Thursday, January 31, 2013

Konflik Sesama Manusia

Hari-hari kita suka atau ta suka..mmg akan berhadapan dgn mcm2 peel manusia..peel anak2..peel laki..peel kawan2..peel jiran2..peel keluarga..peel org2 yg ta di kenali..

Hari nie..aku berhadapan dgn 1 peel manusia..dlm ketegori bukan kawan tapi di kenali la..urmmm..aku nm kan org ni 'A'..aku kenal A nie dr tahun 2010..di sekolah anak aku..its means parents bdk yg 1 skul sm anak aku..aku nie bkn dlm ketegori memilih kwn..klu org senyum aku senyum..klu org bw ckp aku ckp..kdg aku yg be ckp if situasi tu perlu aku be ckp..ia lah org blang adab sesama manusia..peramah jgk si A  nie..kira berani jgk org nya..agresip la jgk..n sgt2 perihatin dgn pelajaran anak dia..sgt2 peka psl persekolahan anak dia..dan sgt2 ambil berat..smpi kan jwpn dlm buku latihan cegu salah kasi sm anak dia pun dia buli dtg sekolah cari cegu kelas tu dan bagi tahu jwpn tu salah..

si A ni dr awal teda puas hati..knp anak nya masuk 3rd klas..sdg kn bg dia anak dia tu pandai..lancar ber speaking..pandai membaca dan mengira..smpi kan dia la org yg paling kecoh mencari soalan2 utk anak nya bila exam..dan org nya mmg sgt berani..ada kes bergaduh sm mama budak yg 1 klas sm anaknya..psl kata2 budak tu anak nya smpi kan sm dia...jd si A ni sm mama budak tu be gaduh..smpi kn mo be tampar..smpi kan kes mahkamah suma la..psl kata2 budak tu yg tym tu darjah 1 sm mcm anak nya..kira nya ini cerita 3 tahun yg lalu la..dr ctu suma org mmg memandang lain mcm la sm dia..perangai dia tu membuat kan cegu2 ctu x suka..tmbhn lg dia la parents yg suka masuk klas anak nya tym cegu sdg mengajar..dan dia selalu ber ada dlm kawasan sekolah slps bell ring...si A ni smpi bole membanding kan anak org lain dgn anak nya ..anak nya lg pandai..haishhhhh tym tu mmg malas la ambik port psl dia tu..slps kejadian dia bergaduh tu mmg aku pun krg la nmpk dia menunggu anak nya or mengantar anak..klu pun ada dia mmg teda join dgn mana2 parents yg sdg duduk ber dekatan..dunno if dia yg menggelak kan diri..sm aku pun nmpk sgt dia menggelak kn diri..be ckp pn ta mo..pdhl b4 tu bkn main lg ramah nya..smpi kn merequest add fb segala..ntah lupa sda aku apa nama nya..yg paling aku igt dia perna ckp dia nda suka nm dpn nya..dan prna jgk dia ckp the only org yg tau full name nys ctu cuma aku..aikkkk..ta kan cegu2 ctu x tau nm nya..ngokkk jgk..ta kan la dlm borang2 anak nya isi ctu teda maklumat mengenai nya..dia ckp begitu psl..dia heran np parents yg be gaduh sm dia tu buli tau full name nya bila smpi surat sama n kes mahkamah sm dia...sbb tu kunu trus d remove nya aku dr fb fren....haahaha...ndak pn aku perasan psl tu..siannnn...takut sm byg2 sndiri...smpi kan anak nya yg ke-2 d ckp hensem mcm mr bean pun dia buli marah berabis..anak nya cuma 2 org..yg 2nd tu mmg kiut ..mix pakistan n kadazan..tp smpi skrg tu d anti nya mama budak yg ckp anak nya cm mr bean..dia nda suka tu psl bg dia mr bean tu bodoh2..hahaha...kesian nya..itu plk yg di pikir nya..

2nd yr..akhir nya anak nya naik jgk p 1st klas..same klas wit my anak..baru la dia bangga ctu..anak nya pandai..pdhl d klas apa pun anak kita..jgn la rasa rendah diri or bangga diri..kita terima seada nya kemampuan anak kita...jgn bagi tekanan utk anak2..belajar utk menimba ilmu..bukan nya dtg sekolah utk menampakkan diri tu yg terbaik semata-mata..3rd yr anak kekal in 1st klas..my anak g klas ke-2..tahun ni pn anak nya tetap dlm 1st klas..my anak tatap dlm 2nd klas..bg aku 1st klas 2nd klas kan teda pnting..yg pnting result upsr nnt yg paling penting...kannnn

selepas tu..kami2 yg dulu fren2 n mesra si A nie nda suda mesra..dia pn kali nda mau suda kawan sm  kami..kami2 nie ta kesah..ta luak pa2 pun..ta kurang pa2 pun..bukan dpt duit..life must go on..2nd yr...3rd yr..n skrg masuk 4 tahun suda anak2 kami ctu..dan on off on off aku nmpk dia dr jauh shj..be ckp mmg teda perna suda..walhal dr dulu yg buli be cerita be ketawa be tepuk tampar..now buli jadik langsung mcm org ta di kenali..pandang muka pun teda...haishhhh heran sungguh manusia mcm tu kan..aku ndak kenal ko..knp mo bermusuh smpi mcm tu..pdhl ko jgk yg peramah mesra mula2 dulu...tp skrg nmpk mcm teda kawan klu tym ambik/antar anak skul..klu nmpk pun kwn2 nya mmg jenis yg terpilih shj...yg ber speaking sm dia sj..tau tu sbb bila limpas2 dkt dia ..mmg speaking london klu bercerita..well ai know la..my lidah keras mo speaking london..ai anak jati melayu berunai...

jadik di pindik kan kesah nya..td masa ambik anak ku pulang dr skul..aku yg menunggu dpn gate dkt pondok security tu..tiba2 nmpk dia berjalan sm anak nya kluar dr kawasan sekolah ..dan lalu dpn aku..nmpk dr jauh dia tba2 senyum..and say HAI!!..aku pn sempat la terkejut dlm hati...wahhhh bagus la dia suda berubah..nda suda sumbung sm aku...jadik aku pun membalas nya haiii..dan ber ckp.."lama suda aku ndak nmpk ko"..tp dia nda respon..aku ulang lg sekali ayat2 tu..pun no respon...aikkkk...bila dia ke dpn ckit dr aku..rupa dia bkn say hai sm aku..dia say hai sm org lain..yg ada dpn ckit dr aku..lps tu dia berenti ctu dan ber speaking london...bla bla bla..smpt la mendengar sbb dkt jak dr tmpt aku berdiri..sambil mata aku mencari2 mana la anak aku nie belum kluar2 lg..tp dlm hati aku...sangattttt la malu..sbb dia bkn nya mau bw aku be ckp..dan ke dua...dia ndak respon pun teguran aku tu...nasib la ada satu urg jak urg ctu..yg mungkin phm..tp bt2 teda phm...adoiiiinaaaa knp la bah ada manusia mcm tu..knp la aku misti jumpa dgn peel peel manusia yg mcm tu..yg teda tau menghormati org lain..atleast phm la org suda menegur be ckp ctu...

mungkin bg org lain..ala biar la bah dia begitu jgn pedulik..mmg perangai dia bgtu..iya betul mmg aku kasi biar org2 begitu ..teda la aku buat apa2 pun..tp hati aku terhiris...sedihhh..kuciwa jgk kan..bila berhadapan dgn manusia yg sumbung mcm tu..si A tu drive keta proton aeroback ja..housewife..asben keja di kaunter maswing (prna jmpa masa aku mau naik maswing nmpk dia di kaunter kutip2 tikit b4 masuk kapal tu)..tp knp la mo mnyumbung begitu..kesian..org blang ko bkn sepa2 pun..utk mempunyai 'hidung tinggi' WLU PUN MMG HIDUNG KO MANCUNG BAK SELUDANG PSL BAPAK DIA PAKISTAN...HIHI..

ok la..slps nie klu nmpk si A nie ..aku bt mcm nda kenal jak la..org nda sudi mo be kwn biar la kan..ptt la dia buli be gaduh dulu sm smpi be cakar2..since dr kes dia tu la..parents suma kana kawal ketat teda buli berada dlm kawasan sekolah sesuka hati..dan gate suma di kunci ..

selepas sesi meluah perasaan ini..perasaan sakit hati td tgl ckit2 jak..ilang suda...relief la jgk...

semoga diri ku sentiasa menjadi org yg baik2...

tq:)

RESEPI ACAR TIMUN MASAK VERSI MY MAKCIK..

Resepi nie tidak perna la ambik dengan details..oleh kerana bila ada kenduri kendara atau tym raya misti my makcik akan masak acar nie..dari ctu aku yg selalu jd helper atau penyibuk atau pemerhati sahaja..try la masak sendiri..1st tym masak masa kenduri d rmh mentua..just try & error..not 100% perfek but orang makan dengan sedap nya...hihi..matik la puji diri sendiri..

agak-agak lupa atau ragu-ragu mcm mn mo masak..aku kol la my makcik tu tanya-tanya.. since ada rmh sendiri nie tiap-tiap tahun aku buat open house akan masak acar nie..mudah dan amat sesuai di ganding kan bersama nasi beriani..acar nie tahan berbulan if simpan dlm esbok..org mkn nie kira mcm stater la kunu..sbb ada masam masin manis ctu kan...tp kan dari pengamatan aku acar nie lebi kurang mcm rupa kimchi makana urg korea tu..makcik aku tu keja di hotel Hayatt jadik banyak jgk resepi dr chef ctu dia p kurik2..bukan senang owh mo dpt resepi dr chef hotel 5 star nie..sm mcm secret resepi ayam masak kurma aku dlm entri yg lepas2 tu..

last raya one of my fren..telah jatuh cinta sm tu acar...dia bilang mmg banyak kali dia makan acar mcm tu d mana-mana..tapi yg aku masak tu adalah 1st tym dia makan .. yg rasa nya lain n sedap kunu..matik lah puji diri sendiri lagi sekali..tp seirus bkn aku yg ckp bgtu..my fren tu yg ckp..

jadik sebagai menyimpan bukti khazanah yg berharga..maka aku abadi kan resepi nie dlam blog aku..lagi pun mmg aku ndak perna salin resepi nie d mana-mana..yg ini pun sambil menaip sambil mengingat-ingat mcm mn aku masak aritu..apa bahan-bahan yg aku guna..hopefuly teda yg ter miss..gambar pulak sori la kan..teda aku ambik gbr mknn tiap kali aku bt open house..ai is sangat-sangat bizi tym mcm tu.. ndak perna aku ada gmbar tym rmh aku open house..klu ada pn gbr yg ntah pa2 ja tu..tp mcm nda da lg yg aku nmpk even dr kemera bsr my laki tu...sungguh sadis kan...

taraaa...nie la resepi sedap tu kunu...tp in versi makcik aku la..myb ada lg resepi yg lagi sedap dr ini kan..lain  org lain cita rasa nya kan..al maklum la..semua urg punya hati dan perasaan yng berbeda-beda...tp 1 shj yg perlu kita pegang...ai hormat u..u hormat ai..abis ceta...senang sgt kan..

RESEPI ACAR

BAHAN-BAHAN:

1.       TIMUN
2.       LOBAK MERAH
3.       BUAH KERAS(KISAR)
4.       BAWANG BESAR(KISAR)
5.       BAWANG PUTIH
6.       BAWANG MERAH
7.       LADA KERING(KISAR)
8.       CUKA
9.       GARAM
10.   GULA
11.   SERBUK KUNYIT
12.   MINYAK MASAK
13.   BIJI BIJAN
14.   KAYU MANIS
15.   BUAH PELAGA
16.   BUNGA LAWANG

CARA-CARA MEMBUATNYA:

1.       TIMUN & LOBAK POTONG MCM JEJARI, PERAP DGN CUKA, GARAM & GULA SAMPAI MASUK RASA MASAM MASIN MANIS. KEMUDIAN TOS KAN SMPAI KERING.BAWANG MERAH + BAWANG PUTIH BELAH DUA SAHAJA.(BAHAN-BAHAN DIMASUKKAN SELEPAS BAHAN TUMIS PECAH MINYAK)
2.       KISAR BUAH KERAS (MAKE SURE KISAR LAMA-LAMA SUPAYA BUAH KERAS HALUS).
3.       KISAR BAWANG BESAR.
4.       TUMIS BAWANG MERAH(TUMBUK)+BAWANG PUTIH(TUMBUK)+KAYU MANIS+BUAH PELAGA+BUNGA LAWANG.(TANPA BAWANG PUN OK JUGA SEBAB ADA BAWANG BESAR KISAR JUGA KAN)
5.       KEMUDIAN MASUKKAN LADA KERING KISAR TUMIS.
6.       MASUKKAN BUAH KERAS + BAWANG BESAR KISAR + SERBUK KUNYIT SEDIKIT SAHAJA (IKUT SUKA MAU KUNING NYA MCM MANA)
7.       TUMIS SEMUA TU SAMPAI PECAH MINYAK.
8.       KEMUDIAN BARU MASUKKAN TIMUN+LOBAK MERAH.
9.       KEMUDIAN MASUKKAN JUGA BAWANG MERAH + BAWANG PUTIH YANG DI BELAH  DUA SAHAJA (LADA BESAR MERAH PUN BOLEH TAMBAH)
10.   TAMBAH GARAM+GULA IKUT KEPERLUAN SEBAB TIMUN SUDAH DIPERAP TADI TAKUT TERLEBIH MASIN+MANIS+MASAM.
11.   KALAU MAU LAGI MASAM TAMBAH CUKA DALAM MASAKAN TADI.
12.   TABUR BIJI BIJAN.
13.   LEPAS TU BULI LA MAKANJ

P/S: TIADA SUKATAN BERAPA BANYAK..IKUT CITA RASA LA MAU BANYAK ATAU SIKIT. SELALU MASAK UNTUK KUATITI YANG BANYAK DAN MAIN AGAK-AGAK SAHAJAJ

my entri kali nie sgt-sgt teratur dan tulisan pun kemas kan..sbb ai menaip guna key board dan dpn desktop yg besar..besa nya guna kan note bsr tapak tgn aku tu ja..selalu byk typing error..smpi kn org nda paham aku tulis..sori mori berlori if ada yg teda phm...ok bai..

Tuesday, January 29, 2013

Bodohhhhh!!!!!

sepatah perkataan yg aku dengar kemarin petang masa otw pulang selepas ambik anak balik dari madrasah di masjid bandaraya..tahun nie si kakak madrasah sebelah petang..jadik balik tu memang tugas aku la g mengambik..tp ada masa nya my laki yg g ambik..si bini d suru pulang terus supaya bole buat keja2 rumah atau ready2 utk masak2..al maklum la..sekarang nie dari tahun ke tahun jalan raya sana sini jem gilak2...kadang tu bikin heran jugak kenapa kereta slow sangat..bila sampai ke depan teda juga pa2..nampak sangat la sekarang nie kereta di atas muka bumi nie semakin bertambah..iya la bah.. semua orang pun mampu suda beli kereta..cikai2 pn kereta made in m'sia kannn...mcm aku jgk ..drive  kereta m'sia..kelisa tu lahir tahun 2001..jadik buli kira berapa tua nya suda keta ku itu..manual lagik..hihi..tp ada ku kesah org pandang keta ku sebelah mata..asal kan..aku nda menapak jalan kaki or naik bas..hihi..aku ni tembirang lebeyyyy semenjak pandai driving nie..kui kui...dlu2 naik bas jgk bah aku nie..klu laki out station..tp nasib la tym tu tgl dkt dgn kawasan bas sng lalu..dan anak2 blm skulah..

back to tajuk d atas..begini cerita nya..kemarin balik tu..mcm besa la..laluan pigi rumah aku..dr masjid bandaraya likas tu..akan terus g jalan tuaran by-pass..orang-orang kk tau la tu kan d mana tu...semua orang pun berebut-rebut driving mau cepat sampai ke rumah..sama la mcm aku jgk...mcm kan rumah tu akan lari if lambat ckit..kadang-kadang tu aku ambik short cut thru jln saga kampung likas tu..jadik kemarin punya cerita..bila aku limpas suda tu jambatan inanam selepas trafik light batu 5 tu yg ada kuburan cina di bukit2 tu..yg ada u turn ke BTC inanam jalan lembaga padi tu..dari jauh aku nampak suda ambulans punya lampu emergency pusing2..dan jalan tu klu jam 5 ke atas memang la susah sangat mau buat u turn keluar..ambulans tu mmg aku pasti mau kluar dr ctu psl ctu ada short cut jln kolam kumbahan tembus p hospital pakar kanak2 & perempuan (Spital org bersalin)..mmg otak aku ligat ber pikir..aku misti bagi jln sm tu ambulans tmbhn lg blkg aku jauh lg kereta2 lain..jadik dgn baik hati kerana ingin membagi laluan kepada ambulans yg sdg dlm barisan mau u-turn tu maka aku pun stop...sambil tgn signal2 suru keta2 tu kluar..dlam 5/6 bijik keta la jgk baru smpi turn ambulans tu..masa aku sdg stop n tunggu turn ambulans tu kluar sempat la dgr org hon2 keta balik2..marah la tu..tp nda la aku kesah psl niat aku buat bgitu demi ambulans tu...kesian klu betul2 ada pesakit yg mo terberanak or ada kes emergency dlm keta ambulans tu..sbb aku prna follow dr blkg ambulans bila laki aku kana bawa g spital queen naik ambulans..bila limpas jak ambulans tu..sempat lg 2/3 bijik keta kluar..sebelum aku tekan minyak keta..mau terus kan perjalanan..

dan sambil tu aku MENOLEH KE SEBELAH KIRI BILA TELINGA AKU MENANGKAP SUARA SUMBANG MANUSIA BERKATA..(dgn kuat nya..sbb aku belum lagik tuli/pekak..jelas sgt tu suara aku dgr)..."BODOHHHH!!!'...SAMBIL MEMBUNYI KAN HON KERETA..NAMPAK LA KERETA KENARI PUTIH BERSAMA DRIVER LELAKI DAN 1 PENUMPANG LELAKI SEBELAH DRIVER TU SERTA ADA 2 ORG LG PEMUMPANG LELAKI DI BLKG TU..UMUR DLM LINGKUNGAN 20-AN..YG SEBELAH DIRVER KETAWA SAMBIL MEMANDANG AKU..TP TYM TU MMG AKU NO FEELING..CUMA DLM HATI & KEPALA OTAK AKU LIGAT BERPIKIR...WHYYYYYY????...KENAPA????..ORG-ORG TU KURANG AJAR SEBEGITU..TIADA ADAT KA..BUTA KA..AKU BAGI LALUAN SM ITU AMBULANS BAH..BUKAN AKU SUKA-SUKA MAU BERHENTI DI TGH2 JALAN TU..AKU PUN SDG RUSHING MAU CPT SMPI RMH..BYK KERJA RMH MENANTI AKU..AKU MAU MEMASAK LAGIK...

wahai org-org muda..jgn la kamu sombong dan kurang ajar sedemikian..one day mana la tau kamu urg yg dlm ambulans tu..tp teda org mau bagi laluan..apa perasaan kamu..lebih2 lagi tym tu nyawa kamu 50-50..klu bukan kamu yg dalam tu tapi mana la tau..keluarga kamu yg berada dlm ambulans tu..

Tidak terkata aku tym tu..terdiam..dan rasa kesal dlm hati..sakit hati aku!!!..walau pun kamu tidak aku kenal..tapi kenapa banyak manusia skrg ni yg tiada perasaan hormat menghormati sesama manusia...kenapa????...tym tu si kakak anak aku yg berumur 9 tahun lebih...pun bole bertanya..."mama..kenapa org tadi tu..kenapa org td tu cakap mcm tu..siapa yg ckp mcm tu???"..anak aku pun nda berani mau sebut perkataan "BODOH tu even sebagai contoh"..kesian anak aku..mendengar perkataan yang tidak baik..terpaksa la aku cover line.."tiada apa2..jgn peduli la ..mungkin tu orang salah ckp..jgn ikut ckp mcm tu..teda bagus tu kan.."...tp nmpk sgt anak aku teda puas hati..dan masi bertanya2..tapi aku pura2 tukar topik..

sepanjang perjalanan mau sampi ke rumah aku dr tmpt kejadian tu..Tuhan jak yg tahu..sakit hati aku...sebal sangat-sangat..menyesal mendengar kalimah perkataan seperti tu dikeluarkan di kala kita sedang berniat baik utk membuat kebaikan...sampai kan d rumah tiada mood aku mau buat kerja rumah..memasak pun tiada mood..jam 8 lebi baru bawa anak2 n laki mkn d indah permai..sedih jgk bila org tidak tau menilai mana yg baik mana yg buruk...

mungkin bagi urg lain nmpk perkara ni teda pa2..atau hal remeh temeh shj..tp hati aku nie lain..mudah terasa..sensitip..kalau terusik di kala kita berbuat baik..mood pun jadi down..tunggu 2/3 days baru bole melupakan nya...

tapi lain cerita bila aku tersinggung dgn perbuatan dan perkataan org mcm tu(teda menghormati org tua).. tmbhn lg org tu hari2 ber ada depan mata aku..agak lambat jugak la aku mau melupakannya...aku nie jenis org yg pendendam ka??..ntah la..bila sekali aku di sakiti..aku ndak pandai mau marah org depan2..blkg2 jak aku pandai be ckp dan mengadu rasa yg terluka..dengan my laki yg ter chenta or dgn my fren2 yg setia dan sudi menadah telinga utk mendengar nya..

hopefuly aku nie teda la jadi spt org2 tu..begitu jgk dgn anak2 aku dan famili aku...minta di jauh kan dr perangai2 mcm tu..

utk menenangkan hati..tiba2 cari cd lagu2 uji rashid...mendayu-dayu di dgr..tenang rasa jiwa..hihi..

Monday, January 28, 2013

kepenatan 24hb - 27hb..

Bulan ni..org keja govt..rasa lega sgt...dpt gaji plus bonus 1/2 bln gaji lg...kira nya bln nie dpt la belanja over ckit2..tapi!!!!

Over apa nya...huhu...dpt bonus ni...byk jgk la yg mau d byr..bil utiliti. .hutang piutang..income tax..servis kereta..maintenance kereta.dan yg paling penting duit utk beliau d kampung..belanja utk mak bapak jgn di lupa..walau x byk tp wajib bagi xtra dr bln2 yg lain..beli kn brg2 keperluan..jgn syok sndiri..baru la rasa sng d hati...

Wik end baru2 ni...25hb ambik cuti rehat..anak2 pn terpaksa d kasi cuti..byk urusan famili..anak buah asben kawin..anak buah dia ni keja 1 opis n in 1 department wit me oso..jadik wajib la dtg...

24hb ptg..we olls anak beranak balik kg..singgah rmh mentua d benoni..smpi kg bongawan dlm 10 mlm jgk...

25hb..jam 9 pagi aku n my asben gerak awal g benoni ambik bapak mentua bawak g rmh anak buah asben kawin d kg takis papar..lepak smpi jam 12 ctu..asben smbhyg jumaat dlu d kg nya..lps tu dkt jam 2 gerak g KK asben mo p spital lg..spjg perjalanan byk kereta n stuck byk tmpt...kira nya jem la d mn2..smpi rmh pn dkt jam 4 ptg..penat + mengantuk;(

Smpi rmh asben drop. .smpt angkat kain. .lps tu driving g kk..mo pigi Leton beli brg hantaran my adik..lps tu jam 5 lbi g karamunsing..ambik adik ctu..sambil tu soping baju n brg d giant..

Jam 7 lbi gerak dr ctu...p pekan menggatal..beli sayur utk bwk balik kampung..

Smpi rmh 8 lbi...packing semua..jam 10 lbi baru gerak dr rmh balik kampung bongawan..smpi ngam2 jam 12 mlm...hebakkkk....penat owhhh;(

Tidur lmbt. ..bangun awal..26hb rombongan meminang utk adik ke tenom..8 lebi gerak 6 buah kereta..my mum lg awal bangun masak2. .buat nasi lemak n mihun goreng..aku smpt bt sandwich tuna shj..ptg sblm tu my mum sda bt kuih koci n pais labu...jauh perjalanan..siap2 bwk bekal...mcm kan mau ber piknik la plk..

Balik dr tenom smpi kampung jam 5.30 ptg jgk..penattttt....singgah pekan keningau...round2 tamu. ..mnyoping jgk d tamu tu...hihi

Mlm nya 8.30...kami ke rmh my kazen kawin mlm berinai..klu urg berunai besa pnggil mlm be badak..penat2 kena paksa jgk hadir kn diri..my kazen ni anak pakcik yg mninggal last yr sblm posa aritu..ini la anak sulung yg baru 1st tym mo d kawin kan..sedih jgk la...bila igt kn arwah tu kepingin sgt mo tinguk anak nya kawin..balik2 dia sebut2 ni..tp apa bole buat..ajal maut jodoh di tgn Tuhan...kita hanya mampu merancang..lps majlis berinai..ada acara bergambus...hebat jgk org kampung ni..pandai bt hiburan..kluar suma mcm2 pesen tarian be gambus..dr tarian tradisional kana transform jd tarian ntah pa2 la suda tu..over pn ada...but kenot do any thing..ai is dun like acara2 mcm tu...not healthy..dun like pn smpi jam 11 lbi jgk meninguk...hish3x...insap seketika...:(

27hb..jam 12 tghari baru dpt p rmh my kazen ni..teda pa2 yg dpt di tolong..lg pn famili sblh wife arwah pakcik ni byk yg teda d biasa..jd segan la jgk..dtg sebagai tetamu n duduk diam2 smpi pengantin bersanding jm 2.30..anak2 langsung ta mo join..budak2 ni klu jmpa kazen mazen d rmh nenek tu..be main ja krja dia urg..smpi kn ptg blik kk tu..aku angkut anak2 balik wit out mandi dgn bau ikn masin nya be peluh2..kutur2 suma lantak la..dlm kereta jgk smpi rmh nnt..

Balik kk..5.30 ptg..smpi jam 9 jgk...mnyinggah servay lg..susu si adek abis..masuk servay muka dgn pakaian yg inda senonoh n muka be minyak2 be kilat...lantak la kan.bkn org knl pun..stkt mo mmbeli susu. .tp smpt jgk menyimbat smpi 4 brg...tapiiii...4 brg tu..n soping dlm x smpi 10 minit tu..terbang jgk 185...pingshannnnn....duit owh duit...knp la ko mcm air shj kluar mencurah-curah...
T__T

Smpi rmh black out plk..dkt jm 10 baru ada karan...mnyempat jgk lipat kain..susun kain baju tu...masuk mesin baju2 kutur..cuci pingan gelas kutur d sinki..ready baju skulah anak2..dkt jm 12 baru tidurrrr...ai is penatttttt...bisuk mo bgn awal lg...

Bertahan smpi arini wit out helper aka maid...
Org lain bole knp aku nda bole kannnnn

Published with Blogger-droid v2.0.4

Wednesday, January 23, 2013

Maid...part 1

Kebergantungan hidup aku dgn maid since anak pertama berumur 10 bln..klu x silap..b4 tu anak d jaga ole kak ipar..lps tu send tu rmh kazen sblh rmh kbtln mnyewa rmh dekat dgn kazen...lps tu pndh rmh kuarters...mnta kak ipar tlg jaga kn..lps tu secara terpaksa. .suka atau tidak misti jgk cari maid utk full tym jaga anak d rmh..bila bergantung dgn famili mmg bagus tp famili pun ada komitmen masing2...teda la bole d paksa sepanjang masa..wlu pun khidmat mereka tu di byr...

1st maid..mnta tlg my opis mate rekomen kn..rasa takut2 n ragu2 tu mmg ada..tp bila tinguk kawan ku suda besa..n no prob yg besar2 atau yg mmbahayakan...so continue dgn maid yg d rekomen tu...just testing if not ok..cari yg lain..tawakal n berdoa semoga maid ni baik2 shj jaga anak aku..tp aku cuti 1 wiks pantau..nilai n ajar maid ni...lps tu asben lg cuti...bt benda yg sm..lps tu pnggil lagi mak dr kampung...bila mak ckp maid ni ok...maka dgn senang hati.. maid pertama aku bernama Ani. .urus pastport nya semua tnpa guna kn ejen...senang shj tp byk la urusan ke sana ke sini..tp save byk duit..si ani berkerja sm aku dr thn 2004 hingga 2006..berenti sendiri..secara mngejut..mmg lama2 si ani nie byk perangai nya yg x bagus..tp bole d terima lagi..memandang kan aku sdg menunggu hari mo beranak anak ke-2.. Stresss jgk memikir kn mncari maid pnganti..tp bt apa paksa org yg suda berperangai x bgs tu...mcm2 sebenarnya terjadi tp selagi teda membahayakan anak masi bole di terima...masalah si ani berpunca dr pengaruh kawan nya (maid jiran2)..kedua bila suda mula angau ber boipren..so just let her go..tp aku mmg rugi sbb suda renew pass nya for the 3rd yr...

Maid ke-2..slps beranak baru dpt..itu pn maid jiran yg tlg rekomen kn..imagine aku baru beranak..kena mnghadap peel maid baru...mmg buli bikin meroyan..2/3 hari lps beranak dpt new maid..baru dtg dr kampung..perna keja d tawau..ada 5 org anak..dtg ke sabah dr sulawesi..mncari kerja semata-mata membawa hati yg lara..psl laki nya kawin baru..anak paling kecil umur 3 tahun di kasi tgl..nama nya si tati..start keja sm aku..balik2 menangis ingat anak di kampung...itu ok lagi...mmg aku paham sangat2 perasaan nya mcm mn..tp yg nda buli tahan...dia nda O.K. Jaga anak n bby...nmpk kekok sgt..mmg dia ada pglmn besar kan anak2 nya 5 org..tp aku nda mau dia jaga anak2 aku mcm mn dia jaga anak2 nya..mndi kan bby...aduhhhh...kepala baby di siram nya mcm mndi kan anak umur 2/3 tahun...pingshan!!!...ctu aku start ssh hati..pakai baju x berapa pndai..aku suru jaga si kakak tym tu umur 3 tahun..dia just follow apa si kakak bt...main suis dia ikut duduk dekat..teda halang teda pun bawa budak tu lari dr situ...alasan nya si kakak teda mau...suru pakai kn pampers utk si kakak..tym tu si kakak sdg bljr x pakai pampers tp klu tidur aku kasi pakai...takut bocor..leceh la rmh bau hancing..jadik dia pakai kan pampers dgn  panties di dlm pampers d luar...itu pn aku perasan bila perhati si kakak tidur knp lps pakai pampers seluar x d pakai kn semula..anak aku tidur dgn t' shirt n pampers shj..kesian la anak ku tidur separuh bogel..jadik bila aku mo pakai seluar...te kajut aku tinguk panties di dlm..pampers d luar..si tati tu ckp dia nda pandai pakai kn pampers...anak nya pakai lampin shj..ok fine!!..bila aku tnya si kakak suda d kasi mkn..si tati tu ckp...belum lagi si kakak minta...adoiiii na anak aku umur 3 tahun bkn jenis mnta mkn..ada tym nya mkn pagi di kasi mkn la..suda jgk d ajar bila masa mkn nya..blurrr...lagi bes..tym bby dlm bby kot..tba2 ada pnyengat aka mcm tebuan jgk bsr aku tinguk..itu pn nasib aku ada d rmh n nmpk..bila aku tegur..dia just halau tebuan yg sdg terbang2 tu..sptt nya dia bw la bby lari dr kawasan tu..bil aku ckp baru dia buat..tp si kakak dia kasi tgl...yg si tati 1 wiks jak sm aku byk agt nmpk kelemahannya dari segi kesediaan mental & fizikal utk mnjaga  anak2 kecik..bila d tnya secara lmbut n jujur dia mngaku nda pndai mnjaga budak n jaga anak nya lain cara nya...so we decide x dpt jamin dia n ask her to find majikan lain...teda juduh kami..tp si tati tu pndai keep in touch sm laki aku...haishhhh. ...bkin curiga kn...nasib ja si tati tu bida n tua...hahaha...

Akhir nya aku ber pantang d kampung..tp dlm pads tu sempat jgk ada maid nama asmah bangsa om muslim..kerja utk semalam shj..lps tu lost kontek..comel si asmah ni wlu pn om..putih n ada lesung pipit mcm prety zhinta tu...yg ni nnt la cerita...1 mlm jak pn ada byk jgk stori nya sm aku...ok bai..

Published with Blogger-droid v2.0.4

Cerita di tengah minggu

Sambungan cerita dingin-nya aritu...aku sampai rumah blik dr keja mengampai trus..tkr baju..mandi pun nda larat..trus naik katil tarik selimut..sejukkk..badan pun naik panas suda...tp badan nda larat begitu sempat jg aku msk nasi n bubur..tp itu pn pyh be jaga..kasi tgl ja..

Asben smpi rmh..mmg terkejut rasa bdn aku pns btl..kana paksa mkn ubat:(

Mmg terabai rmh tangga bila aku nda sihat..kesiannnn kannn..dats y aku suka ada maid dlm rmh..tp peel maid2 yg besar kapala ni bkinaku tawar hati suda mo hire dia urg..even yg part tym..skrg teda suda om dtg keja rmh aku...mls mo terus kannnn....byk ulah nya...terpaksa bersabar...walhal aku ygbyr gaji dia urg tu...

Semalam pingshan. ..bgn pagi rasa ok suda tp tu laki nda suru keja...nnt d opis ekon kuat bikin kambuh lg demam balik...mmg mls jgk mo g keja plus masi weak so ambik cuti..

TAPI...dlm jm 7 gtu dpt kol dr my mum bg tau yg makcik aka situa sblh my bapak sakit kuat d spital ppr emergency kna antar ctu..so last minute bt keputusan bw tu laki g melawat...feel guilty sbb my mum oredi tell us yg situa sakit2 but tidak luang kn masa utk melawat...awal tahun tu kebizian d sana cni..kepanatan dan kesakitan yg terlalu mnghimpit..igt kn bole pigi ujung bln ni mo blik kampung jgk sbb my adik bertunang...

Smpi spital papar  9 pagi lbi..jmpa situa dlm wad emergency n nmpk sgt2 sedih...situa x bole muka mata suda..sambung oksigen..sambung wayar ubat sana cni..hopefuly dpt sedar cpt..(ckp sndiri dlm hati)..wlu pun doktor oredi say sm my kazen to be get ready all famili mmbers cpt2...
T__T

Suma my babu2 n tangah oredi here..bapak pun smpi awal suda...my kazen2 pun..aku ckp sm my kazen anak situa..if doktor teda dpt buat pa2..bagus kita bawa la situa pulang rumah...d biar sini pun bikin kesian...

P/s....entri tertangguh...d app blogger-droid ku...publish shj...niat mo mnyambung dr last wiks teda berjaya...bila dpt d bg tau yg situa mninggal dunia setelah aku blik dr spital n sdg berehat d rmh slps blik dr spital tu...means selang dlm 2/3 bgtu...innalillah hi rojiun...

Published with Blogger-droid v2.0.4

Tuesday, January 15, 2013

Dingin-nya

Kemarin kluar rmh awal pagi ujan lbt..ada masa nya mcm rimas jg mo be payung2 klu setakat kluar skjb or bbrapa langkah lagi ada suda tmpt terlindung..slps urusan2 anak sekolah dan brekpes selesai...masuk opis...dlm opis..opkos sejuk gilak bila tym ujan2...dan dr tadi lg suda ada tanda2 selesema...achu2...brpuluh2 kali...tisu2 brlambak2 tmpt memalit hingus yg cair2 tu...dan kulit idung pn ngiges balik2 kena kesat guna tisu...pedih2 jg tu...lps tu te kupas2..klu urg tinguk yakssss mcm apa shj...d opis tisu pn abis jd mngsa hingus2 yg bermaharajalela mnyeksa aku...mata brair2...demmmm aku demam selesema lagik...mlm nnt ada dinner...uwaaaa...tak kn last minit kensel...nnt kana byr 70rgt...huhu..dr byr x p mkn...bgs aku p mkn ubat skrg...hopefuly nnt mlm ok la my idung ni...klu teda sungguh kureng sopan bersin2 dlm dewan yg d hadiri ole para vvip...malu ok!!!...nnt org mo mkn pn geli dgr bunyik2 hingus...

Nasib la tym dinner ubat tu brkesan. ..

Tapi...arini pagi ada taklimat d hq...dan aku 0nya badan mmg teda sihat..terasa tulang2 aku ngilu..ikut hati mo jgk berbaring...nyamannnn nya if dpt tidur tym tu...dgr taklimat pn sgt2 mngantuk..nasib la aku kuli mkn gaji yg sgt jujur dan berhemah...

Taklimat berjaya di hadiri walaupun badan nda sihat...abis taklimat mkn..n pigi ambik si kakak...tp lmbt lg dia kluar..so just waiting in the car..mo jgk baring2 dlm keta tp malu!!!..org limpas2 ctu...urmmmm...tahan jak la...g tapau mknn si kakak d mayang sari cafe..n beli mknn ckit utk anak2...n fresh milk desa.. My feberet...

Smpi opis 1.30 ptg..aduiiii sejuk nya ekon ni...aku nda tahan..mo plg tp ada keja kena bt utk send bisuk....owhhhhh sungguh aku nda tahannnnnn...dingin...ngilu2 tlg2 aku...nda sabar mo tunggu tum plg...bt keja pn nda konsentret jgk...belum siap lagikkkkk.....

No idea...my otak beku...kena frozen ole ekon opis ni....tingkap suma sda bkk...still suhu nya sejuk...d luar pn mendung.. Mana la jg teda sejuk d dlm opis...kannn....bye chow chin chow dulu...

Semoga kesihatan sentiasa mndampingi ku....aminnn

Published with Blogger-droid v2.0.4

Wednesday, January 9, 2013

Bukan semudah ABC

Start ja keja thn 2013..tlh mnghadapi mslh yg trasa jgk beban nya..serba salah. ..ckp salah..ta ckp pn salah jgk...bg arahan salah..ta bg arahan salah..very bad experience n 1st tym facing like dis...ai dun like..keja misti hepi baru hati byk sng..hormati la org d atas..bljr mnerima cbrn keja dgn hati yg trbuka..baru la byk pglmn n ilmu d timba..mcm mn mo pandai klu bt rejection b4 bljr mmbuat nya...

Knp org muda2 skrg krg rasa hormat dgn org tua...

Published with Blogger-droid v2.0.4

Sunday, January 6, 2013

Teluk Likas Beach

6.1.2013

Anak2 request mndi laut...tp aku nda bnr kn..sbb???..pantai  ni wlu pn view nya cntik tp air nya kotor..keruh...teluk likas ni d dpn kiri kanan ada pulau 3 pnmptn 'org2' (tp skrg kbykn dia urg sda jd org sbhn scara legal)..ada air yg mngalir dr sungai keci (bg aku bkn sungai tp parit dr prumahan yg mngalir mcm2 kuturan)..lps tu d kingfisher tu ada kolam kumbahan yg mn air tu akn mngalir kluar melalui jambatan yayasan sbh tu..tp byk jg la org x kesah..air laut ni kn mngalir n hopefuly melalui proses peneutralan smulajadi..klu sda mndi mnda tu.. apa ssh g la mndi air brsih. .d tepi2 beach ni ada disediakan tandas awam brbyr yg bersih..

Anak2 tetap x berani mndi selagi aku nda suru..tp besanya my laki tu jenis x kesah..dia suka anak nya idup mcm dia dlu2..teda hlgn mo main lumpur tanah semua tu...bg dia biar la bdk2 rasa life yg bebas mcm d kampung2...aku ja yg slalu rasa itu nda buli ini nda buli...

Tp syg nya lepak2 ni unplanning so x bwk tikar mknn semua tu...klu nda buli jgk feeling2 piknik...
Nasib jgk byk urg jual2 mknn...beli air kelapa muda..nyummmmssss...

Ekceli td pagi g tamu gaya street...nnt aku uplod n3 wit gbr2 psl tu kemudian...k.bai2

:(

Ta suka la plk dkt2 tmpt aku duduk ni kuat bau asap rokok...trcemar udara bersih n neutral d cni...kurengggg la tul urg2 ni...

Published with Blogger-droid v2.0.4

Saturday, January 5, 2013

2.1.2013 - 1st day skul

Bangun awal...kluar rmh 6.50...fuhhhh gelap gelita masi..smpi area likas trafik lite batu 5 pn sda nmpk jem gilakkkk...tukar jln short cut masuk kg likas...tp smpi round about kg likas...jem gilak jgk...tukar lg jln short cut...pusing g jln teluk likas..masuk simpang jln likas square...fuhhhh jem gilak jgk dkt skolah lok yuk nie...mo 15 minit sangkut d ctu...menyesal bt short cut byk2.lg rugi...asben yg terus kn jln besa td sda spmi pn d kedai all saints tu...itu la sikap teda sabar mnybb kn sndiri yg rugi kn...

Turun kn c kakak...aku g brekpes d dayang cafe join asben n c adek...lps tu kami sm2 gerak g madrasah msjid bndraya...daftar c adek...ramai jgk parents yg register anak thn ni...madrasah ni milik masjid bandaraya sumber kwgn dr yuran blnn bdk2...kira daftar yuran n bli buku utk 2 urg anak d madrasah ni utk thn 1 & 4 kos nya 153 + 134= 287...urmmmm duit $$$$...siap register byr semua....tnggu kjb perhati c adek ok...kami laki bini gerak lagi ke opis hq mo mnta sign borang skolah s.k. C adek....abis tu lmbt lg masa c adek kluar...jadik lepak2 kedai mamak minum2...dkt 10.30 gerak g masjid ambik c adek...byk nya kereta...byk parents yg dtg ambik anak2...lg ramai murid2 thn ni bnding thn2 lps...

Bwk c adek tkr baju d tandas brbyr 50sen...lps tu bw mkn d amin cafe..tp c adek x mo mkn...mkn mihun bungkus plastik yg d tapau masa brekpes td...ssh btl mo kc dia  mkn...kbtln kwn lmbt dtg ambik anaknya yg sm mcm adek baru masuk...mo d kc tgl kesian plk..so bw la g mkn smntara tnggu bapak bdk ni dtg ambim..suka nya tinguk anak org mau mkn n sng d kc mkn...dugaan :(

Lps mkn..park keta d giant likas tu..kwasan dkt skolah kompom no parking..1st day skul thn 1 besa kawsan skolah akn sesak...smbil mnunggu c adek masuk klas smpt la mnunggu c kakak kluar..tahun nie sekolah s.k..c adek sesi ptg..c kakak sesi pagi...mmg pnt knnnnn....tp tetap akn d hadapi...no hal no wories...ala bisa tegal biasa...beberapa thn shj tu..

Ada sesi taklimat utk parents anak thn 1...biar my asben shj yg dgr...gue g urus c kakak bw mkn d hasyim cafe n tkr baju d tandas msjid brbyr 50 sen...antar g madrasah b4 jm 2...

Lps dr msjid tr igt blm byr bil..driving alone g kk times square...dr ctu tamo sda jln g mn2...mata mngantuk...want to go home...ngantuk nyaaaa....arghhhhh...kol my asben..he oledi @home...jm 3 baru smpi rmh..dr pagi kluar..baru 1st day starting...uwaaaaaaaa....hari2 nnt begini...keja lg...besa b4 ni anak sekolah pagi masuk lmbt kluar rmh bole lg jm 7...skrg since c kakak sesi pagi d s.k. Misti smpi sekolah b4 7pagi...jln jem gilak!!!...mn ndak klu dkt2 ctu ada 7/8 buah sekolah...semua brdekatan...jd awal pagi kawasan tu mmg sesak gilak!!!...nda kira la dr arah2 mn2...utara selatan timur barat semua stuck..tp jem tu akn clear ckit slps jm 7 pagi..ptt la selama ni kami x prna hadapi jem yg mcm tu pdhl hari2 kamu lalu jln tu tp kluar rmh dlm jm 7pg. ...

Smpi rmh igt kn mo tidur..tp td pagi dpt sms dr maid part tym aku tu..yg dia tamo sda keja sm aku...ekceli dia mau keja tp dgn syarat..syarat nya tu bikin pns..mls mo layan...so dgn rela hati ai let you go...ta pyh dtg keja lg..ok...jadik ta buli riliks mo tidur...kemas dapur..rendam aym  msk nasi..ptg krg kompom klprn anak2 yg blik dr skolah tu..

Jm 4.30 gerak kluar rmh satu kereta..g ambik c kakak dr madrasah dia kluar jm 5.15..c adek kluar jm 5.30...misti kluar awal takut jln jem..

Lps ambik anak2...direk go home la..smpi rmh trus urus kn dapur...msk aym goreng..sawi bunga tumis..b4 jm 7 siap mkn mlm..puas hati bila anak2 n laki sda knyang..wlu pn kepenatan..tp arini aku cuti buli la bt mcm ni..nnt bisuk2 aku keja larat ka..smpi rmh trpaksa msk2..

Mlm ni semua d paksa tidur awal..besok bgn awal!!!...

Begitu la diari aku utk 1st day persekolahan bermula...mau 3 hari aku siap kn karangan nie..penat plus teda mood...tulisan pndai terstop..menulis ni misti dgn mood...if teda mood no idea owhhh...

Sekian terima kasih:)

Teda plk gbr mo d tyg2..seharian tym tu bateri kong..gbr2 kemudian la d ambik dr kemera bsr my laki tu..itu pn klu rajin ya...

Published with Blogger-droid v2.0.4

Wednesday, January 2, 2013

1.1.2013

1.1.2013

Tiada apa yg spesel...mlm new yr pn nda bt pa2...dr epot dlm jm 10 lbi mlm terus direk go home...teda niat pn mo p mn2...dlm pikiran cuma mo go home bersihkn diri n tidur...tp x jg tidur mcm2 jg d bt...anak2 n my laki tinguk movie...mcm jm 1 lbi jg baru naik atas tidur...

Siang nya teda bt pa2 pn...bgn tidur lmbt...cuma msk megi goreng...my laki g spital...kami tgl d rmh langsung x msk2 utk lunch..anak2 cuma mkn nasi + telur dadar kosong...pemalas kn! !!...seharian main game...pisbuking n jln2 melawat blog org...ptg nya jm 5 baru kluar p tamu beli sayur ikn n aym..kelam kabut msk sbb klprn..lg pn sy beli ikn yg baru naik dr laut wlupn ikn kecik2 tp sgt fresh sdp d msk rebus kosong kunyit + asm keping shj...msk lg sayur pucuk manis tumis belacan..dgn nasi pns yg baru msk...fuhhh 2 kali tmbh nasi....nyummmmssss....trasa kenyang sgt..n rasa nya sda 2 wiks mkn nasi x selera...ini proses permulaan mnmbh kegemukan utk thn 2013....

Mlm nya suru anak2 ready2 beg sekolah baju sekolah...n tidur awal...besok kna bg awal n jln awal dr rmh...besok bermula nya rutin mngurus anak2....amanah & tanggugjawab sebagai parents redho shj...yg blm ada anak nanti kn turn anda...yg anak2 suda abis sekolah...aku amat memahami perasaan kamu urg sblm nie...

Published with Blogger-droid v2.0.4

Lelong murah-murah

Koleksi henbeg & purse yg suda terpakai...ini la habit pompuan mmg ta bole d pisahkan dgn henbeg...nmpk lawa misti gatal hati mo mmbeli...klu ikut 3/4 bulan sekali beli henbeg...purse/dompet tu ekceli jrg2 jgk beli tp itu la gatal jgk hati tu mo memakai henbeg n purse 1 set...lama2 nda sedar byk plk suda terbeli...3 purse tu mmg masi baru cntik lg...yg 1 carlorino tu mmg lusuh la...kaler lg cerah cpt la nmpk lusuh... Sm mcm hbeg nya tu....skrg ni musim aku nda suka pakai purse or dompet...skrg mood aku ber wristlet shj...beli online...x igt bln brapa tu tp dlm thn nie la...

Koleksi yg mau d let go....murah2...

1)henbeg & purse guess...beli thn lalu pkai mcm x lama. ..simpan yg lama...harga beli RM460++

2)henbeg & purse carlo rino...bli thn 2010...nmpk lusuh tp masi ok jenis yg thn lasak...harga beli RM600++

3)henbeg bsr kaler dark brown padini...beli tahin 2010..baru pakai 2/3 kali...masi baru. ..harga beli RM150+-

4)henbeg hilly...jrg pakai...masi bagus...2010...harga beli RM267

5)henbeg piere cardin baru beli 2011..harga beli RM250+-

6)beg 4 segi bsr tu...ut masuk brg2 keja skli file2..merangkap beg doraemon mcm2 buli masuk...aku ada 3 jenis beg2 bgtu...1 sda let go yg bsr..ada lg yg biru tukois...beli dlm tahun 2011-2012...harga beli RM39.90-49.90

7)beg silang yg bunga rose kecik2 tu sgt bes..ramai org igt beg tu xclusif...beli thn 2010/2011..x igt sda..yg malang nya button nya tu x ok sda...bole button la tp kna hati2 bkk...harga beli RM--- x igt plk...tp below 100 la...

8)beg silang kaler mcm oren brown tu...beli nda igt bla 2010/2011...masi baru jrg pakai...harga beli pn x igt tp below 100...kualiti material mmg xclusif...ramai igt hrga nya mhl...

9)dark brown mcm kulit boya tu...ada ley chain dior tu...pkai skli ja tu utk dinner...not ori..harga beli rm60...beli tahun 2009..

10)itam ada line merah2 tu x prna pkai beli saja2...x tau knp...harga rm30...murah kn

11)beg georsardi...4 segi tu...beli x pakai pn...lama simpan..harga pn x igt...mcm 100++

12)beg guess silang tu not for sale...beg feberet now...harga 240 klu x silap...beli last yr...

13)purse itam pkai skjb ja...harga igt tp tu not ori beli below 50 klu x silap...

14)purse guess cuklat tu..baru beli thn 2012 pkai skjb jgk...sbb ada new wristlet. ..harga 100++...masi ada jual parkson or butik guess d 1b...

15)ada lg purse sembonia leather...x dlm gbr...beli x igt bla...harga x igt...100++ mungkin...

Ada yg brminat beli kita jual 20% dr harga asal..mcm??? Masi mahal!!!....buli less lg bah...

Info tmbhn..hnbeg carlo rino jual 10% dr hrga beli...purse baru guess 60% dr hrga beli..sori :)
Published with Blogger-droid v2.0.4

Tuesday, January 1, 2013

ter ejas..

rupa new year...yg blm siap...mood malas tp ada hati p klik2 sana cni...akhir nya begini la shj bt masa nie...