Monday, December 31, 2012

bai-bai my big brother




31.12.2012..
Aku ada abg...yg sulung...aku yg ke2..dia nie jrg2 kami jmpa since dia keja jd askar d smnnjung...dr tahun 1994/1995 klu nda silap...tym tu aku masi bljr d itm/uitm...asal nya my mum x bg fia masuk askar...besa la kn tanggapan org masuk askar ni besa g be perang...tym tu musim perang bosnia...klu x silap...smnjak dia Start masuk latihan smpi la kerja btl2...mmg jrg dia plg...mmg la bh faktor jarak n cuti yg pjg klu mau blik kg...tp kami mmg rasa heran knp la dia jrg2 mo plg...atleast setahun skli pn jd la...beraya pn mcm lama sda kami nda beraya sama2...dia ni bujang trang tang2 masi...blik2 sda dia blang afa calun tp slalu nya teda jgk pa2 akhir nya...prna jgk kami kc kenen2 tp kensel last minit...bkin malu kluarga ja...sbb yg d kenen tu ada kaitan kluarga...kira mo d kc rapat2 la klu dia mau...blik yg kli nie rasa nya stlh 3 tahun dia x blik...nasib la jgk klu dia blik tu lama jgk...mcm sbln lbi jgk cuti dia kli nie...klu dia blik kg...bkn nya dia suka g jln2 p kk...p meronda2 mn2 ka...besa nya dia lbi suka la bercuti sepenuh nya d kg...tidur mkn...tmbh2 lg klu dia ada...my mum hari2 kc msk sedap2...spesel2...d hidang fresh dr kuali...dgn nasi yg fresh baru masak...mmg dia ni cerewet mkn...x akn mkn mknn yg sejuk2 atau yg d kc pns semula...bkin stresss cerewet dia nie..klu zmn bdk2 kami 2 mmg nda be ngam...be gaduh sj mmnjang...
Lama jgk sda dia keja d smnnjung tu...skrg ni klu x silap dia posting d kem gemas..lama sda dia blang dia x masuk utan...duduk opis shj..kami semua x prna la pigi tmpt dia d smnnjung tu...mmg dia pn nda prna la mo mmbawa or mengajak p tmpt nya...nda tau knp...pelik jgk kn...tp dlu2 kn mn la bh mampu mo naik kpl terbang g kihil tu...bkn mcm skrg tmbng air asia or mas semua ada yg murah2 sda...tp parents aku ni x prna la tr pikir mo p kihil...org lain sibuk p kihil blik2...tp nie beliau2 aku nda suka p mn2...jgn kn p kihil...p kk rmh aku ni pn ssh mo d paksa..mcm2 la alasan. ..rmh teda jaga...ayam bunga...mngaji..marhaban be zanji..tempahn kuih la..semua tu dia urg nda mo miss...
Mlm nie 9.15 td...my big bro plg sda...trasa sedih jg la...tp x pndai mo tunjuk2...dlm hati shj...tp yg pling sedih opkos la my mum....my bapak tu dunno la x kc tunjuk jgk...tp dlm hati misti bapak sedih tu...ini la satu2 nya anak yg jrg2 dpt bersama...my mum blik2 suru pindh dia x mo..suru kawin2 pn nda jgk...bkn apa kami risau teda org jaga dia ctu..prna tu dia kna admit spital kana operate idung tp bkn pndai kc tau kami....sda dia kluar spital baru dia kc tau...dia nda mau urg tua nya d kg ssh hati...sbb tu dia sanggup tanggung sakit sndiri2....kesian jgk kn...mcm org teda kluarga plk bgtu...
Tp dia blik kli nie...bg tau yg dia mo kawin thn ni 2013...ada sda calun..sda dia merisik bw kwn shj...gilakkk kn merisik pn sendiri2...tp dia blang nnt kompom mo nikah dia bw my mum n bapak...opkos aku akn join sbb aku ja hrpn utk bw dia urg terbang...blm knl lg sepa bakal2 bini nya tu...kc tinguk gbr pn teda..dr yg dia cerita atau my mum yg kurik cerita nya...calun bini nya tu ustazah...umur muda lg dr aku...dlm 31/33 klu x silap...org negeri sembilan...itu ja info yg baru d dgr...lain2 tggu la dia btl2 sda kawin...lps tu nnt opkos ada jg mjlis d cni...baru la knl brabis itu tym...
Dia ni suka sm budak2...klu last dia dtg aritu. .c adek masi umur 3 thn klu x silap...skrg sda mo 6 thn...tp ada 2 lg anak buah yg kici2 yg slalu jd mngsa utk dia geram2...
My big bro ni klu be ckp nda da sda slang sabah nya...org x kn picaya dia ni sabahan klu d sana..tp blik cni kna antam ja ckp kampung baru la ni ckp nya pndai jgk brubah...
Bai2. ...plg kg la bh tiap2 tahun...kesian mama n bapak yg sda tua. ..selagi dia urg ada la mau plg slalu...klu sda teda sepa lg mo d jmpa...nangis my mum td...kompom 1 minggu my mum akn brsedih...kjb2 mnangis mngenang dia yg sda plg kihil tu..kdg tu msk2 atau mau mkn pn buli mnangis...
Td g epot semua pakat ramai mngantar dia plg..kecoh sekampung..sib baik epot mas lengang teda org...lps tu ada kejadian panik lg berlaku ms otw g epot..sib baik jg sda cek in awal b4 g kk.aku bw g mkn ikn bkr d psr filipin lps cek in turun kk blik...mmg my mum x setuju takut tr tgl flite...tp aku ckp konpiden ja bkn jauh pn dgn epot tu..flite pn lama lg..so itu ini dia urh smpi psr  7. .sib baik aku smpi dlu order awal2...smpi2 ja semua mkn mcm ikn piranha..kelam kabut taku tertgl kpl...b4 jm 8 gerak la dr psr filipin...skli nya nah....jemmmm gilakkkk otw g epot dr bandar kk...dpn sutera habour...apa lg kecut la perut kami semua...my mum d keta lg satu dgn my abg tu.siap adegan nangis2 sda...smpi kc slh2 aku la ni yg ajak g mkn2 lg...nebes jgk aku td....tp nasib la jem tu ngam2 stkt dpn habour city/bank rakyat tu...rupa nya jpj bt roadblock ctu...dr 4 lorong tgl 1 lorong mn nda jem gilak2...dlm 25 minit jg sangkut ctu...sakit hati aku tinguk jpj tu...smpi epot dlm 8.30 gtu..8.45 masuk balai berlepas....bai2 pacieeee!!!!!!!!! (anak2 buah dia pakat jerit ramai2 smpi dia ilang dr pamdangan....huhu)
Published with Blogger-droid v2.0.4

senyum2 simpul




Senyuman bermakna...
Published with Blogger-droid v2.0.4

Membawa diri

Ole kerna diri ini blm d pujuk...maka diri ini tlh mmbawa diri kluar dr rmh ini....ngeeeehhhhh.....dun wori aku bkn larik dr rmh okay....

Saja kluar sndiri wit out 3 org tu...mnmbh kekusutan dan akn mmbuang byk masa2 yg pnting d saat2 sblm berakhir detik 2012...

Tapi aku kluar rmh dgn muka yg masyemnmn...n yg nda bgs nya kluar tnpa izin....dlm hati takut jgk jd pa2 nnt tmbh lg kna kc salah2...tawakal!!!....niat aku baik...kluar utk...mngurus duit2 yg smakin nipis...byk pakai duit yr end ni. ..nasib ada bonus...itu pn mcm nda cukup...lps tu urus bil letrik yg salah byr...aku g byr thru mybank2u...tp masuk slh akaun plk...tr byr g akaun letrik rmh lama yg sda close...n mo bt ejasmen dgn bil semasa yg d baca dgn estimate...klu kamu tinguk bil letrik kamu ada 'E'...its mean bil trsebut bkn pnggunasn sbnr tau...itu hnya anggaran...rugi klu x pigi kc ejas....rugi bsr!!!....lps tu g tung e tmpt sulam lncana sekolah anak2....siap suda. ..lps tu g pasar filipin beli rumpai laut kering...(aku mo bisnes ni if sepa2 mo order...murah shj compare yg kna jual d fb tu)...brli udg kering...lps tu g segama beli tdg putih c kakak tmbh stok...lps tu g servay soping brg dapur n tmbh baju sekolah agama c adek...lps tu singgah piza hut. ..tapau piza n spagheti prawn olio...gilakkkk aku lapar blm mkn lg dr td....3 org yg d rmh tu nda tau la tu mkn apa....sayur n lauk smlm sda sedia d kc pns td...nasi pn ada.  mihun goren pn byk td...yg pasti blik rmh nnt kompom rmh berantakan ole 3 org tu...tp dr td nda pn kana koling2 tanya aku d mn....sighhhhh.....

Published with Blogger-droid v2.0.4

Mogok

Dr kemarin ptg lps g jln2 d krmnsing...ada operasi mogok besar2an dlm rmh nie...sakit hati!!!....bgs diam2 bt kerja rmh msk2...bgs jgk la operasi mogokni berlangsung tiba2 aku jd rajin bangattttt....blik2 dr jln...siap balut buku teks sekolah c kakak gilakkk byk eh mo d balut mcm mo tertidur2 atas katil c kakak tu...lps tu mngemas dapur...updating esbok buang mn2 ygx prlu lg tu...lps tu msk2 utk mkn mlm...lps tu mop lantai....lps tu masuk kain dlm mesin...jm 11 lbi baru tidur...lg bes teda sepa kacau aku mo br pisbuk blogwalking n main scrable b4 tidur....gud job betehhhh....

Bgn tidur...awallll....msk srpn pg mihun goreng n teh susu..mcm sekian lama nya aku nda msk srpn pagi...hihi...

Bila rmh kemas n teratur sda...dtg plk c om aku ni...haishhhh rugi aku byr dia utk hari ni....smlm stgh matik aku penat bt kerja rmh...tp byk lg yg buli dia bt. ..biarkn shj....

Ok bye...mode merajuk tetap d terus kn...sepa yg bt aku merajuk wajib memujuk...sakit hati tau!!!

Published with Blogger-droid v2.0.4

Saturday, December 29, 2012

Lepaking@tg aru beach

Seharian ampai2 d rmh jd dugong atas daratan...jadik mlm2 dugong pn kluar g carik beach...mlm2 d cni bes hapenning utk org muda2...utk org mngidam pn bes jgk...byk jual buah2 potong n buah2 jeruk jagung rebus kcg rebus satay sayap panggang seafood air kelapa. ..byk gerai mkn tp x suka la mkn ctu...suasana x bes...x bersih...tp dpn tu ada sugar bun...beli buah mngga jagung kcg lepak ctu smbil mkn nasi sugar bun wit fillet fish fry...nyummmmssss..

Lps mkn biar anak2 main pasir mlm2 buta...kami kluar dr rmh jm 9 lbi...blik rmh 11 lbi...kluar td pn anak2 pakai baju tidur shj..

Byk la org dating dtg cni...klu mlm new yr kompom lg ramai...org g mndi laut buang syial...k...bye...

Published with Blogger-droid v2.0.4

ceber

Knp la aku ni ceber nda stop2...mkn ckit ceber..bga jgk la...buli kurus kmpis perut aku yg bunsit tu...tp yg nda bes nya aku weak..teda selera mo mkn...malas yg amat2 malas mcm unta d pdg pasir...ptt review jmpa dktr arini...tp kepanatan lps bw c adek exam naik thn 1...jadik nda larat mo driving lg...perut kebuluran pn aku takut2 mo mkn psl kompom ceber2 lps mkn pa2 ja...tp jm 4 ptg baru bkk periuk pns kn kari kima yg d esbok n telur masin separuh tu...nyummmmssss nda sedap pn telan ja....klu ikut hati binasa badan...tmbh2 lg weak...skrg pn bunyik dlm perut aku mcm bunyik org marching n mcm bunyik motor. ...brrrrrrr...grrrrrrt.....krokkkkk....krekkkkk...

Published with Blogger-droid v2.0.4

astro disconnection

Tba2 siaran astro teda...anak2 pndai lg tu tnya..."mama teda byr bil ka"....hahaha...slalu aku byr thru mybank2u...bil aku tu slalu lmbt smpi...alku byr pn slalu bkn ikut bil...sngaja byr lbi2..apa la pnya astro...baru trtunggak 31 rgt pn mo cut siaran org...sda la opis astro ni jauh mo br urusan...bikin panat ja slalu kna mcm ni...

Aku kol hot line...mmg bkin hot...tekan apa2 pn x fungsi...saja ja kc wujud tu hot line pdhl x function pn...

Lps tu...aku bkk website astro...cari no tel lain2 tp x jmpa...sori la mo kol line yg br byr tu...cara pling mudah...aku send email...semua yg ada dlm website tu yg buli send complaint apa srmua aku isi...br puluh2 email aku send...baru padan muka astro tu...akhir nya on sda siaran astro aku tba2...hihi

So petua nya cni...bgs la br urusan melalui email...aritu fix line rmh tba2 prob...aku masuk website telekom...komplen ctu...dlm 2 hari settle prob...x pyh ssh2 p opis or kol dia org gna line hp kta....

Pakal jak klu x pakai telinga astro tu line tv x clear..klu nda malas sda mo melanggan astro ni...siaran nya itu2 ja...teda la yg bes2...mau yg bes2 byr xtra lor.....:(

Published with Blogger-droid v2.0.4

Friday, December 28, 2012

Kambuh

Arini mmg nekad dtg keja...psl mo kasi settle dlu keja2 thn 2012 sblm cuti smpi nex yr..sptt nya pn aku keja bh 27hb & 28hb...sbb cuti x byk lg...tp kbtln plk jatuh sakit n dpt mc..save cuti aku..

Yg btl smlm rasa btl2 mcm sihat sda..tidur pn nyaman..nda te bgn2 mcm bbrapa hari tu...

Jadik pagi td turun keja...masuk opis...terus bkk email jab dlu...cek2 email pnting...lps tu bkk website hrmis yg hamis tu...ntah knp bgs2 sda key in on line...tba2 d arah kn isi borang manual lnpt lg...dr pagi smpi ke ptg..mngisi borang2 tu...sda la tulisan aku ni giant2..mmg nda pndai mo ejas kasi kici2...maka bt la mcm bdk tadika..taip2 dlm box dlu...print..gunting n tampal...lps tu fotostat...nmpk la kemas...tp pnya la ssh mo ejas2 itu box kc ngam2 sm  yg dlm tu borang...gilakkkk....btl2 rajin n semangat kental aku mmbuat nya...

Klu d opis2...misti ekon centralize nya tu sajuk gilak kn...wlu pn aku bkk tingkp kc masuk angin panas dr luar...tatap jgk suhu dlm bilik sajuk gilak....

Maka dgn suhu yg sajuk gilak2 tu...kluar balik pnyakit aku te kapus2...d opis td perasan suda bunyik napas lain mcm saja sda..batuk kokol yg keras2 pn kluar...nasib aku satu urg ja d opis..jd mo batuk karas mcm mn pn nda la malu kn...lubang idung pn te sumbat balik...mmg pyh btl mo be napas...leher pn mcm be kahak balik...

Trpaksa be tahan smpi jm 5ptg...driving dgn cpt nya...smpi rmh mengampai...angeh2..kepanatan...badan rasa dingin2 mcm mo demam lg balik ni...

Mo memasak pn nda larat...mo mkn apa pn nda tau apa yg mau d mkn...

Suda mkn ubat smpi2 rmh td...

Tp tu la kn bila sda kambuh mcm nie....nyesal plk p opis td...

Published with Blogger-droid v2.0.4

Thursday, December 27, 2012

Kari Kima@kerang gergasi

Setelah beberapa hari dapur ku teda berasap...hari nie utk mkn mlm terpaksa la merajinkan diri memasak...menu mkn mlm...kari kima,  sayur campur + udg kertas dan telur masin

Kima is kerang gergasi yg hanya bole di perolehi di dasar laut yg dalam...seekor kima membesar bertahun2. ..kalau teda silap kima is one of kerang yg hampir2 pupus...tp klu d sabah ni sentiasa ja ada org jual...tp amat2 la jarang jgk mo jmpa...harga pn skrg bkn main mhl lagik...selalu urg jual guna tumpuk or ikat..klu setumpuk tu dui bah ckit nya nda puas mkn...lps tu yg nda bes nya teda pn isi tgh tu yg d jual cuma bibir kerang ja...yg itam2 tu....yg isi putih mcm lengan budak tu...ssh mo dpt...prna aku jmpa kna jual sekilo 24rgt...aku beli jgk 1/2 kilo...mo mkn teda kesah...klu 10 thn yg lalu murah saja bh tu kna jual pling mhl pn sekilo 10 rgt...baru2 ni jmpa kima bsr2 jgk yg sda teda kulit cengkerang nya tu d jual 10rgt sekilo...nmpk fresh lg n d jual be serta isi putih tu...apa lg beli la sekilo..kbtln my mum ada sm pn beli sekilo stgh...kima sedap d msk kari or msk kicap wit sos tiram..nyummmmssss bau nya tu yg sgt2 beza banding lain2 kerang...kalau msk kari ikn or seafood aku suka guna kn serbuk kari babas utk ikan cmpur ckit serbuk kunyit adabi...

Sayur campur balen bt tom yam aritu...tumis wit sos tiram campur udg kertas...kali nie cara aku msk...aku kc mndidih dlu air d kuali...cukup2 utk rendam tu sayur...biar air btl2 mndidih baru masuk sayur tu...kacau dlm 3-5 minit gtu...lps tu kaut sayur2 tu rendam cpt2 dlm air sejuk...tkr air tu cpt2...spy sayur2 x lebam...lps tu tumis bhn tumbuk bwg merah wit bwg putih...masuk sos tiram...masuk udg...masuk gula garam n serbuk perasa ayam knor...masuk sayur...gaul2 smpi udg msk....nyumssss sayur rangup2 d mkn teda lmbik jgk teda mentah...

Sekian mkn mlm yg simple...jimattt duit mlm nie teda pyh memasak di dapur org yg selalu nya amat2 la mnguciwa kn...mcm mkn ptg kemarin d restoren kak tini salut...kuciwa sgt2..n

Published with Blogger-droid v2.0.4

soping tetap jln jgk walau pun sakit





kemarin dpt mc 2 days..tp smpt jgk merayap..mula2 niat mo cari mkn sbb teda larat memasak..tp my laki plk lps mkn trus bw g 1borneo...kata nya alang2 sda kluar..saja bw bdk2 jln2..kesian kn asyik te perap d rmh shj...klu g 1borneo tu kompom mo bw bdk2 nie main game shj la tu...gue yg te kapus2 weak  masi  trpaksa la ikut shj...pelan2 jln kunu..bdk2 excited sgt...<br />
<br />
masuk 1b 1st skli masuk daiso...ngam2 dkt pintu masuk dr parking d basement tu...keta pn nasib2 dpt parking ngam2 dpn pintu...rezeki utk urg sakit..hihi...dlm daiso..saja offer si kakak beli apa yg dia mau utk bilik nya...aritu balik2 tnya ada lg kah xtra bakul samph kecik d rmh tu..dia mau ltk dkt meja study nya...pdhl d luar bilik mmg ada sda 1 bakul sampah..bkn jgk jauh dr pintu bilik nya...tp layan kn shj la...harga pn murah kan...lg pn brg2 daiso comel2...jgn kn budak...mak budak pn suka...dia beli bkn bakul tp mcm baldi utk buang smph pink kaler medium size square rectangle...kiut..lps tu mo jgk ...pnyapu kecik mcm berus dgn penyodok nya tu khas utk menyapu habuk atas meja study nya kunu..lps tu beli kan dia sikat rambut...3 item baru 15 rgt..<br />
<br />
round2 d 1borneo...mcm perasan ramai tourist dr Brunei soping yr end d kk...duit brunei convert duit RM lumayan la soping kan...bes nya...<br />
<br />
ada promosi sales buku popular...mmg byk yg menarik...tp x mood mo membeli...bkn shj jual buku2..stationary pn ada...toys pn ada..n botol air free bpa pn ada...size bsr beli 2 promosi harga RM24...harga besa 1 pc RM18.90...sm mcm yg d parkson tu..nmpk cd lagu2 omputih yg feeling soft sgt klu d dgr...tp mhl plk...klu ada mmber kad baru nmpk murah 10 rgt...tp gue teda member kad...so cencel la...save duit aku..<br />
<br />
lps tu...cari tmpt rest..duduk d mcd...layan kan c adek mkn eskrem sundae kon..bdk nie kan pdhl batuk...batuk dia pn mcm mo mnjadi2 sda...suka minum sejuk2...<br />
<br />
lps tu naik g parkson..niat d hati mo mncari heels d terus kn d cni lg...nasib la nda ramai urg...suasana pn damai n selesa sgt memilih...sales girl pn senang melayan kerenah kastemer...dlm semput2...termengah2 be napas tu...selamat jgk menyoping sandal baru 2 psg...hihi...akhir nya berjaya jgk mendapat yg berkenan d hati dan sedap d kaki...<br />
<br />
lps tu bw bdk2 mkn kfc...smbil merehatkan bontot yg sda keberatan...<br />
<br />
lps tu naik balik pigi main game...bdk2 n bapak bdk jak pigi...mak budah mo ke kamdar...niat hati mo d kc smpi dlu beli kain ela...mcm lama nda jahit baju kurung...since raya tu teda jahit baju kurung...bkn teda. ...ada..tp d antar utk oter... baju2 tu gedobos...smpi skrg oter blm siap2...sakit hati!!!!...pakal jak teda tailor yg sesuai bt masa ni...sabar ja la ...
d kamdar...direk g luar2 tu saja...d mn byk kain2 yg kna jual murah2 sda...ibarat nya yg rejek la bh sda tu or stok yg mo d kc abis bh tu...mmg target aku mo cari kain cotton...mo ber feeling jd wanita melayu terakhir dlu...mmg lately nie cotton jd pilihan hatiku..klu nda cotton kain sifon plain kaler..ndak lama aku memilih2....bdn nda larat mo brdiri lama2 kan...dlm masa kurang 1/2 jam..4 psg kain ela cotton berjaya d borong...harga murah sgt2...semeter 6 rgt n 5 rgt jakkkkk...<br />
beli 4 psg...cuma 92 rgt....gilak murah...nasib baik baki duit dlm tgn ngam2 cuma 100 rgt...jd sedar diri jgk la kemampuan membeli stkt itu shj...since ada kamdar d 1borneo mmg d ctu shj tmpt aku mmbeli kain...klu teda ctu d wah yon...lain2 bkn nda mo beli...teda masa bah mau jln2 mncari kain...<br />
<br />
lps byr tu te kapus2 la men cari laki n anak2 d kedai game...jauh jgk dr kamdar tu...bateri hp aku kong..tp sda janji la jmpa d ctu..pusing2 cari nda jmpa...adoiiii penat sda aku nie...mn la urg 3 urg nie...try la naik atas lg...kadai game 2 tgkt okay...pusing2...nmpk nun d kejauhan...si kaka tgh menukul2 ntah game la tu d main...si adik nda nmpk d mana...laki aku nie sanggup bah melayan buang duit main game d cni...pnya la mahal game2 d cni...bkn yg guna token tu...guna kad..mcm kredit kad buli top up...satu game 5 rgt ok tp rasa nya ada jgj yg krg 5 rgt...<br />
<br />
lama jgk menunggu bdk2 nie puas main...aku paksa bw plg...psl aku nie kepanatan sda tau...tp laki ku blang kc puas2 dlu anak2 tu main baru plg...adeyyyy...klu d ikut smpi tutup nie kadai pn nda pandai puas tu...suda2 la tu. ...syg duit!!!!....<br />
<br />
jd begitu la cerita org yg sakit basar jgk napsu membawa diri g 1borneo menyoping ...skli nya mlm..nah ambik ko...aku ndak buli tidur!!!!...pdhl kaki penat gilakkkk...tp mata aku clear sgt...d paksa tutup pn tetap segar...pdhl sda mkn ubat...ptt bila mkn ubat tu mengantuk la bh kan...aku plk te balik...ada kah ubat2 aku tu dadah nya over dose..smpi kn aku nda buli tidur...terkebil2 la main scrable sendiri jd palyer 1 n player 2..be pisbuk la...blogwalking la....abis d round2 sna cni..tatap nda buli tdur....last2...jam 4 lbi baru modop....
Gbr hasil2 yg d borong...kain cotton...sandal larrie n NYC...semua ada diskaun....
Published with Blogger-droid v2.0.4

Wednesday, December 26, 2012

Bronchitis

Setelah semalaman x dpt tidur dgn selesa...dada rasa mcm kana himpit sesak ssh mo be napas...pagi2 bgn tidur my laki trus suru be siap2 bw g klinik...

Smpi klinik check2 dktr sah kn aku kna bronchitis jangkitan kuman...kna injek serta merta...n kna nebulizer 1 dos..ubat pnya byk..dpt mc 2 days...

Skrg rasa krg sda problem aku yg smlm...tp masi x be daya mo bt pa2...kesian laki n anak2 x kna kc msk2...ptg jm 2.30 gtu bw la dia urg kluar g cari2 mkn dkt2 cni ja....kesian anak2. ..igt kn bila aku cuti buli la bw g jln2...4 hari sda nie mengampai d rmh...

Published with Blogger-droid v2.0.4

Tuesday, December 25, 2012

Kapus-kapus

Nie kali la...demam aku berlarutan sampai te kapus-kapus....batuk2...mcm tanda2 mo ampus suda nie...mood mo be jlnpn teda...besa nya aku la urg yg paling gagah perkasa kalau part g soping2 n jln2 pantang ada masa n peluang...nie kali aku btl2 surrender...mengampai-ampai shj d rmh tym cuti...

Dr pagi start menonton astro 105 ceta klasik p ramlee bujang lapok...abis tu sambung lg d 102 home alone 3...abis yg tu sambung lg alvin & the chipmunks...pakej astro d rmh aku ni yg basic shj..yg paling murah byrn blnn nya...klu ada lg yg paling murah itu la yg aku langgan....melanggan astro nie pn pakal ja ada problem siaran teda clear if teda guna tu antena telinga astro...

Sambil menonton tv siap jg melipat kain baju 3 bakul...c om aku x dtg sda 2 hari...jd dr duduk2 tinguk tv bgs lipat pelan2...wlu pn x larat mo bt keja heavy2 setakat lipat2 kain tu ok la...

Mlm plk layan lg movie d astro 104...tajuk lupa...tp ada jenifer lopez belakun...kesah bakal mentua n menantu yg be gaduh...bes jgj. ..layan smpi abis...

Mkn mlm mmg teda pa2 yg d bt...td pn just masak udang kertas terjun..msk rebus kosong wit asam keping garam n pak aji shj...bdk2 x mo mkn pa2...tp mkn mcm2 mknn tidbits yg ada...

My laki kluar td beli kn ubat batuk dr klinik dr toh....hopefuly berkesan...mod bw ke klinik mmg aku yg x mo...mls la g klinik byr mhl2 lps ubat2 yg d bg tu x jg prna abis aku mkn...

Harap2 la nie ubat berkesan...x sanggup sda menahan perit nya dada ku bla dtg tu angin batuk te kapus-kapus aku d buat...

Selain tu aku mkn jgj suplemen elken dr xeniji..spirulina ig6 n ester c....klu ada kington lg bgs...tp mahal plk mo d beli. ..mkn mn yg ada ja la dlu....

Anak2 melayan katun 611 now.....

Published with Blogger-droid v2.0.4

nasi lemak

Wlu pn x sihat...masi jg tr pikir psl perut laki n anak2...turun dapur dgn bdn yg x stabil...batuk2...1st tu trpikir mo msk mihun shj...psl igt c adek suka mihun...

Lps tu igt plk c kakak x pndai mkn mihun...basuh beras utk msk nasi...tp tba2 plk dpt idea msk nasi lemak....bhn2 semua sda ready tgl rebus telus shj lg...

Bwg sda ready kupas tgl hiris2...halia pn ada...

Santan mmg sedia ada yg ori pnya tau...bkn instant...mmg aku prepare santan beku pack dlm kontena siap2 utk sekali pakai terus...beli kelapa parut n blend n perah utk bt stok santan beku...

Daun pandan ambik dpn rmh...aku tnm pandan dlm pasu...sng bila2 mo guna tgl ambik ja...wangi nasi lemak msk dgn pandan

Sambal...mmg aku ready bt sambal yg multipurpose stok dlm esbok...bila mo mkn tgl kc pns...bt sambal my versi mmg byk kerja...br jam2 mau d tumis...so bt byk2 stok dlm esbok...tahan berbulan...

Basuh bilis kopek se mangkuk...pns kn smbal n cmpur bilis...tumis smpi agak2 msk la bilis tu...

Lps tu siap la nasi lemak utk sarapan pagi d hari krismas. ..

Nasib baik bhn2 sda sedia....

Jauh beza rasa nasi lemak msk sndiri compare yg beli punya....cukup rasa serba serbi....heran sungguh knp la org bkk bisnes mknn tp fail dlm memasak2...stkt bt nasi lemak pn x pandai baik x pyh bkk restoren...rezeki x berkat menipu kastemer dgn nasi lemak yg bkn nasi lemak rasa nya....

Gbr???

Sori...mood mngbr mmg teda....gue masi x sihat...bye

Published with Blogger-droid v2.0.4

Monday, December 24, 2012

Demam part 2

Nah...ambik ko demam pn ada part2 lagik...tp serius bah aku demam masi nie..mcm lama suda aku nda demam mcm nie pnya weak n lama 2 hari 3 mlm sda nie tau...

Td pagi feeling mcm ok2 sda...brekpes milo kosong cicah biskut cream crackers hup seng...lps tu bw mndi cuci2 rmbut...sngaja mo kc segar2  bdn...lg pn smlm nya tuaku nda mndi....gilakkkk btl2 aku x larat..cuma tkr baju tidur ja...

Lps mndi2 tu...bw asben g bw anak2 g Rumah terbalik d tamparuli yg pemes amos seantero dunia tu...urg lain sda pigi...kami yg rmh dkt2 ni nlm pn te pigi..ramai nya pelawat tym smpi ctu.btl2 kami pigi jm 12 tghari panas...masuk byr 10 rgt urg tua...bdk 5 rgt...mahalllll nyaaaa.....pdhl teda pa2 pn yg spesel sgt....rmh yg terbalik tu sgt2 simple n kecik bah..dr luar mmg nmpk pelik la psl bumbung d bwh...lain2 nothing la for me..dunno urg lain...ada jgk kedai mkn ala2 hotel...western food segala...n ada jg jual souvenier...tp x beli pa2 la...opkos la ada byrn masuk utk owner menanggung kos2 yg perlu utk manage itu rmh trbalik...

Yg btl..paksa diri saja aku p jln2 ctu pdhl bdn masi x setabil bah...teda mood pn...syukur2 ja kc smpi hajat anak2...kami ctu mcm x smpi pn 1/2jam...trus aku bw plg...

Tp my laki x bw plg rmh...mo bw g kk trus sttle kn urusan brg2 bdk sekolah...otw plg tu smpt jgk singgah beli pasu2 bunga tembikar d kilang dkt jln tuaran lama tu..dunno nm kilang tu..tp mmg tmpt tu aku slalu pigi since 10 thn yg lalu...dlu harga pasu2 ctu murah sgt...tp skrg pasu2 pn naik harga..jauh btl beza harga dlu dgn skrg...pdhl baru jg beli last 2009 aritu masi lg rasa tu harga reasonable..skrg mcm mo pkir 100 kali mo beli pasu bunga cntik2...

Otw g kk singah rmh turun kn pasu2 n angkat jemuran tuala2 d pgr rmh tu...takut plg lmbt...mmg lmbt pn kami blik...

Smpi kk...1st place g tung e d asia city...sulam badge sekolah d tdg si kakak...

Lps tu g bandaran brjaya my laki beli minyak hitam n pa2 la utk servis keta nya...kata nya ctu murah...

Lps tu turun kn aku d warisan square...mo ber body massage dlu...buang angin2 x bgs dlm bdn aku nie...mmg mmber d ctu helen beauty...murah jak br body massage 1 hour rm48...tym br massage tu hingus meleleh...leher perit sgttt....tahan ja la....lps urut2 sdp jgk la ckit...

Lps tu baru g cari my laki n anak2 d sblh cntre point tu...bw mkn la dlu tmpt besa restoren. ...nama x tau...tp the only one restoren jual roti canai ctu...hihi

Lps tu my laki bw masuk ngiu kee kata nya mo beli baju keja...sementara duit masi ada n sales plk..tp x jd jgk bli...kami rasa pelik nmpk mcm sales smpi 70%...tp knp harga asal baju2 tu mcm mhl sgt2...sungguh2 x logik...tmbh2 lg tmpt tu crowded...ramai urg...sempit lg tu...trus x jd beli..aku pn bdn masi x stabil lg ni...mls jgk mo jln2 x larat lg...

Kluar dr ctu g wawasan plaza ada parkson...aku plk mo cari wedges or heels keja...tp x jd beli...btl2 teda mood n my bodi rasa x selesa n weak sgt....btl2 x larat mo br diri lama2...biar kn my laki bli baju nya...aku bw anak2 cari tmpt duduk yg akhir nya kami duduk2 d tepi2 bgnn opis sedco tu...mcm PTI pn ada...nda kesah la asal kn buli duduk...

Siap tu g api2 suru asben byr bil digi aku yg over due sda tu..blik2 kna send sms reminder...

Lps tu g karamunsing...my laki mo cari kn bateri nutbuk c kakak yg sda kong tu...gue dlm kereta x larat mo jln...btl2 la aku dlm kereta kc off ekon kc rebah seat n mengampai kedinginan...panas bdn aku naik balik...lama jgk mnunggu dlm keta tu sabar jak la...mcm mo menangis2 suda ni x thn...

Namun bgtu...ada hajat jg mnta bw mkn nasi sugar bun n fillet fish nya tu..sda 2 hari x mkn nasi...blik2 mo te muntah perut aku kosong...

Lps tu baru la plg rmh....mngampai2 skrg atas katil dgn dada yg perit n napas te cungap2...x buli byk br gerak...mcm mo ampus ni...akunda suka!!!

Rmh pn x tr urus...2 hari x msk2...c om pn x dtg lg td...org mo smbut raya nya bisuk. ..jd bisuk pn dia x dtg...dui mcm mn la rupa rmh aku sda nie...ini la ssh nya bila x teda ful tym maid....

Hrp2 mlm ni tidur aku lena...bye. ..gud nite

Published with Blogger-droid v2.0.4

demam

Seharian d rmh smpi ke mlm 23.12.12...bdn x lrt mo bt pa2...hingus masi meleleh...bersin mcm mo te cabut lubang idung..perut x nyaman rasa..angin rasa nya sbb x mkn nasi..mlm muntah2...pling teruk muntah jm 11 lbi mlm...te burai isi perut..te byg ms prgnen 1st bby...begini la aku morning sickness...muntah ijau..merangkak naik atas katil...bdn dingin..x lrt mo bt pa2..hopefuly dpt tdur...dr mlm kmarin mata x buli tdur..bgn pagi..trasa demam sda krg..tp dada sakit..leher perit...tanda batuk2. ..n dada sesak...jgn2 pnyakit ampus mo dtg lg...be ckp pn te kapus2.n.masi x selera mo mkn..blik2 mo te muntah lg ni...

Published with Blogger-droid v2.0.4

Sunday, December 23, 2012

restoren padang jawa@alam mesra

23.12.12...dr pg mmg teda mood...my hidung sgt2 x bg keja sama yg padu...masi x ok...my tonsil sakitttt...mmg mls mo bt apa2...msk srpn pn teda...gue minum cereal 5 in 1 brand elken..teda selera jg mo mkn...ank2 mkn donut big apple smlm d kc tapau dr citymall..asben g kluar bt alignment kereta kata nya...smpi la jm 11 pg gulik2 atas katil...

Tba2 tr byg2 soto banjar d restoren pdg jawa..bw asben kluar g mkn...asben mkn aym penyet gue mkn soto banjar. ..lps mkn plg...mmgvteda mood mo ke mn2...cuaca pn mndung...kjb2 ujan...baju2 byk x kering...mcm dr kemarin lg cuaca mcm ni....smbung ke mlm smpi ke siang lg blik..

Now...melepak dpn tv tinguk mohabbat...movie hindustan lama sda ni...kay bye2...

Published with Blogger-droid v2.0.4

T__T

22.12.12...plan mcm2 tp satu pn x mnjadi...hampehhhh....dr pagi melepak@home sweet home...malas mo msk srpn...anak kompom x mkn pnya...gue mmbizi jd un-paid maid...sapu kawasan luar dpn gate rmh...byk smph2 kici2 x tau dr mn...lps tu sisa2 rumput kna tebas be taburan...sakit mata meninguk..awal pagi gigih mnyapu dpn rmh org lain masi lg tido...lps tu g trim bunga2 yg sekian lama terbiar tanpa belaian kasih syg..

Siap tu...g cuci tgn baju2 yg baru beli..rajin tba2...besa tuang ja dlm mesin basuh...kemas2 luar rmh ckit2...lps tu kluar kn bhn2 utk d msk...rajin sgt2. ..bt aym msk merah...kari ikn duai..goren ikn kerisi..sayur togeh soya + pucuk jagung muda + udg..kelaparan sgt tau...siap2 msk pngil ank2 mkn...tp kuciwa nasi ku msk blm msk plk...silap tekan...bengong seketika...igt kn rice cooker rosak..g tkr rice cooker lain...

Terpaksa tnggu nasi msk...smbil2 tu cuci2 & kemas dapur...siap tu nasi msk...ank beranak mkn srpn cum lunch..siannnn. .

Lps mkn....mngantuk...zzzzzzz

Bgn tido...laparrrr...mkn lagikkkk....

Lps tu...boring nyaaaaaaa

Mlm paksa laki bw bini nya yg brhajat mo beli hi heels baru d city mall...try test try test...satu pn teda sesuai d kaki gue yg giant ini...kuciwa...

Nmpk chatime. .try beli...pearl milk tea...sdppp...

Lps tu g restoren salim...mkn nasi lmk...

Tp spjg aku d city mall...tiba2 aku flu...balik2 bersin...idung gatal2 berair2...mata lg lahhh...tekak pn sakit....huhuhu...blik rmh mkn ubat...owhhhhh tidakkkkk tba2 aku demammmm....spjg mlm x dpt tidur....sakit my tonsil...sakit sgt2...idung lg problem...mkn ubat tp x jg surut2...

Knp??? Tba2 saja...ada ka psl aku melantak durian! !!!!....ya aku mkn durian dalit lg smlm...dlm frezerr ku byk stok durian...ptt la tym pilih2 kasut tu bdn pns semacam...

Pagi ahad...mood berjalan2 kompom la teda kannn....bye

Published with Blogger-droid v2.0.4

Saturday, December 22, 2012

Rumpai Laut

Lately nie...nmpk d fb n blog org ckp2 psl rumpai laut..d sabah org mkn rumpai ni bt ulam...dlu2 aku x pandai pn mau mkn benda ni...tinguk rupa nya yg lain mcm tu geli plk...yg ini mcm 1st tym beli dpt warna ijau sgt nmpj cntik plk kaler nya...freshh sgt...slalu kaler ijau lumut tua..kdg tu mcm kaler coklat cair2 plk..beli byk mcm nidgn harga rm2 shj..tp mmg harga mcm tu slalu org jual setumpuk rm2..

Yg org slalu ckp2 skrg adalah rumpai laut kering..b4 this nmpk d jual sana psr filipin byk..tp x ambik tau pn utk apa n d bt apa...yg pasti sure utk d mkn kerana perubatan...tp skrg baru tau yg ia nya sgt pemes utk kecantikan...d gelar kolagen asli...mmg la tau kolagen tu bgs utk kulit n awet muda..baru tau jg yg ianya ada kaler kuning n purple....baru2 ni g tnya dgn pnjual d psr bsh kk tu...rumpai laut kering yg kuning tu skilo rm14 shj...tp x berani la beli sbb takut x trjamin kualiti n kebersihan nya...

Stkt ni suka mkn yg mntah shj d bt ulam...mkn gtu shj...cara nya...rumpai d potong2 d hiris2..basuh bersih2...ada bau yg x bes klu yg masi mntah ni...lps tu hiris bwg merah lada kecil2...blcn ckit...garam gula.tamato hiris2 jgk...klu ada mangga muda lg bes...gaul semua nya...klu d biar dlu smlmn baru d mkn lg sdp...rasa nya sda meresap n rumpai tu lmbut ckit...

Kalau la dr dlu aku tau rumpai ni sdp d mkb bgtu shj bt ulam...lama sda aku amal kn...dan kompom kulit aku cntik gebu putih mulus n awet muda sentiasa...

Produk ni byk d daerah semporna...klu d kk nmpk d jual ckit2 shj...

Gbr rumpai laut...baru d beli...

Published with Blogger-droid v2.0.4

up date

Hari nie hari ke-4 bercuti....hari2 berlalu dgn kebizian yg tidak terkata....pantai kenangan@my kampung bongawan papar sabah...pantai ni masi suci murni....teda pncemaran..mandi2 mnda mng bes...ombak kuat...pantai lg landai....k-bye2

Published with Blogger-droid v2.0.4

Monday, December 17, 2012

Mood ke laut

2 hari lg aku keja...arini n besok...lps tu aku cuti till 26hb...plann mo jln2 g kundasang g pulau g lawas...g soping brg bdk..b tinguk wayang..g mkn2...byk kb planning aku...mcm kn smpt buat semua nya dlm bbrapa hari tu...

Anak2 masi d kg..tp every wik n aku blik kg...laki bini gigih driving semata2 mo melepas rindu dgn anak2...since 2 yrs back no maid in da house...cuti sekolah anak2 trpaksa la berkampung dgn nenek n atuk nya...sian org tua d kg jd mngsa cucu2 yg ganazzzz....tp nenek n atuk request cucu2 misti blik kg cuti sekolah...riuh rendah rmh..tunggang terbalik segala2 dlm rmh tu...nenek n atuk trpaksa meninguk katun movie 24/7..bil letrik tetap melambung naik...klu suda cucu2 masing2 dgn game n lap top...ber tenet 24/7...bertuah nya bdk2 skrg...wlu pn berada d ceruk2 kg...tetap lifestyle moden di bawa2...

27hb & 28hb...aku keja just for 2 days...bkn apa sbnrnya baki cuti x mencukupi...sbb tu trpaksa keja...lps tu 31hb till nex yr 4hb aku cuti...sempena anak2 naik sekolah...si kakak naik tahun 4...sesi persekolahan tkr g sesi pagi..so sekolah agama sblh ptg...si adek plk start suda alam persekolahan yg btl...3 yrs dia d kindie cina...hopefuly dia x terkejut tinguk perbezaan sekolah nnt...anak2 aku mmg sgaja g antar kindie cina...masuk english class...tp bhs cina ttp bljr...si adek bila cuti sekolah tu..memanjang ckp cina dgn kami...ms tym sekolah btl x mo ckp..n dia sendiri ckp x suka bhs cina...sbb x berani paksa masik primary cina skul..nnt stress anak2 aku...si adek kna sesi sblh ptg...sekolah agama pagi...sian my manja2 boy nie...bujang sda...ikut hati aku nda mo dia mmbesar cpt2...

Mood kerja mmg yilek...tp 2 days ni klu bole mo siap kn sisa2 kerja utk thn 2012...nex yr awal thn till mac musim sibuk yg amat2 akn bermula spt besa nya...ok la bye

P/s...gbr tu laut tu dpn my opis...hari2 nmpk pantai laut membiru....masuk toilet pn make sure menjamu mata dlu meninguk view yg mndamaikan jiwa...urmmmm

Published with Blogger-droid v2.0.4

Friday, December 14, 2012

Seafood restaurant

In kk seafood restaurant kbykn nya owner by cina...no halal jakim...yg ada cop..."serve no pork"...rasa ragu2 jgk kn...tp kbykn org konpiden la mkn ctu. ..aku pn mkn jgk...kna yakin...x bole ragu2...pekerja restaurant mmg kbykn nya muslim..tkg msk rasa nya cina...aku g mkn ctu pn sbb trpaksa ikut bila d entertain. ..tp ada jg aku g mkn ctu sbb trliur mo mkn ketam muda@ketam kulit lembut tu...tmpt lain teda jual...kecuali bli d kedai jual frozen seafood tu...prna nmpk 2 ekor ketam lmbut tu harga rm50....mataiiii mhl nya...

Last aku pigi yr end last yr rasa nya....kepingin mo mkn ketam tu...mkn brdua...tp tinguk la harga dlm bil tu....pingsan mahal nya....rasa2 nya x mo pigi lg la....ekceli asben x suka pigi...tp kesian dgn bini bw jgk la...d kk rest seafood yg pemes d Gayang Seafood jln sulaman tmpt nya cntik n bersih...mcm2 seafood ada tip top...salut seafoodvpn d jln sulaman...tp yg ni tmpt nya buruk ckit...hihi...ikhlas bh aku komen...tokey rest sila bt improve ur bisnes kayyyy...lps tu nelayan seafood..d bukit padang dlm taman tun fuad...yg btl2 tgh bandar kk pn ada...tp aku x prna g mkn ctu...grand port view...port viee..garden seafood...ocean seafood...semua tu rest bsr2...

Tp skrg klu mo mkn seafood dgn konpiden nya...dgn mskn ala chinese style...ada sda yg d iktiraf halal jakim...iaitu d tmn sunny garden jln tuaran lama...ber dpn sm raztamas(sepa yg kaki nite club tau la tu)...dkt ctu ada esso...tp blm prna lg aku g try mkn ctu. ..

Selain...rest yg itu...bole jgk mkn seafood d psr mlm filipin tu...cuma krg selesa la kn area tu...mkn ctu kna pandai pilih...silap hb kna kc hidang seafood yg sda overnite...tips nya...ur g pilih ikan yg blm d bakar...or kna dtg awal2 tym bkk dlm jm 5 ptg...org pn blm ramai...asap2 pn blm byk...

Selain itu...bole jgk d blkg karamunsing...mlm2 ads gerai bkk tepi jln..ngam2 blkg/tepi2 bgnn tu..pilih gerai yg pling ujung...or yg dkt dgn bt air..2 gerai tu shj yg yakin owner nya muslim..tp pilihan seafood x byk la...ada udg ketam ikan sotong...mskn not bad sedap la...harga pn sgt2 murah...klu mkn brtiga besa mnta ikn sweet n sour size kici. ..sotong goren tepung..butter prawn...kangkung belacan...harga x smpi 50...semua size kici la...tmpt limited sempit...krg selesa jg la...tp ok x crowded mcm psr mlm...

D 1borneo ada jgk rest seafood...x sure level brapa tp b4 cinema tu rasa nya...psl atas nya tu trus cinema gsc...aritu mkn ctu nmpk buku menu nya tu ada cop halal jakim...mskn pn byk pilihn sedap jgk la ketam muda pn ada....cuma harga nya....alahaiiii....mkn berempat bil dlm 250-+ klu x silap...

Ada lg gerai yg bkk mlm...ada pilihan mskn seafood jgk...sana tepi laut dkt wisma merdeka yg ada replika ikan batu n tmpt org lepak2 tu..prna mkn ctu tp...te pigi gerai yg kurengggg x sedap btl...out pnya mskn...mhl lagik tu...ada satu gerai ctu selalu ramai urg...tp x prna try...psl baru tnya2 harga...alahai matikkkk bah cekik darah harga nya....trus kensel...

Skrg tmpt mkn seafood klu trkepingin ctu ja la d krmnsing tu..atau ikn bkr d psr filipin...

Tp utk mkn seafood dgn konpiden nya adalah lbi baik beli seafood n msk sendiri....tp mskn teda la mcm chef pnya mskn...paling2 pn msk goreng bakar rebus kari msk kicap/sos tiram...lama sda mo try msk butter dry tu tp malas bah aku ni mo try bnda baru....hihi

:)

Published with Blogger-droid v2.0.4

Ikan Merah

Yang aku tau nama ikan nie ialah ikan merah...nama2 lain aku nda tau plk...hihi...myb kulit nya kaler merah2 pink tu la d pnggil bgtu....ikan nie besa aku masak rebus dgn kunyit &asam keping atau d goreng atau d kari ..mkn panas2 sedappp...lain2 resepi x prna cuba....bkn apa if aku masak lain2 resepi....ada la sia2 shj nnt...teda org mkn!!!!....besa la klu sesuatu yg baru misti org rasa ganjil atau takut2 mo mkn...

Jadik...one day dlm minggu nie...aku msk la ikan nie...masak asam pedas versi sabah...yg besa org cni pnggil masak ampap pedas..dan guna ikan basung shj...

Aku termengidam mo mkn ikan asam pedas...tp bhn2 x cukup...jadik antam jak la...akhir nya...asam pedas versi sabah aku cuma guna bhn2...kunyit hidup, bwg merah, lada kering d blend l, asam gelugur...garam, pak aji & gula (aku trpaksa taruk gula...psl mo kc ejas2 rasa nya yg sda lain mcm...hihi)

Tu la kn klu memasak wit out mood....tanpa kesungguhan...ini la hasil nya...mskn aku nda sedapppp....my laki x pandai mkn...dia nda mo mkn...huhu...mmg sda agak.....tu la aku malas mo msk lain2 resepi yg luar besa...

Tu la pasal klu tinguk gbr mskn aku spjg tahun...cuma ada mskn...goreng...kari...sup/rebus...itu ja...mo mkn yg pelik2 tu terpaksa la aku g mkn luar...

Published with Blogger-droid v2.0.4

Thursday, December 13, 2012

Mata Duitan


Bg yg mkn gaji mcm sy nie...nda sabar mo tnggu gajian...huhu...suda la bln nov tu gaji awal sgt 6hb sempena depavali....sungguh x phm...knp asal perayaan ja gaji misti awal...mntang2 teda sambut depavali...byk la songeh kan...hihi...sori:)

18hb ni staf govt akn gaji...n skli dgn bonus...yuhoooooo.....lompat bintang....4 kli cukup....bdn berat...begagar bgnnn....nda pun retak tiles nnt...wlu pn bonus staf govt ni...jauh beza banding bonus2 company2 sdn bhd tu...mcm bank2 or lhdn or pa2 lg la...tp syukur la jgk kn...atleast ada la xtra bln nie...

Almaklum la..awl thn naik skulah nie byk blnja utk anak2...wlu pn ank aku 2 urh ja...tp byk jg guna duit klu tgl d bandar nie...sekolah bandar nie yuran pibg nya cekik darah...sekolah anak aku masa register bln lalu...yuran pibg + sumbangan pibg..170rgt utk total 2 org ank...blm masuk lg kutipan derma khas pibg kunun2 utk mmbeli komputer utk murid2 sekolah tu...d kutip b4 sekolah cuti aritu...dlm srt mention mintak derma MINIMUM seratus rgt utk satu famili...minimum tu...klu rasa2 duit byk derma la lebih2...srt tulis sebagai derma...tp d kutip secara paksa...cegu2 remind murid2 bila mo byr...pelik bin ajaib...my asben tanpa byk soal...menderma la rm100...yg byk songeh bininya...pot pet pot pet....ya la...keja gue ni mngodit akaun kerajaan...so gue tau la sumber2 kewangan yg govt kc dgn sekolah....knp smpi mo mnta duit dr murid2 utk beli komputer..terpulang la kpd yg memegang amanah utk mnguruskan duit2 tersebut...sm ada derma or sumber kwgn dr govt...itu amanah...bg aku its depend on them...tanggungjawab d atas bahu mereka...

@#%&&*/

Back to mood yg baik2...

Anak 2 org..umur anak2 10 thn & 7 thn...byk lg blm beli...stkt ni cuma baru beli kasut/stokin si adek 2 psg & botol air satu..anak2 sekolah agama jg d madrasah bandaraya. ..so keperluan sekolah agama lagiiiii....yuran/buku2 sekolah agama lg blm byr..utk 2 org ank...myb bajet dlm rm300..sekolah agama ni bkn yg under govt2...tiap2 bln byr yuran rm40 seorg...

Bukan nya mo berkira2...mmg dah tanggungjawab kita...sebagai ibu bapa...duit utk anak2 mmg ada...agak2 nya bonus nnt mmg utk rezeki anak2 la tu...hihi...

Besa baju anak2 klu yg si kakak aku beli ngam2 utk 1 wiks...means 10 psg baju...5 sekolah sk..5 sekolah agama...kasut 5 psg shj...pakai pagi smpi ke ptg...tahun nie...tambh lg 10 psg utk si adek...urmmmm.....owhhhh my henbeg coach...ko hanya dlm angan2 ku....huhu

Jadik...motip tajuk mata duitan adalah bermaksud mmg praktikal utk kita jd mata duitan...psl skrg ni serba serbi mo duit...1 step kluar dr rmh semua nya duit...even duduk dlm rmh pn duit melantun2 sna cni...bil astro...air..letrik..upah maid..byr cukai pintu...hari2 kita birak dlm rumah tu pn byr jgk...byr system kumbahan dbkk...bil dtg skli dgn cukai pintu...jgn igt klu g soping mall saja kita mo byr klu mo mmbuang....birak dlm rmh pun kita byr jgk tau...

Pjg lebar bebelan mak nenek mata duitan nie...
Ok bye...peace:)

Published with Blogger-droid v2.0.4

Wednesday, December 12, 2012

Eskrim Durian



Kemarin...kemarin...means monday la kan...balik keja..laparrrrr.....(mcm mn mo kurus....asyik lapar..bila laparrrr...igt mknnnnn)...hihi...

Balik dr opis x singgah mn2...balik rmh trus...perjalanan opis ke rumah...kalau teda halangan dan rintangan beserta pemanduan yg separa berhemah....maka dlm 20 minits kompom safely arrival@home sweet home dgn jaya nya....smpi rmh bkk esbok...mmg mls mo msk2...lmbt lg baru bolr mkn...tp dlm freezer esbok tu ada 1 kontena bsr...durian beku...durian dalit aritu...jadik kluar kn durian tu...bkk baju keja...lps tu...apa lg melantak eskrem durian....kira ssh jg mo kopek durian2 tu melekat & beku. ...tp sedappppp....cungkil kuat2....dpt sebijik2...mkn mcm tu shj...betul2 mcm mkn eskrem....sedapppppp nyaaaaa.....jadik sempena musim durian murahhhhh nie....jum bt eskrem durian mcm nie....nasib baik esbok ada 2 bijik...so no problem bt stok eskrem durian byk2...(knp esbok ku ada 2 bijik....nnt kta stori2 yer...)
Published with Blogger-droid v2.0.4

Tuesday, December 11, 2012

Udang kertas



Semalam gi tamu mgtl..beli udg kertas..size keci tu sekilo rm18..beli 2.5 kilo...yg bsr tu sekilo rm24...beli sekilo shj...sbnrnya udg kertas ni jrg2 bole jumpa...klu suda mlm tu...besa cpt abis...org lbi prefer bli udg kertas aka udg laut...udg rimau ternak kolam byk jual d cni..bole nmpk yg idup2 lg melompat2 atas meja pnjual tu...nmpk jgk udg rimau laut...sekilo rm40...kbtln duit suda abis beli udg kertas...huhu...so teda dpt la mmbeli nya...hopefuly besok2 ada lg...sy sngaja beli stok udg byk2...nex wiks akn ramai tetamu dtg...byk lg stok mknn mo d beli...ketam ikan sotong...klu pigi psr bsr kk kompom ada jual...tp mo pigi awal pagi..tp hrga mcm mhl la compare beli d tamu mcm ni...

Sepa2 dtg sabah. ..sure menapau beli udg ketam sotong ikan bwk plg kannnnn.....tp make sure uols jgn fly wit air asia...
Published with Blogger-droid v2.0.4

Fellina inch loss

Lunch hour td..gigih nya diri ini driving...dlm keadaan diri yg sgt2 lapar....btl2 aku kelaparan td...semata-mata mo ke pos opis d kk...tau la tym2 mcm ni area2 ctu jemmmmm gilakkkk....parking amat lah seksa utk dpt....tawaf bbrapa kli d area segama tu...kompom hampeh...dlm hati mo mkn dlu psl lapar ketar2 sda tgn ni...tp teda parking...terus la g pos opis...ctu ambik ja double park...dpn pintu pos laju tu....nasib2 ngam2 aku smpi ada 2 keta kluar....syukurrrr....ambik brg yg d order dr blogger sepet....fellina inch loss...servis cpt jgk d kaunter poslaju td...x buang masa trus kluar dr ctu...smbil driving pikir mn la mo mkn ni....sda la parking ssh...tym lunch pn sda abis ni...tr pikir piza hut shj yg sng mo d tapau...pusing g jln gaya piza hut...adoiiiyaiiiii tawaf lg d jln gaya ni...tp smbil tawaf tu smpt dpt idea mo mkn apa...hihi...aku nmpk sugar bun...wahhhh aku mo mkn fillet fish wit nasi sugar bun yg sedappp tu...lama sda x mkn...double park shj...hopefuly servis cpt...nnt kna saman lg...smbil mngorder nmpk menu ikan talapia wit rice...sedapppp jgk...tp x bes la mkn ikan tu tapau2...sejuk smpi opis nnt..lg pn mkn seorang mmg x bes....siap tapau chow....smpi opis. ..cuci tgn trus melantak....siap mkn baru bkk order yg d bngks ole cik sepet. .comel sahaja bngkusan nya..hihi...


Lps ni hrp2 la aku kurus mcm cik sepet tu ya!!!"
Tapi awal2 mo kc tau my laki n anak2...no cooking2 anymore....suru dia urg mkn nasi yg simple2 shj....motip????....spy aku x mkn nasi d rmh....spy aku bole on diet...hihi...kununnnnn....

Published with Blogger-droid v2.0.4

Monday, December 10, 2012

Laparrrr

Laparrrr....blm tym lunch...jd jummm tayang gambar makanan yg suda aku save dlm my tummy n rasa2 nya sda d transfer g peti simpanan kekal utk d proses semula jd bhn semulajadi...tp aku picaya separuh dr nya suda meresap ke dlm my bodi yg nmpk hasil nya membesar bagai johannnnnn







Published with Blogger-droid v2.0.4
Tinguk gbr2 ja...tak perlu kata pa2...hurai lan pn tak perlu... Xplaination every gbr tu...sori...gue teda reti ya mo mmbikin nya...guna hp yg kici2 ni.... Selamat menjamu mata sahaja:)

Sunday, December 9, 2012

Durian Dalit

Musim durian di sana cni...musim kli nie durian d sabah sgt2 murah..wlupun hakikat nya masi teda bole lawan yg d smnnjung pnya harga....musim kali nie durian dalit nie jd my feberet...durian yg besa tu teda minat...durian ni lg mhl dr durian yg besa...d jual dlm seikat ( 3/4 biji) size kepala bby ja...kdg lg kici dr kpala bby...bau nya x sm mcm durian besa tu...rasa pn lain...lemak2....kdg ada yg manis ada yg kurang manis...ada kelar merah...kuning...oren....suka sangattttt

Published with Blogger-droid v2.0.4

Saturday, December 8, 2012

Kari ketam + udg rimau wit sayur kubis manis + cendawan tiram

Bila kebulur...baru la otak ligat berpikir...apa ya!!!... yang mau d mkn dan sedappppp....dan teda mnyusahkan....tiba2 dtg selera mo mkn ketam dan udg...smlm terliur mo bt mee udang...tp kerajian itu terlalu jauh dr diri ku...maka nya tgl la air liur meleleh....

Kari ketam wit udg rimau...ketam tu rm8 sekilo + udg rimau rm9 setumpuk...dlm 6 ekor...mhl gilak aku rasa tp tym.beli tu teda pilihan..besa jual d tamu mngtl tu sekilo rm35..cma ada satu meja pnjual udg tu yg tgl...tp hrga nya mhl gilak rm50 sekilo...tamo beli...soriiiiii

Msk kari guna kari babas utk ikn/udg...bncuh 2 pkts kici..cmpur sesudu kici srbuk kunyit adabi...tumbuk bwg mrh n bwh putih...tumis bwg n masuk serbuk kari yg sda d bncuh..tumis smpi kluar minyak...masuk ketam...tumis kjb..masuk air...masuk asam jawa garam n pak aji sesedap rasa...sda ketam msk baru masuk udg rimau..jgn msk lama2 nnt udg keras...

Sayur tumis. ..tunbuk bwg mrh putih wit udg kering...tumis smpi kluar bau n kering ckitttt...masuk sayur. ...masuk grm n pak aji...siapp

Bole mknnnnn....bismillahirahmanirahim....

Published with Blogger-droid v2.0.4

Thursday, December 6, 2012

ZzZzZzZzzzz....

Gilak...arini pyh2 aku menahan mengantuk....betul2 nie mata mo tidurrrr ja dr td....awal bah aku bgn td 4 lbi sda bgn..arini aku bgn awl mngantar abg ku g epot mo p tawau...flight p twu ni...agak2 la bh...air asia n mas...sm shj...pagi pling awl jm 6 lbi...blik dr twu pling awl jm 6 ptg...

Ngantuk. ...
Published with Blogger-droid v2.0.4

Wednesday, December 5, 2012

Kuih Cincin

Arini sy promo kuih cincin sedap lg...kemarin promo belacan sedapppp...

Kuih cincin ni byk kna jual d psr filipin n d gerai2 merata sna cni urg jual..tp tau kah kamu bhw yg d jual byk2 d psr filipin tu...bkn resepi yg asli...wlupun ianya rangup...krup krap d mkn sedap...tp klu perna mkn yg kuih cincin asli lg sedappp....lembut dan rasa inti di dlm tu mnggunakan gula masin(gula masin ni dunno d bt dr apa)...myb rumbia or nipah...tp gula ni dlm bentuk cecair yg likat pekat kaler cuklat2 hitam...dlu2 ada arwah nenek2 aku x pyh mncari kuih cincin...tiap masa ada...utk d jual pn ada...aku suka mkm yg pns2...baru kluar dr kuali...

Kuih cincin asli d bt wit out acuan...d gentil mcm cacing buntal2...kemudian d bentuk mcm nombor '0'...lps tu d cantum2 jd mcm sekuntum bunga...sbb tu nm nya kuih cincin...cantum kn misti ngam2 melekat. ...lps tu d goreng...lps d goreng celup tepung lg 2/3 kli smpi nmpk kulit putih2 melapisi inti yg itam tu...bhn2 inti tu dr tepung beras n gula masin shj...

My fren org smnnjung yg prna mkn kuih cincin asli nie...bg tau rasa nya mcm kuih peneram d ctu..tp beza nya d selaputi tepung putih...tp stok nie bkn slalu ada..nak beli baru order lps tu baru la d bikin...

Jadik...sepa2 yg dtg sabah beli kuih cincin d psr filipin tu...its not original kuih cincin sabah tau...hihi

Mcm besa...aku tau mkn ja..mmbuat nya soriiii...my mum mmg tkg bt kuih2 tradisional..bakat menurun dr nenek2...tp kesian cucu2 teda yg mewarisi minat mmbuat kuih2 tradisional nie..my mum masi mmbuat kuih bahulu bakar mngunakan kayu api....mkn pns2 nyummmmmsssss... Sbb tu aku teda Suka beli kuih yg org lain jual...sbb sda merasa yg sedappppp pling sedappppp....

Sesiapa mo mngorder kuih cincin asli nie..no prob buli d atur...tp kna ambik masa la...

Bye

Published with Blogger-droid v2.0.4

Tuesday, December 4, 2012

BELACAN

Sebut ja belacan...suda terbayang2 sambal belacan...kannnnnn...

Dari dulu2 lg...zaman nenek2 aku masi ada...kami teda perna la beli belacan dari orang lain..semua nya buat sendiri...nenek2 aku d kg mmg teror bt belacan secara tradisional...no mesin2 tau...klu musim udang bubuk atau udang jeragau suda tiba...d kg sana cni la org sibuk buat belacan..bukan utk di jual tp utk stok sendiri...tp skrg kurang suda org mmbuat atau pandai membuat belacan. ..pasal bukan senang tau cara nya...n mau di buat dgn teliti dan bersih..utk mmbuat nya pn misti mndapat kn stok udang bubuk tu fresh no ice2...atau overnite pnya udg bubuk...smpi ja dr laut trus la proses mmbuat nya bermula....

If kamu urg mkn belacan yg bau haring pahit..n bole mngundang kehadiran lalat/langau..means belacan di buat dr udg bubuk yg teda fresh dan teda d jaga bersih..ada jg yg kana jual tu...lain mcm ja kaler nya...itu sebenarnya kana guna pewarna...

Proses mmbuat belacan aku x prna ikut atau btl2 mngikuti nya 100%...tp tau la secara teori nya...iaitu udg bubuk misti d perap dgn garam secukup...x bole lbi2 nnt masin plk...brapa lama..aku nda tau plk...hihi..lps tu...perah air dr udg bubuk tu smpi kering...lps tu jemur...smpi kering kontang...so klu musim ujan jgn hrp la org buli bt belacan..air perahan tu...di tanak smpi likat mcm keju...utk d jadi kn taik belacan...d bubuh serai...bwg2 x sure bubuh ka tu ahhhh....hihi...

Slps tu...bubuk yg sda kering kontang d tumbuk..brsama air perahan td...smpi la jd mcm dlm gbr tu..tumbuk guna lesung kayu yg besar tu...penat jgk kn mmbuat bubuk secara tradisional..memerlukan tenaga yg banyak dan masa yg byk..

Tapi picaya la bhw...sedappppp nya belacan yg d buat sendiri...sungguhhhh sedapppppp

Mula2 my mum bt utk sndiri mkn...tp once tercerita sm my fren...nah trus ramai2 mo cuba...sekali rasa...smpi bila2 nda mo sda bli belacan dr org lain...even my fren yg sda pindh putrajaya tu...sanggup kirim jauh2 stok belacan dr cni...dia org srwk ekceli..klu aku yg msk2 1 kontena tu cukup la 1 tahun padat packing belacan tu...tp my fren yg kuat mkn blcn 1 bln pn buli abis...masa dia pregnen buli ratah belacan d opis org x sedar...sbb bau nya sedap tidak haring...hihi

Tp bkn setiap masa stok blcn ni utk d jual...if rasa2 stok x byk d rmh..n udg bubuk lama tiada...maka stok blcn for sale akn d tutup...hihi...

Belacan yg d buat tanpa pengawet...tp tahan bertahun2...wlupun simpan d luar mcm besa...tp klu d rmh aku besa simpan d esbok...freezer pn ok jg...

Jadik...begitu la asal usul cerita belacan dlm famili aku...original d buat dr udg bubuk tanpa d campur bahan2 lain cuma garam shj...

Dlu my fren org smnnjung la opis mate...cerita yg mak dia try bt blcn dr 1 kilo udg bubuk yg d beli...mak dia igt cmpur tepung air blend.....hahaha...mcm bt kuih plk...bila aku kc tau mcm mn bt nya...bkin dia urg heran plk...hihi...utk mmbuat blcn kna ada stok udg bubuk berkilo2...besa pling ckit dlm 20kilo...tp itu pn dpt blcn dlm bbrapa kontena shj tu...

Gbr blcn yg d jual....

Published with Blogger-droid v2.0.4
Kalau kamu urg teda knl sepa yg bt belacan tu bgs la jgn beli..sbb bt belacan nie mmg mngundang byk lalat...if teda d jaga betul2...nah siap la kamu urg mkn belacan yg di proses bersama taik lalat/taik langau...proses mmbuat belacan ni klu org yg teda pembersih...mmg bikin geli. ..tmbh2 lg yg bt semata2 utk untung...mn kana peduli tu psl kebersihan.... Dan berpunca dari proses mmbuat nya yg rumit itu la...my famili teda mau atau geli atau teda sanggup mau mkn belacan yg org lain buat... Perna jg kluar d berita kn...belacan be giuk2...teda heran tu..klu suda kilang proses byk2...mn la pekerja peduli psl kebersihan tu...mnyimpan stok blcn tu jgk misti teliti... Bukan mau promo ya d cni...just sharing...ok bye..