Saturday, July 7, 2012

sotong kangkung@yong tao foo

berapa hari suda aku nie mengidam mo makan sotong kangkung....berliur-liur terbayang sotong kangkung tu...tapi bukan aku mengidam pasal aku mengandung. ... nie mengidam pasal mo datang bendera jipun....mcm2 aku mengidam...mlm2 mo makan mangga d tg aru...bkn mangga jeruk tp ada sejenis mangga bsr yg sedap d mkn....rangup d gigit...lemak manis masam ckit la....krup krap...aku mngunyah...liur pn meleleh....tapi bukan jgk psl aku mngandung ya....mengandung lemak & taik ya....


di kk nie puas sda aku pusing-pusing kalau ada restoren yg jual....tp hampeh...smpi kan p tamu papar aku cari...tapi kuciwa jgk....tamu sabtu ptg sija urg tu jual...mn la aku smpt pigi sabtu...program aku full setiap sabtu dgn urusan famili n anak2...sungguh aku kuciwa sekali...


bila suda puas cari teda jgk..n liur pn sda meleleh...maka misi mncari resepi d buat thru mak google...jmpa byk resepi semuanya lbi dan kurang sama sahaja....slps tu mneruskn misi mmbeli bahan2...


1) sotong (d smnnjung sna urg gelar sotong kembang...sabahan panggil nie sotong apa....aku sndiri x tau...aku tau makan saja...)....p pasar basah kk...jmpa cha ya nun alif shj yg jual...aku tawakal ja bli..dr tu nya wau nya alif...bila tingk dia jual brg2 yg ok...bkn jual brg2 yg adik bradik sm ba alif ba ya....tnya mn dtg itu sotong...knp ada beza rupa....aiya gua banyak takajut owh...sotong2 itu dr jepun n korea...gua bli yg korea mari...tawakal shj....bli 2 ekur harga rm11...sekilo rm15...


2)membeli yg segala mala adik beradik tau hu sumbat..tauhu keping..n bbrapa mcm la lg x tau nm tp kira adik beradik sepupu sepapat sm tu fish ball n fish cake...sebiji 60sen...mahal jgk. ...nasib size bsr2...aku bli 6 jenis...semua rm6...(kira byk jgk tu...nyesal bli byk)


3)misi mencari bahan2 utk sos...petis (aka otak udang...aku rasa adik beradik sm belacan sbb itu rasa sm betul...mcm kembar pn ada)...bli d giant indah permai...masalah lg sm nie petis...teda yg ada cop halal...aiya...knp kah bhn2 yg urg kita selalu mkn n msk nie...teda kilang melayu yg bkin...sekali lg tawakal shj tingk bhn2 tu petis...kompom trjamin...sos tiram brand mahsuri..sos plum pn ssh dpt...aku imagine mcm botol sos kimball tu rupanya....tp yg sbnrnya sos plum packing flm botol mcm jem tu....hampeh...yg ini aku dpt sna chu tau sheng sblh kian kok skul...tp d servay pn ada aku tingk...yg ni ada halal jakim...tp ada jgk resepi x guna sos plum...asam jawa shj pn buli...bhn2 lain x pyh bli...x kn la d rmh x kicap manis..x gula..melampau la bh tu kn klu teda..ketara la x msk2 d rmh tau...or mmg x pndai gna bhn2 mcm tu...


4)bhn2 lain kcg tanah goreng tumbuk kasar2...x mo blend halus sgt...biji bijan goreng tnpa minyak skjb..kangkung 2 ikat..tp sda 2 hari d esbox...kc brsih2 tgl la satu ikat...


my laki tingk aku masak2 td...dia blang pnya byk modal aku kluar utk mkn tu sotong kangkung...pdhl yg mkn aku SEORANG SAHAJA...i oredi tel uols kn...yg lg 3 org dlm rmh aku ni cerewet mo d kc mkn...tp aku x peduli aku mo mkn..aku msk shj utk aku...sepiring ja aku bkin pn aku x larat kc abis...sos tu pn byk aku bkin...sngaja bt byk2...mo stok utk bln posa...selalu klu d bazar ramadhan.pilih2 ckit2 kna kira harga nya smpi jgk 10rgt...mhl kn...klu bkin sndiri puas mkn smpi te muntah2...


resepi ikut suka aku...


campur petis...sos tiram..gula..sos plum..kicap manis..lada keting kisar halus smpi x nmpk serpihan lada..(klu x halus tapis tu lada ambik air shj..ini petua dr se org blogger)..kc mndidih..rasa ikut suka masing2...bila feel sedap cukup masin manis masam nya...ok la tu...sedia rebus bhn2 utk d mkn trmasuk sotong2 n kangkung2 n yg adik beradik sm fish ball tu...tuang sos...tabur kacang tumbuk n biji bijan ikut suka hati....siap utk d mkn....nyum2x....syukur trcapai jgk mkn apa yg d mengidam kn tu...tp masi x puas hati...psl aku masi x buli kc sm mcm rasa yong tau foo yg dlu jual d psr tani adia city oleh urg smnnjung tu...teda tau mn suda tu pnjual....balik kg kali kan.


sekian terima kasih


saya yang kuat makan...


Published with Blogger-droid v2.0.4

3 comments:

Kira Kekuri said...

wowww nampak sedap lah kak :D

miya said...

wahh bestnya masak2.. nyam!!

QASEEH HATIKU QASEEH said...

kira kuri....sia sia pun pun ya...:D

miya...nyum3x....mkn pun sedap...tapi be peluh ketiak mmasak n mngemas dapur....!!!