Wednesday, March 20, 2013

$$$$

Kalau aku punya duit yg byk..berkoyan2..berjuta2...ada setengah juta pun jadik la...

Pertama;
Aku mau byr utang2 rmh..kereta..personel loan..kad kredit..dan apa2 la tanggungan yg lain.

Kedua;
Aku mau berhenti keja..24 hours notice..

Ketiga;
Mau jadi 24hour/7days..housewife..urus anak2 sekolah..mkn minum..but must have 1 maid enough..utk bantu aku la bt keja2 rmh...keja2 rmh tu non stop..sentiasa berulang hari2..duit byk hire la maid kan...

Keempat;
Impian aku mo bg duit yg byk tiap2 bln sama my parents..bg dia org happy...bw g mekah sblm g mn2 tempat lain atas dunia nie..bw g jln2..mkn2 n enjoy...spend the money wit out rasa guilty yg dompet akn kusung...

Kelima;
Opkos my hoby is soping...but soping brg yg logik n reasonable...

Keenam;
Last. ..byk kan bersedekah..mmbantu urg yg ssh like my famili mmbers my fren..n others yg mmerlukan...

Tapi ingat la bahawa duit yg byk jgk tidak semesti nya menjamin kehidupan kita akan bahagia...dan duit yg byk jgk tidak dpt mmbeli kesihatan kita...part ni yg buat aku sedih:(
Aku mau beli kidney...utk...?...aku mau bw anak aku bt rawatan susulan d pusat perubatan yg terbaik...T__T

Sesungguhnya Allah maha mengetahui apa yg telah diciptakan Nya utk diri ku...pasti ada hikmah Nya...

Published with Blogger-droid v2.0.4

Tuesday, March 19, 2013

19.3.2013

My lil bby in da house..
Tidak sihat..
Kemarin balik skul
Dia ckp pening..cungap2 masuk rmh kepenatan
Buat ta kesah shj
Sbb mmg dia manja..
2/3 hari ni mmg dia mngadu pening/sakit kepala
Kesiannnn...mama dia bt ignore shj
Bkn apa kalau di layan lg la dia weak
Mau paksa dia kuat jgn ikut perasaan sgt

Pagi td b4 g skul
Dr rmh lg mngadu ta mo g skul
Dia ckp dia sakit  kepala
Aku rasa kepala teda jgk panas..
Otw g skul bapa dia ckp ta p skul la
Kasi dia rest.. Mungkin mmg btl dia x sedap badan..budak kn mmg klu ta sihat x ceria...
Sebelah dia ikut bapa nya g opis..

Jam 12 bw g klinik
Bg tau dktr psl darah bujur tu
Dpt ubat..
Balik rumah..
Dpt mc 2 hari
Bagi dia rest..
Jgn campur dgn org..
Takut infeksyen
Mcm dia ni mmg mudah kna infeksyen...

Published with Blogger-droid v2.0.4

Sunday, March 17, 2013

KARI AYAM YANG MABELES

BAHAN-BAHAN:

ayam 1 atau 2 kg (ikut suka)

 serbuk kari ayam/daging cap 888-2 paket kecil
my feberet rempah utk kari aym/daging
serbuk kunyit adabi-1/2 sudu mkn
my feberet serbuk kunyit
 bwg merah
ciri-ciri bawang yg cantik!!

bwg putih
bwg putih yg cantik!!

halia kampung yg tua
my feberet halia..ta suka halia import yg nmpk gumuk2 slalu jual d supermarket..

kayu manis

buah pelaga

bunga lawang

asam jawa paste (cap adabi)

gula
garam
pak aji
minyak masak

CARA-CARANYA:
1. Tumis bwg merah putih halia yang di tumbuk lumat beserta kayu manis, buah pelaga dan bunga lawang. Tumis sampai kekuningan (jgn sampai hangus plk).

2. Masukan serbuk kari yg dibancuh bersama serbuk kunyit.
 Tumis samapi kari terbit minyak. Kacau non stop nnt hangus.

3.Masukkan ayam. Gaul rata2. Masukkan air ikut sesuka hati tp jgn la byk jgn la jgk ckit agak tnggelam ckit ayam tu kan.... 
Garam, gula , pak aji dan asam jawa, 
biar sampai mendidih dan benar-benar ayam masak.
 Bubuh juga kentang ikut sesuka hati.

4. Ayam masak dan siap utk dimakan, nyummmssss...
lagi sedap dari kari di restoren mamak. terjamin bersih lagi.

resepi ini adalah dicipta mengikut naluri hati sy..teda di tiru dr mana-mana sumber..


gambar kari ayam tiada:)

gambar-gambar di atas adalah ehsan dr pak google...tq:)


Friday, March 15, 2013

feeling not well

Hati rasa sayu sangat
Terbuai-buai dgn mcm2 pikiran
Hal kerja..hal anak
Terasa keciwa bila yg ini teda tercapai
Yg itu pun teda dpt pigang...
Why?????

Ikut rasa hati
Mau shj aku pilih utk bersama anak shj
24/7..dlm 365 hari setahun...
Tapi...suda pasti ai kennot do like that...
Sedih kan...

Keutamaan aku adalah keluarga..anak2...kerja yg ke-3...if ada lg kerja yg ke-4 pn aku sanggup tolak...ai dint care if sepa2 persoalkan psl tu...

Walau pun kita pakai kasut sama brand..tp saiz aku lain...saiz kasut kamu lain...if sama pun blm tentu sesuai utk aku....tqvm

Published with Blogger-droid v2.0.4

Darah Bentuk Bujur

13.3.2013
appt si adek g pakar paed hospital likas
susulan slps pneumonia tahun lalu
tym tu kena kesan sel darah putih dia meningkat
kira mcm luar biasa la kan
dan HB dia pn rendah..

kira ini adalah 2nd tym check darah..
masa yg 1st tu..
lega jgk bila doktor sah kan
kuman2 dlm paru2 dia suda clear
tp doktor minta bt nex appt bila dia check tapak tgn si adek tym tu
nmpk pucat..tym tu rasa terkilan sgt
kenapa la perlu nex appt lagi
igt kn itu la last appt dgn doktor
sbb dia pn nmpk sihat
aktif..mkn pun ok
teda lg demam2 mcm yg tahun lalu tu

mula-mula my laki ckp
teda pyh la continue tu review
just ignore shj
tp takut plk ada apa2
betul2 si adek tu kurang darah
biar la sakit dia kena cucuk ambik darah
drp menyesal anak sakit tp lambat ketahuan

jd terus kan la p ambik darah 1 wiks b4 appt date
so smpi masa tu
mcm besa..my laki teda mau ikut masuk
dgr apa yg doktor ckp
rasa teda sanggup utk dgr apa2 yg bakal doktor bagi tau
malas mau paksa..biar shj la..
memang my laki gtu..
lemah semangat bila dgr berita-berita sedih..

appt jam 11.30..
sempat lagik si adek g sekolah mengaji d madrasah
tp ambik dia awal setengah jam..
tau la kan klu review g hospital kerajaan nie
ramai org..que up pn buli tahan
doktor pn kadang melawat pesakit d wad dulu
tp aritu ckp dgn nurse d kaunter minta cepat kan
tym jumpa doktor if bole la
sbb si adek mau ke sekolah rendah lg petang tu
masuk jam 12.30..(pdhl masa masuk betul 12.50)
saja ckp bohong sunat spy kena kasi cpt ckit itu turn..hihi

11.10 lebi kurang gtu..kena panggil nombor giliran
yeayyy..cpt jugak betul-betul..hihi
jumpa doktor..bla bla bla..
nmpk result blood test..HB ok suda 12++
kira ok la ..teda anemia..
senang hati..

TAPI????
:(
:(
;(

doktor bagi tau yg analisa ujian bentuk darah si adek
teda normal..bentuk darah yang normal..doktor ckp
berbentuk mcm 'piring'..tp darah si adek berbentuk bujur..
means abnormal..satu kejutan yg membuat kan lemah segala anggota badan..
doktor jgk xplain ianya teda merisaukan..tp utk jangka masa pjg takut efek kepada kidney..
merisaukan la bah tu..walau pun lambat tetap ada kesan yg teda baik..
sbb musabab terjadi darah begitu teda dpt di pasti kan..
ianya hanya di kesan di ASIAN shj..
nama nya panjang..mau sebut pun susah
yg aku igt darah bujur shj..nasib la ada google..
dpt jgk kesan nama penyakit tu
SOUTH EAST ASIA OVALOCYTOSIS..
itu pn sbb terjumpa blogger yg cerita psl anak nya
sama mcm masalah si adek...
yg aku igt..doktor ada sebut singkatan nama tu..SEA HO..
di google2 teda plk keluar apa2 info..

doktor ckp penyakit nie berkemungkinan dr genetik..
oleh itu..anak beranak kami di minta check darah utk pasti kan
sepa yg membawa genetik tu..dan si kakak pun di minta check darah
utk pastikan dia teda simptom yg sama..mudah2 an kami semua
(bertiga teda kena mcm tu)...sedih nya skrg..
tp dlm hati shj..ta mo tunjuk dgn my laki..
kalau aku sedih nnt dia lagi down...
jd purak-purak la happy...

2/3 days nie..aku try google info lebih lanjut pasal nie
info in malay mmg teda..info in english website frm obersi
mmg ada..tp bahasa english nya telampau la guna bahasa medical..
mana la gue paham..aku mau pasti kan teda kesan2 lain
dan aku mau pasti kan ciri-ciri..punca semua tu
tapi till now nothing information yg aku dapat..
sedih nya;(

planning mau jumpa doktor prem..
klinik yg bes akami pigi if perlukan rawatan selain dr hospital govt..
doktor ni selalu nya bagi xplanation yg details
dan selalu nya kami puas hati..wlu pun terpaksa bayar lebi kan..

hari-hari nie..kalau nmpk si adek..
rasa sayu dlm hati..
kenapa la anak aku nie
ada-ada sahaja dugaan nya
pdhl masa kicik dulu teda pa masalah pun..
masa mengandung kan dia pun sihat shj..
lahir pn besar 3.85 kg ..cukup bulan semua..
tau la semua nie dugaan dr yang maha BERKUASA
tapi itu la sahaja anak aku 2 orang..
(setakat nie..dunno if esok lusa ada rezeki aku pregnen..mudah2an la kan)
jangan ada apa-apa yg terjadi sama anak-anak aku..
lately nie..selalu la peluk cium dukung dia..(b4 nie buat gtu jgk)
tp kali nie..sambil buat dlm hati nanges..
aduhai anak mama..
jika kau tau apa yg ada dlm hati mama nie


Wednesday, March 13, 2013

Berita Sedih di mana-mana

Baca la mana2 akhbar...melayu ka..cina ka..india ka...org putih ka...bahasa kadazan ka...semua nya mmbuatkan hati terluka...sedih...sakit..pilu..sampai bila semua ini akan berakhir...berapa ramai lagi yg akan jd korban...cukup la setakat ni shj suda 10 org..

Lately ni..jarang keluar rumah...kluar g keja..abis keja direk go home..smpi rmh tgn ketar2 kelaparan gigih la memasak..masak la apa shj..asal kan bole d mkn bersama anak beranak..ikut selera sndiri apa pun bole..tp demi anak2 yg cerewet..menu mkn mlm make sure yg bole d mkn br sama..

Kalau sblm ni...banyak la songeh...balik keja..lapar ckit..merengek la sama laki minta singgah mkn dulu mana2 restoren feberet otw blik rmh tu..jimat my energy..teda pyh memasak..dapur pun kemas shj..hihi...dasarrrr pemalas kannn...

Skrg...balik keja no singgah mana2 soping mall...klu dulu ada shj alasan..sama ada pigi sndiri or mmbawa laki bersama..bg la alasan kunu mau beli pa2..pdhl kaki tu yg gatal mau be jln2..

Wik n plk...kompom la merayap sana cni...tp skrg..wik n 24 jam stay@home sweet home...no kluar2...wik n pun ada xtvt memasak..klu b4 ni wik n adalah cuti dr memasak..sbb selalu teda d rmh..mkn luar la makna nya...save duit kannnnn

Dulu kalau laki tiada bole saja anak beranak be jln bertiga..skrg ai is takuiiit....teda laki tamo la jln2 d kk...lps tu skrg kalau bole anak2 jgn bw jln2 d bandar..takut if ada apa2..sian anak2 ku...biar la mama n bapak shj yg d kejar pnjahat..anak2 duduk rumah lg safety..

Dulu..dlm sebulan..pandai la terliur mau mkn ikan bakar dkt pasar filipin d kk tu..terliur mau minum air kelapa sejuk yg d sejukan bkn nya tmbh ais..buah kelapa tu yg d rendam dgn ais batu...nyamannnn nya minum air kelapa...meleleh air liur...tp skrg takuiiitttt mau p pasar filipin...sakit hati pun ada..dendan sgt dgn org2 ctu...sbb bole d kata kan 99% peniaga ctu is filipin..dunno la if  ada yg sda ada ic...gerammmm kannnn...

Wik n jgk ada masa utk membeli ikan d pasar besar kk skli skala...skrg sakit hati tamo jgk p pasar bsr kk tu...kbykn peniaga ctu filipino...apa lg yg mnjual illlegal rokok tepi2 jln tu...teda lain teda bukan..semua tu filipino...

D kk ni..yg keja d soping mall tu..yg jd kuli2 tokey cina tu rata2 is filipino..yg jd tkg urut tu...yg keja d nite club..yg jd buruh kasar binaan tu..semua nya filipino...ada masa nya dlm satu keadaan tiba2 kita berasa bkn berada d tanah air sndiri...sbb d kelilingi ole org2 asing...

Ole itu...di hrp kn apa yg trjadi akn mmberi seribu kesedaran dan ada hikmah yg tersembunyi...

Kpd individu yg terlibat menjual maruah bangsa dan negara tu...insap la...sblm ni kita prna d kejut kn dgn berita penangkapan individu yg brkerja dlm bidang tertentu...menjual ic kpd PTI...jd kn la pngajaran atas apa yg trjadi skrg ini...

Kesian la kpd nasib anak cucu cicit kita d kemudian hari...

Published with Blogger-droid v2.0.4

Tuesday, March 12, 2013

seorang lagi perwira gugur

12.3.2013
Seorang lagi perwira negara gugur..
Terkorban dlm konflik pencerobohan d lahad datu...
Berasal dr pasir mas kelantan...
Sedih nya:(
Cepat la selesai krisis penganas-penganas nie
Tidak sanggup lagi mau mndengar ada mangsa yg terkorban. .
Al fatihah. ..

Published with Blogger-droid v2.0.4

MAID PART 2

Maid Part 2

Sebelum ni aku ada janji kan mau sambung entri MAID PART 1..
Mcm lupa suda aku mau sambung tu stori..
Al-maklum la lately nie..mood ke laut bersama penganas-penganas d lahad datu ..
Rasa nya bkn aku satu urg jak yg terganggu emosi dan mental..
Sdg kan aku yg d KK nie pn trauma dan taku-takut..
Apa tah lagi urg2 d lahad datu dan yg d kampong-kampung tu..
Termasuk yg di semporna tu..
Tapi paling sedih dan aku pun ikut sedih sangat2..
Pasal terkorban nya 8 org para pejuang keselamatan Negara kita..

Ok back tu main topik..

Maid ke-3..c om nama asmah..
Full name lupa la pulak..
Aku p try test dia nie masa ujung minggu..
Tym tu aku mmg suda ada maid tp mcmm inda bikin konpiden mo d jamin..
Atas sebab musabab yg suda d cerita dlm entri Maid Part 1
Jadi..dlm pada tu aku inda duduk diam2..
Aku p la try cari maid lain thru kawan2..
Iya la..kami d cni cari maid not from ejen..
Besa nya thru kawan punya maid..nnt maid kawan tu akan tulung tnya2 kan
if ada kwn2 durang yg baru dtg org mau cari keja..
si asmah nie..b4 tu suda keja sm org lain..
tp..inda igt plk sbb apa dia berenti..cerita tahun 2006 byk yg suda aku lost..
yg aku igt dia cerita..rmh majikan nya tu ada antu..
sbb dia prna terjatuh dr tgkt ??/..sori lupa..
bangun2 sedar2 d bwh suda majikan nya jumpa
tp yg heran nya inda plk dia patah mematah..hihi..
bila tinguk org nya suwit jak..
aku pun suka..mcm ada kimia plk mo ambik dia..
tp memandangkan aku masi ada si tati..
jd slps satu mlm hari ahad ptg aku antar dia plg dulu..
nnt lps si tati suda d fire dr rmh aku..
buli la aku ambik dia semula..
lg pun dia ndak mau d anggap merampas tempat keja org lain..
see…bagus jgk kan during nie if nasib kita bagus akan jumpa org yg bagus..
tapi yg kuciwa nya..aku plk lps si tati aku fire..
aku malas mo piker ambik new maid..buat masa aku sdg cuti beranak..tmbhn plk tym tu bln posa..
jd ndak lama lg akan cuti raya..jd alang-alang aku mau ambik dia kan…
aku pun plan la balik kampong..
packing barang2 semua..dan berangkat balik kampong..
minta jaga sama mama aku..hihi..
ini la dugaan palaing berat yg dihadapi bila tym berpantang tu bulan posa…
ada mcm2 makanan yg terpaksa aku tahan2 napsu mo makan..
dan tym tu aku banyak gagal menahan napsu gajah ku..
aku mkn mcm2..hihi..
air sejuk pn aku telan..godaan aku tym pantang tym tu la
air sedap-sedap kena hiding..ABC lagi…aduiii..

ok..sori kluar topic suda…
bila aku abis pantang d kampong..
abis suda musim braya..
jd aku pun mngkol si asmah tu..
tp b4 tu aku suda infom dia yg aku akan ambik dia lps raya..
dan dia pun bersetuju..dan memahami nya..
kol punya kol..punya kol..
ndak da suda si asmah tu mengangkat kol dr aku..sms inda d balas nya..
dan nombor nya tu pnm cm inda aktif suda kalau inda silap..
ayoyo…manyak susah owh…nda lama lagi aku mau masuk kerja..
suda la tym tu cuti beranak Cuma 2 mons hokay…
rugi sangat-sangat..

laki aku pn d suru p x cari d mana dia p antar si asmah tu pulang aritu
bagi tau bahwa tempat yg d antar nya bkn nya nmpk rumah..
dpn kilang shj dia antar..rumah nya nda tau mana satu n d mana…
sedih owhhh lost kontek sm tu om..

maka nya slps tu berusaha la kami mencari new maid again..
cari punya cari…
inda ingat suda mcm mn kami dpt maid yg ke-4 nie..
om jgk..tp berumur..
(lupa bg tau..OM tu means pekerja berbangsa Timur..)
Suda ada anak..
Laki nya keja d kilang packaging d kolombong tu..
Lupa nama kilang..
Nama si om tu..PATIMAH..
Muslim..pakai tudung lg..
Org nya kurus cekiding..
Tp bkn sebarang cekiding..
Gila pintar nya si om aku..
Rasa mo d sekeh2 pun ada..
Sib baik dia pandai jaga baby..
Maka nya aku naik keja ada la suda maid ku..lega rasa jiwa raga
Selesai masalah..
Tym tu kami masi tgl d kuarters..flat persekutuan
Jd bila budak-budak bising d bwh..
Si om aku nie dgn berani akan teriak budak-budak nie suru diam..
sbb sib by nnt te kejut or inda buli tidur..
hihih..lucu jgk aku dia berani marah anak org..
om ku nie kuat mkn..tp psl mkn sm maid aku inda kesah..
bg aku ngam la during mkn kuat sbb mau kerja keras d rumah aku kan..
dan dia teda akn membuang mknn..semua mknn yg lebi2 tu dia sapu mkn..
wlu pun kurus..tp muatan perut nya besar ok..
satu pinggan nasi mcm gunung dia buli kc abis..
si om patimah nie..pembersih..
goring ikan pun dia p tutup tu kuali mengoreng ikan guna penutup kuali bsr..
alasan nya..spy mintak mengoreng nda mngasi kutur lantai yg suda d kc bersih nya..
ok logic jgk…kannnn
rumah flat..tp balkoni ada 4..pintu entrance..dpn meja makan..dapur..dan blkg bilik..
semua balkoni tu dia berus cuci kasi bersih..pijak puns edap nya kaki nya berdebu dan itam2..
tandas pun line clear bersih tip top..
cuci kain pun bersih jgk..
tapi problem nya..
bila sabun cuci serbuk aku beli yg 3kg/2.5kg tu..bole guna dlm 2 wiks shj…
feninnnn..tokeyyy..
aku ckp sm dia knp kuat mkn sabun..
jwp nya sam aku..tinguk la bah..
cucian nya bersih wangi sbb tu sabun cpt abis…
pinshannn…maid aku menjawab mcm tu..
fineeee..malas mau gaduh2…
yg penting buat masa nie..ada org jaga si baby..
lps tu kan..si om aku ni ganas nya buat kerja..
abis mop aku..penyapu..berus bowl tandas..patah mematah…
aku slow talk..napa suma brg2 byk patah2 di kerja kan nya..
jwpn si om tu..”mrs beli brg murah kedai 2 ringgit”
pingshannnn kali ke-2..
pakal jak khidmat nya amat diperlukan..sabarrrr…
pengalaman aku if maid om nie..
ada hobi suka meminjam duit..meand mintak advances la
nnt potong gaji shj..
ok fine.. its ok.. not a big problem
starting yg bkin aku teda mood sm maid yg ini..
bila mana dia suka suki minta cuti dan plg awal bercuti danbalik lmbt dr bercuti..
every wik n misti plg..sdg kan tym wik n la aku mau berehat..
lps tu pandai suda pinjam baju kurung n tudung semata-mata mau p jemputan kawin org2 durang..
bikin panashhh…
lps tu..bila adik ipar nya mau kawin..pandai plk dia meminjam barang2 dapur ku..
pinjam blender…pinjam Loyang pembakar kek..
mau pinjam oven aku rejek..
mau pinjam pinggan mangkuk gelas pun aku rejek..gilak apa punya peel maid aku nie
besar kepala pulak..baru keja 2 mons..mcm2 peel nya..
start aku nda senang hati..wlu pun dia penyayang jaga budak..
jd aku terpaksa bertahan demi anak-anak..
tapi..sampai satu tahap..dia mau bawa anak nya tidur rumah ku..
sbb kaki nya kunu inda kuat..sakit-sakit..
walhal aku tinguk ok pun buli jalan..(alasan jak tu kan)
aku kompom 200% teda setuju..keja is keja..no kompromi…
tiba-tiba one day..
dia bercuti wik n mcm besa..
tp Monday still nda dtg2..
dan laki nya shj yg kol..
mmebagi tahu menyuru kami mencari org lain shj buat masa nie..
sbb bini nya nda buli keja sementara nie
sbb kaki nya sakit..jd mau pigi berubat dulu 1 bulan smpai kaki nya bagus
tym tu laki aku yg jawap kol..
terus laki ku blang..ok nda payah la dtg kerja lagi..
start dr tu..
aku terpaksa cuti kecemasan..
dan start mencari penganti..
nasib la ada jgk penganti dlm minggu tu..terus ambik..
nama nya si MADI..(NNT STORI PSL DIA DLM PART 3)
try test si madi dlm ½ wiks gtu..so far so good..
tawakal lagi..
tp mmg nmpk bagus la org nya..
jd keja la si madi smpi si adik 1 tahun lebi..
dlm pada si madi keja d rmh aku sebulan..
betul-betul plk si om patimah tu dtg
mau keja balik sm kami..
merayu-rayu mau kerja sm kami..
tp mmg kami nda buli suda terima..
baju-baju nya packing dlm bakul antar kan balik p rmh nya sana kilang..
sepa suru keja ikut suka suki nya jak..
igt kami nie apa..
tunggul kayu teda perasaan…
si om patimah nie..
aku ndak pyh jamin sbb passport nya di gabung jamin sama pass keja laki nya..
nasib baik la nda pyh jamin klu nda rugi besar aku..
baru keja 3 bulan suda aku kasi berenti..
byk lg cerita si om patimah nie sebenarnya..
bikin aku ketawa  pun ada dgn ulah-ulah nya tu..
ada masa bikin aku geram sangat..
iya la kan aku pun manusia biasa
ada perasaan sakit hati
geram
emosional tu lumrah la kan..
sebagai majikan opkos kita mau servis yg terbaik dr durang tu..
lg pun aku bkn nya dera maid2 aku tu..jentik pun teda
malahan di kasi makan lg kenyang..
di kasi brg makanan lagi kalau pulang..
iya la kalau ada yg lebih2 di kasi saja inda jgk kita rugi..
itu la one of part mengambil hati pekerja org blang..
dia org hepi ..keja pun bagus…
itu bagi aku la…
tp namun demikian
wlu pun kita bagus teda semesti nya kita dpt pekerja yg bagus..
kira nya mcm gamble jugak la utk dpt yg bagus org teda bagus…

ok bye..

Friday, March 8, 2013

Tiada Tajuk

Ntah la ..tajuk pun nda tau mau tulis apa
balik-balik taip entri..taip d pc ..taip d henpon...
tp semua half way..teda mood..
byk yg mau di tulis ..di luah kan...
tapi mcm2 feeling yg timbul..
perlu kah tulis mcm nie??
patut kah yg aku tulis nie??
semua nya serba salah..

Kejadian perang di lahad datu sabah
merupakan satu kejutan buat kami urg sabah
teda kira la d mana-mana daerah ..asal kan atas bumi sabah..
sedih sangat..
terkilan..
takut..
bimbang..
dalam keadaan tidak yakin..
sama ada kami ni dlm situasi yg selamat ka or sebaliknya
biar pun jaminan dr pihak yg berkuasa bahawa keadaan adalah terjamin
tapi mana kita bole duga apa yg akan berlaku selepas ini..

Penganas Sulu tu ..bukan nya mcm org biasa yg tiba memberontak dtg bawa senjata mengugut org lain..penganas sulu tu..atau nama lain..keturunan sulu yg dtg tu atau Tausug tu mmg yg biasa berperang..yg bikin takut dendam mereka tersimpan rapi akan meletus ntah d mana-mana..org-org tu suda ramai yg menetap d cni..dpt warganegara lg..silap haribulan keja di govt lagi..keja dlm sistem keselamatan negara lg..ntah la mau ckp semua tu perlu kan ulasan yg pjg lebar..

Tapi yg bikin takut..bila bermula nya perang di lahad datu..isu tersebut akan berlarutan ..

Google la psl nie..byk penulis yg arif psl nie mebuat ulasan psl nie..dunno betul atau teda..terpulang la kepada yg menilai nya..sekian

Wednesday, March 6, 2013

life must go on

Apa pn kbr yg d bw angin...bertiup kenyang atau lembut atau sepoi sepoi bahasa..ia nya tetap angin yg akan membuat kan daun daun di pokok bergoyang berhayun hayun...begitu jgk hati kami d cni...tawakal shj yg mampu d buat...bersiap sedia tetap di semat dlm hati..kalau yg dewasa tu logik la bersiap sedia sepanjang masa..apa apa terjadi tau la membawa diri..tp yg d risau kan..anak anak yg di sekolah...mmg la jd tanggungjawab cikgu utk memantau dan menjaga mereka..tp kerisauan dan ketidakpercayaan tu tetap ada...anak tu nyawa bg ibu bapa nya..biar kami yg sakit jgn anak anak kami d sakiti...

Ya..Allah aku mohon pada Mu lindungi la anak anak kami yg berada d sekolah tu...jauhi la mereka dr segala ancaman jahat dan anasir anasir jahat...aminnn....

Published with Blogger-droid v2.0.4

Tuesday, March 5, 2013

5.3.2013

Arini. .rasa tenang byk banding kemarin..wlu pn d lahad datu berlaku serangan dr tentera msia...tp teda mood mau ambik tau..terasa aura2 positif berlegar2 di sekeliling...banding kemarin..bole rasa aura2 negatif..ketakutan d mana-mana..weiii...sepa teda takut..bila dgr nmpk updating gbr2 tentera2 msia bersedia utk berperang..if perang meletus..mau nya nda ramai suku sakat org sulu yg suda lama menetap d kk nie mengamuk..so far smpi tghari ni..terasa terjamin keselamatan kami..keselamatan anak2 d sekolah..tp d sandakan dgr2 anak2 sekolah di suruh ambik bawa pulang dgn segera..daerah lahad datu semporna sandakan tawau masih dlm perhatian yg rapi..opkos lakan..daerah2 tu dekat sgt dgn filipin..ibarat nya berenang pn sampai..

Walaupun terasa tenang d kk..org ramai semua bersiap sedia..mn tau meletus smpi kk tu pencerobohan..maka nya ber pusu-pusu org pigi soping brg dapur..smpi kan stok beras abis...di merata-rata supermarket bsr dn kedai runcit...

Published with Blogger-droid v2.0.4

Monday, March 4, 2013

TERKAWAL ATAU TIDAK TERKAWAL

dari pagi smpi skrg hati teda senang..
duduk d opis tp mood kerja tiada..
mcm2 rasa ada..
takut bimbang gusar sakit keciwa pilu ..

kami yg jauh d kk pn rasa ketakutan
apa tah lg mereka yg berada di lahad datu semporna sandakan tawau..
semua tu berada dekat sgt dgn perairan filipin..
pantai yg terbentang luas
mana la mampu d kawal 24/7..

dr segi logika nya lg..
pengganas tu bukan nya baru dtg..
mereka tu suda bertapak d cni lama
kira nya suda d rancang sekian lama
dan bukan calang-calang perancangan yg di buat

mari la kita berdoa semuga kita semua d bumi sabah ini dlm lindungan - NYA

dpt sms amaran berhati-hati dr pihak berkuasa..
rasa seram sejuk badan ini..
mengeletar kepala lutut
rasa lemah anggota badan ini..
perut yg lapar teda terasa lapar nya..

cepat pigi ambik anak dr sekolah st agnes likas
anak kluar lmbt ada latihan koir..
ptg sptt nya pigi klas madrasah
sengaja nda antar p madrasah..
hati rasa nda senang..

bukan nya takut kan mati
mati tu di mana-mana pun mmg akan mati
tp teda sanggup berhadapan dgn kekejaman manusia jahil mcm tu
memalukan agama shj..
kalau mereka mengaku seagama..
kenapa bertindak di luar batasan
kalau mereka memahai apa isi kandungan al quran tu
teda nya akan ada pertumbahan darah..
semua nie kerana napsu semata-mata
teda kira la dr pihak pengganas atau pemimpin kita sendiri..

teda sanggup rasa nya utk mendengar berita kematian insa-insan yg teda berdosa
jd mangsa keadaan..
2 terkorban dgn bom motar
5 terkorban dgn di tembak
1 di tembak di kaki cuba utk melarikan diri tp di pancung kepala ole penganas itu
(my opis mate punya asben saksi kejadian..syukur la laki nya hanya cedera..dr kemarin ter igt2 akan laki nya..nama lupa tp ber doa-doa spy yg terkorban tu bkn laki nya..kejadian ini teda di hebahkan utk menjaga hati keluarga mangsa..sedih nya..klu kita bayang kan siksa nya mereka jd mangsa)
ALLAHU AKBAR..

d kg seri jaya simunul..org2 kampung ramai yg melarikan diri ke rumah keluarga..mengangkat brg2..sampai kan 3 mayat penganas yg terbongkang di titian laluan kampung itu..teda sepa yg peduli..semua urg ketakutan..msg2 berlari utk menyelamatkan diri..

tiap kali membaca updating d fb..meninguk gbr2 mangsa..gbr2 muka perwira negara..hati jd gundah gelana..apa la aku buat d opis nie..duduk d opis sdg kan ada org yg sdg bertungkus lumus berjuang..

apa yg mampu aku buat..berdoa..memohon..agar semua nie berakhir dgn cpt dan semua anggota keselamatn yg bertugas di lindungi..tiada lg mangsa terkorban slps ini..

Cerita sedih dlm sejarah

Speechless..
tiada kata-kata yg mampu diungkap kan..
bila mana diri ini terdengar kabar berita yg sgt2 men duka cita kan..

Bermula nya berita penceroboh masuk ke lahad datu dengan berpakaian ala tentera dan bersenjata..
semua urg terkejut mendengar nya..tp atas jaminan pihak yg berkuasa dan menteri2 yg berkuasa..bahawa yg dtg itu tidak merbahaya..yg dtg itu bukan militan bukan penganas..jadi semua urg pn lega..dan diberi lagi jaminan bahawa keadaan adalah terkawal..usah takut..rakyat yg taat setia ini pun percaya..dalam pada itu semua tidak sabar menanti apa akan terjadi sama tu penceroboh yg suda masuk dlm negara kita..dan suda dimaklumkan jgk bahawa penceroboh itu dr filipin..kumpulan yg dtg mewakili 'sultan sulu' yg mau menuntut hak waris tanah mereka di sabah..boleh google info berkaitan..mcm2 versi cerita ada..jd pihak kerajaan malaysia pn bagi la peluang penceroboh itu berunding..di suruh la pulang ke kampung halaman dgn cara baik..peluang yang baik dan 'rundingan' yg di buat tanpa di sedari mencapai tempoh 3 minggu..Dan tanpa di duga..pada tarikh keramat ini

1.3.13..terjadi nya pertumbahan darah..penceroboh yg di layan dgn baik selama 3 minggu ini telah melontarkan bom motar terhadap one of pos pengawal yg di kawal oleh team komando vat 69..di serang hendap..di tipu..komando yg sdg menjaga pos tersebut ternampak penceroboh ini mengibarkan bendera putih..means menyerah kalah..tp tanpa di sedari mereka telah dilontar bom motar..2 komando vat 69 maut dan 3 lg cedera..bermula dr tarikh itu bersamaan hari jumaat..tiada sepa yg menduga d kg tanduo lahad datu berlaku nya pertemburan pasukan keselamatan kita dgn penceroboh ini..wlu pn penceroboh yg tumpas 10 org dan bbrapa org cedera dan bbrapa org dpt di tangkap..hati kita terutama kami yg d cni d atas bumi sabah ini rasa pilu rasa sedih rasa sakit..bila mana ada rakyat msia yg jd korban ..

2.3.2013..mcm2 cerita dan updating dlm media sosial terutama nya fb blog..tp berita tv kurang melaporkan kejadian dan keadaan semasa..atas alasan utk menjaga ketenteraman  awam..tp zaman internet skrg nie..semua cerita akan updating tanpa batasan..on the spot..wlu pn berbatu2 jauh nya..di alam maya kurang dr seminit semua semua akan tau cerita sebenar..

aku nda igt apa yg terjadi hari nie..yg aku tau aku sentiasa menunggu berita/info semasa thru fb..hati rasa berdebar-debar..seharian kami dudk di rumah shj..nda berani mau keluar rumah..kunci gate..kunci grill..anak2 mau main d luar rumah pn tidak dibenarkan..

mlm nya..nda igt jam brapa..tiba2 nmpk org update d fb..semporna pun berlaku serangan..dan pertemburan..dan ada polis yg terkorban 2 org..di kg seri jaya simunul semporna..ipd semporna dpt maklumat di kg tersebut ada org yg mcm penceroboh bersenjata..jd bergegas la polis2/anggota keselamatan kita yg d ctu ke kg tersebut..

smpi jam 12 mlm aku tunggu org update info semasa psl tu..mlm tu bukan jak di semporna org ketakutan..d daerah kunak pn org ketakutan..dgr kbr penganas2 ini mendarat d pantai ctu jgk..smpi kan aku kena sound oleh my laki suruh tidur n jgn la baca lg tu info2..

3.3.2013..bangun2 jak dr tidur..cari henpon terus..henpon abis bateri..cpt2 cari charger..cpt2 on henpon..bkk fb..mau tinguk apa updating yg terkini..

sedih nya..sayu nya rasa di hati..bila dpt tau..ada yg terkorban lg..5 org..tp blm dpt disahkan sepa2 org nya..seharian smpi ptg aku menunggu updating info d tv..d fb mmg tiada info psl sepa2 yg jd mangsa..berdebar-debar jgk..

ptg tu terbaca dl blog yg 4 org terkorban kena tembak dan 1 kena tawan..tp yg kena tawan tu pn terkorban dgn kena penggal kepala nya (info nie dr blog teda diketahui kesahihan nya..hopefuly teda betul..teda sanggup mau dgr kekejaman terhadap polis2 yg menjaga keamanan kita)

seharian aku teda mood bt kerja rmh..keluar rumah pn nda berani..tp dgr2 ramai org berebut2 beli stok makanan..smpi byk supermarket yg kehabisan stok beras..aku teda mood mo p beli2 brg2 dapur..nasib la kebiasaan aku kalau lps gaji tu..selalu nya aku soping brg dapur utk 1 bulan..beras 5 kg ada 2 kampit lg blm bkk..yg dlm kontena beras tu baru jgk buka bberapa hari..brg2 mknn lain cukup la utk mkn kami anak beranak..minyak msk gula tepung mee megi sardin semua masi ada..telur beli 1 tray last wiks masi byk lg d esbok tu..hopefuly la kk teda mengalami huru hara mcm d lahad datu semporna tu..wlu pn teda di nafikan byk tu urg2 filipin d kk..sana tu pulau gaya tu jgn main2..sana tu kinarut penempatan immr13 tu..sana tu kg lembaga padi inanam tu...tmbhn lg mn2 yg ada bgnn dlm pembinaan kompom tu byk urg2 filipin tgl dkt2 ctu..tarik napas hembus napas...

sampai la ke malam aku menunggu updating info yg jd mangsa 5 org tu..sambil iron baju sekolah anak2..sambil2 tinguk fb d henpon..smpi la aku mau tidur teda jgk tu updating..

4.3.2013..bangun pagi blm lg jam 5 aku suda bkk henpon..bkk fb...nahhh...T___T
nmpk la suda updating info polis2 yg jd mangsa..bkn 5 org..6 org semua nya..1 org semenanjung..5 org sabahan..kesian nya..sedih nya..rawan hati aku..apa lg bini anak2 famili mangsa yg terkorban nie..sampai bila situasi ni akan berakhir..cukup la 8 org suda mngsa yg terkorban..ada lg te baca d fb/blog yg mana ada 1 org lg polis yg blm diketahui nasib nya idup atau mati..dia jd tawanan penganas filipin tu..kluarga mangsa pn stkt ini teda dpt hubungi mangsa..ada jgk ketua kampung yg jd tawanan..kampung d mana penganas tu skrg bersembunyi..ada kah situasi yg mcm ini dinamakan TERKAWAL..

kami percaya sm keupayaan anggota keselamatan negara kita..tp tolong la bertindak dgn segera..kawal la keadaan yg suda terjadi..

semua yg terjadi pasti ada hikmah nya..ini la akibatnya dr kerakusan manusia yg penting kan diri sendiri..tau ka kamu di sabah ini..pemberian ic/kad pengenalan sebagai warganegara kepada pendatang-pendatang luar ini sangat-sangat la ketara..yg dtg dr filipin tu bkn nya baru dtg 3 minggu yg lalu..mereka suda berkampung d ctu berbulan-bulan..kemasukan mereka bkn nya sekali gus..tp keluar masuk mereka di perairan negara kita sbelah ctu sgt la mudah..tiada sepa yg perasan..kalau mereka keluar masuk dgn mempunyai ic/kad pengenalan..bah kan teda mustahil urg-urg kampung ctu ada yg suda menjadi tali barut kepada pencerobohan ini..yg dtg tu keluarga mereka..

panjang lebar cerita aku d cni..mood berkerja pn ke laut..risau..sakit hati..rungsing..mcm2 feeling ada..wlu pn kk dgn lahad datu/semporna tu jauh..tp kami d atas tanah sabah yg sama..terasa dekat shj..