Tuesday, April 23, 2013

duit owhh duit...

catatan dlm blog aku nie..itu itu jak..
balik-balik cerita duit..org gaji..penat..sibuk..sakit dan makan..
jalan-jalan ada ka..mcm ada mcm teda..

arini aku mau kasi tau yg kesibukan dan kepenatan aku
berpunca dari mengurus majlis kahwin adik aku
yg akan berlangsung ujung minggu nie..
memandangkan aku nie anak pompuan sulung
jadi harapan la untuk mengurus itu ini
tiada banyak yg dpt aku buat
al maklum la aku kan keraja..8 pagi sampai 5 petang
cuti rehat mau d save2 utk majlis kenduri nanti
jadi berurusan la di hari 6 shj..sebab ari minggu
kami balik kampung..

penat??? opkos
duit?? banyak owhhh mengalir mcm air
tapi bukan la duit aku semua nya
duit ..opkos dr yg di kasi kawin..
kesian kan kalu pengantin lelaki
banyak keluar duit..
suda la membayar berian..
membagi duit lg utk belanja kawin di rumah sendiri
mama aku pn byk jg keluar duit..
kawin sekarang semua serba serbi duit..
tambahan lagi harga barang-barang semua makin naik

aku nda tau la kawin d tempat lain or keluarga org lain
kalau kawin di keluarga kami nie..
belanja makan jak 5 ribu nda cukup..
gila kannnn...baik lg kawin d dewan..
hotel tu opkos la nda layak kan..
belum lg masuk kos baju pelamin khemah
karaoke..gambus..doorgift..goodies..
gilaaaa...

secara ringkas nya
majlis kami akan bermula
hari jumaat..
besa mjlis nikah
arini opkos ada makan2 besar jg
ari 6..
siang famili/org kampung dtg bergotong royong
opkos kasi makan jgk..
malam majlis berinai atau berbedak
opkos kasi makan jgk plus kuih2 or lamban
mlm nie besa tetamu akan di bagi doorgift
berbentuk biskut sebungkus tidak kira org tua or budak
ada kumpulan marhaban dan org tua yg menepung tawar akan dapat doorgfit yg spesel
bkn stkt biskut shj..tp dlm bntuk barang yg  nilai RM10 ++
bunga telur 100++ biji..nda cukup kc biar ja..hihih
ari minggu..
jamuan makan dari jam 8 pagi smpi la 5 petang..
if tetamu masi datang wlu pn mjlis suda tamat
tetap akan di jamu makanan
doorgift bunga telur biasa nya di ganti dgn gula-gula
anggaran 1000 pc
tetamu yg dr jauh or rakan kerja
akan di bg doorgift spesel jg
dlm nilai rm10..
lps tu ada mjlis potong kek

penat nyaaaaa
nnt aku kasi list out apa2 yg kami beli
sempena mjlis kenduri kawin nie...

Friday, April 12, 2013

dalam diam ada sebab

lama nya menyepi kan diri..
tidak ke mana-mana..
hari2 jgk aku bkk blog..
baca blog org..
tp mood mo menulis tiada..
ada juga menaip..
tp akhir nya di delete..
taip2 lagi..akhir nya di save shj smpi skrg..
separuh jln menaip ter stop sbb ter pikir
perlu kah aku tulis nie..jadi kensel akhir nya
taip-taip lagi..ter stop sbb ada la tukang kacau..

kalau d opis..kompom bizi..
tp start dis wiks aku punya kebizian tamat suda...
baru la rasa lega..baru la bole be napas dgn nyaman
sblm nie be napas mcm dlm lumpur..
mcm lagu si yuna tu..
selagi aku ber tugas d unit ni..
selagi tu kebizian melanda dlm 4 bulan pertama setiap awal tahun..
slps tu bizi jugak..tp teda la rasa mcm kelam kelibut
mengejar due date..
macam tu la kan kalau jadik kuli-kuli makan gaji..SYMP BOS

dalam pada tu
aku rasa sangat-sangat penat..
semenjak tiada maid nie..
betul-betul aku nda larat urus rumah tangga
tanpa bantuan maid..
seharian d opis..
balik rumah ada lagi senarai tugas rumah tangga menunggu
belum smpi rmh dlm kepala suda te pikir
sampai rumah nnt apa yg dulu aku mau buat..
apa aku mau masak..
kadang tu belum sempat bkk pintu rumah..
d luar rumah ( tp dlm gate la)..
mcm-mcm suda aku buat..
siram bunga..sapu garaj tu..
angkat kain baju..masuk kan kain baju dlm mesin..
masuk dlm rumah..blm sempat bukak tudung..
terus pigi esbok..tinguk apa lauk mau d rendam..
apa yg mau d masak..ayam atau ikan
lps tu..cek periuk nasi..
ada nasi yg basi..rendam periuk..
ambik lg satu periuk nasi..
masak nasi..nasib tu periuk nasi mmg stand by 2 bijik..
wlu pun nda ramai urg dlm rumah..peiuk nasi aku 3 bijik..
nasib yg satu tu besar..bila perlu ja kc keluar..
abis d dapur..bkk baju..rehat sekejab
blm lg naik atas..
anak2 lg kalau smpi rmh
pun kepenatan seharian sekulah..kesian jg..
dpn pintu..be susun beg2 sekolah dia org..4 bijik
itu pun nasib anak 2 org jak..kalau 3/4/5 org..
mau pingshan aku mengangkut beg2 sekolah smpi 10 bijik..
itu la hikmah nya Allah bg rezeki 2 anak jak setakat nie sm aku
(setakat nie..means aku mau jg tambah lg if ada rezeki)
sbb Allah maha mengetahui kemampuan aku mengurus anak2..
2 org tu pun suda buli buat aku hari2 meroyan..
hari2 jd tarzan...
hari2 mau makan org..

sampai satu tahap..
aku jd marah sama laki aku..
sakit hati sangat2..
kesian tu laki..nda pasal2 kena marah..
hahaha..
nasib la laki penyabar..
walau pun bini marah2..
di tulung juga buat kerja rumah
mana2 yg dia buli buat..
lipat kain..iron baju..vacuum lantai...
sampai kan mop lantai pun d buat nya
tp sakit mata aku tinguk kualiti kerja ni laki..
tidak mencapai standard piawaian yg di tetapkan oleh SIRIM( BINI)
hihi..tp redho jak la..dr teda di tulung lg aku  marah..
kalau sampai masa aku malas mo masak..
aku terus terang sm tu laki..aku penat..nda mau masak..
laki pun paham...sama ada mkn megi atau makan luar..siannn.
anak2 pun paham..paham sangat-sangat kalau mama dia org suda transform jadik singa..
masing-masing pandai bawa diri..kesiannn...
one day tu..mlm2 aku merayu sama tu laki..
bisuk misti cari maid..cari la d mana-mana..
lps tu aku p tidur..dgn hati yg sakit dan geram...
tp bila bangun tidur bisuk nya..nda jadik la cari maid..ayang buli buat sendiri semua keja2 nie..hahaha...
begitu la pompuan kan..mood nya mcm ramalan kaji cuaca berubah-ubah..
pakal jak tu laki sayang bini..di ikut jak apa peel si binik..kesiannn sepa jadik laki aku...hihihi..

dalam masa sebulan nie..
mcm2 xtvt terjadi..
kazen kawin..anak buah be tunang..
mana lagi adik aku mau kawin..
yg mana serba serbi nya mau d urus..
harap-harap lps ujung bulan adik aku kawin nie
selesai la kesibukan yang melanda..
sibuk aku mengurus mcm kan aku plk yg mau kawin..
sabar aja la :)

aku jadik salute la sama ibu2 yg inda perna ada maid wlu pun keja mcm aku jgk seharian d opis..
agak-agak nya dia org makan apa ya..byk tenaga mau urus rumah tangga wlu pn suda penat d opis..
aku nie kalau memaksa diri juga membuat kerja-kerja tu..nah tunggu la 2/3 hari lps tu
kompom selesema..demam..weak sangat nie antibodi badan aku..wlu pun hakikat nya saiz badan comel...