 bg cadangan suru tapau mee rojak dan soto..
tapi last2 aku kensel sbb mcm teda mood plk mo mkn yg itu..
sampai rumah..terbaring di kusyen ke penatan..sambil2 berpikir mau makan apa ya???
bukak esbok..tenung2..last2 keluar kan kepala ikan merah..
masak kari kepala ikan..!!!!
5.46 baru start rendam2..potong2..tumbuk2..sungkai dlm 6.35 gtu..
sempatttt bahhh...
masak nasi..
6.25 siap kari kepala ikan mabeles..campur sayur bendi dn tomato...
gambar yelekkkk...sebab gua malas kannnn...
dan laki aku menapau rojak dan soto plk...haishhhh
jd byk plk makanan utk sungkai...
wlu pn begitu...anak2 aku lagi sudi makan megi kari tau...
sungguh la bikin panassss...yg bapak nya pun kasi ikut ja semua permintaan si anak2..asal kan anak2 mau makan...sekali masak 2 bungkus megi telur 2 bijik telur...gerammmm jugak...tp diam2 jak la
kari kepala ikan aku masak sedapppp...laki siap ratah2 wlu pn nda mkn nasi...
dan balen kari tu...ada 2 ketul lg isi ikan..makan utk sahur berserta telur dadar..
dalam bulan puasa ni..beli telur 1 tray seminggu ...kuat mkn telur plk bulan2 puasa ni...

ok the end ^__^

sungkai dan memasak

2/3 days ni aku punya rasa malas utk masak tu punya nya la malas...tp teda pilihan malas2 pun trpaksa masak...sadisssss....

tym sahur pn gtu.. lagi la malas..klu la mama aku d kampung tau apa mknn yg aku masak tym sahur for sure dia nangessss....uwaaaaa.....hihi

Wednesday, July 24, 2013

Sympathy

saja eja mcm tu..melayu nya simpati...lagi senang..."kesiannnn nya"

dunno la how to say..
bila ada org yg rasa diri nya shj yg betul
dan org lain semua salah..
kesiannnn kannn

dan lagi kesiannnn
bila semua org terpaksa
menerima sikap seperti itu dgn hati yg pahit
dan teda kurang jgk yg berpura-pura baik..
kesiannn kan...
means org teda ikhlas dan jujur di dpn
purak-purak saja.
demi menjaga kepentingan peribadi...
hihi...kesiann...

teda sepa pn di dunia ini yg sempurna..
kita dilahirkan ke dunia
berserta kekurangan dan kelebihan msg2. .
utk saling lengkap melengkapi..
dan mnjadikan warna warni kehidupan itu  cntik spt warna pelangi senja...
tp syg nya bila org ta tau mnghargai warna warni itu...
hidup la dlm kemalapan yg berpanjangan dlm dunia sendiri...

merendah diri teda bermakna kita low class..
meninggi diri jgk teda bermakna. ..
bila sbnr nya kita ta punya apa2. ..
ckp shj tinggi...tp u r nothing...

sebenar nya aku mau ckp apa ya;)
mcm sajak ada jgk
tp nda nmpk pn seni nya...
kesiannnnn....

begini bh yg dimaksud kn
aku kesian dgn org yg rasa dia jak butul
egois
bongkak
pemarah
pedendam
tinggi diri
keras hati
perasan
sampai bila???

lu pikir la sendiri
wa tara pedulik
dan
"ada aku kesah"

yg penting mlm2 aku tidur berbantal kn tangan yg trsayang..tanpa tangan tu..tidur teda lena...dan tanpa kepala aku d atas tgn itu..yg empunya tangan jgk teda bole tidur...jadi maksud nya aku bahagia di sisi org2 tersayang..wlu pn byk ujian dtg silih berganti...kami meniti titian kehidupan ini dgn tabah sabar...sehingga la kami capai apa yg org lain jangka kami ta layak utk itu..sesungguh nya rezeki itu sentiasa ada utk org2 yg traniaya...wlu gaji beribu if rezeki x brkat...duit gaji akn abis mcm angin...

tp aku ada impian yg blm tercapai...
kepingin mngunjungi tanah suci bersama laki anak2 dn kedua org tua ku...
mudah2an rezeki utk ke sana di buka kn...
amin...

Monday, July 22, 2013

Makanan Lebihan

Arini 22.7.2013
Sungkai wit out asben...
Mcm sedih pulak...
Lain mcm jak rasa bila biasa sungkai ramai2 kecoh2..bising2..bila seorg teda..sunyi plk..
My laki dpt jmputn sungkai d hotel
Mula2 plan mo bw anak2 mkn d fast food shj..
Tp nikmat bersungkai d home sweet home sangat la bes..sbb bole mkn mcm mn jak gaya yg d mau...
Ole kerna stok lebihan mknn ari 6 tu byk..
Jd aku kasi panas shj mknn tu..
Mknn arini
Mihun goreng plus udg - pns kn semulaBh
Nasi goreng smbl udg-nasi xtra smlm
Sardin- tmbh cili potong pns kn semula
Telur goreng mata-baru goreng
Semua mknn d pns kn dgn kuali tefal yg berat tu
Aym msk kicap kemarin  punya
Air laici-lebihan ari 6
Air bandung cincau
Wlu pn sungkai dgn mknn yg simple n reheated shj..tp semua nyamannnnssss....mkn dgn puas skli
Ngantukkkkk..krohhhhhh zzzzzzz....bye;)
Taraaaaaa gbr tuan tanah yg gojes d pagi hari..bertudung bawal akhir nya..stlh d tgl kn since berkurun lama nya...

Sunday, July 21, 2013

Sakit badan

Menyiapkan order konflakes sampai jam 12 mlm..gilak ehhh penattt...and now my pinggang sakit2...byk lg order mau di bikin..sakit ni mmg da lama ada..since b4 kawin lg...dn prna bt fisioterapi treatment tp ta abis..sbb treatment tu boring dan rasa mcm bodo2 punya treatment..jahat kannn...lg pn tym tu kami teda kereta...nasib ada boipren yg setia menemani turun naik bas..dan prna jgk pinjam motor kawan...hasil review doktor dulu. .di bagi tau tulang aku ni ada trlari sikit disc nya tu...mcm terapat...dunno why??...aku agak2 psl prna jatuh tym muda remaja dulu..jatuh trgelincir d lantai..jatuh tangga asrama...tp bila kawin lama tu sakit teda..tapi sakit dtg semula masa pregnen 1st baby...terseliuh masa tunduk mngambik periuk d bawah sinki..aduhhhh bunyik meletup urat kedengaran owhhhh...otomatik sakit yg bikin aku menangis mcm budak kicik....jgn main2 owh sakit nya...sakit sangat...tym tu esok nya laki bwk balik kampung nya berurut dgn seorang tua yg mmg pemes pndai mngurut d kg tu..dan ada beberapa urg tua kg lg la yg aku pigi utk berurut...

Sakit tu lama nda dtg..klu dtg pn ckit2 ja..sakit manja2 yg biasa2...tapi since 2 years back ni...sakit tu mcm semakin teruk..dan semakin mnjadi jadi..semakin kerap plk..bila sakit dtg..buat kerja apa pun ta larat...duduk pn x bole..tunduk utk pakai spenda pun nda larat tau...ole kerna sakit tu kerap dtg..mcm ala bisa tegal biasa pula...bila dtg sakit diam2...bila sakit ilang pun diam2..hihiks...

Tapi..arini mcm terpikir plk utk teda membiarkan sakit ini dtg lg...mau usaha kan la mencari ubat nya...mana tahan bila selalu sakit dtg  mcm ni...byk kerja ta bole buat..

Arini kami sungkai d restoren raflesia chiken hut..bukan sbb sakit pinggang teda larat masak..tp sbb mau selebret befday gurl..my anak bujang...besar suda..ptt esok tp esok kn hari keja dn sekola..jd bt la arini..mkn2 d luar dn hanya beli sepotong kek secret recipe..beli byk2 bkn ada org mkn pun..klu ada rezeki besa ari raya d kc selebret ramai wit kazen2...sdg mnunggu tym sungkai..tik tok tik tok... Gbr; nasi ayam butter, nasi ayam pandan, abc tapai, kari laksa srwk, nasi ayam goreng n last is befday gurl in advance wit secret recipe brownie walnut cake..

Saturday, July 20, 2013

Bazaar atau masak

Arini opkos sy mmbuat order kastemer
Penat owhhhh...
Tapi kuat kan hati demi $$$$

Lps sahur mmg nda tidur..
Kemas rumah
Basuh kain2..
Rest kejab smpi tertidur di kusyen..

Tengok jam 2 lebi
Mcm nda larat mau memasak
Projek mngonfleks pn masi byk blm siap
Sms laki mnta  g bazaar asia city bli mknn
Laki ckp yg asia city jauh
Tp dia akn be g bazaar  indah permai
Ok:(
Di asia city ai loike...sbb ada gerai yg suda d kenal bertahun2 mnjual ctu...
Tp tamo la memaksa laki sure dia penat nda larat lg mo jln jauh. .its ok nvm:)

B4 laki smpi rmh
Dia kol suru ready mau ke bazaar
Tapi aku suru tunggu kejab
Kasi settle duku ckitttttt lg nie kunflakes mo siap...

Ntah mcm mn..smbil2 kemas dapur..
Tiba2 dtg semangat kerajinan utk masak shj
Drp kluar g bazaar..
Pdhl mula2 tu mmg penat sgt...
Ini la megika nya jd bini dan mak mak..penat mcm mn pn tetap jgk me rajin kn diri masuk dapur kemas rumah...

Menu tadi;
Ayam panggang part peha ( masuk oven jak)
Panas kn lebihan sardin dlm esbok
Goreng mihun + udg + togeh
Nasi goreng ikn nasin + tekur + kcg buncis
Nasi putih
Buat cicah kicap berlado
Air laici  dn ada lg air lebihan kemarin..
Bu jah ada beli kuih2..tp aku mkn kuih2 ni kureng..
Akhir nya ada juga rezeki utk sungkai arini
Hasil dr air tgn aku..rasa bangga sekali..
Utk tmbh bangga dan riak...siap tnya laki lagi.."sedap ayang masak"...
Opkos laki akn jawab sedap wlu nda sedap sangat pn sebenar nya...hihi
Berani mo mngondem...siap bisuk mogok lapar...
Tp mmg laki dan anak2 prefer masakan aku mungkin mmg itu yg suda sebati dlm diri dia org kannnn

Gmbar arini teda..gue pamalasyh...plus penat lagik..

Friday, July 19, 2013

Sungkai 18.7.2013

Masakan kemarin petang..

1)Sardin ayam brand..

2)Ayam ball n udg goreng..

3)Mee lebar@wide mee..bkn mee teow..yg ni mcm mee kuning tu..cuma dlm bntuk lebar2..goreng dgn isi ayam n sayur sawi..byk gilak aku msk..x smpi suku pn kna mkn...tp dun wori. .aku nda buang tu mknn x abis..aku akn bg dgn si lia..spjg bln posa ni..semua mknn x abis aku pack bgs2 sblm tdur letak dlm esbok besok dia dtg keja suru la bw plg..murah rezeki dia bln posa ni..

4)nasi goreng telur masin..klu ada nasi aku prefer sungkai nasi sbb tu mee x d mkn..tp mkn nasi putih berlauk tu x pandai plk..

5)lada jeruk bt sndiri..

6)basung ampap pedas versi org berunai..ikan ni besok sedap d goreng garing2..smpi kepala tlg bole d mkn..melalui pakcik google ikan basung ni klu d smnnjung mcm d gelar ikan selayang..correct me if im wrong..hihi..ikn ni lps goren tu tumis skli dgn bwg besar dn lada besar..sedapppp....msk ikn ni pling sng..bhn2 bwg kunyit idup dn lada blend..garam pak aji dn asam keping...

Update thru hp..dunno how to manage the pics cantik2 n proper caption wit text...sori;)

Wlu pn msk byk2 mcm tu...si kakak x pndai pn mkn semua tu..ptg tu bapak nya kasi tapau dia kfc wit rice tu...

Mkn sahur..ulang blik lauk sardin ampap basung dn telur dadar utk anak...

Arini..dunno mo mkn apa..mo msk apa..g bazaar kompom x smpt..besa nya wlu pn binggung mcm ni..bila sampai rumah otomatik dpt idea mo masak apa...zup zap zup zap...taraaaaa siap utk d mkn...tp huru hara dapur aku tym tu...

Lps mkn baru la kemas..kdg tu ada si bu jah jgk tlg kemas n cuci..sbb tu lps mkn smbhyg..aku rasa lemah sgt..tek tym utk baring2 tp akhir nya tertidur...krohhhhh krohhhh krohhhh....

Thursday, July 18, 2013

Sungkai puasa ke-8

Awal2 lg suda plan mau masak nasi lemak..
Dalam kehidupan seharian kita misti plan dulu apa yg kita mau buat...cewaaaaahhhh
Mcm butul jak semua aku plannnn. ..hihi
Sungkai puasa ke-8
Makan nasi lemak masak sendiri
Aku masak kari daging wit kentang
Kepingin mau masak ikut resepi gulai kawah..
Tp bila aku google..gulai tu means kari la...
Hahaha...gua tertipu plk...
Tapi masak kari ni ada mcm2 versi kannn...
Versi masakan kari aku selalu nya yg palingggg la simple...ikut bhn2 asas yg ada sahaja..
Daging suda aku potong2 mlm sblm..
Awal pagi lps sahur..
Daging tu letak d bahagian bwh esbok..
Spy ice cair cpt..
Sambal..
Mmg suda siap sedia stok sambal dlm esbok..
Any tym mo mkn sambal tgl kc pns..
Ikan bilis ready goreng awal2
Sotong pn siap potong awal2..basuh bersih..dn kering kn dgn tisu dapur..
Letak jgk d bahagian bwh esbok..
Keluar opis..tepat 4.30 ptg..
Zuppppp...punch out
Cepat2 kluar..drive keta..
Opis tkt 7 okay..
Tek tym jgk mo p kereta
Smpi madrasah msjid bndraya..
Kutip anak..lps tu drive out. ..Msjid cpt2
Lps tu kutip lg satu urg d tepi jln..adik aku
Terus start turbo laju2 balik rmh..
Smpi rmh dlm jam 5.30
Bukak baju semua
Terus masuk dapur
Rest pn teda..duduk2 kjb pn teda..
Tung tang tung tang..
Jam 6.30 siap semua
Masak kari daging wit kentang
Tanak nasi lemak n nasi putih
Rebus telur
Panas kan sambal
Masak sambal sotong
Hiris timun
Laki tolong buat air bandung cincau plus jagung delmonte...
Sirap bandung home made sndiri dr kg
Susun2 hidang
Sedia kaut isi pinggan
Tuang air
Azannnn berkumandang...
Penat;)
Tapi puas hati :)
Lps mkn kemas2 cuci2
Jam 7 mndi..smbhyg..
7.30...mengampai atas katilll
Terus zzzzzz.....tertidur
Tidur kjb ja..jm 8 bgn balik...
Ada org dtg
Dn masuk kain dlm mesin
Jam 10 tdur balik...
Sekian kisah pada 17hb julai 2013...



Tuesday, July 16, 2013

Posa ari ke 7

Sungkai yg paling simple utk arini
Hari ke 5 dan ke 6. .
laki bini membazaar kan diri
Menyoping mknn sungkai...
Sekali soping 50++
Gila ehhhh
Mknn yg d beli nda la byk sgt
Kenapa ka sampai sebegitu byk kos keluar
Bagi aku la kan...
Bazaar mknn kali ni..thn ni
Mak aiiiii mahal nya harga mknnn...
Butulllll...ai don lie
Minuman seplastik rm2/rm1.60 se cup
Mee tapau utk bajet seorg mkn rm2
Nasi kerabu/dagang/beriani =rm5-6
Nasi ayam rm3.60-4.00
Kuih muih sergt 3 bijik
Atau 2 rgt 5 bijik
Cakoi sebtg rm 1.50
Murtabak jawa rm2
Lauk2 be masak...gulai daging kawah..5 rgt satu senduk pngaut tu...bajet mkn berdua..daging dl 5 ketul kici..gila ehhhhh....
Yong tau fu..pilih2..kira rm10...
Mknn yg d beli ni ada yg sedap..ada yg so so saja..ada yg aduiiiii kesian nya..klu nda pndai masak tu jgn la meniaga...mknn d jual hampehhhh
Buat org marah saja. .

Arini aku masak
Nasi goreng sotong plus karot plus sotong n telur
Nasi putih utk anak
Ayam goreng tepung adabi
Buah sikui kuning/watermelon

Aku msk bubur keladi
Tp x yg mkn...
Laki ckp full sda perut nya
Tunggu lps smbhyg nnt
Tau2 mn da mkn...terus g Zzzzzzz
Air plk cincau kmarin2 bt x abis arini kc abis
Lai ci kang beli kmarin x abis
Jimatttt duit laki...
Laki ckppp puas ati mkn..dn sedapppp
Anak2 pn mkn dgn berselera wlu pn nasi putih wit aym goreng shj...

Tghari td aku ambik parcel d post opis...
Lama sda aku tunggu ni brg
Akhir nya smpi jgk
Tapiiiii....agak kuciwa ckittt
Sbb kaler yg d mau tr sasar plk dr yg d idam kn..aku plan mo jual d fb...sure ramai yg suka..
Tapi laki x suru jual..huhu
Sbb brg tu dia yg byr kn
Aku yg mnta byr kan..dan aku pilih wat ai want...
Tinguk la gbr ni..
Cantik ka...tali nya tu buli pjg n pindik...
Takut org ckp this kaler hanya utk org muda..aku kan da tuwe..sedar diri jgk ckit la...

persediaan raya

kemarin tiba-tiba terpikir
mau membeli KOMPUTER 1 SET dgn printer
hehehe

bulan posa ni
besa org soping raya
aku pulak berhajat barang lain

betul n serius sangat nie
aku mau beli komputer desktop tu
di rumah mmg suda ada
my laki sda 2 kali prna beli
yg lama kasi anak buah nya d kg
yg skrg d rumah tu
nda bes la..
ada printer pn nda bes
yg tu pn beli last 4/5 yrs ago
lama jgk suda tu kan
printer tu..pn mintak puji
selalu buat problem

tiba2 terniat mau membeli komputer tu
ada sebab..bukan suka-suka
dan bukan utk main game
aku bkn nya pndai main game
niat utk kebaikan..
kalau tercapai baru la kasi tau
cakap awal nnt nda jadi bikin malu plk

selain komputer tu
di rumah ada 2 bijik notebook
brand asus my laki beli
brand HP free ..dpt sbb pasang streamyx
masa pndah rmh baru tahun 2010
semua tu jarang suda aku guna
bukan takat jarang
sangat-sangat jarang tau
sebab aku senang bangat guna hengpong note one nie

tapi lama2 mcm boring suda guna note ni
besar sangat la
bila be cakap lekap di telinga
sangat2 la bida..
dan touch skrin kan
sinsitip sangat
tp hengpong ni aku akan guna selagi ianya bole di guna kan
aku bukan jenis yg tukar gadget bila ada new model
nehi nehi nehi..
biar org up to date
aku out dated ada ku kesah
duit utk tu baik beli emass..
ber baloi lagi kannn
hengpong ni setakat bole kol in kol out
cukup la...
main game pn aku nda pandai
tapi hengpong aku byk kana install game
gerammmm nie...semua ni keja si adek..
mcm2 game ada dlm tu
wall paper hengpong aku lagi la haru
gambar segala avengers steel man
dan si POU..
tiap kali aku tukar
tiap kali tu jgk la di tukar balik
last2 aku biar jak..

pasal menyoping raya
rasa nya teda byk lg yg mo di beli
anak2 suda besar
baju2 baru dia org tu byk
seluar jeans pn byk dan masi ok
aritu d sogo ada beli ckit2 jgk la
my laki x jahit baju melayu pn
si adek pn teda
cuma si kakak sahaja jahit baju kurung baru n jubah
aku plk sentiasa mengantar kain p tailor
baju keja ku itu la baju ray aku
tapi tinguk la klu napsu besar
duit lebi2 bole la tinguk baju ready made klu ada yg berkenan
dan tahun ni kami belum decide tema apa
tema kaler pul la rasa nya
tp my laki ckp nnt kasi ejas2 la dgn apa kaler baju melayu ya dia ada
baju melayu laki byk..byg kan tiap2 tahun jahit
selama kami kawin ni cuma baru 2 kali saja raya x jahit baju melayu
adek pnya baju melayu pn byk
sebab aritu tahun 2011 aku p kl
membeli baju melayu ready made di kedai nama BAK di jln tar
tp tym tu besar plk utk si adek
jadi aku simpan shj..dan last yr muat sda
tp still besar ckit
dan masi baru sbb jrg pakai
kain pn cntik..jenis koton tu..
oh ya masa adik aku kawin aritu
anak2 aku jahit baju jgk utk ikut tema majlis kunu
jadi ada rasa lega sangat la tahun ni
sebab mcm teda pa2 yg byk mo di soping kan utk raya
mungkin beli spenda baru jak la..hihi
dan aku suka beli cadar baru kalau raya..

dalam rumah plk..
since pindah sampai skrg teda yg bertambah
langsir suda 4 tahun masuk tahun ni
cuci saja ..iron..dan gantung semula
lagi pn masi nmpk ok dan baru..
gila aku mau ganti langsir tiap2 tahun
pokai aku..
satu rumah atas bawah mau nya beribu tu..
aku bkn jenis nya beria2 mau serba baru klu raya ni
yang penting hepi..
ada makanan sedap2..
jumpa famili dan together2..
itu lebi bermakna...kannnn

kuih raya pn tahun ni mcm teda mood mau beli
ada booking utk bw balik kampung saja la
utk d rumah sndiri
mcm teda rasa nya
klu ada baki yg di kampung mntak ckit mana yg sedap tapau bw pulang kk
tahun nie..aku teda planning mau bt open house
mau save bajet utk benda lain..
tp dunno if terbuat jgk..
suda 3 tahun berturut2 aku buat open house ..
dan tahun ni rasa nya ramai yg suda ternanti2 open house aku tu
tinguk la mcm mn kan..
if ada rezeki..ada la tu..

panjang lebar plk ..
bila start menulis
non stop
ada saja yg mau di tulis

hajat membeli komputer
tetap membara-bara dlm hati
sampai terpikir mau guna
loan kerajaan yg dikhaskan utk komputer
max 5 ribu
dgn jumlah tu aku plan klu dapat
mau beli yg terbaekkkk punya...
alang-alang membeli kannn
rasa nya mcm byk plk urusan utk bt loan tu
tapi sayang plk nda guna kemudahan tu
rugi weiiii..interest nya murah sgt tu
dengar org ckp la..
belum servay lagi..

dan kalau jd beli
ini la 1st tym aku membeli komputer utk diri ku sepanjang umur ku ini...
tym belajar2 dlu mana la mampu...
niat membeli pn nda perna
sedar diri juga tym tu
lg pn tym aku belajar kurang la org guna komputer peribadi
besa guna di makmal komputer yg disediakan saja...

ok la susah mau stop ni..bye

Monday, July 15, 2013

Dalam rumah ada rumah

Lps sahur nda tdur..
Aku kemas apa yg patut..
Selesai semua...
Dapur aku d transform jadik kilang
Arini done suku order org..

Dan my laki pun sibuk non stop..
Dari dapur ketung ketang bunyik kerja yg dia buat d dpn rmh tu..
Sampai la anak2 bangun..
Join sekali be tukang..
Bagus la jgk kan...
Ini nama nya masa yg berkualiti..

Done my job d dapur
Tinguk durang buat apa????
Buat 'rumah-rumah'...ala toys fisher price tu..
Buat dari kotak mesin basuh..
Laki aku mmg kreatif...
Jgn heran dia bole buat kepala singa lion dancetu dr kotak...
Bkn bntuk 4 segi
Betul mcm kepala singa ada mulut telinga
Siap g water kaler lg...

Rumah2 yg d buat ni sungguh bkin gue trharu
Huhu
Tau la..kta org nda mampu beli toys ori tu
Mahal gilakkkk
Sungguh2 laki n anak2 mmbuat rumah ni..
Ada pntu tingkap..
Dn si adek bw lg lampu study  dlm tu
Dan bantal...

Tinguk la gbr ni...

Saturday, July 13, 2013

Bisnes ku di bln puasa

Nestle Cornflakes madu plus cili paste plus ikan bilis plus kacang tanah yg ranggup=krepek sambal konflakes..resepi original made by me since 2005..try n error..sy jual ni bln puasa utk raya..if hari2 lain pn buat jg if order byk..setakat 2/3  sy teda buat la..b4 posa lg kastemer yg besa order da booking..tahun ni takut2 mo bkk order luar..sbb takut x larat..penat weyyyy buat ni...nmpk simple..tp byk step..sakit pinggang aku:(
Tahun demi tahun harga brg2 semua naik..gerammmm...tahun ni sy naik kn hrga seringgit dr thn lalu...dn thn ni sy x jual pakej2 lg..sori:(
Aku ni jenis yg jual brg jenis x smpi hati..klu bole mo saja jual by 1 free 1...tp apa kn daya..uda nm nya bisnes kan...misti la ada untung sebagai upah penat lelah aku tu..
Penat nya g mngangkut brg2 dr kedai..driving jem2..msk2..mmbersih lg...tp ada ganjrn $$$...ilang rasa penat..sakit pinggang pn x rasa..
Fyi...aku ni dr kicik lg mmg da ada bakat be bisnes..zmn skulah2 pn ada pglmn jual mknn dlm klas..masuk uitm pn gtu jgk..masuk keja pn bisnes lagik...mcm2 aku jual..org opis mmg tau2 ja aku suka jual apa...rasa tgl jual org jak lg blm prna..hihi...
Sepa2 mo order masi d terima...
Harga rm25 sebalang..isi balang full smpi atas..siap kc gegar2 lg sampai full atas skli..
Mudah2an berkat rezeki d bln puasa ini...
Teda la smpi kaya tp syukur la. .atleast ada kelebihan...
Ok..:)

Thursday, July 11, 2013

1st day puasa

malam sebelum sahur..
opkos ready apa yg mau di mkn utk sahur
since umur semakin byk angka ni
selera mkn mmg merundum
mkn tu mkn jgk
tp mcm memilih ckit la bnding dulu2

nasi masak awal2..
takut lmbt bangun
rendam suhun n sayur fucuk yg baki puasa tahun lalu..
haha..yg nie lucu..kasi tau laki
aku mau masak suhu n sayur fucuk yg baki tahun lalu
tekejut dia..mcm nda picaya
tapi blm xpired la...
aku simpan baki tu dlm esbok ok..
esbok lama aku jd mcm storage brg2 dapur kering..
rendam siap2..
bawang2 skrg aku nda pyh susah kupas
ber air2 mata dan itam2 jari
sekarang aku beli bawang yg siap kupas..
timbang kilo di pasar kk tu..
senang keraja aku
ikan putih 4 kerat utk di goreng
nnt bangun sahur baru taruk bhn2..

tidur awal kunu mlm tu
sbb mau bgn utk sahur
laki n anak2 d paksa tdur awal..
awal2 pun jam 10 jgk..
urmmm

alarm hengpong aku be bunyik jam 3.30
semangat ni utk sahur kan
tapi aku masak2 dlu siap baru
kasi bangun laki n anak2..

utk si kakak dia request telur dadar kosong
tapi kan ikan goreng 4 kerat tu..
laki aku nda mkn pun..hampehh
mcm besa la aku jd dbkk kasi abis ikan goreng tu
laku lg telur dadar..
sayur suhun tumis dgn mnyak ckit plus udg kering
tu pn laku ckit jakkk

abis mkn..
kemas2..
nasib ada 2nd helper..my adik..
buli la tulung2 aku..
ringan jgk lagi tugas aku..

lps tu aku prepare ayam utk sungkai
siap rendam dan potong2 tp simpan dlme sbok bwh skli..

wlu pn aku bgn awal jam 3.30
aku jgk la yg plaing last kluar rmh
smpi opis 2 minit lg jam 8

spjg hari d opis
kepala jd toing3x..
kembang kincup rasa nya
kurang tidur kann
nda buli konsentret bt kerja

tghari urus anak sekola
bulan puasa ni sekola pn start awal dan balik awal
bagus la kan..nda la lmbt balik rmh

si kakak kluar 4.30
aku kluar opis pn 4.30
smpi msjid tu 4.40..
drive out dr msjid tu jem..
mau jgk 10minit baru smpi simpang..
pungut my adik tepi jln..
smpi rmh 5.30

kelam kabut bukak baju
masuk dapur
ambik periuk
masak nasi
keluar kan ayam
rendam kjb
kluar bhn2 utk bt nasi goreng sotong

my adik goreng ayam
aku panas kn sambal udg dlm esbok yg mmg ready di buat byk2 utk bln puasa ni..
pns kan lebihan kari ayam dlm esbok
mcm sedap jak tinguk kari ayam tu mndidih
te byg2 klu mkn dgn nasi goreng nyummmmsss
tp sori pn kena sentuh tu kari ayam

mknn sungkai
nasi goreng sotong + lobak
ayam goreng tepung adabi
nasi putih utk si kakak yg nda pndai mkn nasi goreng
sambal udg fresh  hancur
telur mata (xtra dish utk aku)
kurma ( laki aku ja mkn)
air milo ice
air sun valley merah + getah anggur
laki aku ada plk membeli air abc yg cair (aku x minum pn)
kuih murtabak kicik (laki aku jak mkn)
adik aku (bu jah) beli kuih ntah apa tu (dia jak mkn)
itu jak mknn sungkai kami
simple kan..
dan kami akan mkn sekali duduk jak tym sungkai tu
teda la ulang tayang lagi even lps terawih..
dan aku mmg dr dulu bgtu nda pndai mkn mcm2 bla sungai
kalau nasi goreng ..ok itu la saja termasuk dish2 smpingan
kalu mee goreng pn bgtu
nasi kerabu ahh itu jak la

sukur alhamdulillah..rezeki utk 1st day puasa 2013..

Lia datang jugak :)

Balik dari mengurus anak sekolah
samapi rumah
bukak gate
tekejut tinguk kunci mangga tu teda tekatup
lepas tu tinguk grill pintu pun tebuka
aikkk..aku lupa ka kunci semua tadi sebelum jalan..

tapiiii
aku senyum lebar lepas tu
hihiks
aku nampak selipar jipun si lia
yeayyy
lia datang la..
senang hati aku
masuk rumah
tinguk lantai bekilat dan bersinar2 lepas kena mop
panggil si lia..dan tnya knp x teda datang
bla bla bla...ada jak alasan nya mcm besa
dan mcm besa aku ni ndak pndai mau marah
ya la tu..wat ever pn reason nya
hati aku senang suda tinguk rumah bersih
clean & clear
aku nda buli la tinguk rumah messy
aku mau sentiasa bersih
jadi hati pun tenang
dan hepi jak
mood mau mengemas
dan memasak pn bes
nama jugak rumah ku syurga ku kan
harus la sentiasa ada ketenangan dlm rumah kita
baru la rumah tangga harmoni
laki balik rumah pn hepi jak
anak2 pn gtu jgk
dan kita banyak masa bersama laki dan anak2

aku mmg bergantung dengan helper
sebab bagi aku
bila aku balik keja
masa aku banyak abis mengurus rumah tangga
mengemas..membersih..melipat kain..meng iron baju2
bila la ada masa mau bergurau senda
memanas lagi adalah kannn..
itu aku la..nda tau org lain kan..
sekarang balik keja
yang aku buat memasak dan cuci kain sahaja..
sidai kain pun depends la kalau ada masa buat
kalau nda tinggal dalam bakul tunggu si lia sidai
tapi lepas masak dan mkn2 tu kompom la bh d cuci
nda kn tunggu bisuk si lia dtg baru cuci
dasar pemalas la bah kan kalau bgtu
ada nya si lia pun
atleast dpt kasi ringgan beban aku
kalau balik keja sisa sisa tenaga yang tinggal
kita tambah lagi dengan keja rumah tangga
jadi bila masa mau melayan laki...
kwenggggggggg;)
hihi

p/s: nanak ya sy ada buat bisnes utk raya..tp 1 jenis shj yg sy rajin buat dulu dan kini dan selama nya..

Tuesday, July 9, 2013

Lia w r u???

Bisuk puasa :)
Selamat berpuasa
Selamat bersahur
Selamat be sungkai
Dan selamat berterawih:)

Berapa punya byk selamat la..

Aku cuti lagik!!!
2 hari ok!!
Dari kemarin n todays
Hihiks
Cuti sempena berpuasa
Bg tau bos atas urusan klorga..
Betul la tu..
Byk nya urusan aku..
Dr bgn tdur smpi ke tdur non stop

Dan aku bercuti jugak
Sempena mmbuat bisnes konflakes aku tu
Aku bt bisnes tu since dr si adek blm ada lg..
Nahhh...skrg si adek suda 7 tahun...

Tahun ni..aku mcm mood slow ckit mo bisnes2 ni
Dunno why??
Myb suda tua..
Or malas!!!
Tapi bila memikir kan psl $$$$
Wahhhh....terus cargas dan gagah...

Tapi kan...2 hari ni
My big problem is..
Si lia aka my part tym helper
Yg dtg rmh hari2 tym aku keja
Yang Kasi brsih mop sapu cuci toilet kemas lipat iron baju2 dan apa2 la yg sepatutnya...
Suda 2 hari termasuk hari nie
Dia teda datang...w r u lia??!
Msj pn teda..telepun bg tau pn teda..
Aku ni mau jak marah..
Tapi mengenangkan khidmatnya
Amat la d perlukn..
Jd sabar jak la bt masa ni..
Last wiks dia ada mslh..
Anak buah dia sakit perut mau branak
Lps tu dia mau urus p spital..
Lps tu mo d operate
Lps tu mo d lawat..
Tapi knp smpi hari ni ko masi teda lia...
Gerammm pn ada...grrrrrrr
Tapi imune suda aku sm peel2 maid mcm ni
Jd..bgs aku biar jak..sabarrrrrd
Jgn dia berenti keja terus suda la..
Bulan puasa ni aku amat memerlukan helper..
Gila ehhh kalau teda helper...
Mau nya aku hari2 jd harimau..nngaummm
Penat dan nda larat aku mo bt semua tu..
Harap2 la si lia datang bisuk..lusa..tulat...
:(

Monday, July 8, 2013

Harga Ayam di kk lagi mahal!!!

Aku dgr berita tv..
Harga ayam mahal!!
Sekilo RM8.00-RM9.00...
Mahal ka tu...???
Bagi kami org cni kk
Harga tu kira murah tau..
Besa aku beli RM10.00 sekilo ayam bulat
Kalau ayam yg potong2 tu sekilo RM11.00
Aku rasa berapa tahun suda ni
Aku beli ayam dgn harga yg mcm ni
Teda prna aku beli ayam dgn harga di bawah RM8.00..sungguh pelik bin ajaib..
Kalau harga yg selalu aku beli tu mahal. .Means penjual ayam teda ikut harga siling yg ditetapkan...dan knp org d kk teda yg bising2 dan komplen..

Saturday, July 6, 2013

Adek demam

Mcm lama suda adek nda demam
Bkn mo mnta2 la kan
Klu b4 ni..tiap2 bln dia demam
Dan aku plk pikir demam tu teda la merisaukan
Bila bdn pns..demam tu ada respon bdn utk melawan kuman or something yg ganjil dlm sel bdn...jd kunu normal la klu bgtu..
Adek klu demam mmg lama...dn pns nya ssh mo turun...smpi kn idung pn brdarah..
Bila pns bdn..aku kc ubat..kc mndi..spy pns turun cpt...klu x jg ok..baru p klinik. .
Smpi la..satu tahap..yg demam dia bkin takut..dn nmpk dia sgt weak n makin kurus...
Aku bw dia p klinik dr prem mnta check drh n x ray..dn ctu la kami tau..dia rupanya ada pnyakit yg lain..pneumonia..ada infeksyen dlm paru2...nasib la tau cpt...klu inda????
Slps tu mmg kami trauma betul klu adek demam..sbb demam dia yg last aritu....sgt2 mnyedihkan..klu d igt..nasib la kami cpt..klu kami bt2 mcm besa kc ubat shj..kc mndi shj...dunno???
Dan...disebalik semua kejadian itu..rupanya ada lg berita trsrmbunyi yg hendak d sampaikan...betul la bila d ckp...bhw d setiap kejadian itu pasti ada hikmahnya....nahhhh....akhirnya kami dpt tay..darah adek abnormal..dn ada certain2 kes yg misti d pantau di jaga..
Dan smlm b4 tdur bdn adek rasa pns2 mo demam lps dia bt homework sm bapanya..dia trus tidur..nmpk sgt penat...siannnn....dn kami start risau...last yr..d awal puasa la dia demam teruk tu...tp dlm hati doa2 minta nda la jd mcm last yr tu...
Tapi td pagi..sblm jam 3 pagi...kami te bangun bla tersedar panas bdn adek kuat..cpt2 laki aku kc bgn adek..slowly..dn dia pn bgn jgk...kc mkn ubat demam..siannnnn....mcm pasrag jak dia skrg klu d kc mkn ubat..lps tu dia smbung tdur blik...
Pagi ni jam 8..rasa panas bdn nya turun suda..sejuk sda..kasi biar la dia smbung tidur lps kasi minum sebotol susu...
Mudah mudahan la demam nya ni x pjg..lps kc ubat ni ok la. ..
Bye:)

Thursday, July 4, 2013

Result blood test

28hb june 2013

Kami buat blood test..
Utk pasti kn drh sepa yg abnormal lagi selain si adek..result darah adek yg lain2 so far so good..teda pa2 yg prlu d risau kn..tp tetap review bt blood test setiap 4bln..dn in between tu jgk make sure teda yg ganjil/pelik berlaku sama si adek..if ada misti cpt2 bw p spital likas brsama kad review pakar ctu..
Darah aku sm si kakak ok..normal:)
Tapi darah my laki abnormal..so kompom la yg si adek mndapat gen tersebut dr bapak nya:(
Berita yg teda suka dn mnyedih kn my laki..
Dia sedih dgn keputusan ini..
Bkn sedih sbb diri sndiri
Tp sedih sbb si adek mndapat keabnormalan itu dr my laki...
Ini la nama nya takdir..
Sepa la kita utk melawan apa yg telah tertulis sejak dr azali lagi..
Aku mau ckp apa???
Aku buat2 hepi ja dpn my laki n anak2..
Life must go on...org kata..
Jd bertabah bersabar dan redho shj yg mmpu aku ungkap kn dlm diam...