Friday, March 15, 2013

Darah Bentuk Bujur

13.3.2013
appt si adek g pakar paed hospital likas
susulan slps pneumonia tahun lalu
tym tu kena kesan sel darah putih dia meningkat
kira mcm luar biasa la kan
dan HB dia pn rendah..

kira ini adalah 2nd tym check darah..
masa yg 1st tu..
lega jgk bila doktor sah kan
kuman2 dlm paru2 dia suda clear
tp doktor minta bt nex appt bila dia check tapak tgn si adek tym tu
nmpk pucat..tym tu rasa terkilan sgt
kenapa la perlu nex appt lagi
igt kn itu la last appt dgn doktor
sbb dia pn nmpk sihat
aktif..mkn pun ok
teda lg demam2 mcm yg tahun lalu tu

mula-mula my laki ckp
teda pyh la continue tu review
just ignore shj
tp takut plk ada apa2
betul2 si adek tu kurang darah
biar la sakit dia kena cucuk ambik darah
drp menyesal anak sakit tp lambat ketahuan

jd terus kan la p ambik darah 1 wiks b4 appt date
so smpi masa tu
mcm besa..my laki teda mau ikut masuk
dgr apa yg doktor ckp
rasa teda sanggup utk dgr apa2 yg bakal doktor bagi tau
malas mau paksa..biar shj la..
memang my laki gtu..
lemah semangat bila dgr berita-berita sedih..

appt jam 11.30..
sempat lagik si adek g sekolah mengaji d madrasah
tp ambik dia awal setengah jam..
tau la kan klu review g hospital kerajaan nie
ramai org..que up pn buli tahan
doktor pn kadang melawat pesakit d wad dulu
tp aritu ckp dgn nurse d kaunter minta cepat kan
tym jumpa doktor if bole la
sbb si adek mau ke sekolah rendah lg petang tu
masuk jam 12.30..(pdhl masa masuk betul 12.50)
saja ckp bohong sunat spy kena kasi cpt ckit itu turn..hihi

11.10 lebi kurang gtu..kena panggil nombor giliran
yeayyy..cpt jugak betul-betul..hihi
jumpa doktor..bla bla bla..
nmpk result blood test..HB ok suda 12++
kira ok la ..teda anemia..
senang hati..

TAPI????
:(
:(
;(

doktor bagi tau yg analisa ujian bentuk darah si adek
teda normal..bentuk darah yang normal..doktor ckp
berbentuk mcm 'piring'..tp darah si adek berbentuk bujur..
means abnormal..satu kejutan yg membuat kan lemah segala anggota badan..
doktor jgk xplain ianya teda merisaukan..tp utk jangka masa pjg takut efek kepada kidney..
merisaukan la bah tu..walau pun lambat tetap ada kesan yg teda baik..
sbb musabab terjadi darah begitu teda dpt di pasti kan..
ianya hanya di kesan di ASIAN shj..
nama nya panjang..mau sebut pun susah
yg aku igt darah bujur shj..nasib la ada google..
dpt jgk kesan nama penyakit tu
SOUTH EAST ASIA OVALOCYTOSIS..
itu pn sbb terjumpa blogger yg cerita psl anak nya
sama mcm masalah si adek...
yg aku igt..doktor ada sebut singkatan nama tu..SEA HO..
di google2 teda plk keluar apa2 info..

doktor ckp penyakit nie berkemungkinan dr genetik..
oleh itu..anak beranak kami di minta check darah utk pasti kan
sepa yg membawa genetik tu..dan si kakak pun di minta check darah
utk pastikan dia teda simptom yg sama..mudah2 an kami semua
(bertiga teda kena mcm tu)...sedih nya skrg..
tp dlm hati shj..ta mo tunjuk dgn my laki..
kalau aku sedih nnt dia lagi down...
jd purak-purak la happy...

2/3 days nie..aku try google info lebih lanjut pasal nie
info in malay mmg teda..info in english website frm obersi
mmg ada..tp bahasa english nya telampau la guna bahasa medical..
mana la gue paham..aku mau pasti kan teda kesan2 lain
dan aku mau pasti kan ciri-ciri..punca semua tu
tapi till now nothing information yg aku dapat..
sedih nya;(

planning mau jumpa doktor prem..
klinik yg bes akami pigi if perlukan rawatan selain dr hospital govt..
doktor ni selalu nya bagi xplanation yg details
dan selalu nya kami puas hati..wlu pun terpaksa bayar lebi kan..

hari-hari nie..kalau nmpk si adek..
rasa sayu dlm hati..
kenapa la anak aku nie
ada-ada sahaja dugaan nya
pdhl masa kicik dulu teda pa masalah pun..
masa mengandung kan dia pun sihat shj..
lahir pn besar 3.85 kg ..cukup bulan semua..
tau la semua nie dugaan dr yang maha BERKUASA
tapi itu la sahaja anak aku 2 orang..
(setakat nie..dunno if esok lusa ada rezeki aku pregnen..mudah2an la kan)
jangan ada apa-apa yg terjadi sama anak-anak aku..
lately nie..selalu la peluk cium dukung dia..(b4 nie buat gtu jgk)
tp kali nie..sambil buat dlm hati nanges..
aduhai anak mama..
jika kau tau apa yg ada dlm hati mama nie


5 comments:

Lina said...

ermm..ko tidak mo try ubat-ubatan dulu? tingu perubahan dia camana? risau aku dgr, lebih2 lg kena dgn anak-anak..:( cuba ko try SNE tuh..bkn promote yah..cuma aku terlalu percaya keberkesanannya..sbb family aku suma yg sakit kronik pun makan..

QASEEH HATIKU QASEEH said...

skrg nie masi lg blurr..mmg mo cari jgk alternatif lain utk ubat ni pnyakit..sbb doktor blang teda ubat ni..pantau shj..kna kc acid folic..teda plk kami ambik..malas bah mo kc ubat2 mcm tu..sbb ubat2 mcm tu utk recover ja bkn kasi smbuh..tq lina..nnt aku try cari jgk tu ah...

Ameh Wahab said...

InsyAllah tak ade ape...saya di cni doktor sarankan bagi anak makan makanan yg boleh tambahkn darah cm sayur bayam, kerang-kerangan..tapi anak sy masih bawah umur sethn dan masih menyusu badan jadi saya la byk makan makanan mcm tu...kite berdoa yer anak-anak kita sihat walafiat.. =)

Unknown said...

Saya pun ada sakit ovalocytosis. 4 kali saya kena transfer pergi hospital and klinik.. ubat banyak kena bagi and perubahan memang ada tapi darah saya pandai hilang sendiri and doctor pakar pun tidak tau apa sebab and macam mana darah saya boleh hilang macam tu ja. Umur saya 16 sekarang. Tahun lepas doctor suspek saya ada anemia and thalasemia, tapi lepas masuk wad kena tambah darah doctor suspek saya ovalocytosis. Entah bila lah saya boleh sembuh ni. Gws to your son sis :)

nur fatihah.r said...

Saya pun ada sakit ovalocytosis. 4 kali saya kena transfer pergi hospital and klinik.. ubat banyak kena bagi and perubahan memang ada tapi darah saya pandai hilang sendiri and doctor pakar pun tidak tau apa sebab and macam mana darah saya boleh hilang macam tu ja. Umur saya 16 sekarang. Tahun lepas doctor suspek saya ada anemia and thalasemia, tapi lepas masuk wad kena tambah darah doctor suspek saya ovalocytosis. Entah bila lah saya boleh sembuh ni. Gws to your son sis :)