Friday, June 28, 2013

Cuti lagik

Aku ni kn..cuti lagik
Pdhl baki cuti tgl ckit...
2/3 hari ni mngira2 sda
Cuti or keja..cuti or keja
Haishhhh
Runsing pikiran

Apa yg kta rancang
Teda semesti akan berlaku
Mengikut kehendak kta
Kita hanya bole meramal
Tp kun fa ya kun nya
Hanya Tuhan yg maha berkuasa shj
Yg Maha Mengetahui

28h june 2013
Appt utk bt blood test
Anak beranak
Dktr decide
Bapak emak n kakak si adek utk bt blood test
Bg mengesan sepa punca pnyakit si adek
Sbb pnyakit si adek adalah bawaan dr genetik
Dan dktr mau pasti yg adik beradik lain si adek teda mngidap pyakit yg sama..
Si adek plk mmg akn jd rutin nya utk bt blood test setiap 4 bln sekali
Klu aku x silap la
Tujuannya adalah to make sure kandungan darah si adek normal dn teda yg luar besa
Pnyakit si adek bole mnyebabkan bbrapa risiko spt anemia..krg sel darah merah..
Tp sukur la lps dia admited aritu hb dia ok..
Kesihatan luaran pn ok
Teda sda yg tiap2 bln demam
Ekceli dktr ada bg ubat vitamin
Tp nda prna si adek mkn/minum..
Rasa tu vit x sdp opkos la dia x suka
Prna sda try ambik dr dktr prem
Pun tetap sama jgk c adek x suka
Jd kami hnya brharap dgn tkr susu dia jd sihat
Jaga mknn dia..
Mudah2an adek sihat selamanya..

Appt td..jm 8.30 pagi
Tp jam 9 baru ada dktr kluar dr blik
Ambik form utk collect darah tu
9 lbi jgk baru start cucuk
Mula2 si kakak...
Doinaaaaa drama butul si tua ni
Punya ssh mo cucuk
Nangis2 lg...bkinnn pnssss
Last2 tkr si adek..
Ehhh aku dlu la b4 si adek
Sakitttt jgk tau ni dktr cucuk..
X campion ni dktr cucuk cari urat darah
Klu nurse lmbut ja dia urg bt kn
Mau sejam lbi jgk baru nurse brjaya cucuk urat si kakak lg skli
1st dktr bt..brjaya ambik ckit ja drh
Dktr ckp x cukup
Smpi memanas si bapak nya dlm tu
Aku pn x buli pujuk
Kasi tgl jak dia
Biar dktr n nurse yg pujuk
Meraung dia menangis...
Lucu jgk
Si adek siap kasi ketawa2 lg
Pdhl dlu masa d wad
Dia pn dramatik jgk mau ambik darah
10 lbi jgk baru sttle

Ekceli d opis ada bt mjlis brsama big bos frm kl
Tp aku x berani tanggung risiko dgn byk urusan lari saa cni urus anak2 lg
Bagus aku cuti..sng hati..teda rasa guilty

Lg pn arini kak ipar aku nikah
Ini pn last minit pnya plan
Kami tau pn wik end baru lps tu
Jd laki aku kompom la cuti kn
Balik kg..
Aku balik bisuk slps anak2 skula ganti lg
Klu nda mlm ni sda kami balik kg..

Seharian ni
Mnyoping brg dapur smbil mnunggu anak kluar skula..smpt jgk be salun...bei blender baru..mkn2 minum2..kopak 1ribu sedar x sedar duit tu abia bgitu saja...mcm teda nilai duit 1 ribu dlm tgn skrg ni..

Skrg melepak d mcd krmnsing..
Kjb lg lari la p ambik anak skul

Minggu ni x dpt la blik kg aku
Pdhl byk knduri d kg aku bisuk
Makcik2 aku bt knduri
Ada yg bt aqiqah..
Nasib la teda rezeki aku

PETROSAINS

5hb June 2013

Selepas dr Aquaria tu..
nex plan is pigi petrosains..
ekceli aku plan mo pigi the nex day
sbb aku pikir tu aquaria akn ambik masa yg lama utk d round..
tau2 sekijab shj..kici shj tu aquaria..entrance fee nya jak mahal!!

dari groundfloor klcc tu..
melilau jgk la kami mencari mana arah mo p petrosains ni..
ramai betul org d klcc..kbtln cuti sekolah n tym luch hour
mula2 dtg tu aku mcm perasan ada main entrance dpn tu
ada lambang petronas ..jd konpiden la aku bwk laki aku
p cari tu kaunter..takut2 tikit masuk beli d depan tu
sia2 jak naik atas kemudian turun balik
suda la lif mau naik atas tu berebut2 org mau masuk
dan itu jak satu-satu nya lif yg kami nmpk..siannn
ahli rombongan yang lain di suru menunggu jak dkt lif tu..

hasil pertanyaan ..mendapati..tikit beli d atas..hasihhh
buang karan butul..
terpaksa lg besasak2 berebut2 mau naik lif..
petrosains d tingkat 4
lif tu betul2 dpn tu petrosains..
patut la byk org !!!

kaunter tmpt beli tikit pun org berbaris pjg gila!!!
mcm  ular!!!
aku ni baris la..nama nya ketua rombongan kan..
yg lain suru meronda atau melepak..duduk betul2 dpn balkoni petrosains tu
ada ku kesahhh!! mcm org kg ;)
tapiiii...aku salah baris la..
yg aku baris tu..utk menunggu masuk dlm
org semua sda ada tikit..hihi
jd terpaksa la..aku cari kauter tikit
yg ckit jak rupa nya urg baris..hihi
harga tikit utk 8 org RM138

ole kerna semua suda lapar..
dan tym masuk pn lmbt lg
kami pn cari mkn dulu
atas tu ada Rasa food court
sama mcm d alamanda food court
bes nya cni..byk pilihan makanan..
mcm semua mau d mkn..
dan semua pilihan makanan tu susah mau dpt d kk
harga pun ok la..teda mahal teda murah..
tapiiii masalah nya ctu..tym luch hour..
susah mau dpt meja kusung..
suda la kami ramai kan..
te pusing2 la kami ke hulu ke hilir mencari meja kusung..
last2 nmpk org sda siap mkn..berdiri jak kami d tepi meja tu
tunggu tu urg lari..
itu pn meja kici sija..
dan mkn pn jd kacau bilau sebab
semua suda kepenatan dan
teda tau apa yg mau d mkn..
crowded tu tmpt..
pilihan mkn byk..
dan terpaksa sendiri p order mn kaunter yg kita suka
dan tunggu ctu..or kc tgl
nnt ambik..air pun begitu..
sangat2 bizi tmpt mkn nya
dan aku nda besa ctu
jd kurang cekap aku mau menjamu selera d ctu

lps tu masuk p petrosains..
ole kerna..pjg barisan..
takut smpi turn kami..
nda puas meninguk isi tu petrosains
jd kami d offer masuk dr pintu blkg..
kira nya mcm short cut la..
tp semua tmpt masi kami buli pigi..
dlm tu..ngam utk budak2..
baby or todler sila jgn bawak..
kerja sia2 shj..dan memenatkan diri
org pompuan mcm aku..kurenggg minat..hihi
warga emas..50-50..
ada part yg durang suka..dan minat
sebab semua tu teda di kampung..
laki aku kompom minat!!!
kalau mau p ctu jgn rushing la..
sebab budak2 enjoy dlm tu..
dan jgn tym cuti skul..
peak season ..membuat kan kurang enjoy
sbb crowded dan sasak sm urg
jd berebut2 mau pigang dan mau tinguk..
jd byk jgk yg anak2 aku x puas tinguk
aku dlm tu byk duduk shj..
cari tmpt yg buli duduk dan lepak..
biar anak2 meng explore apa yg durang suka
laki aku sempat tidur..kroh..kroh..krohh

d kk pn ada bah mini petrosains..
si adek balik2 suda tanya
ntah mn dia dgr tu..
klu x silap sana libary kk..
nnt aku cari info nya

keluar dr ctu..aku x beli pa2..
si adek mcm besa..
mau mainan lagik..
bapak nya kc beli..
tengkorak dinasor dlm tanah
kira nya mcm ahli arkeologi la
lengkap dgn alat2..
kena kurik2 tu tanah..cari semua tulang dinasor
smpi lengkap semua..means berjaya la jd ahli arkeologi
semangat anak2 aku sm laki aku jd ahli arkeologi
smpi tgh2 mlm buat durang keraja kan mencari tulang tu
suda aku marah suru tidur
baru la sedar diri mau tidur..
mcm kan nda buli tunggu bisuk2 mo buat tu..
kutur kapet hotel yg buruk ole tanah merah mainan tu..

si adek bilang..dia mau kasi tu tulang dinasor pigi mizium
nanti buli dpt duit..
ok anak ku..
bisuk kita p mizium d kk kasi tu tulang ya..

kami pulang naik monorail
jalan heret kaki smpi hotel..
mlm nya ..pukul 8 mlm p sogo
anak aku dgn baju tidur jak p sogo..
dekat jak hotel dgn sogo
ole kerana suda penat..
mood menyoping pun taraaa..
abg aku jak kc beli bapak aku sandal bonia!!!
mahal wooo..sandal jak 140..kalah kasut aku
skali sekala anak kc chan bapak menyoping
bapak mertua aku pn d kc beli sandal jgk ole my laki..
dan tshirt kemeja ..bapak aku sm jgk..
smpi ada tshirt yg kami kc beli sm warna lain size shj..'hihi

mkn mlm lewat..jam 10 mlm baru mkn..
di gerai2 dkt jgk dgn hotel tu..
tp dpn dgn hotel tune..
sedap la mkn d gerai tu..
nama gerai city karaoke cafe klu x silap
mmg ada org berkaraoke ctu
mkn ctu pun sedap2..
ada kerang kukus..nyumsss
byk pilihan mknn jgk..
dkt jam 12 baru balik bilik..
begitu la hidup melancung..
ecewahhhhh..ndak pyh pikir lain2..
yg penting jln2 soping mkn..
asal kan ada duit
semua nya beresss..
tapi ujung bulan aku kopekkkk
huhu

Thursday, June 27, 2013

cuti atau mc

running nose
sneezing nose
watery eye
tonsil
demam
pakej 5 in 1

kemarin plan mo jmpa dktr prem klinik besa pigi
premier poliklinik d kingfisher tu
tp tiba2 bertukar angin
mo try tu poliklinik ums
yg terletak ngam2 blkg tu klinik dktr prem
opis mate aku kc tau
free!!
byr RM1 jak mcm klinik govt
opkos la suka kn klu yg brg free
hihi

tp gue terpedaya..huhu
dunno..myb salah dgr
or info x complete
rupanya ada byr owhhh

1st dtg..
byrn register RM20
kalau bawa GL
baru la free
ole kerna sda termasuk ctu
alang2 plk mau kluar
maka setuju shj la byr sija
tp klinik not bad
cntik kemas bersih besar
kemudahan complete
mcm mini hospital
semua ada ctu mcm spital jgk
pekerja yg ok mesra
dan teda org pn tym aku dtg tu
wahhh...bes la kan..
cpt siap..

byr dlu register fee
lps tu dktr panggil..
besa ada nurse d pintu akn pnggil nama kan
atau no. giliran keluar d skrin kici
tp ini klinik panggil
terus keluar nama d skrin tv tu..
sanggih owhhh..

aku pn masukkk
ohemjiii..dktr nya encem..
org putih..ehhh bkn org bollywood la
mcm tu pelakun filem hindustani...encemmm
tapiiiii...sumbung ehhh
nda pndai ckp melayu
speking london jak..
nasib ada tu nurse tkg translate
aku pnya speking london trus teda terkeluar nmpk kehenseman dktr tu..
hihih..tp tu dktr teda peramah la..teda byk ckp..buli aku kira berapa patah jak perkataan yg keluar dr mulut nya..dan aku pn x byk kana tnya..dia cek tonsil aku pun kasar..berabis dia takan lidah aku guna batang eskrim tu..dktr lain nda jgk begitu kasar..dan nda pyh pun berdiri kalau mau cek tonsil..mcm 1 minit pn x smpi aku duduk dpn dktr tu..tiba2 dktr tu suru kluar..gila punya servis..walau pun byrn murah terus aku rasa rugi aku pigi ctu..bagus aku jmpa dktr prem td..aku request mc..dia suru mnta sm tu nurse sj..and mc pn kna kc 1 hari jak..begitu punya idung aku berair2..mata aku berair2..1 hari jak mc..rugi nyaaa....hanya dktr prem shj yg memahami sakit aku..sbb dia tau aku is allergik sm habuk2..ini semua sebab tu jerebu la nie..jerebu sda mo ilang..yg tgl kesan dr tu jerebu sm aku ada lg..haishhhh..hihi

sakit itu ujian Tuhan..sabarrrrr

Mau ambik ubat byr la RM10..
Total semua RM30..
klu dtg nex tym register RM5 jak..ubat tetap sama..
tinguk la klu aku mau dtg lg..
dan ubat yg kana kc..ohemjiii
antibiotik..satu bungkus byk..kompom aku x mkn..ada ka mau kc antibiotik..
pain killer..gilak ehh..buat ku apa mkn pain killer..klu ubat demam logik jgk
ubat tonsil 4 bijik..kedekut nya..
ubat selesema 8 bijik..mkn sebijik sehari..patut la aku nda pndai baik selesema dr kmarin
ubat kumur2..yg ni kompom aku x suka..
kos setiap ubat tu RM2..mmg murah..
ubat selesema loratadine jak aku mkn kemarin sebijik..
sampai mlm aku masi flu..
ngingis idung aku ni seharian memalit hingus..
klu simen paitung tu..kompom nmpk sda bata yg kana susun blkg tu paitung simen..

sblm tidur..sms my bos..bisuk aku masi x sihat..x dpt dtg opis..
dan kbtln plk ada kursus 1 hari d hq..rugi nyaaaa..tp klu aku dtg..dgn hidung yg berproblem begini
dan badan yg masi teda stabil ni..lagi bkin aku nda selesa duduk berjam-jam karas depan penceramah
dan ramai2 urg..klu d opis buli lagi aku ejas2 keselesaan ikut kesedapan badan aku..

pagi ni..aku pigi lg klinik kesihatan mgtl..mau mnta ubat yg lain lagi la..mn tau ngam..dan mau mnta mc lg la..jd save cuti rehat aku..bagus plk servis d klinik mgtl arini..sekejab jak aku siap..dr ambik nombor giliran..smpi ambik ubat dlm setengah jam jak..biar butulll..dan nombor giliran aku td ialah nombor 1..tapiiiiii bukan dktr yg attend aku td..itu attendant medical jak..teda mc kana kc sedia d ctu..tym off jak kunu..sedihhhh nya...terus jd out servis ni klinik aku rasa...tym off pun tym off la..pa buli buat..

lps mengurus anak2 terchinta..aku pun merajinkan diri masuk opis..home alone la aku d opis..sbb semua org p hq dgr ceramah..pakal jak mau menjimatkan cuti rehat ku sbb tu aku terpaksa jgk masuk opis..utk punch card sebagai bukti aku ada masuk opis..suda la ekon opis ni centralize..jd tahap sejuk nya tu mcm dlm esbok..tmbh la bdn aku sejuk dingin panas..idung pun siut2 suda tu hingus..

:)

Tuesday, June 25, 2013

Kesan jerebu

Akhir nya stlh bbrapa hari jerebu  sana cni..aku tumpas jgk oleh jerebu ni...ya...hidung aku mmg sensitip dgn habuk2 asap ni..start mlm kmarin tp masi ok lg..smpt lg p keja..tp ptg tu..hingus meleleh non stop..balik2 bersin..tonsil start sakit..sda la aku puasa..tahan jak smpi ke sungkai..lps mkn minum knyang jak terus mngampai..telan 1 bj soluble..tdur smpi pagi..pns bdn ok ok jgk..x la pns sgt..tp hidung tetap be hingus2...blik2 bersin..hari ni aku ambik cuti...klu rajin p klinik..bole mnta mc..tinguk la klu rajin..harap2 si adek x efek sm ni jerebu...

Sabar

Aritu..aku ada ckp mo mnta pndh unit kan..yesss...mmg aku ada buat..b4 aku g cuti2 msia aritu..niat aku bt bgtu semata2 utk anak..utk laki..tp yg utk laki lmbt lg la...klu aku mau dlu lg aku request..tp laki pesan we continue our life like b4 its happen..so i just continue like nothing happen..tp urg luar mn nmpk wat happen in our life in between aku just continue like nothing happen...sedih:( tp kami pasrah redha dn tawakal..Tuhan tu maha adil..maha mengetahui..setiap yg d rancang NYA pasti ada sebab NYA..
Bila anak aku yg kedua..nama nya tsaqif naufal..panggilan d rmh..adek..naufal..kdg2 we call him baby..sbb no bby in da house..mmg dia mnja dlm rmh ni..bla dktr bg tau yg darah si adek was not normal..rasa lemah otot2  aku tym tu..mo nangis tym tu..tp thn saja..darah si adek berbentuk bujur..ada la nama sains nya tp pjg..ssh mo hafal..be kulut2 lidah mo sebut..dktr didnt explain so much. .ya d spital govt mmg gtu..ssh mo jmpa dktr yg suka explain patient pjg2..ya la dktr2 ctu semua bz..n dia urg serve kta yg pnting free..tp dia urg tu d byr gaji bh..ptt bt la keja dgn ikhlas..if boring n bnci tinguk muka2 patient like urg kg yg kuno2 ni..jgn jd dktr d govt..

Lps tu aku sndiri search apa tu jenis pnyakit ..suda la x igt full name tu pnyakit..last2 aku search darah bujur..tp byk info in english..n dlm bhs dktr2 yg ssh mo phm..tp kesimpulan yg aku dpt abnormal blood in kes my anak ni..ada risiko yg teda ok utk long term in life..in short term mudah sakit infeksyen..sbb tu dlu dia slalu sakit..we dunno dia pnya darah x kuat..sel darah merah dia mudah pecah..bla bgtu sel darah putih mudah naik..anemia..jd tu la psl..aku mo mnta excuse dr jab aku utk teda trlibat dgn keja yg outstation luar daerah..dekat2 yg buli day trip ok..since dr ctu baru kami tau dan jaga makanan dia dgn baik..banding sblm ni..smpi susu pn kasi tukar brand pedia sure..mahal!!..900gm rm76.90..tp teda kesah la..asal kn anak aku sihat..

Tp niat aku mnta tkr unit tu teda jadi..wlu pn srt sda kc dgn bos..tp aku mohon ia nya d batal kn..batal wit out notice..i just sms it to my 2nd big bos..aku trpaksa kensel prmohonan tu sbb ia nya menimbulkan impak yg luar biasa..tiba2 ja ada yg rasa prmohonan aku tu pnyebab yg teda baik utk org2 trtentu..ada yg teda suka..ada yg terasa..ada yg sakit hati..ada yg berdendam..aku nda mo la timbul kn suasana keja yg teda hepi..jd lbi baik aku tarik diri..dn brdiam diri..my 2nd big bos..teda setuju pd mula nya..sbb prmohonan aku dgn cara yg btl..dn teda kena mngena dgn sepa2 sbb aku bkn sebut pn mnta d mn2..my 2nd big bos mnta aku terus kn n pikir kn semula..sbb aku memohon ada alasan bkn suka2..tp aku nekad utk batal kn shj..wlu pn blm smpt perbincangan dn keputusan d buat..tq to my bos-bos..yg memahami dan berusaha utk membantu staf yg mempunyai masalah..

Aku tetap di tempat kerja yg lama..dan akan terus bekerja dgn hati yg ikhlas jujur amanah..tanggungjawab ini akan dilaksanakan dgn baik nya..walaupun aku tau ada part yg aku nda buli fulfill..15 tahun sda aku keja..lama nya..dan sda 3 unit team keja yg prna join..mcm2 pglmn aku dpt..yg paling ialah dpt ilmu..belajar dr buku..teda sama dgn pglmn bekerja..wlu 10 buku d baca..tetap beza dgn peglmn bekerja yg realiti nya..mcm2 ilmu dpt di timba..syukur..dlm 15 tahun tu..mcm2 aku belajar..sampai ada masa nya..aku jd bhn rujukan..pdhl aku pn masi byk lg ilmu yg perlu di pelajari..tp bla kta berkongsi ilmu..byk faedah kita dpt...teda picaya..buat la dulu..baru tau..

Aku pasti ini la yg terbaik buat aku..nmpk nya jln utk aku mencari penyelesaian kepada masalah keja aku teda dipermudahkan..jd aku kena sabar..rezeki aku masi d cni..jd life must go on...

Ribut petir yang melanda ada lah lumrah..org dtg dan pergi dr hidup aku bkn aku yg minta..if suka sm aku.. u r welkam in my life..but if u didnt like me..u r welkam oso..tapi cari la pintu keluar sendiri..sendiri dtg sendiri la pandai2 cari jln keluar...bak kata pepatah..berkawan biar seribu..berkasih biar satu,,ehhh..my kekasih  mmg satu shj tau..

rezeki jgn di tolak..musuh jgn d cari..
aku nda prna tolak rezeki..
rezeki tu la aku cari hari2..hari2 aku turun keja..cari rezeki utk keluarga..
syukur alhamdulillah..bila aku toleh belakang..10 tahun yang lalu
suda byk berubah dlm idup aku...byk beza nya..hidup aku 10 thn lalu banding sekarang..if 10 tahun yang lalu..kita masi berada d takuk yg sama..itu bermakna ada sesuatu yg teda kena dlm hidup kta..
musuh...sepa la aku mau mencari musuh..sepa la yg mau bermusuh dgn aku ni....rugi!!!..sbb aku bkn sepa2 pn utk dimusuhi..tp klu ada yg menganggap nya bgtu..so who i am to say....

tq my luv luv luv...to be wit me..watever n ever happen in our life..
:)

Monday, June 24, 2013

5hb June 2013

Meronda klcc
Dr hotel jln kaki ke stesen blkg sogo tu
Naik monorail kena Turun msjid jamek tukar

Jauh jgk jln kaki dr stesen  pwtc
Ke klcc
Kesiannn org kg dot com
Awal pagi lg blm jam 10 pagi suda te pacak dpn klcc..
Gbr2 ada tp mls la mo uplod..
Kamera hp retak jd mood mengambar mmg tiada

Tanya security mn pintu masuk mau p aquaria
Tym tu rasa nya org mau masuk keja
Mmg ramai org p klcc jgk..
Mcm2 jenis manusia
Itam putih cuklat kelabu semua ada

Jauh gila
Dr atas turun bwh
Kemudian jln kaki lg utk smpi ke pintu masuk aquaria tu..
Mau mau jgk lebih 1 kilometer
Nasib baik masi awal pagi jadik
Semua ahli rombongan yg muda  dan yg tua masi cargas..

Pintu aquaria blm bukak lagi..
Jam 10.30 pgi baru bukak..
Oleh kerana perjalanan mo p pintu masuk aquaria tu
Bykkkkkk café makanan n minuman
Yg mengoda jiwa
Apa lagi makan la dulu sementara tunggu pintu aquaria bukak..
Pdhl b4 p cni sda brekpes free d otel
Tp brekpes tu sgt la ‘lazat’..

Sblm 10.30..
Aku yg jd ketua rombongan pigi berbaris utk bli tikit
Aku la org pling depan baris menunggu grill aquaria tu d bkk..
Tp nasib baik aku dtg baris awal..
Pjg owhhh barisan d blkg aku..hihiks..
Lama jgk aku berdiri baris..
Sakit pinggang owhh

Bkk jak grill tu laju p kaunter beli tikit..
Beli 1 pakej family
3 senior citizen
1 org dewasa
Total RM211.00
Gilakkk mahal nya tikit masuk aquaria nie

Buli bkin soping kain tudung berhelai-helai..
Pakal jak mengenang kan utk kenangan..
Dan bkn nya selalu pn dpt dtg kehel..
Atleast ada la jgk yg mo di cerita kan..
Sadis nya..kg dot com..

Semua excited masuk aquaria..
Aku pn x sabar dn ter imagine
Aquarium besar yg mcm terowong tu..
Jln dan jln dan jln..
Smbil meninguk hidupan laut
Yg betul byk jgk ikan2 nie  d kk..
ikan putih paling byk dlm aquaria tu
dan ikan putih d sabah be lambak2
jadi makanan kami..siap jd ikan masin lg..hihiks

Nda pyh p aquaria
Kamu pigi sana GREEN CONNECTION
Jln tuaran lama dpn kuburan batu 2 tu..
Sama jgk mcm ni aquaria
Tikit lg murah…
Di Labuan p nada aquaria ni
Beza nya teda aquarium mcm terowong tu shj..
Aku igt kan aquaria nie besar..
Panjang..LUAS...
Tau2 nya..setengah jam pn sda abis round…
Gilak ehhh..knp tikit nya tu mahallll
Tau la terletak d tempat yg kelassss..
Tp kesian la org yg x mampu..
Anak ramai..mcm mn mo masuk tu
Buat rombongan sekolah mungkin jimat byk kan..

Aquarium yg feeding fish tu..d kk pn ada..
Aquaria nya lg natural..
Terletak di luar2
Betul2 mcm dlm utan2 semak samun..
D sekolah maritime ums pn ada aquaria..
Yg tu aku blm pigi..

Tp klu urg sabah ni
Setakat tinguk ikan2 ganjil2 tu..
Pigi jak sana pasar ikan kk..
byk jenis ikan buli tinguk
tp ikan nya sda mati la..hihi

dlm nie..kami ambik cameraman yg sedia dlm tu
utk ambik gbr kami dlm terowong aquarium tu
dan nmpk la ikan jaws..dan pari besar..
tapi mahal la jgk..RM 50 utk 1 pose..
tambh lg mnta xtra gbr..n mnta soft copy..
semua nya RM85..

Dlm tu buli ambik gbr
tp makse sure flash camera semua kan off
flash kamera d larang demi kebaikan ikan2 dlm tu..
rupa nya ada efek plk tu flash kamera kannn

Oleh kerana tikir masuk mahal..
Jadik adalah rugi klu keluar cepat2
Jd kami melepak dlm tu
Duduk2 smbil kasi lurus pinggang
Klu buli tidur..
Smpt jgk tidur..

Lps dr aquaria..
Keluar ..dan soping sovenier..
Gilakkk mahal jgk harga nya
Tp beli jak la..
Beratus lg terbang..
Beli t shirt n keychain  n fridge magnet shj..
Aku kira2..kos p aquaria nie..tmbng..tikit..sovenier..mkn..
rasanya semua nya dlm RM600++
PINGSHANNN;)
Nda pa sekali sekala..bkn selalu..kan..

Lps tu ctu..keluar dr blkg..nmpk tmn klcc..
Tp tghari terik panas
Tak kan mau jln2 d taman kan…
Jd bergambar2 shj la..
Dan sekali lg berjln kaki utk masuk ke klcc..
Dr pintu masuk klcc mau ke aquaria pn jauh gilak..
Keluar pn jauh lagikk
Heret kaki ramai2..

Nex..cerita d petrosains..

Thursday, June 20, 2013

4hb June 2013

Bangun pagi..
tinguk rumah berantakan..
Nasib la ada part tym maid dtg hari2..
Pakaian blm abis packing..
Nebes jgk mo jln jauh2 nie
1st tym bw anak2 n org tua jln2..sian kannnn
Org lain lama suda ke sana ke mari..
Terbang sana sini..
Begitu la kan..harap paham bila duit teda byk
Jd harus la sedar diri..huhu

Awal pagi antar laki p spital likas dulu..
Arini ambik turn bt treatment sesi pagi..
Besa nya ptg..
Sebab tu la kami org terpaksa ambik flight ptg..
Sbb mau memikir kan jadual treatment my laki jgk skli...
Ini jgk one of reason yg kami ssh mau jln jauh2 utk tempoh masa yg panjang..
Ini la 1st tym..1st testing..let we wait the result..
Buli bt lg nex tym or..ini yg last..hihi
(sampai masa yg sesuai nnt aku buat n3 khas pasal ni treatment)

Lps tu mengantar my adik ke bus stop pekan mengatal..
Sian urg keja ni..keta teda..driving pn nda pandai..
Tp bagus adik aku ni..wlu duit gaji x bsr
Tp pndai be jimat..n teda prna lupa bagi duit dgn org tua d kg..
Saving pn tiap2 bulan makin be tmbh..
T[ buli tahan jgk dia ni..be gaya..n mcm tiap2 bln jahit baju baru..
Beli baju baru..mengalahkan aku yg keja be puluh tahun suda ni

Plan mo memasak utk mkn tgahari..
Tp malas plk mau mengasi kutur2 dapur yg suda clean & clear tu..
Pagi pun beli nasi lemak, mihun n kuih terang bulan..d psr mgtl
Di Pasar basah pekan menggatal tu ada urg jual kuih terang bulan yg paling sedap di kk
Rupa bentuk bulan yg halus mulus dan cantik..rasa yg sedap..
Cuma bila minta xtra kcg tmbh duit ..seringgitL

Jam 11 kluar lagi  ambik laki d spital likas..
Tapau nasi ayam juara d kingfisher..
Sampai rmh..
Wahhhh..kecohhh
Ramai org..beliau2 yg mo p kl smpi sda..
Ada anak buah aku jgk dtg dr kg 2 org..
Dan kesian nya durang kelaparan..
Dan yg bes nya..mama aku smpt memasak lauk utk mkn tghari..
Masuk2 rumah jak kana ckp…pemalasss!!!
Hahaha..nasib la mmg aku ada masak nasi..hihi

Plan gerak dr rmh dlm pukul 3.30 ptg..
Flight 6.35..
Tp memikir kan skrg musim cuti sekolah..
D kk pn jemmm gilak2 jgk mcm di kihil..
Jd takut la sangkut d mana2..
Sbb prna akhir tahun lalu..
Abg aku mo balik kihil..
Lps cek in..bw la p kk
Mkn ikan bakar dulu..
Sbb lama lg tym mo fly..
Kk p epot dekat jak dlm 5 minit shj..
Tapi sepa jgk tau dan jangka..
Jln mo kluar dr town dpn sutera habour tu
Jem gilak2..kereta be gerak slow sgtttt
Semua org dlm kereta nebes…
Mama aku smpi nangis2..
Takut abg aku ketinggalan kapal..
Iya la tikit kapal terbang bkn mcm harga tikit bas…
Klu ambik yg full fare..if ktglan kapal masi lg bole ambi nex flight..
Klu yg tikir promosi murah ni..kira burn la duit mcm tu..
Nda kira la naik mas or air asia..
Tapi nasib la smpt..jem tersebut d sbb kn ole roadblock shj..
Sakit ati bila nmpk roadblock rupanya ..yg bkin jemmm

Balik p cerita 4hb..
Itu ini..itu ini..akhir nya jam 4 jgk kami kluar rmh…
Smpi epot..terminal 1
Aku la yg jd tukang urus tikit..
Cek in..n urus drop luggage semua..
Laki aku p urus 1 kereta antar p kk..
Nnt ada yg akn tlg bw balik rmh....

Sementara menunggu masa utk masuk tu..
Anak2 aku be giuk be gauk..(very2 noti kids)
Mcm2 ulah budak2 tu sm kazen durang..
Mnta beli itu ini la..
Biskut pemes amos tu jak 50rgt..
Minuman lg..
Mcd lagik..
Dan paling bes..
Masing2 ketagih main kerusi yg pndai mengurut tu
Masuk duit seringgit ..
Blm smpi kihil suda bkin aku stress..
Nama nya jgk budakkkk kannn
Sabarrrrrrr..grrrrgrrrrhhh
Mau jd..aummmmmm(arimau)..suda ni nda lama

Masuk dlm..(boarding)
Dkt jam 6..
Tp rupa nya flight kami delay..
7.30 mlm jgk baru gerak..
Pa buli buat..
Aku plk trasa penat skliL

Smpi klia..10.30 mlm..
Itu ini..itu ini...dkt jam 11 mlm..
Nasib ada 2 bijik kereta menunggu kami..
1 my abg..bw keta waja..
1 kazen my laki..bw avanza..
Jd trus la ke hotel..
Selesa inn..
12++ tgh mlm baru cek in..
Dan..
Sadis nya hotel ini
Sangat2 mendukacitakan..
1 family room..
1 superior room..mula2 dpt bilik yg gila ehh
Bauk hapak dan byk anak lipas…
Euwww..kuang ajo pnya hotel..
Ada ka mcm ni pnya servis di kc sm kastemer..
Bilik yg buruk..
100% jauh beza dr dlm internet..
Org komen otel ni bagus selesa..
Gila sepa yg komen otel ni bagus n selesa..
Mcm hotel hayam klu d kk..
Silap2 otel hayam lg klasss dr ini..nyesallll nya aku..
2 bilik utk 3 mlm..
Aku byr..790++rgt..dlm 800rgt jgk la..
Mmg nmpk murah
Tp rasanya palace hotel lg bagus dr hotel ni..
Not recommended..
Sori kpd pemunya hotel ini..

Dpt bilik btl2 mengadap jln raya maju junction tu..
Gila bising bunyik kereta..motor..
Aku plk trpaksa buat2 bodo..takut suda ni
Tu laki bad mood suda..huhu
Anak aku pn ckp otel ni buruk..sadisss..
Laki aku x dpt tidur..trpaksa sumbat telinga dgn kapas
Dlm jam 2/3 pagi baru dpt tidur…
Gila smpit otel nie..
Tandas lg buruk..kutur..
Butul2 aku tipah tertipu..

Pengalaman 1st day holiday


Monday, June 17, 2013

3 June 2013

Arini sy cuti rehat..
Dan akan bercuti sehingga 12hb june
Anak2 pn cuti sekolah masuk minggu ke-2
Seminggu yang lalu di kg. bongawan
Rutin biasa cuti sekolah mmg anak2 balik kampung..

Seharian di rumah
Mengemas rmh tangga..ok sy tifuuu
Bukan aku yg kemas rmh..hihi
ada makcik lia yg kemas rmh skrg

Awal pagi mengantar my adik g bus stop
Pekan menggatal..
Lps tu membeli brg2 dapur ckit2..

Pakaian p kl blm packing lg..
Masi ragu-ragu mau bw baju ngam2 utk 7 hari 6 mlm
Or bw saja  utk 4 hari 3 malam
Selebihnya tu kita beli baju baru ctu
Or recycle mn yg bole di recycle..
Aku nie klu mempacking pakaian utk balik kampung pun
Utk semalam shj laki aku suda ckp mcm balik kampung utk seminggu..
Jadi utk p kl 7 hari ni..rasa nya nda cukup beg roda 3 biji tu..

Mlm nya ada plan mo jmpa k.saz..
My beloved kakak yg berada jauh di mata dekat di hati..
Org nya baik..
Wlu jrg jmpa..
Dan kenal since aku masuk keja
Sebilik masa kursus induksi
Smpi skrg dia igt aku n syg sm aku..hihi
Syg kah??? Betul…
Sbb aku kan org baik ..bkn aku yg ckp..dia yg ckp…sbb dia syg aku:)

Jmpa lps maghrib..kluar awal dr rmh
Takut jem..laki solat g  surau cntre point saja..
N kami menunggu d lobi hotel klagan..

Smpt lg p bilik hotel klagan ni..
Hotel cntik..4 star..
Jauh beza dgn quality hotel d kl:(
Harga pn lg murah..

Bw k.saz g mkn ikan bkr d psr filipin
Order ikn bkr ayam laut seekor, sotong secucuk, udg 2 cucuk n ketam seekor
Nasi 4 pinggan, air kelapa 2 biji, air mineral
Kos semua nya dlm RM89 shj
Murah sgt kannn..
k.saz pn suka mkn n sedap katanya
dgn sambal cicah yg amat sesuai..
bole pilih sndiri
dan buat cicah sndiri
bahan2 mmg disediakan
sukati la mau pedas bole bt sndiri
biasa mkn d cni..jgn ambik yg suda ready terbakar n display dpn meja tu
kena pndai pilih ikan mentah yg blm di bkr..
pilih dan deal hrga dahulu baru setuju ambik
lps tu bkr kosong jgn letak smbal..

lps mkn..singgah p psr mlm
sblh le meridien tu..
k.saz borong brooch
harga dpt murah tp kena pndai tawar

balik tu singgah lg lepak bilik k.saz..
becerita itu ini..
balik dr ctu pn suda pukul 10 mlm lebi..

lps tu mengmbil adik aku lg d berek polis kepayan
sbb   mo suru bw kereta untuk ambik beliau2 dr kg..
Jd besok bole awal smpi kk dr kg..
Ada yg mo membeli kasut lg b4 p kl..

Smpi rmh dkt jam 12..
Semua nya terus pingshan..
nex stori wil be continue
itu pn klu rajin..
ini adalah sejarah hidup gue
jadik harus la d tulis d cni


tapi..sori;)
Semua cerita adalah back dated..
al maklum sy kan rajin tp malas byk dr rajin..
:)



Thursday, June 13, 2013

Agoda

Selama ni nmpk agoda bt dunno shj
Takut bkk ni website
Dulu2 aku igt website ni penipu..
Hihi..siannn kan
Al maklum sy kan kampung dot com punya org..

Lps book tikit..
Cari hotel plk..
Lg bgs book hotel online drpd jd walk in guest..
Murahhhh lg..
Klu d telepon operator akn ckp hotel full..
Klu direct g kaunter pn bgtu..

Tp bla bkk agoda. .
My booking
And wat ever yg sepertinya
Ada plk bilik kosong..
Harga pn murah..

1st tym book hotel online
Masa outstation p shah alam
Smpi klia..baru igt hotel blm booking
Jd mcm mn mo ambik teksi if still dunno tujuan
Jd aku pn kol..d ckp hotel full..
Kol lg another hotel..ok ada
Tp rate gila punya mhl..sbb hotel 5 star..

Nasib la ada hengpong yg canggih..
Bole la mnggugel..
And mmbooking hotel smbil duduk d kerusi2 pjg d klia tu..hotel blue wave..rate rm240 klu x silap..rate sbnr 400++..jauh beza kan..

Maka utk prcutian ini mmbooking la hotel thru agoda..tp masi ragu2 n was2 n dunno hotel mn yg sesuai n selesa n sesuai dgn bajet org kmpung dot com ni...

Lps tu te pkir kan..hotel tu semata2 utk mndi n tdur..nnt kompom seharian weols akn br jln dn jln dn jln...jd cari la hotel yg dkt dgn tmpt2 sng n dkt dgn pngankutan awam like stesen lrt n teksi stand..dkt tmpt cari mkn..dkt dgn jln tar dkt dgn sogo..sbb itu ja yg aku tau..

1st book hotel frenz..
2nd selesa inn yg sgt la 'selesa'..ngam dgn tu nama hotel..sesuai amatttttt;)
3rd hotel quality yg ada '4 bijik bintang' ckit lg bulan pun ada..
1 lg hotel booking direct to website hotel tu..seri pasifik yg trjadi nya peristiwa mnyakit kn...dn mngecewakan...wlu pn hotel ada 5 bijik bintang...

Selama 7 hari d kl..
4 hotel kami stay..
Bgs jgk booking thru agoda everything is done.smpi kaunter urusan sgt2 mudah n cpt..check out pn sng..cpt skli..besa nya klu direct g kaunter baru terhegeh register n staf hotel cari kn blik..n blik blm ready..tp thru agoda blik utk kta mmg oredi standby..

Cuma. ..jgn la picaya dgn gbr2 dlm internet tu..n komen2 bekas pnghuni hotel2 tersebut..sbb kn baca komen2 tu la aku trpedaya dgn hotel selesa yg sgt selesa itu...smpi kn my laki bad mood bla tinguk bilik hotel kami..laki aku ckp bilik rmh kami d kk 100 kali lebih selesa and bagus  dr bilik hotel tu..sadissss sungguh..my kids yg 7 yrs ol tu pn pndai ck hotel tu buruk...sbb dia org igt asal ja hotel misti bes dr bilik rmh...mnyesal ambik hotel tu..tp heran bin ajaib hotel tu full house..n kbykn org kk duduk ctu sbb dgr dia org br ckp n jmpa jg org d kenali..

Ini la nama nya pengalaman...nex tym aku tau sda mn mo pigi mcm mo plan prcutian..wlu pn mndukacitakam...sesugguhnya pengalaman itu teda d jual d mn2 kcuali kta mngalami nya sndiri..

Dan aku ckp sm anak2 aku..sekali sekala kamu misti rasa hidup mcm ni..jgn igt hidup tu sentiasa sng dan mewah...jauh beza aku pnya life dr kecik..bnding dgn anak2 aku..

Ok...sekiannn psl agoda;)

Tikit kapal

1st tym bli tikit online sefamili..
Mula2 servay harga..
Bkk website mas..
Air asia n malindo..
Harga lbi krg sm..
Air asia nmpk murah.
Tp plus itu ini..jd lbi mhl dr mas..
Malindo lg murah dr air asia..
N servis lg bgs. .kata my fren
Tp memikirkan..
Ini la 1st tym bw anak2 n org tua naik kpl
Jd why not ambik mas shj..
Sbb mas??
Rasa lbi trjamin..

5 dewasa 2 budak below 12yrs old
Kos prgi blik dlm rm3300++
Luggage 30kg se org..yeayyyy 1 kehel buli d angkut..
Tp x sangka plk mas pn skrg caj tmpt duduk. .bole jg x pyh ambik yg br byr..tp nnt duduk pisah2 plk..kesiannn anak2 n mak aku..huhu
Total harga 7 seat prgi blik rm140..
Trpaksa la ambik seat yg nda hot..
Klu yg hot tu rm20 satu..gila ehhh..

Harga mas lg murah dr air asia n malindo masa aku bli tikit ni...2 wiks b4 fly..kira ok la...klu bli lg awal mungkin lg murahhhh kannnn...

Masa pigi tu ptt fly 6.35..tp delay ke 7.30 mlm..
Knp ambik lewat...ada sbb nya..tikit yg siang tghari pagi pn sm hrga mcm ni..tp trpaksa tnggu my asben blik dr spital dlu baru bole jln..hihi

Balik pn mlm jgk...8.05 dr klia..saja pilih waktu tu..spy x kelam kelibut dr kl..spy ada masa mnyoping lg b4 fly blik kk..lps tu blik pn hari isnin...ponteng skul anak2 aku 2 hari..1 hari traveling day..1 hari plk lmbt bgn..mn inda klu tdur pn jm 1 pagi...sbb smpi rmh dr epot ja sda jm 12 mlm...lps tu mnyempat lg mmbuka beg2 mngasi kluar baju basah n kutur...

Luggage pigi 4 bijik shj..
Balik jd 6 bijik...1 bijik kotak
N ada lg hand luggage..
Kami entitle 210kg..
Blik tu 123kg shj yg te pakai...
Rugi kannnn...nyesal nda mngangkut baju byk2...

Ini pglmn pertama buli sda jd guide if lps ni mo p mana2..klu travel dkt2 cni sng ja..angkut ja apa2 sumbat dlm kereta..yg naik kpl ni yg ssh ckit...

Lps ni mo start saving lg utk p melancung...
Melancung dlm negara ja...
Luar negara blm minat lg..
Kcuali aku ada niat mo pigi umrah sefamili..
Mudah2an murah rezeki utk ke tanah suci mekah

Sekiann:)

Wednesday, June 12, 2013

Cuti

1st tym be famili g cuti2 dlm msia d kihil..
Siannn...al maklum duit yg 'byk' mmg mcm tu..
Cuti2 pn ada sbb..kbtln asben g konvo..
Klu ikut niat tu laki ta mo pn pigi konvo tu..
Mnta kirim ja sijiltu pn enough..
Tp atas sbb bini yg beria2 memujuk..
Kata ni la saja skli seumur idup..
Pdhl si bini mo g kihil ada niat lain..
Hihiks...ketawa mcm syetonnnnn...

Dr 4hb hingga 10hb jun 2013..
7 hari..6 mlm..
Seramai 7 org..
Termasuk mak bapak aku n pak mertua..
Hotel atleast kna ambik 2 bilik yg size bsr..
Jadik..kira la sndiri brapa kos utk hotel 6 mlm..
Buli bkin fengshannnnn...
Tp teda apa..itu la nama nya kos melepas yg trpaksa d lepas kn utk dpt kn sesuatu..

Cerita hotel2 nnt cerita..kemudian..

Dan yg lucu nya..selama 7 hari tu..
Kami jd org nomad..
Pndah randah..
Dr hotel 1 bijik bintang..ke 5 bijik bintang..
Semua nya ada cerita yg lucu n sadis..

Perjalanan byk..
Dr jln kaki..
Naik lrt monorail
Teksi
Van..
Bas jak nda naik...sbb x phm cara mo naik bas ctu..

P kihil ni..
Serba serbi duit..
Nama nya jgk jd pelancung kannnn..
Semua tempat yg mau d masuk
Kena byr entrance fee..
Gila punya mhl...
Murah lg tikit masuk tinguk wyg 3D..
Klu d kk kompom aku x pigi tu tmpt2...
Pakal jak mmbawa anak2 n beliau..
Jd abis la dia org kena heret
Ke sana cni..

Ibarat nya kami berjalan tu..
Smpi tahap x mmpu sda mo angkat kaki..
Jln heret kaki jak..
Sakit pinggang jgn ckp la..

Yg beliau2 surrender..
Tp bgn tdur bisuk nya tatap mo jgk jln lg..
Tapi anak2 aku la cerewet..nda tahan idup susah..

Buli2 dia org ckp. .
Teda mau lg p kihil lain kali..
Kasi tgl seja dia org d rmh if mama mo p kihil lg..
Iya la..life d kl..sesak..kelam kabut..jln kaki p mn2..mmg dia org x biasa bgtu..

To be continue....

Sunday, June 2, 2013

Sabah Public Holiday 30hb till 31hb Mei - Pesta Keaamatan

Bes nya cuti pesta keaamatan ngam2 ujung minggu..sambung sabtu n ahad jd la 4 hari cuti..wowwwww...cuti panjang semua org sabah...sampai kan kk town..jemmmm gilakkk....tp aku nda pn sempat masuk kk. .

Be susun program mo d attend bermula dr cuti sekula 24hb tu..25 hb & 26hb my 1st kazen kawin di kg peringatan petagas..lps tu anak2 di kirim balik kg bersama nenek dia org...sunyi sepi rumah 2 hari..

29hb..aku fly to PICC...

30hb...flying back..jam 8 lbi mlm smpi kk..

31hb..friday..aku cuci kain dr bgn tdur smpi la ke tghari..wlu pn ada helper cuci / jemur kain n memasak tetap aku yg buat...lps tu jam 5 ptg gerak balik kg bongawan...ada sedara mara kawin..anak kpd sepupu mak. .means 2nd kazen of us..ada 2 wedding smpt pigi mlm tu...smpi jam 11 lebih mlm..wlu x smpt meninguk mjlis bersanding..mjlis mlk berinai smpt mnghadirkn diri pn suda cukup baik dr teda dtg langsung kan..ekceli tym kawin kawinan ni la tym berjumpa sama famili famili yg jarang d jumpa dn x prna d kenali..dkt jam 1 pagi baru landing utk tdur...besok misti bgn awal...ada program lg penting jgk n jln jauh lg...

1hb..pigi Tenom...adik aku yg kawin end of april aritu baru bt mjlis sblh pompuan nya..te balik kn..sblh lelaki plk yg bt dulu..adik ipar tu saudara baru..masuk islam..jd lps ja nikah. .my mum mmg set tym trus mo bt mjlis cpt2..x mo tangguh2...n suda d bincang semasa mjlis bertunang...perjalanan arini...bongawan tenom day trip shj...perjalanan yg jauh dgn mendaki banjaran crocker yg bergunung ganang...singgah jgk pekan keningau...semata mata mo pigi tamu ptg tu...murah2 sayur ubi pisang jagung nya...pakal ja memikir teda sepa yg mkn bla beli byk2...ikut hati mau sj d borong sayur2 buah2 d ctu..sempat menyinggah minum mkn soto d rest rahmat...smpi kg bongawan jam 5 lbi...penattttt....kematu tungking duduk lama2...

2hb...teda p mn2..tp my mum awal pagi lg sibuk bt brekpes..rebus jagung n bt cucur ubi keladi yg beli d keningau..tghari msk sayur pakis yg bli d keningau...jam 5 ptg balik kk...singgah mkn d restoren sinar mustika putatan..isi perut sblm smpi rmh sbb kompom x larat mo memasak..siap tapau kn nasi goreng utk laki..singgah lg cntre point mo mncari beg n kasut utk prjalanan jauh lg 4hb ni...

4hb - 10 hb...travelling lagi..p kl..sefamili..laki bini anak beranak..bapa mama n pak mertua..semua nya 7 org...lumayannn sih. .1st tym bw anak2 fly to kl...kesiannn kan...mama n bapa aku pn 1st tym naik kapal terbang..mlm ni apa2 pn blm packing...besok la start packing..