Monday, August 27, 2012

baju kurung ku yg gedobos

ada hikmah jgk la bla bz smpi x smpt mo braya

n bla mmbawa diri trperuk dlm blik ja...


utk raya tu baju sedondon wit anak lamaaaaaa sda siap...tp baju2 utk braya ke rmh2 sedara mara ada 6 helai kain aku antar p tailor aku since 1999 lg tu...2 kain chiffon x smpt siap psl bz kunu...tailor nya teda...ok fine...dun mine...yg pnting kain cotton aku yg klu d pkai mmbuat kn aku spt prempuan melayu trakhir yg ayu n sopan tu wajib siap...ok fine siap on last 2/3 days b4 raya...aku amat la bz n penat...x smpt no testing2...trus cuci...n kering n d iron packing blik kg...tp lngsung x d sentuh pn masa d kg tu...d gntung ja dlm almari...


tapi td pagi kunu2 mo la brbaju kurung baru sempena mood raya masi hangat lg....tp bla aku sarung ja kain baju kurung tu sda rasa apasal mcm pkai karung guni nie...sarung lg baju nya....alahai pjg tgn trtutup smpi ujung jari..pjg baju mcm aku x pyh pkai kain...mcm brjubah...gilak apa ni tailor aku ni....ntah size bodi sepa yg d sukat ni tailor...bkin panashhhhhhh tau...


4 psg baju kurung aku gedobos2 klu aku pkai...jd keraja lg mngantar p kadai nya n kompom la lmbt d kc siap lg ni...kain batik aku yg salah jahit tu pn blm lg d oter smpi skrg...mn la aku mo mncari tailor yg bgs d kk ni....sda test try 2/3 tailor lain tp rasa ndak sedap plk mo d pkai...


Published with Blogger-droid v2.0.4

Raya yg tak beraya

tahun nie turn braya d kg aku...

bkn jauh pn kg aku n kg laki

tp 2-2 ndak mo kalah..

jd ikut turn dr mlm takbir smpi mlm rata ke-2


tahun nie...bt baju raya byk...baju baru yg bt utk ska2 pn ada bbrapa helai blm pkai..tp sungguh sadis bla turn braya d kg aku...konfem baju2 raya aku nda brpakai.. mn ndak dr bgn tidur smpi mo tidur balik...asyik la melayan tetamu..dan sibuk memasak dan mengemas...kluarga mama aku n bapak aku mmg komfem jd acara wajib dtg braya d rmh kami..dr makcik pakcik sepupu sepapat...semua nya suka dtg braya. ..smpi kn turn kami mo brziarah p rmh2 dia urg nda sempat...penat jgn ckp lg lah...smpi trpikir ada ka maid yg sanggup brkerja tym raya ni...


raya ke-2 plk tahun ni my mum bt knduri doa selamat sempena kesembuhan dan keselamatan mak aku semasa/slps trgelincir d balkoni dpn rmh 2 wiks b4 posa tu...n kenduri smpena kesembuhan c adik slps admited 6 hari/ 5 mlm d hospital likas dan bebas dr pnyakit yg d geruni...syukur alhamdulillah....decision to make knduri on that day last minit planning...akhir nya brjaya jgk...bt msk2 simple ja...by me n adik2 n ipar2..mknn knduri..nasi beriani..ayam goring salut tepung adabi...daging kari kntang..sayur msk lontong/lodeh..keropok papadum..mee hun goreng..lamban n kuah kcg...biskut2 raya n kuih2 kg...ramai famili yg dtg...tym tu smpt jgk bt acara tiup lilin befday c kakak yg sda belated on 22 july tu...dia ndak tau pn mo d bki kn kek...kc surprise kunu2...no godies utk bdk2...tp ganti dgn angpow raya....acara knduri n mngemas mncuci tamat jm 12 tgh mlm...semua nya d urus ole kami adik bradik pompuan 3 urg n se urg ipar yg sgt2 rajin wlpun kurus ja urg nya...hihi....


raya ke-3 tidur rmh mntua:(

sedih nya....byk yg x bes...

tahun ni x braya pn ikut laki

trkurung n trperuk dlm blik ja...

anak2 n laki ja p braya...tp ada jgk hikmah nya...d cni la aku ambik ksmptn brehat...siang2 buli tidur...d cni mcm krg urg dtg brtandang...ipar2 n anak buah asben yg bujang2 ramai...jd kesibukan mmsk n mngemas tu x la trasa. ..lg pn rmh cni x jgk bsr kn...jd x la byk kerja yg mo d bt...compare d kg aku...byk yg mo d tulis tp demi mnjaga hati semua urg yg trlibat. ...biar la ia nya trtulis dlm hati aku ja...gerammmm....sakit hati. ...semua ada....hihi


slmt raya...


nnt tulis lg mood tba2 ilang...taraaaa


Published with Blogger-droid v2.0.4

Thursday, August 23, 2012

x mampu

ntah la knp

apa yg ada di dlm dan di luar

x buli d beza kn

x mampu berpura-pura

if x suka tetap x suka

x mampu utk jd hipokrit

sori la kpd yg trasa


knp kamu  mnjadikn

hati ini x suka pada kamu

bkn sbb beza kedudukan

atau status

tp x suka dgn habit kamu urg

yg x buli brubah

smpi bila kami mau hidup mcm nie

urg lain berkejar berlari mo mncapai bintang & bulan...

kamu tetap duduk diam mngharapkan bintang & bulan gugur ke riba

smpi bila...

semua urg ada keinginan

kamu pun ada keinginan kan!!!

tp knp duduk diam2

berubah la

jd kn la diri kamu

lbi baik dari yg kemarin

(:-X


Published with Blogger-droid v2.0.4

Sunday, August 19, 2012

mcm2 tgl...

selamat hari raya...

rasa mcm cpt nya bln posa brlalu..

mcm blm ready lg mo raya...

hihi


pagi2 raya mcm besa la kelam kalibut

raya tahun nie...byk brg yg tr tgl

pagi raya...asben bising cri sansut nya..

aku konpiden ja ckp ada bah ctu dlm bakul

stock sansut anak branak utk 1 wiks...

tp bla d kurik2...adeyyyyyy...iya la btl la...

1 pn teda sansut laki aku...jd mcm mo pkai baju raya2 lawa2 klu sansut teda...hihi...

p blik sblh kurik2 dlm bakul stok sansut urg d rmh my mum ni...mn tau ada sansut laki aku te sisip ctu...nasib baik ada...ptg krg mo p papar bli sansut baru....


selesai mslh sansut. ..ada lg tr tgl...ngeeee....samping laki lg teda bw...aiyaaaaaa....bgtu pnya byk beg d angkut....samping teda bw...maka brsmbhyg raya la laki ku x samping...


c kakak pnya inner tdg lpa bw....aiyooooo....

byk lg la tgl....


mo p braya kjb rmh mntua...pinjm samping bapak...jd la asal kn ensem....sia2 ja sku bli samping dr tgganu sempena raya tahun nie...


tema raya tahun ni ada la kaler PINK

laki blik dr msjid ckp...ramai2 urg d msjid cma dia ja pkai baju pink...hihi...c adik lg la...awal2 lg komplen knp kc pkai dia baju pink...haha...nasib la kamu...dpt bini n mama ska kaler pink...


Published with Blogger-droid v2.0.4

Friday, August 17, 2012

Benoni

Bersiaran secara langsung dari rmh mentua...

tolak dr rmh jm 11 lebih...singgah sna cni...akhir nya smpi dlm jm 4 ptg...blm smpi putatan sda mata mo te turun2...nda buli tahan. ...ejas tmpt duduk dgn selesa....trus tidur...kroh kroh kroh...cover blik energy yg lost. ...smpi rmh mntua duduk2 x tau mo buat apa...rasa mcm bodo2 ja duduk melayan perasaan yg blur...psl sda lama aku x prna duduk bt2 bodo mcm tu...ini la bes nya blik rmh mntua...ipar duai ramai...jd x prlu bt apa2...jd la tuan puteri...hihi...klu d rmh sendiri or d rmh mak aku...aku jd urg gaji yg tak bergaji...sadis...itu la rugi nya adik bradik pompuan ndak ramai...tp oleh kerana aku ni kakak paling tua...jd buli la jd kakak tiri in da house...semua urg takut sm aku...hihi....


sda brapa jm d cni...byk sda lemak ku trkumpul...itu laki rileks ja blm ada tanda2 mo brgerak p my kampung...buli2 tu laki aku lupa giliran raya prtama tahun ni ada d kg aku...serius dia btl2 lpa...smpi kn aku igt aku yg ilang igtn. ...


nasib ada c kakak jd tkg cover mama nya....siap mo cri bukti pics raya last yr 1st day tu d mn...n igt blik last yr tema blik....aiya ini mcm mo tulis d dinding la spy tu laki x lupa. ...hihi....


yg btl giliran raya kami since kawin tu 2-2 tmpt pn pigi...beza nya mlm takbir n mlm raya prtama tidur d mn...siang2 tu tatap buli pigi. ..bkn jauh benoni n bongawan tu...ibarat klu kentut d benoni bau nya smpt trhidu d bongawan...ndak smpi stgh jm...


tp opkos yg bes d kg aku...haha...matik la klu laki aku baca ni....dont be angry bird syg!!!!!!


pics tu view blkg rmh my mum....rindu nya kg ku...lama ndak blik sna...smpt jgk sahur ctu....huhu


bye3x....slmt raya...maaf zahir & batin...


Published with Blogger-droid v2.0.4

Monday, August 13, 2012

RCH

sungkai luar lg. .kemalasan melanda diriku...c lia aka maid part tym ku tu sda 2 hari x dtg...jd aku x mo mnmbh kpnt diriku...jd jum mkn d luar...2 hari sda sungkai x msk2...kemarin tapau....mkn d kereta....psl mls blik rmh mo p 1B soping...laki p surau ctu..kami anak branak soping...dlm 2 jm siap soping semua. ..hebats kn....hihi...


mo dkt2 raya c adik be cacar...c kakak pn demam...mo be cacar kli jgk tu...tp blm kluar lg biji2 tu...ini mcm braya dgn muka be tumpuk2 jerawat itam...sian anak2 ku....


mcm nekad sda ni mo mncari maid full tym...mcm kesian anak2ku klu ini mcm...mo dkt 2 yrs x maid. ..byk pro n kontra nya...tp aku mo ambik demi kebaikan anak2 ku...selesa d rmh...x pyh kna angkut sna cni if aku ada urusan....sadis nya..


ok la bye..;(


Published with Blogger-droid v2.0.4

Saturday, August 11, 2012

aduhhhh
siok2 aku menaip..tiba2 mati plk nutbuk nie...
sda la x tersave...

teda mood mo type balik...kc ringkas jak la..

tugas aku hari nie..

1-bangun sahur
2-subuh
3-buat sambal cornflakes
4-cuci kain/jemur kain
5-cuci pingan mangkuk periuk kuali segala2 nya la
6-kc clean & clear dapur...n berkilat
7-cuci tandas bawah..wlpn ada part tym maid yg kc brsih...tatap aku mo kcbersih jgk smpi berkilat..baru puas hati ku...aku mau dr lantai smpi tu dinding tandas misti berkilat...cerewet kn...ndak la ah..aku pembersih bah tu sebenarnya....hahaha..sukati la bah kan
8-zuhur
9-facebuking/blogging/tidur kjb...
10-masak2 d dapur...bkin nasi kuning lauk ikan(mo sedekah sm jiran2..nazar masa adik dlm wad..if dia kluar wad...mo masak nasi kuning..kc sm jiran2...nah kc smpi dlu tu hajat kan)...masak 2 periuk nasi ..ikan dlm 4 kilo..ikan putih+tamanung...telur 10bj..santan 1/2 kilo kelapa parut..sambal 1 periuk...timun 2 bj..siap masak dlm jm 5 ptg...asben tkg antar2 rmh ke rmh..aku kc ikut size isi rmh..if ramai...maka byk la d bg..fair la kn...klu isi rmh 2/3 urg kc la ckit...aku tau la isi rmh jiran2 aku...klu x tau melampau la tu kn...
11-sungkai
12-p tmn seri baru mengantar nasi kuning t0 my kazen there n order cornflakes anak nya..
13-tulis blog tajuk-sehari yang gagah...

ok..

betul2 putung my stim buat n3 yg comel2 sda td..
nah skrg..tulis pun lurus ja teda bunga2...pemalassshhhhh kan

kepada kak saiman, nani & miya..sori klu komen2 kamu urg x terjawab...

anw..selamat hari raya ndak lama lg kan...
n selamat menyoping....aku blm ada masa lg p soping...huhu
sian bah c kakak tanya sda bla beli baju raya nya..
tp dlm hati  aku  ckp x pyh beli la...psl selalu jgk sda dpt baju raya..kasur/sandal baru..

gigih yg amat

gilak nya...

soping baju raya blm

rumah pun masi blm mood raya

brg2 mknn raya pn blm ada


masi lagi gigih mnyiapkan order kastemer....

tulunnnnnnnnggggggg

semua nya last minit. ....


hopefuly today is last day doin semua ini


sadis:(


Published with Blogger-droid v2.0.4

Friday, August 10, 2012

penat + sakit

09.8.2012-khamis


smlm kami laki bini ada majlis brbuka d opis

mo x mo kna pigi jgk la. ...lps terawih baru blik rmh....singgah minum n mkn soto d restoren getaran jiwa...smpi rmh almost 9 lbi sda...bdk2 suru tkr baju...siram2 bdn dlu....semua sda naik atas...aku 1 urg d dapur berjuang be peluh2 keraja karas...mnguring bilis 2 kg n kcg tnh 2 kg...mmblender lada kering 1/2kg....siap rebus sda b4 jln td...sgt2 mcm badang...tgn sblh mnguring...tgn sblh mmblend..2 in 1...penat owhhhhhh....tapiiiiii matciammmmmm mana order org misti bkin....huhu...mo kensel x bole...sda janji maaaaa....lg pn rezeki jgn d tulak musuh jgn d cari...klu ini macam silap2 rmh aku sndiri x braya...sendiri pnya pn blm ada...kuih muih blm beli...(biskut2 ai srrender mo bkin...) besa bli d asia city sm itu tecer cina muslim..slalu last wiks posa baru dia ada ctu...hopefuly dis yr masi ada jual...sda ambik no tel tp hengpong aku ilang...


10.8.2012-jumaat


budak kicil in da house kna cacar air...

ayoyo...knp la manis btl anak manja ni tau...ada saja sakit nya...baru perasan lps sahur smlm..tp x plk demam...bdn x pns pun...hopefuly stkt biji2 tu saja la...


ganti2 sm laki jaga anak...td pagi dia jaga aku p keraja...skrg aku jaga dia p keraja....


Published with Blogger-droid v2.0.4

Sunday, August 5, 2012

sambal cornflakes rangup...







ini la bisnes aku...klu dlu hari2 besa pn aku buat klu order 10 balang ke atas...tp skrg aku malashhhh....bisnes aku tercipta tanpa sengaja pada tahun 2001...tercipta dr kesilapan yg tidak disengajakan...dan tidak sangka plk ramai yg suka....mula2 bt ckit2....lama2 x cukup kaki tangan aku mo menerima order urg...tp klu musim raya ....terpaksa la aku kc rajin2 diri ku mmbuat nie...pasal aku mo xtra $$$$$$....nmpk mcm sng ja buat ni...tp ayoyo..manyak penat owh....byk keraja mp bkin...mn lagi aku ni ful tym kuli mkn gaji...jd chef in da house lg....nah imagine la betapa gigih nya aku mncari rezeki ya halal...

tahun ni aku mmg x bkk order pn....tp b4 posa lg ada yg sda mmbooking..smpi la posa tba2 ja order mncurah2...smpi kn aku kc stop order yg mo masuk lg....bkn apa aku takut x te bkin...lps tu c adik lg admited nah tmbh la aku ssh hati...ckit lg aku mo cancel semua order urg tu...adik kluar wad saja...kelam kabut aku start mmbuat...penat nya jgn ckp la...curi2 masa mlm m wik n..akhir mo settle sda semua order urg tu....dan aku pn bkk la order d fb...psl ada xtra lg bhn2 aku beli....tp ini pn limit jgk la..purata setahun aku bt dlm 200 balang...(order d bkk 2/3 jam sija lps tu tutup...x buli owh..over sda ni kali)

nah...sepa mo order cpt booking...hihi....sian bah mmbuka order d blog yg x pemes nie..my blog yg ibarat hidup segan mati pn segan ni....tp sgt bersyukur la ada kwn2 blog aku yg setia brkunjung d cni iaitu kak saiman...nani...n miya....raya nnt dtg rmh ya...aku kc rasa cornflakes sambal aku ni....bye3...

bizi d dapur tp smpt jua berblog...hihi

gbr2 terpaksa d remove..huduh sgt rupa nya..hihi
ini la klu malas bkk nutbuk..thru henpong sija selalu
tapi layout nya x pndai mo ejas2...

Published with Blogger-droid v2.0.4

Saturday, August 4, 2012

sungkai di RCH

arini aku mo cuti dr masak2...hihi...penat bah dr lps sahur tidur kjb bgn mandi terus berusah2 d dapur..doin my bisnes...ntah brapa tahun sda aku jd penjual kerepek sambal nestle cornflakes...secret recipe of me...teda bljr dr mn2...tp bljr dr kesilapan...klu ikut hati mmg x larat


. ..penat owh...mn lg kerja mn da masa kn...wik n ja ada tp x cukup tu masa jgk tau...tp psl my napsu bsr mo be soping maka terpaksa la rajin kn diri...1st yr doin this bisnes aku promot kwn2 ja...2nd yr promot thru fb...lps tu x pyh promot pn...semua nya yg prna bli akn tnya...tahun nie teda jual kah...ada jual tp x mo order byk2 psl x larat...kunun jak ckp bgtu...tp akhir nya mo jgk lbi 100 balang org


. ..itu pn ada jgk yg d rejek...


aiya...lari tajuk sda...maka itu la dgn k


epenatan yg ada...aku bw tu laki sungkei cni...kami b


ertiga saja sm c adik...c kakak balik kg bongawan...ikut babu nya...aku plk smpi skrg blm ada masa lg mo blik kg...semua nya psl bisnes aku yg x seberapa itu..tmbh2 lg masa sda terbuang masa c adik ad


mited  last wiks....nah x la chan aku mo mkn mskn kg..n sungkai ramai...hrp2 dpt blik awal b4 raya nnt...


ok la..tgl brapa minit lg mo sungkai...


pilihan napsu mkn arini...mee kari..utk aku...nasi pandan utk laki...bubur utk c adik share wit me..abc tapai..teh tarik n sirap selasih...total rm36..sen nya lpa...alhamdulillah..knyang sda...mo balik rmh cpt...





Published with Blogger-droid v2.0.4

Friday, August 3, 2012

soooooo many things happen today!!!!

3 ogutus 2012-jumaat


byk perkara mo bikin arini


byk2 perkara ada satu perkara aku tidak happy:(


its not my fault...


lama suda aku try solve that problem


tp aku hanya semut merah kicil


apa la daya ku


bila aku buat 1 solution its become worst plk:(


ingatkan ianya dpt la membantu


tau2 tmbh haru biru


ini la nasib jd kuli2...


tidak buat salah buat pun salah....


bercakap salah tidak cakap pun salah


tapi for me.....


BERANI KERANA BENAR


Published with Blogger-droid v2.0.4