Thursday, February 28, 2013

Hasil Tangkapan Dari Pasar/Tamu

Since area pantai barat sabah nie kena declare ada air laut merah means ada sejenis rumpai laut beracun dan permukaan laut akan nmpk kemerah-merahan..pihak berkuasa suda mengumumkan larangan memakan/menjual segala jenis kerang, ikan basung dan tamban (rasa nya ikan2 kici tepi pantai pun bkin takut mo mkn), sotong, ketam bole mkn tp dlm kuatiti yg ckit..skrg nie beli ikan yg besar2 shj..atau yg dr pasar kk yg mmg kompom dr nelayan laut dalam sbb ctu belabuh nya kapal2 nelayan yg besar..klu yg d tamu2 penjual ikan nelayan2 tepi pandai tu mmg bkin takut la mo beli ikan tangkapan durang skrg ni..ada beberapa kes kematian dan keracunan yg parah suda di kesan di hospital likas dan queen...

Jadik..adalah merasa kerinduan suda nie mo mkn ketam udang sotong..tapi takut mo membeli..skrg nie berani beli ikan besar shj..dan mkn lauk ayam..lauk daging amatlah jarang aku beli..sbb teda suka beli daging beku/import..suda terbesa beli daging fresh..klu bkn musim perayaan malas mo pigi tinguk2 tu penjual daging di pasar kk..sbb ragu2 tinguk stok daging fresh durang jual tu..ntah betul ntah tipu punya daging fresh..takut2 yg suda berminggu-minggu kena sembelih..hihi..tp mmg besa beli d ctu la klu musim perayaan..kena pandai pilih penjual yg jujur..

ini adalah gambar2 ikan/udang/ketam/sotong yg dibeli tahun lepas ..hihi..tahun nie blm beli lg udang ketam sotong...last beli ujung bln 12 aritu..sedihhh nya...tapi harus insaf dan bersyukur sbb ada orang lagi teruk..tiada apa2 pun untuk di makan..jadi ini hanya la sesi tayang2 gbr lama..:P



Ikan Basung..bila nmpk mata ikan bersinar-sinar mcm tu..kompom ikan tu masih fresh..

Udang Kertas Kuning..masih fresh..baru naik dr laut


sgt2 fresh..baru naik dr laut..nmpk kulit/sisik ikan bersinar2..kilat..licin..mata ikan shining..ada 3 jenis ikan..2 ekur ikan putih berlainan jenis..6 ekur kerisi ..4 ekur ikan pulutan..sedap di masak ampap kunyit atau masak kosong wit asam  keping...

Ikan pulutan..yg nie dr pasar tani asia city hari sabtu..ikan nie tidak fresh tidak jgk busuk la..sdg2 shj..

udang kertas lagik
ketam suri..yg biru tu ketam jantan..yg atas tu ketam betina..kalau beli bagus ambik yg betina..byk telur..tp ikut musim jgk la kalau mau yg be telur byk..

Ikan Bawal itam..

udang hariamu kici..ikan pulutan..ikan rumahan..ikan ?? yg te buka nmpk insang tu lupa plk nama apa..tp isi lembut dan sedap di rebus air..org cina suka beli ikan nie..berebut-rebut sm org cina klu nmpk ikan nie..ini pn baru naik dr laut..sgt2 freshh..dr tamu menggatal..

tiger prawn besar

basung..ikan merah kici..pulutan..ikan putih..sotoang..dr pasar tani asia city..

ikan ayam laut..(gbr2 tu suda ejas kasi melintang tatap jgk ta mo..)


ayam kulit kuning..dr pasar tani asia city..mmg suka beli yg d ctu..sbb fresh yg jual urg kita..lps tu ayam mcm nie..ayam mkn jagung..isi keras ckit ..dan tak bau langsih mcm yg mkn baja tu..yg nie bkn sembelihan dr kilang..yg ni sdn bhd pnya sembelihan..jd amat la terjamin..cuma terpaksa la dtg awal..lmbt ckit abisssss...



sayur dr pasar tani asia city..nmpk freshhh kannn

ini ja la gbr2 yg kebetulan ada dlm PC ..

Wednesday, February 27, 2013

Status Konflik Di Lahad Datu

Mcm2 versi cerita di dengar & di baca..nda tau la mana satu yg butul..mana satu yg mau di picaya..yg pasti paling teda besh bila itu cerita ada bercampur2 dgn cerita politik..suda la cerita politik di msia nie bkin timbul2 mcm2 feeling..mau muntah pn ada..mau ketawa pn ada..mau nangis pn ada...ayoyo...plizzz la org2 yg pandai bercerita psl politik nie opkos yg suda tua2..educated..pglmn idup pn suda byk..jd jgn la perangai mcm budak hokay..bkn dpt duit pn gaduh2 mcm tu..berpolitik la dgn cara sihat..klu ini macam..kami sebagai pengundi pun dunno mo undi sepa..yg palinh utama niat utk berpolitik tu biar la ikhlas jujur amanah..jgn la join politik tu semata-mata utk mengisi poket masing2..

Kisah di lahad datu suda masuk minggu ke-3..mcm2 drama dan kbr angin di dgr..di baca..

Klu ikut udg2..mmg bole ja kena hukum tembak tu penceroboh..sbb suda masuk urg pnya kawasan tnpa kebenaran..lps tu pandai lg p meminta apa2 yg bkn jd hak durang...lets say la kan ada urg masuk rumah kita..lps tu mengaku la brg2 dlm rumah tu dia yg punya..kompom2 la kita marah kannnn...

Tapi...aduhaiii...bagus nya kerajaan malaysia nie..bole2 lg berlembut berunding smpi 3 minggu wit out any solution...silap2 nnt kerajaan msia lg terpaksa kasi mkn tu penceroboh..sbb skrg dgr d berita penceroboh tu kelaparan suda keabisan stok makanan..lucu pn ada..kannn..

Jgn nnt kluar d berita luar negara..penceroboh tu mati kelaparan di biar oleh kerajaan msia..lps tu byk la pihak yg blame sna cni..

dalam pada sibuk2 dan mcm2 cerita di dgr..opkos la aku yg jauh d kk nie pun pandai takut2 sama tu pencerobohan..lets say la itu penceroboh terpaksa kana tembak mati sbb no choice suda..jd pilak2 or PTI yg beribu2 lemon d kk nie bikin takut jgk akan memberontak..bkn ckit owhhh durang tu d kk..if kamu urg p bandar kk..kiri kanan blkg dpn misti ada urg2 PTI nie..durang nie teda di nafikan mmg jenis urg yg berani mati..

Jadi doa2 la kan..semuga rundingan tu berjalan dgn lancar dan teda sebarang konflik yg negatip..

Tambahan lagi dgr2..rombakan kabinet akan di buat bila2 masa sahaja dr skrg..means bila mcm tu..sehingga proses pilihanraya selesai baru la msia ada kerajaan yg sah..dlm tempoh tu sgt2 bahaya tau..msia teda kerajaan..jd bila2 masa org luar akan masuk dan mengambil alih pentadbiran negara..

Kedudukan malaysia di keliling oleh negara2 asian yg sememang nya sgt tertarik dgn sumber kekayaan negara kita...

ok la..stop here..tiba2 buat catatan heavy psl negara..mcm kan la aku nie org yg hebat2..pdhl kuli2 shj..

sori :)
tulisan ini hanya la hasil merapu meraban yg d buat di kala lunch tym..dan bizi day..
tq

Monday, February 25, 2013

Mr bean

Budak kici ni terpaksa bwk g opis klu dia x p sekolah or cuti sekolah since no maid in da house..budak ni mmg suka dtg opis si mama or si bapak..ada masa nya bikin panas jgk bila si budak ni ikut p opis sebabbbb keraja nya mengacau brg2 opis..membuat bising..very2 noti..tp budak nie adalah kesayangan dan kemanjaan si bapak sebab dia la the only one anak jantan bapak...hihi...tinguk la gbr di atas tu..tym nie dia ikut p opis diam2 d blkg dia buat mcm mr bean..kalau d rmh dia la 'baby' in da house...;)

Published with Blogger-droid v2.0.4

Wednesday, February 20, 2013

Roti Pita

Mkn mlm nie sangat2 simple..lama suda teringin mo mkn roti pita ala2 mcd foldover tu..atau pokkits kepci..

Kmarin baru la te jmpa roti pita kana jual d servay trus bli satu..brand???...lupa plk...

Cara mmbuat nya utk mkn mlm yg sedap lg berkhasiat..

Roti pita-belah nipis tgh2..pns kn atas kuali tebal..
Timun & tomato hiris..klu ada salad lg sedapp
Isi ayam potong nipis n lebar2..gaul dgn telur..lps tu gaul dgn tepung adabi serba guna..goreng la smpi msk..
Sos cili..n kraft cheese yg keping2 tu..

Roti pita sda d pns kn..susun la timun tomato ayam goreng n cheese ikut sukati...tabur sos cili..mkn pns2...sedappppp....

Mcm mknn utk diet pn bgs nie..sekeping pn knyang sda..selain aym goreng lain2 pn guna jgk tu..

Ok..sekian mkn mlm yg simple utk urg mls..gbr teda sbb MALAS:)

Published with Blogger-droid v2.0.4

Tuesday, February 19, 2013

Konflik di Lahad Datu

Tiba2 nama lahad datu nie jd pemes kannn...pasal kedatangan penceroboh yg bersenjata masuk ke sabah..bkn ckit tau..ramai tu klu suda 100 org..1st dgr kbr tu pun rasa takut..ngeri nya..sib baek la lahad datu dgn kk jauh .. klu jalan darat (naik ta sure berapa jam..tp klu naik bas p tawau ja suda 10 jam (naik bas) aku nda perna lg naik bas p tawau..hihi..mungkin kurang dr 10 jam atau lebi..jarak tawau dgn lahad datu dalam 1 jam la perjalanan naik kereta..klu naik kapal terbang p lahad datu kejab saja..45 minit atau kurang lg...lahad datu nie perna jgk ada kes kena serang lanun beberapa kali..dan tym tu mmg byk la nyawa melayang..tempat tu mmg kalau mlm sunyi..perna outstation bermalam ctu semalam shj..

Kesah pencerobohan bersenjata nie..mcm2 versi cerita di dgr dan d baca terutama nya d fb..yg kompom nya kumpulan tu dtg dr selatan filipina..yrg cni panggil abu sayaf kunu..mau menuntut hak milik durang yg suda sekian lama kana ambik..pelik2..kumpulan tu mengaku mereka waris kesultanan sulu..adeyyyy..abis la nie kali urg2 sabah kana jajah..bikin takut kan..so far bt masa nie kerajaan msia masi berunding sm tu urg2..dan tu urg2 pn mcm setaik2 plk demand mcm2 lg..

Tapi kan..yg aku pelik mcm mn la urg sebegitu ramai bole masuk menceroboh tanpa disedari..aku rasa la kan...durang bkn dtg sekali gus ramai2..misti durang tu dtg ckit2..suda plan bagus2..bila mau kumpul..sbb tu d kampung yg durang stay skrg ni..penceroboh tu ada rmh utk menumpang..dan durang teda jgk buat kacau atau bertindak ganas..mau ckp lebi2 pn aku takut..mau komen pjg2 lagi la risau..hopefuly masalah ini dpt diatasi dgn baik dan secara profesional..jgn la biar kan rakyat teraniaya dan jadi mangsa plk..

Melalui pak google aku pn rajin la mencari info psl kesultanan sulu yg sibuk mau meminta hak nya d sabah nie..seperti yang aku baca nie..


 Sekitar era 1450an, seorang Arab dari Johor iaitu Shari'ful Hashem Syed Abu Bakr tiba di Sulu. Pada tahun 1457, beliau menubuhkan Kesultanan Sulu dan memakai gelaran "Paduka Maulana Mahasari Sharif Sultan Hashem Abu Bakr". Gelaran "Paduka" adalah gelaran tempatan yang bermaksud tuan manakala "Mahasari" bermaksud Yang DiPertuan.
Pada tahun 1703, Kesultanan Brunei menganugerahkan Sabah Timur kepada Kesultanan Sulu kerana di atas bantuan mereka menumpaskan pemberontakkan di Brunei. Pada tahun yang sama, Kesultanan Sulu menganugerahkan Pulau Palawankepada Sultan Qudarat dari Kesultanan Maguindanao sebagai hadiah perkahwinan Sultan Qudarat dengan puteri Sulu dan juga sebagai hadiah persekutuan Maguindanao dengan Sulu. Sultan Qudarat kemudiannya menyerahkan Palawan kepada Sepanyol.

Ketika penjajahan Inggeris, Sandakan telah dipajakkan oleh Sultan Sulu kepada Inggeris. Pajakan tersebut dikatakan untuk satu tempoh tanpa had yang diungkap dalam serangkai ayat "selagi ada bulan dan bintang".Ketika Persekutuan Malaysia ditubuhkan pada tahun 1963, Sabah dimerdekakan daripada Inggeris dan dimasukkan ke dalam persekutuan Malaysia. Dengan itu, pajakan kepada Inggeris itu pun beralih tangan kepada Malaysia pula. Dikatakan sehingga kini harga pajakan itu dibayar oleh kerajaan Malaysia kepada waris Sultan Sulu sebanyak RM5300.00 setahun. Namun, berikutan terdapat beberapa individu yang mendakwa dirinya sebagai pewaris sah kesultanan Sulu, bayaran tersebut diserah kepada pemegang amanah.

Beberapa tahun yang lalu kerajaan Malaysia dikejutkan oleh tuntutan daripada pihak yang mendakwa waris kesultanan Sulu itu ke atas negeri Sabah. Sehingga kini, kerajaan Filipina sendiri mendakwa punya hak ke atas Sabah dan menuntutnya daripada kerajaan Malaysia.

Rantau pemerintahan Sulu yang menganjur dari pulau Mindanau sehingga ke wilayah-wilayah pantai Barat negeri Sabah, kini hanya tinggal kenangan sejarah. Pusat pemerintahannya di kepulauan Sulu telah dijajah oleh kerajaan Filipina. Rakya Sulu telah bertebaran. Sebahagiannya menjadi pelarian ke Sabah, dan sebahagian tinggal di negeri dalam keadaan dijajah. Sebahagian yang lain pula bangkit memikul senjata dan membentuk kumpulan pejuang. Sementara Sabah, telah tertulis dalam undang-undang antarabangsa sebagai milik Malaysia. Sekurang-kurangnya demikianlah yang diterima oleh masyarakat dunia sehingga kini.

Kini, individu-individu yang mendakwa sebagai waris sah kesultanan Sulu itu tidak punya wilayah pemerintahan sendiri. Ada yang memegang pasport Filipina dan ada yang memegang Maykad Malaysia. Sungguhpun mereka tidak punya negeri, mereka masih bercita-cita untuk mendapat hak pemerintahan ke atas Sabah. Tuntutan mereka ke atas Sabah menjadi bahan tawa ramai orang termasuk rakyat Sabah sendiri kerana negeri pusat pemerintahan mereka pun masih dicengkam pemerintahan kerajaan Filipina, tiba-tiba mereka melontarkan tuntutan ke atas negeri Sabah.
Ada cadangan agar sultan Sulu itu diterima menjadi Sultan Sabah. Dengan itu, sabah akan jadi sepertimana negeri-negeri Melayu di Semenanjung yang ada sultan masing-masing Namun, cadangan ini hanyalah cakap-cakap kedai kopi. Kerajaan Malaysia sendiri tidak pernah punya minat terhadap idea sebegini.

Zaman kesultanan sudah berlalu. Sultan yang ada dewasa ini hanyalah warisan yang dikekalkan dan tidak tahu selama mana ia akan terus kekal. Tidak akan berlaku lagi sebagaimana zaman dahulu di mana seorang sultan bagi wilayah dan empayar baru dinobatkan. Rakyat sesebuah negara dalam dunia hari ini sudah mendapat pendedahan ilmu pengetahuan dan bukan lagi berjiwa hamba yang menjadi ciri utama rakyat yang bersultan. Rakyat lebih suka memilih pemimpin dari kalangan mereka sendiri berdasarkan hukum merit.

Sekarang bukan lagi zaman antara dua darjat untuk menentukan siapa yang berkuasa. Ada rakyat yang lebih kaya dari Sultan yang bertahta dalam istananya. Ada rakyat yang lebih pintar dan belajar lebih tinggi dari kalangan kerabat istana. Ada rakyat yang lebih berpengaruh dari Sultan yang dilantik. Dulu, puteri rajalah wanita isteri paling berprestij dan menjadi impian mat jenin untuk dikahwini rakyat. Kini wanita-wanita penyanyi lebih diminati para dato' berbanding puteri para sultan!

Apa untungnya buat rakyat untuk melantik Sultan Sulu menjadi Sultan Sabah? Selain ia membazirkan wang negara, ia hanya tindakan pusing belakang. Faedahnya pula, kalau pun ada, hanya sekadar teori. Ada dakwaan mengatakan bahawa dengan adanya Sultan ia menjadi lambang bahawa tanah ini milik siapa. Sekadar berbangga siapa milik tanah ini, apalah gunanya. Semua orang tahu kaum Red-Indian adalah pemilik asal bumi Amerika Syarikat. Tapi, apalah gunanya title pemilik asal tersebut kalau merempat di bumi sendiri. Sesetengah orang memberi alasan wujudnya sultan akan menjadi pelindung kepada ketuanan bangsa. Kononnya, akan terpeliharalah hak milik tanah-tanah di Sabah dan tidaklah berjatuhan ke tangan Cina sebagaimana sekarang. Dakwaan sebegini boleh dipertikaikan. Jika kita melihat kepada negeri-negeri di Semenanjung yang ada Sultan sekalipun, pindah milik tanah kepada bangsa asing tetap berlaku. Di negeri Pahang, sudah berapa banyak puncak bukit di Cameron Highland yang menjadi milik taukeh judi Cina. Di negeri Johor, tanah yang luasnya berekar-ekar diperuntukkan untuk dibangunkan sebagai bandar Iskandar yang pemiliknya tentu bukan lagi Melayu. Sesetengahnya, kerabat istanalah yang membuat angkara menyebabkan hilangnya pegangan pribumi terhadap tanah negeri mereka sendiri.

Islam menyuruh kita memilih orang yang paling mempunyai keahlian untuk memimpin. Apabila pemimpin yang dipilih bukan ahlinya, kata Nabi SAW dalam hadisnya, tunggulah sa'at kemusnahan dan kehancuran. Keahlian kepimpinan bukan dinilai berdasarkan darah dan keturunan. Apa yang hendak dibanggakan dengan keturunan dan darah Sultan. Keturunan tetap dari bani Adam. Darah tetap merah juga. Dari satu sudut yang lain, keturunan sultan tidak lebih baik daripada rakyat biasa. Jika ditoleh asal muasal macam mana seorang sultan mula wujud dalam masyarakat Melayu, ia bermula dari sejarah yang penuh konflik. Pada zaman manusia menggunakan hukum rimba, siapa kuat dialah yang menang, siapa kaya dialah yang berkuasa, muncullah para pemuka pelbagai kumpulan menguasai dan kadang-kadang menindas rakyat.

Para pemuka tersebut, disokong oleh para pendokongnya yang disuap dengan harta atau didorong oleh kepentingan ataupun ketakutan. Barangkali pemuka itu hanya ketua sekumpulan peneroka yang memugar tanah baru. Barangkali dia adalah ketua sekumpulan perompak dan lanun yang merampas dan merompak rakyat. Rakyat takut kepada mereka dan memerlukan perlindungan daripada mereka. Untuk kemananan, ditumpahkan taat setia kepada mereka. Proses sejarah telah menukar status pemuka-pemuka 'gedebe' dalam masyarakat ini menjadi bangsawan yang kemudiannya dirajakan. Kedatangan Islam mempermolek mereka dengan lebel kesultanan.

Justeru, para sultan bukan makhluk dewata yang turun dari langit. Itulah gambaran golongan istana pada zaman hindu di alam Melayu. Dewata itu hanya metos orang Hindu. Kemudian, setelah Islam, dibina metos baru.Kononnya asal-usul keturunan raja-raja Melayu adalah dari Bukit Sigungtang Mahameru. Dari keturunan Sang Sapurba yang dikatakan berketurunan dari Iskandar Zulkarnain dan puteri Aqtabul Bahri dari negara sebelah India sana. Hikayat itu rekayasa pembodek istana buat mengangkat darjat tuannya.

Justeru, kalau mahu melantik Sultan, carilah orang paling tinggi merit dalam masyarakat. Realiti politik dunia hari ini, orang yang sebegini tidak lagi dinamakan sultan. Sultan itu datang daripada keturunan tertentu. Kerana bukan mulia dan hebat keturunan yang melahirkan salasilah sultan-sultan, dasar apa untuk kita memenjarakan akal fikiran kita mencari-cari titis keturunan sultan Sulu buat dinobatkan di Sabah. Kalaupun nenek moyang mereka pernah menjabat kedudukan istimewa di rantau Sulu, nenek moyang mereka jugalah yang menjual, memajak dan melepaskan pegangangan ke atas tanah Sabah ini. Lagipun, nenek moyang mereka itu bukanlah peribumi yang lahir di bumi Sulu.

Bukankah pengasas kerajaan Sulu pertama itu adalah bangsa Arab dan dari Johor pula? Siapa dia, sejarah tidak mendetailkan. Barangkali pedagang. Barangkali orang buangan. Asalnya nama Arab, orang Melayu zaman dulu sangat kagum dan hormat. Kita lebih mengenali watak dan perangai orang Arab dalam dunia terbuka pada hari ini.

Kesimpulannya, kisah kesultanan Sulu itu kisah sejarah. Kita sedang melangkah ke hadapan dan tidak perlu berpatah balik ke belakang. Negeri kita telah merdeka dan bebas. Bebas dari cengkaman penjajah. Bebas juga dari pemerintahan kuku besi yang menggunakan nama kesultanan. Rakyat telah mendapat hak bersuara dan memilih pemimpin pilihannya sendiri. Usahlah kita terhimbau dengan sekerat cerita hikayat yang diriwayatkan penulis-penulis silam yang menggambarkan kegemilangan pemerintahan kesultanan. Ia bukan kegemilangan rakyat, tetapi kegemilangan elit pemerintah yang terpilih dan membanggakan kerabat dan keturunan mereka.

Sabah tidak memerlukan seorang Sultan

Selepas baca yg di atas nie..baru la aku sedar betapa bahaya nya nie pencerobohan..dan betapa tidak logik nya itu tuntutan..klu di negara lain..siap la bah durang tu suda kana tembak hidup2..teda ampun lagi..kenapa la kerajaan msia nie mau berlembut lg mcm tu..nnt urg2 luar tu tambah bsr kepala..tinguk la bah mcm singapore dgn tuntutan pulau batu putih tu..

Sunday, February 17, 2013

Diari 13hb-17hb Feb

Terpaksa buat catatan sekali gus...1st sbb aku penat 2nd sementara ada mood rajin..

13hb feb...
Kesibukan melanda diri ku n laki bila wife adik ipar yg admited d hspital likas tu yg d jangka kn akn d cze pd 21hb tlh mngeluarkan tanda2 mo beranak iaitu keluar darah. ..ole kerna kami yg dkt cni tlh d pesan ole adik ipar mnta tlg tinguk kan perkembangan wife nya..kbtln dpt dia plk baru smpi papar dr kk bla wife nya kol ptg tu..jd kelam kabut la kami nie p spital wlu pn chances mo p jmpa tu teda sbb bkn waktu melawat..tp ole kerna diri ku yg gojes n berani..dpt jgk meloloskan diri masuk ke dlm wad tu waktu pintu masuk yg sntiasa tertutup tu d buka bla ada nurse/dktr kluar..dgn berani nya g tanya lg sm tu nurse..nasib la dgn budi bahasa yg lemah lembut dan sopan santun..d kasi tau jg mn wad nya..dkt ja sm kaunter..g jmpa n ckp...siannnn nmpk muka urg kesakitan contraction...teringat diri ku yg kesakitan 7 thn lalu..yg btl wife ipar ni ada placenta previa..mmg wajib d czer teda pilihan..bila dia tlh kluar darah sptt nya d czer la cpt2 kasi kluar bby tu...takut bby lemas sbb tembuni suda pecah tp sungguh2 kuciwa dr pukul 6 ptg smpi 8 pagi esok nya baru la wife ipar d antar g operation theater...tym tu dia tawakal sahaja sbb gerak bby dlm perut suda semakin slow..dia pn suda ber jam2 menahan kesakitan..balik2 jgk dia merayu mnta d kluar kn bby cpt..tp teda jgk d peduli kn..alasan nya bilik operation full...byk kes emergency..n yg bkin terkejut hanya 1 bilik operation beroperasi utk mlm itu..sdg kn itu ada hospital pakar n pusat utk bersalin pling bsr n utama d sabah. ..gila kannnn....dan wife ipar cerita mlm tu shj ada 3 kes bby x dpt d selamatkan....sedih kn...mmg la semua tu takdir..tp klu la punca kerana kecuaian manusia...sepa yg kena pasti tau sakitnya mcm mn..
14hb feb...
Wife ipar tu tlh d antar g bilik operation dlm jm 8 pagi menurut info yg d perolehi dr my laki..tp smpi tghari blm dpt kbr berita..nasib la ada talian hayat ctu..my adik nurse in labour room..jd my laki pn ber koling2 n mnta tlg tinguk kan..wat hapen...wife ipar mngalami tumpah darah sbb lmbt d czer...darah nya tlh tumpah dlm 1.3 pain..dan bby yg d kluar kn pn dlm keadaan lemas..dan cpt2 d tranfer g wad nicu..1st dlm nicu stage 3...tp ptg tu dpt info bby tlh d tkr g nicu stage 1...aritu bby x dpt jmpa pn..berat bby 3.6 kg...wife ipar pn x dpt jmpa sbb masi dlm perhatian psl tumpah darah yg byk...wad icu full jd dia tlh d tmpt kn dlm labour room smlm..

Mak mentua ipar tu n seorang anak nya ada jgk mnjadi peneman wife ipar tu since dia admited lg..tp besa la tym melawat shj dpt jmpa..

15hb feb...
Bby n wife ipar tu tlh d tmpt d wad besa..jd bole la jmpa suda..pagi tu smpt antar kn brekpes nasi goreng sotong kicap ikan msk taucu..sngaja msk lbi utk durang yg stay ctu..siannnn...hihi tinguk bilik asrama tu...aduii na sempit bh dgn 3 bijik katil lg tu..ada kipas n almari baju n bathroom...opkos la panas kan...tu la org suda pelawa tidur rumah ta mo..tp adik ipar tu surrender jgk mlm tu tidur rmh jgk durang...si kembar tu dulu pn lahir d kk jgk..pn tym pregnen mama durang kna admited berbulan sbb mo terkeluar awal..dan berbulan jgk wife ipar stay d rmh..sbb kejab2 kena admited..kejab2 kana discharge..yg tu pn ada spesel kes..yg mn akhir wife ipar mnta booking dr felice last minit sbb x sanggup tanggung risiko..czer jgk..kembar dgn berat 2.8kg dan 3kg setiap seorang..mmg wife ipar ni klu pregnen ja ada kes..wlu pn keja dia ni nurse yg d klinik2 desa tu..tp klu suda nasib tu tatap jgk lana czer..hihi...same wit me...no kes but at the end czer jgk...pa buli buat...

16hb feb...
Balik kampung ambik anak2 d bongawan...n ptg tu wife ipar telah discharge dr wad..suru durang bermalam d rmh dulu dgn bby tu...jd tmbh la sibuk..nasib ada kakak ipar n adik ipar dtg sekali jd ringan la ckit. ..rumah riuh rendah..si kakak n si adik kecoh be main dgn si kembar..bby tidur shj..telampau sibuk lupa ambik gbr bby..

Jam 4 pagi dgr bby nangis2...cpt2 g tinguk...mungkin bby kepanasan sbb bilik bwh teda ekon..jd aku ambik bby bw naik atas tidur sama2...bes nya..rindu mo ada bby...bby berak tulung salin diapers nya dulu..kasi mnyusu botol ta mo plk...si ibu blm dpt kasi breastfeed teda air susu plk lagi..smpi jm 7 pagi bby tidur nyenyak nda bangun2...comellll...angkat bawa turun kasi sm mama nya...

17hb feb...
Buat sarapan nasi goreng n telur dadar n teh susu..utk urg pantang bubur n sup ayam..

Mak mentua ipar n anak nya si piah dtg..smlm ajak tidur cni ta mo..sbb mo jln2 sm anak nya yg dtg dr sandakan semata-mata mo jmpa anak buah baru lahir tu...

Pigi  pasar  beli ikan n brg dapur ckit..my laki mo menyalai ikan...makan ikan salai terung goreng wit smbl blcn sawi pahit tumis n kcg pjg tumis..bt cicah asam jawa...nasib ramai pembantu...sekejab ja siap mkn tengahari ramai2...sedapppp plk mkn ramai...urg pantang mkn buburdgn ikan salai..salai ikan lenkunis n ikan ayam laut se ekor..

Ptg dlm jm 3 lebi semua nya plg kampung benoni suda...huhu...sunyi plk rmh..wlu pn penat tp puas hati dpt melayan dan menjamu tetamu yg dtg...

Mudah2 an murah rezeki kami dpt baby lagi...aminnnnn

Published with Blogger-droid v2.0.4

Wednesday, February 13, 2013

Al Fatihah..kpd Blogger Jejai

Wlu pun ta kenal..tp tau ckit2 cerita psl blogger nie yg ada kanser thp last stage..tp bt mcm besa yg ramai yg ta tau..tp last yr ada bbrapa org blogger yg pemes2 bt n3 khas utk blogger nie...sedihh..terkedu sy d sblh asben yg sdg driving blik dr keja..blogger ni pn sudi jd follower sy wlu pn diri ini hnya la blog yg terpencil nun jauh d kk...

Ajal maut jodoh pertemuan semua telah termaktub sejak azali lagi..semuga roh nya d tmpt kn bersama org2 yg ber iman..al fatihah

Published with Blogger-droid v2.0.4

Sejarah Clock Tower

Wlu pn suda ber puluh tahun tgl d kk..dan beribu2 kali limpas d dpn tu...ta prna terlintas mau pigi melawat nie menara jam yg menjadi sejarah since dr zaman british..tinguk tu sign board d bina tahun 1902..

Aritu pigi tamu gaya street park kereta dkt balai polis tu..jd masa balik tu tiba2 ja bawa anak2 pigi naik atas bukit ngam2 dpn tu parking..lg pn nmpk org sdg naik ctu..tu la psl terus jd minat..klu teda jgn hrp la kannnn...

Klu tourist mmg suka nie pigi cni melawat tempat2 sejarah d tmpt org..sejarah nie clock tower aku pun still teda jelas...ekceli ada tertulis tu d sign board tp aku mls baca smpi abis..

Sepa blm pigi tp mmg org kk atau slalu pigi kk maka wajib la kamu urg p lawat ni tmpt..sana tgh2 kk dkt pdg bandaran sblh balai polis..d kaki bukit bendera...

Sekian. ..

Published with Blogger-droid v2.0.4

Saturday, February 9, 2013

Hobi terkini si adik

Lately ni..c adik suka baca paper..jgn main2..baru perasan kmarin masa brekpes d restoren...bapa nya beli local paper..cpt2 dia mnta yg malay pnya part..igt kn mo tinguk gbr iklan...bapa nya blang dia mo baca...hihi...buli tahan anak mama nie...

Tp lucu jgk la...serius nie dia baca n kasi tau sama mama nya apa isu yg dia baca..dunno dia phm or teda tu..tp main topik mcm tu tajuk kompom la dia phm..

Lps tu yg page bhs kadazan pn dia p baca..eja ckit2...si bapak pn warning if phm baca if ta phm no need to baca la...hihi...

Adik: mama arini hari jadi si najib ka???

Mama: speechless...pingshannnn....hihi
tp xplain to him...itu Perdana menteri/Pm..x bole ckp gtu...

Byk lg la dialog dia bla baca paper tu...yg mmbuat kn hati si mama d geletek kelucuan...

Published with Blogger-droid v2.0.4

Friday, February 8, 2013

Tukang Jahit Express di Pasar Filipin

Di kk...sanaaaaaa dtu dpn pasar filipin yg pemes amos seantero dunia tu...sepa prna pigi..sure nmpk byk ni tkg jahit express d tepi2 tu pasar karangkraf yg jual mutiara2 tu...dr dulu lg zaman aku pandai hidup d kk ni..rasa nya since 1994 till now...hihi...aku tau sda mn mo cari tkg jahit sluar jeans klu pjg..pindik cerita tlg kc putung pindik la..klu jahit d rmh kompom patah jarum..sana tu mesin jahit durang kebal..jahit apa ka buli kecuali yg nda buli jahit luka manusia..hikhiks..

Awal thn tu aku g ctu tym lunch hour...panas gilak...turun ja kereta nah byk la tu tkg2 jahit yg pnggil2 offer diri..tujuan aku g ctu mau jahit lencana skulah anak d baju melayu si adik...terus terang aku malas mau jahit...besa yg jahit tgn nie lencana laki aku yg buat..tp mau redho la tinguk tu jahitan..pa buli buat..ada bini kasi beli mesin jahit nda pandai guna...cucuk benang pn nda pandai...failllll...lali suda ni telinga kana sindir2...ckit lg tu laki mo lelong tu mesin jahit sana mudah dot com...byg kn la tu mesin dr tahun 2007/2008 kana kasi beli as hadiah..tp baru pakai dlm 1 meter la jahitan lps tu benang putus2..aku nda pandai kasi masuk..last2 aku kasi tau laki ku...itu mesin rusak...nnt kita antar repair ya!!!...until now aku nda bukak bukak tu mesin...balik2 aku janji mo bljr menjahit tp smpi skrg teda kesempatan dan keizinan masa buat ku...(yg butul aku teda semangat..hihik)

Back to tajuk asal..aku mau kasi tau yg skrg tu tkg jahit sana pasar filipin tu..legal rupa nya..igt kan durang tu beroperasi illegal..dulu2 ya..skrg jgn....main2 owhhh ada lesen tu durang ctu..sda tampal blkg tu tmpt durang mnjahit..ada kadar2 yg suda kana lulus ole dbkk...jd teda buli la kana tipu suda..good job dbkk...tmbh kn hasil kamu urg..sepa yg jd ni tkg jahit...ada ckittttt....bykkkkk pn ada ssh mau ckp...dunno sepa durang nie..tp klu lesen tu yg aku tinguk owner nya local la...tp aku kompom yg mnjahit ctu bkn local..kamu sndiri pigi la bah tinguk...baru la tau apa yg akumo ckp cni kannnnn....

Ada la aku tanya2...berapa durang buli dpt sehari...uyoooo lumayan jgk owhhhh...kalau musim hari raya buli dpt 300-600 sehari..gilakkkkk kaya aku klu jd tkg kahit express ctu...klu hari besa mungkin dlm 100++ jgk tu...sbb skli jahit ja sluar jeans kc pindik tu dlm 5rgt..aku jahit lencana 3 rgt satu baju..tym aku tnggu ctu..mnyempat jgk tinguk ada yg dpt 1 bakul utk d jahit lencana...oter baju sluar..nahhhh kamu kira la berapa durang buli dpt sehari...jahit langsir pn buli ctu...aritu musim hari raya aku smpi tngu 2/3 hari baru siap sluar anak aku mnta oter..termasuk oter baju melayu laki..sbb byk org mnta bt oter n putung sluar...musim tu shj nda mustahil durang dpt beribu-ribu..

Aku ckp sm laki..aku mau bkk la satu mesin ctu..ujung2 minggu ja aku duduk ctu...amacammm....laki jawap..."menjahit pun nda pandai...ada mesin pn be tahun2 nda d guna"...toing3x....mau jak kasi masuk kepala dlm bakul tym tu...hihik...

Kamu urg tinguk la ni gbr tkg jahit express ctu...sbb aku gelar tkg jahit express ko antar la jahit apa2 ctu...nda pyh kasi tgl..berdiri jal d siring2 tu mesin...dlm less than 10 minutes siap...even mnta ganti zip sluar jeans yg sda rusak pn skjb jak tu...cua kamu antar p tailor...kompom seminggu blm tentu siap...mcm2 alasan tailor aku bg..bla bla bla.....hiihi...

Published with Blogger-droid v2.0.4

Thursday, February 7, 2013

bisu

Rajin aku buat nota sejarah...n3 be turut2...dtg malas berminggu2 kosong...

Opis aku ni...one of small unit yg d tmpt kn d luar dr hq..ada 5 org shj..tp tgl 4 org skrg..since peel2 staf yg mcm2 lately ni..n lps aku tegur..aku pn ilang kemesraan sm durang...sngaja kasi gap spy durang tau aku ni sepa...bkn sepa2 tp atleast respek sebagai urg tua d cni..n aku lg kanan dr durang..baru 3/4 thn keja suda berani...mmpertikai kn tugas2 yg d agih2 kan..suda berani mmberi arahan sama aku...suda berani menjawab kurang sopan sm aku..pglmn aku keja d jab ni suda 15 tahun ok...jgn igt suma keja tu aku nda tau...org blang sekilas ikn d air suda ku tau boboi or gegurl...jd skrg no kemesraan dan bual2 kosong..or gelak tawa ramai2..sunyi sepi..nmpk sgt la aku yg byk ckp cni kn...bla aku membisu ja trus sunyi..

Nasib ada 'note' ni jd teman...

Published with Blogger-droid v2.0.4

psttt!!!

Wow..mcm kajutan aku skjb..tba2 ada org psttt!!! Sm aku...igt kn sepa..rupa nya si 'A'...hahaha...kaku aku skjb...senyum aku pn mcm sumbing kali tym tu...nda aku sangka dia mau psttt!!! Sm aku..

Mmg aku nmpk dia sda ada ctu tym aku smpi antar si adik masuk dlm skolah jln kaki jak park keta nunnnn d luar sana...tp limpas jak sbb si A sdg mmblkg jln..lps tu aku penat rest bwh pokok kayu yg tmpt bdk2 klas tasmik..tba2 ada ustazah tegur n bw bercerita...lama jgk aku ctu...bercerita psl sekolah anak2..

Lps tu mnta diri sm ustazah tu sbb..tym si kakak kluar sda dkt..aku mau tnggu d dpn gate tu mcm besa..nnt dia tr cari2 plk mama nya teda ctu..jln kluar nmpk si A sdg mnunggu anak nya dlm kawasan skolah dkt pondok kerusi batu tu..aku limpas ja..buat2 teda nmpj..hihi...

Tnggu dpn pondok security..sambil mata melilau mncari anak..nmpk si A dr jauh..dlm hati..nnt dia limpas dpn ni buat x nmpk la...tp tba2 wrong tyming..aku te tinguk jgk muka nya..ngam2 plk dia mem pstttt!!!...senyum...aku pn senyummm...anguk kepala...tak kan mau paling muka kan...no no no...biar org buat kita..jgn kita buat org...

Dlm hati....wahhhhh....angin baik owhhhh....sukur la nak....mcm tu kan bagus..tp luka mana yg teda meninggal kan parut....luka d hati parut nya teda nmpk..tp rasa nya tetap ada...hihi

Bai:)

Published with Blogger-droid v2.0.4

Gaya Street..

Last saturday...wlu pn sakit blkg..gagah diri kluar rmh...g spital likas melawat bini ipar yg admited sbb placenta previa..dr spita labuan transfer g spital kk...due nex mons...nmpk gaya masak la dia d spital likas tu berkampung...ta pa la kn asal bby sihat n slmt..dtg pn waktu melawat mau abis..jd dpt la melepak kjb..

Lps tu g msjid bndaraya..

Lps tu misi jln2 cari mkn...di gaya street...wahhhh mlm2 hapenning plk tmpt nie...byk tmpt mkn..tp yg byk nya kedai mkn cina...d cni pn byk rmh penginapan yg d sukai ole tourist obersi...yg mcm backpackers tu...or lodge...

Tempat hiburan pn byk jgk...lama ta round2 cni mlm2...rupa nya dbkk sda upgrade tmpt tu dr jln yg suram sunyi sepi n jln yg mati klu mlm mnjelang skrg mcm2  ada sda cni...sungguh teda ku sangka...tp bla bgtu byk la plk xtvt not gud kannnnn....wat can ai say...everythings is for money...so saddddddd.....

Lately ni suka g cni mlm2 pn sbb mo mkn d sugar bun tu...dun wori mknn nya ada pngesahan halal jakim...feberet food is nasi nya wit fillet fish. ..sedapp....acar mntah tu pn sdp...utk bdk2 aym goreng wit nasi la...if suka ikan talapia goreng seekor bulat tu pn ok...tp cicah/sambal nya kurengggg....minuman besa shj...

Dkt sugar bun ni...ada lodging ala nama sng nya hotel murah la...tp bkn murah2 yg utk ciken2 tu tau...slalu mkn cni mmg nmpk tourist obersi stay cni..ada nmpk gbr si adik wit signboard rainforestlodgekk tu n no tel sekali..

Yg btl n3 nie lama terdelay...apa yg mo d tulis pn ilang suda ke laut...gbr pn malas suda mau edit...ambik terus uplod ja...

Kay bai:)

Published with Blogger-droid v2.0.4

Sunday, February 3, 2013

sakit belakang

Hari 6 & hari minggu..mcm2 mo d buat..tp tiba2 hari 6 tu sakit blkg yg sakit bkn ckit2..tp sakit mcm mo brdiri pn x buli..smpi la skrg..tiba2 ni sakit kluar dunno why!!!!...mula2 igt kn psl lama brdiri d dapur..jd bw la berehat...baring kjb..tp tu sakit ngilu smpi kn mo be jln pn x larat...mau kluar air mata mnahan ni sakit..

Aduiiii....dlm otak aku ni asyik la tr igt...baju2 sekolah anak2 blm iron..baju krja aku lg..:(

Nasib la smpt mnyuci baju2 kotor...dan kering sda suma nya..yg arini pnya nasib ada my adik yg tlg settle kn..vacuum kn rmh...lipat kn kain2 baju...n my laki mop kn lantai atad bwh..

Awal pagi smpt bt brekpes..tu pn x buli lama2 brdiri..kluar kn bhn2 utk msk tghari tp smpi ke ptg x smpt masak...trpaksa bw diri baring shj..sbb bila br diri dlm 5/10 minit sakit tu kluar lg...smpi jm 4 ptg baring tidur menelentang...my laki td tlg urut kn sda..beli kn saloon pass...sedap jgk rasa nya..tp kjb td bw diri ke dapur..masak kari kima..half way memasak sakit tu dtg lg..trpaksa tnggu smpi siap..lps tu naik blik baring...hopefuly ni sakit bisuk kurang2 sda...

Sakit begini prna kna masa pregnen si kakak...smpi menangis2 mcm budak2...bw blik kg berurut dgn urg tua yg pndai2 trus ok...yg btl mngkin masuk angin bh kn..sbb lately ni tidur lmbt mnyuci kain mlm2..bila mau tidur tu bdn sda br peluh2 aku suka mndi lg b4 masuk tidur...sbb ta suka la tidur dgn bau peluh. ..

:(

Published with Blogger-droid v2.0.4

Friday, February 1, 2013

security guard vs peguam

Al kisah nya seorang bapak budak...telah parking kereta nya utk mngantar or sdg mnunggu anak nya balik d laluan kluar budak sekolah...laluan tersebut jgk jln kluar masuk utk Rmh urg tua anglican...jln tersebut berada d atas tanah luar pagar sekolah...klu tahun tahun sebelum nie...mmg telah di peringat kn kpd murid2 agar bg tau mak bapak spy jgn parking or drop anak2  masuk d jln tu...sbb mnyukar kn utk murid2 kluar masuk bila kereta parking dan kluar masuk ctu tym peak season...bahaya jgk tu kn...budak2 yg darjah 1-2 terutama nya...yg masi kici2 tu...

Jadik one day d awal2 persekolahan bermula pd tahun ini...security guard sekolah telah menegur bapak budak yg sdg parking ctu...kennot parking...andaian kami bapak budak myb anak nya baru darjah 1..parents yg suda besa ctu mmg sda phm..x bole masuk n parking ctu...

Malang nya teguran security guard tu...yg mn utk kebaikan murid2 lain...telah d salah erti kn ole bapak budak tu...yg mn telah di marahi dan d ugut lg...mau tau apa bapak budak tu ckp...

"...ini bkn private road for this skul..ini public road...berada d luar pagar sekolah...jadi sepa2 pun bole parking..ur kennot larang me to park here...ai can SUE u. ...bla bla bla.."

Lebi krg mcm tu la bunyik nya...ai kennot speaking london. .but dialog tu exactly mcm tu la cerita nya...

Ada kah security guard sekolah yg d tugas kn memantau trafik sekolah dan keselamtan murid2 sekolah mau d saman...mmg la jln tu bkn sekolah punya..luar pagar sekolah..itu jln utk rmh urg tua2 anglican dlm tu. .itu pn jrg sgt la keta kluar masuk...jln tu kici shj...smpit. .wlu pn 2 way..ngam2 utk 2 bijik kereta berselisih..dan yg pasti nya itu jln bukan nya PUBLIC PARKING..knp la plk mau marah bila kana tegur bagus2...mntang2 la yg tegur tu security nda berani mau lawan..smpi mau saman mnyaman tu apa hal...suda la bt salah..brenti parking tgh2 jln..lps tu menembirang lg...mentang2 la dia LAWYER...suka2 ja mau menyaman...lawyer apa jgk bgtu..ngek ngok...parking d tgh2 jln ada hati mau saman org yg tegur dia nda buli parking ctu...otak simpan mana la lawyer...tau la keta ko besar..duit ko byk..tp hormat menghormati sesama manusia itu satu kewajipan...ka ko lawyer yg besa mmbela org2 yg byk duit wlu pun bt salah tp terlepas dr hukuman...lawyer oh lawyer..

Klu parking ctu sda full...terpaksa la jln kaki jauh ckit...cari parking yg bkn mnghalang murid2 kluar dr kawasan sekolah..

Security tu mmg d bwh2 ja level nya banding sm ko sebagai lawyer...duit gaji security tu pn lg mahal dr sebijik tayar keta ko...tp dia tatap manusia yg punya hati utk d hormati dan d sayangi...jgn la bersikap angkuh dan sombong mcm tu...security tu la nnt yg akn bertugas mnjaga keselamatan anak ko dlm kawasan sekolah tu..gaji security tu pn bkn ko yg byr. .

Begitu la cerita nya..se org peguam vs security guard sekolah...

Published with Blogger-droid v2.0.4