Saturday, December 31, 2011

tersilap bajet..

last n3..
aku ada stori mori psl..
ndak pyh la aku beli baju & kasut skulah kn..
psl yg last yr 2011 pnya masi ok..
btl2 sgt masi ok..mcm baru lg..

tp baru kemarin aku mengetest blk..
suru c anak pakai baju& kain skul tu..
alamakkkkkkkkkkkkkkkkkk.....
cuti 1 bln 1/2...anak aku menambah lemak plk..
btl2 x muat lg kain skulah tu..
baju pn nmpk mcm menyenteng ja dpn tu..
ndak cantik plk klu d pakai..
kemarin ada 7 helai baju skulah putih aku rejek..
2 helai kain skulah sk...& 2 helai kain skulah agama...
terpaksa la aku menambah stok..
since non ada maid..
baju2 skulah kna cukup stok seminggu pakai..
kasut plk..ada 8 psg..semua size 2...
kemarin jln2 aku kc beli spsg kasut baru..
sekali test size..alamak anak aku sda tkr ke size 3...
jd pagi nie kc test semua komfom semua size 2 kna rejek lg...
ayoyo...semua 8 psg tu masi elok lg...
nmpk gaya...kna pigi beli la lg nie...
hish3x...anak aku umur 8 thn coming 2012...
tp size kaki...giant...x padan dgn umur..
dia pnya size 3 or 37...
baju skulah size 32...
nasib baik la c adik nie jenis yg comel2 jak...
kurus pn teda...gumuk pn teda...
c kakak nie..x la gumuk..tp memanjang...
smpi skrg masi minum susu..
mo suru stop sda...tp pandai plk buat sndiri..

ok la..
arinie ...mo be jln lg..
komfem kk jem..
@___@

Thursday, December 29, 2011

1 wiks off...

since anak2 d kg..
rmh aku huru hara bla teda dia urg d rmh..
klu ikut logik bkn ada budak2 mo menyemak pn..
tp rmh aku be hamburan psl aku teda mood mengemas..
sunyi sepi rmh bla teda anak2..mood pn teda..
hari2 kami laki bini p jln2 lps keja..
kdg tu sda jm 9 mlm pn masi jgk mau be jln...

sengaja ambik cuti seminggu..
ambik anak2 dr kg..
duduk d rmh n jln2 d kk sija..
menyoping selagi duit masi ada..
klu sda kering..maka nya window soping jak la kn...
atau gigit jari...

kali nie ssh ckit aku mau be jln2..
bla satu keta tr paksa masuk worksyop..
kna langgar dr blkg masa awal bln disember tu lg..
malas mo stori mori here..
psl masa kejadian aku dlm mood pemalas..

brg2 sekolah blm abis beli..
mula2 tu mcm teda apa yg mau d beli..
cuma mau beli beg sekolah shj..
psl baju2 n kasut semua masi ok..
baju c kakak ada lebi 10 psg..
sblm nie pn ndak abis pakai semua..
baju sekolah c adik mmg complete utk stok seminggu..
kasut pn gtu jgk..dats y semua masi ok..
tp bla tingk urg lain bz soping perkakas sekolah..
hati pn gatal jgk mo membeli...

sales krismas sgt2 bes..
mcm byk stok baju lawa2 yg sales..
d parkson hari tu brand voir sales smpi 50% + 40%..gila kan..
byk jgk aku menyoping d ctu..
klu baju2 bdk..d tongs wisma merdeka pn bes...
brand bums & antioni...aku suka...sales 50%-70%..
klu tym raya..baju2 yg d sales...mcm ndak lawa2 sda..
mcm stok  yg bida2 jak kna sales...mcm buyuk jak kn..
mentang2 la klu raya..urg brabis beli baju baru..
stok2 lama pn kna tumpuk..spy urg teda pilihan tetap beli jgk...

urusan daftar2 n bayar yuran anak2 sda selesai..
buli tahan jgk la..
nasib baik anak baru 2 urg..
klu yuran primary skul ada murah sda..
psl yuran skul sda d mansuh..
tp yuran pibg pla yg d mintak smpi 60..
yuran n buku kindie skul yg mahal...
tp demi anak2 pnya pelajaran semua nie adalah tanggungjawab...
mmg impian kta mau yg terbaik utk anak2...
psl kos nya tu semua nya blkg pikir..
itu sda amanah kta sebagai ibu bapa..

ada 5 hari saja lg..anak2 mau start skulah ..
maka akan bermula la episod..
menghuru hara kan rmh d pagi hari..
klu musim skulah jln raya sgt2 la jem d sna cni..
maka nya kna turun awal dr biasa...

tahun 2012..
ada byk azam baru yg mau d buat..
ada byk impian yg mau d laksanakan..
semuga semua akan menjadi lebi baik dr thn sebelum nie..
mana2 azam & impian 2011 yg teda tercapai..
akan d teruskan pd tahun 2012..
segala peristiwa pahit maung tawar kelat masam...pd tahun 2011..
kc tinggal d blkg...jd kn sempadan dan pedoman...
utk membantu diri kta mn jd lebi baik dan terus maju ke depan..
berjaya dr semua sudut...aminnnnnnnnnn



@__________________@

hepi new yer.

Friday, December 23, 2011

terganggu emosi..

arinie...pagi2 bgn mcm besa..
mood pn mcm besa la..
dlm pikiran igt psl mau smpi opis b4 jm 8..
mandi manda..pakai baju..
start enjin kereta..
hi2 bye2 dgn laki..
gue pun trus kuar rmh..
driving la..x kan jln kaki kan3x..
b4 tu sempat lg jemur kain baju yg sda d cuci smlm..

sambil driving...hati byk senang..
dgr radio ..jab2 tukar dgr cd..
kemarin2 aku beli cd cetak rompak 3 bijik..
selalu aku nie penyokong yg original..
tp kali nie..beli jak cetak rompak tu..psl yg ori tu mahal sgt la:((

otw..g opis..
1/2 way dr rmh aku..
baru aku igt satu benda..
aku lupa d mana aku simpan benda tu...
benda tu sgt berharga..nilai ribu riban jgk tau..
:(
pikir pnya pikir pnya pikir..
tatap jgk aku ndak igt tu brg d mana aku simpan...
haish....haish....nmpk sgt la aku nie..
lost memori b4 smpi masa nya...
sedih nya...:(
kol my laki terchenta..dia kc tau dlm my henbeg..
tp sda aku cek..selongkar..kurik2..tuang segala isi beg..
tatap jgk teda..tp aku byk henbeg..smlm tkr henbeg lain..
ada kah aku kc masuk d henbeg yg satu tu..
tp tatap aku teda igt apa2..

berbalik kepada topik asal..
aku susah hati skrg nie...
tp mcm ada kureng ckittttttttttttt...bla aku asyik menulis  d cni..
sda nama nya blog aku nie sebagai TERAPI MINDA..
jadik mmg betul lah jgk..

td beli sarapan pun teda mood..
beli mee teow goreng dgn ayam goreng yg enak..
aku beli hari2 pun x bosan...sna HASYIM CAFE LIKAS all saints..
besa tapau teh tarik jgk..
tp td teda mood..pagi nie minum air kosong jak...
mkn mee teow tu pn x abis 1/2 jak aku mkn..

sda la susah hati psl brg yg mahal tu..
smpi opis td geram lg sama 1 kes yg terjadi in my opis..
berkaitan dgn duit jgk...bkn ckit jgk tu..dlm 100++
knp ka dia sanggup buat kami urg begitu..
klu la duit tu ilang begitu saja..ok fine..
no hal mau teda mau terpaksa kami akan byr lg balik..
tp sesungguhnya..kami akan ilang kepercayaan terhadap urg tu smpi bla2..
bagi aku nilai harga diri dia..hanya 100++ tu...
kesian sungguh..selama ini mmg semua urg kesian sm dia..
tp jgn la smpi2 bla2 dia membuat kan diri nya d pandang rendah...
tiada pikiran & perasaan ka urg seperti itu..
semua urg beranggapan dia tu x pandai buat keja..
mkn gaji buta semata2...smpi bila..
lagi pun..cuba la bh pikir..duit gaji yg ko terima setiap bulan tu..
d mana ka nilai keberkatan nya..if ko teda bertanggungjawab dan beramanah..

2 prob yg bikin aku pnya emosi terganggu...
aku mau balik rmh kejab cari brg aku tu...
psl duit 100++ tu..kena tnggu urg yg berkenaan dtg memberikan jawapan nya..
sda d sms..tp teda jwb pun...its ok ..not our prob here..its ur prob..

matai la klu aku lost memeri mcm nie...
sib baik aku ndak pernah lupa yg aku ada laki & 2 urg anak..
nmpk gaya kena kurang kan la mkn kepala ikan...
semalam aku ada mkn otak kari kepala ikan putih...
ada kah psl tu ..tiba2 pagi nie aku lost memori semalam..
haish...@___@

Wednesday, December 21, 2011

pandangan aku mengenai SBPA..

Sebagai penjawat awam..maka aku mau atau teda mau terpaksa akur dgn segala penambahbaikan yg mau d buat oleh KERAJAAN...sebagai PENJAWAT AWAM..aku kena la SYMP...

mengikut pandangan aku yg sda kabur2..al-maklum umur bole sda jd ketegori NENEK..if aku hidup d zaman mak aku..psl dlu2 urh kawin muda..oleh kerana aku lahir era zaman 70-an..aku blm lg ada menantu..klu aku keja smpi umur 60 tahun..if zaman mak aku..tym tu..sda menimang CICIT..bukan CUCU ok..CICIT..maksud nya pigi la bkk kamus..malas aku mo xplain..(nie la mo keja smpi umur 60..skrg pn sda malas..)

pandangan >>>

1)..kenapa kah SBPA buat pelarasan gaji yg menyebabkan senior n junior jd sm rata..rugi la urg yg sda keja 2-3 tahu dgn urg yg baru masuk keja kemarin...gaji nya sm yo...cuma ada beza dr segi tempoh perkhidmatan sahaja...

2)..gaji naik nmpk bsr utk pelarasan dr SSM ke SBPA sahaja..slps tu..kenaikan gaji tahunan ckit nya...(sungguh la teda tau be syukur manusia ini....aku klu bab2 $$$$...mmg aku x pandai cukup..mana kan teda..klu dr hari ke sehari..kos hidup semakin meningkat..tmbh2 lg klu hidup d bandar..lg bes duduk luar bandar..jd suri rmh tangga...jimat kos..x pyh byr maid/kos nurseri)

3)...ko pilih SBPA atau kekal SSM..ko tetap terikat dgn SBPA..apa ka maksudnya tu...hehehe..sib baek x d paksa bersara 60...

4)...pencen awal bole..any tym anyway..tp umur 55 baru dpt duit pencen..kadar pengiraan ganjaran & gaji pencen tetap sama..pengiraan dlm AKTA PENCEN tetap x berubah..yg berubah tahun sahaja..

5)..opsyen 60..kemudian mo pencen awal boleh..tp if ko bersara pilihan pencen tetap d byr umur 55..tp if ko d bersarakan atas kehendak kerajaan..(yg part nie aku x sure)..apa maksud nya di bersarakan awal atas kehendak kerajaan.. harap paham yer..bersara pilihan dan dibersarakan adalah perbuatan yg berbeza..if di bersarakan awal..yg nie kira untung..x pyh keja lama2..tp pencen dikira ikut tempoh opsyen yg d buat if 60 untung..if 58 pn masi untung bh...

>>>part no 5)..ekceli ramai yg kompius..ramai yg igt bla ko sign 60 thn pencen..nnt dia urg suka suki bole tba2 minta pencen awal..kemudian d byr kadar pencen opsyen umur 60..tukang bg taklimat n yg menyampaikan taklimat tu manusia biasa jgk...jgn la salah kan mereka if kta tersalah phm..tp kta kan di bg byk saluran..byk peluang..selain dgr..pigi la baca circular tu..pahami...jgn baca sepenggal2...baca secar complete...A-Z...baca circular x complete bahaya..byk part ur akan terlepas pandang..

6)..exit policy..ok fine gud news for us...tp dun poget tau..b4 kta exit..kna kc abis cuti2 7 gcr yg sda d kumpul tu..lps tu mau masuk balik...yo ko sda rugi seniorty d ctu..if ko exit dlm tempoh 5 tahun means ko ilang seniorty sepjg 5 thn n kurang tempoh perkhidmatan spjg 5 thn..means ganjaran/kadar pencen pn akan kureng...

7)...cuti belajar bergaji penuh..rugi dik...if ko cuti..sm mcm d atas la..seniorty ilang..tempoh perkhidmatan pun kureng..n cuti/gcr semua kna kc abis dlu..come back to zero nnt blk keja..wlpn ko bakal2 jd big bos...

8)..yg nie sy baru perasan..if aku pencen nnt...kata la aku pencen umur 60...anak aku sda berumur 34 thn yg sulung..yg 2nd berumur 29 tahun..(buat masa nie..x tau klu aku akan beranak lg lps nie..)..means d cni..kata la aku pencen umur 60..lps tu Tuhan syg kan aku..aku d ambik pulang dgn segera..maka pencen aku teda sepa yg layak terima..if laki aku masi hidup myb dia bole la waris duit pencen aku..tp pada masa tu..laki aku umur 60+++..dgn duit yg byk komfem byk anak dara p mengorat dia kan...hahahaha....maksud aku d cni...anak2 aku x bole mewarisi duit pencen aku if dia urg sda berumur 21 thn ke atas..kecuali if aku ada anak OKU..(duhai KERAJAAN..engkau mmg penyayang  dan prihatin...tp klu secara logik nya..apa la anak2 OKU tu dpt buat dgn duit yg byk..klu dpt penjaga yg amanah..ok fine..if dpt penjaga yg tamak haloba mcm dlm drama tv tu..kan ka bikin kesian...wlpn sedara mara adik beradik..klu psl $$$..org bole lupa korga tau..mintak2 la..aku d kelilingi keluarga yg penyayang dan perihatin...

9)...last...psl exit policy tu..bg sy lps nie..sure bank2..akan mintak penjamin klu kta mo buat loan..atau mintak deposit tinggi atau pn intrest akan naik..psl staf govt x semisti nya tetap dan berpencen smpi umur sekian2..bank tentu akan ter pikir owh..ini staf govt..any tym anw akan di mintak bersara awal..tmbh2 lg klu markah prestasi nya x ok...


ok la..setakat nie jak pandangan gue yg kabur2..
tp jgn la kamu urg terpengaruh dgn pandangan aku yg kabur2..
ndak psl2 plk nnt terpaksa ikut aku masuk longkang psl x nmpk jln d depan...
untuk lebih selamat dan lebih jelas..
sila lah rajin diri baca circular berkaitan dan akta2 yg berkaitan terutamanya akta pencen...
baca dgn complete jgn baca setumpuk-setumpuk mcm taik lembu..
nnt nyesal...


aku..dgn bangga nya mengaku memilih..
SBPA & bersara umur 56 tahun..
slps nie aku masi ada masa 21 tahun lg bekerja sebagai staf govt..
dlm tempoh tu sure byk lg pindaan2 yg akan d buat..
tp klu aku sda opsyen ke 60..nnt aku nyesal x bole patah balik...
kecuali la klu aku ndak lama lg mo bersara..
let say lah umur aku skrg sda 50-an..
2-3 yrs lg mo pencen..
still bole baca blog buat blog...
means aku masi kuat n masi sihat..
maka wajib la lanjut kan tempoh bersara aku..
insyaallah...bla umur aku sda 56 thn pencen myb ada dlm 2k...
kira cukup la tu..
dgn kos yg ada..hidup dlm kelompok yg skrg..
rasa2 sda mencukupi...lebih dr cukup..
yg penting tym tu anak2 sda ada masa depan masing2..
silap haribulan aku jd babbysitter utk cucu aku...urm.....

@_____@

Tuesday, December 20, 2011

adoina...makcik sakit tulang belakang lah...

adoinnnnnnnnaaaaaaaaaaaaaaaa.....
tulunnnnnnnnnngggggggg....
rasa mcm kuar air mata..
mo nanges meraung2 pn ada..
gila apa sakit nya..

smlm masa aku sdg rajin..
balik rmh..sda la lmbt..
kain baju yg aku jemur dr smlm..
teda sepa tlg angkat..
al-maklum rmh aku siang2 buta mana ada penghuni..

smpi rmh..masuk dlm..bukak tdg..
letak henbeg...
trus ambik bakul..angkat kain2..
sda la ujan lebat..tp kain aku x la be ujan..

lps angkat kain2 tu..
aku mandi..
lps tu baru angkat bakul2 tu naik atas..
ada 2 bakul bsr..
stok cucian utk 2-3 hari klu x silap..
masa angkat2 bakul d tangga..
tiba2 pinggang aku terkehel...
trus rasa mcm x buli sda mo be gerak..
tp paksa diri jgk utk angkat bakul2 tu smpi atas..
lps tu..pelan2 kc bgn laki gue..tym tu sda jam 10 lebi mlm..
suru tampal tiger balm koyok tu..ala2 terpengaruh sda bla bac iklan d blog2 urg sna cni..
tp bla pakai tu mcm teda rasa apa2 plk..ntah apa2 jak rasa nya..
ada kah kulit blkg aku kebal..mcm kulit boya..hehehe

aku prna kna serangan terkehel tu masa pregnen 1st bby..
mmg sakit gila..menangis mcm bby tua pn ada..
terkehel psl mau tunduk ambik periuk nasi d bwh singki..

smlm laki gue tulung urut2..ada kureng la ckit..
tp smpi dis morning stil ada rasa sakit ngilu2...
mana mo cari tukng urut kg d tgh2 bandaraya nie..

rasa2 aku penat sgt2..n badan byk masuk angin..
psl last wiks aku byk travel..
dr kk -klia- cameron highland-kl-enstek(our akademi here)-klia-kk
smpi kk..nex day nya aku driving kk-bongawan-membakut-kk
nex day nya lg..aku driving kk-kota belud (wedding my fren) ini la 1st tym aku driving jauh..
lps tu tiap2 mlm aku tidur lmbt..kdg2 tu dlm pukul 10 mlm lebi aku masi d luar rmh..
menyidai kain2..n masuk kan kain2 utk d cuci..
mesin basuh aku d luar rmh dkt car porch..
rasa2 nya byk angin kus2 sda dlm badan aku nie..
blm lg jd nenek..sda jln mcm nenek kebayan..
klu sda tahap nenek rasa2 nya mcm la pesen aku itu tym ah..
gila ngeri nya aku kc imagine..
mintak doa la semuga aku jd nenek vogue jak nnt @____@

Friday, December 16, 2011

my idaman kalbu..



lebi krg mcm nie la aku mau..
tp adoina..komfem bajet yg nie..
sgt2 menusuk kalbu..
 since awal tahun 2011..
plan mo renovate dapur..
mo kc extend..
psl aku kan "rajin memasak'..
jadik dapur misti la kc cantik..
supaya aku tambah 'rajin'
hehehe..@___@


carian dr pakcik google..

ala2 eksklusif kunu berplan segala...
angan2 mat jenin dlu..
dapur skrg..mmg ok sda..
dgn kabinet solid wood yg aku beli since masuk rmh nie..
tp..kabinet tu teda mencukupi menampung brg2 @ perkakas dapur aku..
yang dr hari ke sehari semakin bertambah..
aku kan jenis yg pantang nmpk brg dapur cantik atau blm ada d rmh..
komfem aku akan beli...
smpi kan satu tahap..aku lupa yg aku sda ada brg2 tu..
klu aku mau buat kenduri kendara..setakat 50-100 mkn
no prob...aku buli cover semua tu..

bilik bwh yg dlu jadik bilik maid aku..
skrg jadik stor sda..
wardrobe baju..skrg sda jadik wardrobe perkakas dapur..
smpi kan atas almari tu full sda..

masalah aku skrg ialah..
my lovely asben..yg sgt2 terchinta..
blm ready mau buat renovation tu...
aku sda ada bajet..myb not enough..tp buli lah kan dr teda..
tp asben terchinta mau kan diri nya shj yg kuar kan bajet utk buat semua tu..
dia x mau guna duit bini nya..dia x smpi hati..kata nya..
alahai..sayang ku buat hati ku..duit tu klu x d gna bikin dapur..
komfem jd duit aku utk berjoli sakan...
aku kan pantang ada duit...just let me outing alone ..
pn aku buli balik dgn kereta yg penuh...
sib baek la kereta aku kecik ..klu bsr..
dgn2 shoping mall tu angkut ..hahahah...riak ada d mana2..
sila insaf kan diri...T________T


cita2 aku mau extend ruang blkg rmh..dr bwh smpi ke atas..
means aku mau buat dapur plus bilik master bedroom d extend sekali..
lps tu ruang dpn car porch pun aku mau extend bahagian atas nya..
means bilik anak2 mau d kc bbsr jgk..
bilik asal sgt2 la kicik..
kesian dia urg..klu sda bujang2..nnt kawin..aku terima menantu..auwwwwwwwwwww...
berangan jauh sekali sda aku...hehehehe..:P
tp betul bilik tu kicik sgt..skrg nie x la trasa psl..
anak2 tidur sm2 kami urg..
jd bilik tu just tmpt simpan baju2 n bilik belajar..
bilik yg satu tu plk..sda jd mcm setor..
segala mala ada d ctu..rak buku bsr..mesin jahit yg x prna kna gna..rak tv plus tv yg lama sda x d gna..
ctu la jgk tmpt sidai baju2 yg blm be iron...pc asben n printer nya..majalah2 aku..baju2 x be pakai..semua d longgok dlm bilik tu...
aku jadik risau bla tetamu dtg rmh teda tmpt mau kc tidur..
last2 ruang tamu jak yg available...

dlu masa tgl d kuarters..mcm luas plk aku rasa rmh ctu..pdhl tgl d flat ..
heran bin ajaib..
skrg rmh size 20x80..double stori..mcm ndak luas plk aku rasa..
ada kah psl brg2 d rmh aku sda terlampau byk..
nmpk gaya aku kan buat pesta lelongan..
tp apa brg yg mau d lelong...semua dlm rmh tu aku syg...

@__@ fenin

lps tu kan...esbox d rmh aku tu pun aku mau tmbh..
yg ada skrg since 2004..masi ok lg..
tp mcm kicik plk...mau yg lagi bsr..
sifat tamak d mana2...tp btl esbox aku yg skrg..
kdg2 terpaksa aku buat 5S..spy muat simpan mcm2..

aku mau yg mcm nie..
even aku sda ada oven 2 bijik tp microwave aku blm ada..
harus d igt ya...2 binatang tu mmpunyai tugas dan tanggungjawab yg berbeza..
nmpk tu dlm gbr tu..
oven & microwave nya ada sekali
mesin basuh pn ada d ctu..
auwwwwwwwwwww...
klu lah tercapai idaman kalbu ku mcm nie..
komfem tidur d dapur lah aku lps nie..
@_____________@

lps tu kan..mesin basuh yg mcm tu kan..
amat la bgs..baju2 x kusut..klu cuci baju keja sgt2 sesuwai..
al-maklum lah aku kan 'rajin'..
semua nya aku cuci masuk mesin basuh..
kamu urg prna dgr urg cuci henbeg dlm mesin basuh..
ah..aku sda buat..psl sgt2 geram dgn beg carlo rino aku yg kira itu la beg aku yg termahal 1st tym aku beli..beli plk kaler cerah..lps tu aku kan jenis main hentam keromo..mana ada peduli beg opis ka beg ke pasar ikan semua aku redah sekali..bla sedar..semua beg aku sisik2 ikan pn ada..bau ikan pun ada..sabar jak la kan...kaler krim sda tkr jd kaler perang..lap2 dgn ayu x mau ilang..last2 aku masuk mesin auto aku...nah ko..bersih sekali..tp tipu sahaja..sm jgk ndak pun kembalu mn jadi kaler asal..
pengajaran..beli lah beg kaler gelap..n sila2 ber inovasi...:((

p/s...aku berblog mengikut suka hati aku..no motip no tujuan..so selalu lah n3 rojak akan terjadi..tngu aku rajin lah kan menulis n3 yg teratur...aku jenis yg bla ada dlm kepala hotak aku itu la yg aku campak kan..

Thursday, December 15, 2011

cameron highland..

penat yg teda terkata..
jadual yg sgt ful...

tp sukur alhamdulillah..
aku selamat smpi rmh sda..

tnggu ada mood n releks ckit..
baru buat n3 psl d sna...

Thursday, December 8, 2011

rindu..rindu..serindu-rindu..nyaaaaaa....

budak kicil yg mengaku diri nya adalah baby in da house..
mau jd abang sda blang nya..
tp misti kc dia adik dlu..
^_________^
means..mama & bapak nya kna bikin baby cpt2 lah..

sangat manja..
kdg ada jgk spoil nya bla sda 5 thn blm adik..
dia rasa diri nya ada king in da house..
apa dia mau misti dpt..
botak lah kepala c bapak..
beli mainan nya tiap kali jalan..

anak jantan bapak..seorang yg penyayang & lurus hati nya

ini adalah skil c adik tidur tidur since baby lg..kdg kuak lentang
kdg te tongeng2..tym nie dia sdg tidur dgn nyenyak nya ndak sedar pn d ambik grb nya..

ini adalah my baby tua in da house..
drama QUEEN in da house..
ckit2 nangis...mcm org meroyan..
manja & cengeng nya mengundang temperature ku rusak setiap hari..
tp dia seorg kakak yg bertanggungjawab..perihatin..

ini sdg menangis..masa nie bulan posa..
balik dr sekolah suru mandi dlu..
tp dia menangis mcm org meroyan..
mintak bukak posa nya tym tu jgk..
sdg kan masa be bukak 1/2 jam lg..
makin d pujuk makin kuat sora dia be teriak..
hampeh....kesabaran berada d ujung2 tanduk sda tym tu..
heheheh..

balik sekolah bwk mkn piza hut..
kami bukak posa d piza hut..
suru buat tulis or melukis..
spy dia ndak tergoda dgn mknn..
psl c adik sda mkn awal2 lg..


my lil princess in my heart..
umur baru 8 thn..
pandai sda be gaya be gbr..
mcm pesen teenagers be gbr skrg..
kc besar2 mata or munjung2 mulut..

motip meng uplod gbr adalah kerana aku 'missing'...
anak2 aku kan dskrg d kg..
dats y la...
T________T
ndak tahan lah aku pisah lama2 sm anak2..
tp terpaksa..
nasib baik la kc tgl sm nenek dia urg
jd semua nya ok n terjamin..
banding klu dia urg d cni..

Wednesday, December 7, 2011

2 perkara penting dlm ombak rindu..kasih sayang + kaya

semalam berjaya membawa laki meningk wayang..
mula2 dia ndak mau..psl kepenatan..
ok lah ndak pa la..sebagai bini kena la paham kan..
so aku decide akan pigi jgk sm adik aku
yg skrg stay d rmh aku since awal bln nie..baru dpt keja d cni

tp..sebagai bini yg mithali ndak jg aku smpi hati
mau kc tgl laki d rmh..
kemudian aku kaur be poya2..hehehe
lps ambik adik aku..balik rmh..bukak tudung..
masuk dapur..potong sayur kacang..
rendam udang..mau memasak la saja..
tp nmpk sgt ada nada2 merajuk..

tp...akhir nya tu laki pun..
setuju la mau tingk wayang...
dr tingk bini nya..memasak dgn mulut/muka yg tawar..
heheheh...kta mkn burger mc d jak nnt sambil tingk wayang...

suasana dlm panggung wayang...
bagi pandangan aku yg masi lg waras nie..
aku heran lah..napa ada org buli ketawa2 bla smpi babak2 yg ndak pun lucu..
pelik bin ajaib..dlm ombak rindu tu..ndak da pn adegan yg lucu..
kacau daun betul la..bla kta mau menghayati tu babak2 dlm ombak rindu...
tba2 ada org ketawa2 kelucuan..walhal ndak lucu pun...
ndak perasaan kali org2 yg meningk tu...

aku sgt2 jatuh cinta dgn suasana pemandangan dlm cerita ombak rindu..
laki aku pun puji byk kali..
gila eh...cantik nya tu suasana..
aku sm laki aku mmg suasana kampung2...

feeling meningk tu wayang mmg bes..
tp blm smpi tahap aku buli menangis..
atau aku pnya feeling terkacau ole org2 yg ketawa2 tu..

2 perkara penting dlm nie movie..
bagi aku lah kan..
secara jujur dan ikhlas..
2 sahaja yg aku mau ada dlm diri semua lelaki ..
ndak kira la laki aku laki kamu urg kah..
asal yg 2 tu sahaja ada..sda cukup bahagia la hidup kta..

pertama>>>>KASIH SAYANG ..
c haris dlm cerita nie sgt penyayang biar pun ada babak dia   mengamuk2 d ctu...
romantik tu biasa lah...well..laki aku mmg memenuhi keriteria nie..tp aku rasa aku mau lebih lagi dr yg skrg...tamahak kah ????...hahahah....kasih sayang tu teda batasan ging...

KEDUA>>>>KAYA...
dlm cerita nie..c haris kaya...klu dia org ssh atau biasa2 sahaja..akan sm kah ...misti lah lain kan...
begitu jgk secara realiti nya...dgn kasih sayang sahaja teda cukup utk memupuk bahagia...zaman skrg nie..segala2 nya $$$$$....tiada $$$$$...akan ssh lah hidup kta...jgn la ikut perumpamaan ulat dlm batu pun buli hidup ini kan lg manusia...wei..ulat pnya cara hidup lain...kta manusai mmpnyai keperluan hidup yg lain...x perlu lah jd kaya mcm c haris tu..asal ada tmpt tinggal, kerja yg memberi kan pendapatan setiap bulan kira buli lah sda tu..basic2 life semua kna ada..dats y la..sebagai perempuan zaman skrg nie..teda byk ckit..kta misti ada sikap materialistik dlm menentukan siapa pasangan hidup kta..jgn hanya bergantung semata2...dgn kata I lop u..U lop me...dgn cinta kta x bole beli nasi..x bole byr bil..dan mcm2 lg la...

tp bagi watak c haris nie...mmg la jd idaman semua perempuan..Penyayang + Kaya..
dan dgn itu jgk...rasa2 nya..skrg ramai perempuan d luar sna sanggup membelakang kan keluarga dan agama utk dpt kan semua tu...sanggup jd perempuan simpanan, sanggup jd bini kedua ketiga keempat...
dan sangup jg menggunakan cara yg kotor utk dpt kan semua tu..

tp klu dpt laki byk duit...tp sda tua..bida lg..atau perut bonyot ke depan kepala botak...klu jln sama2..misti urg pikir itu ko pnya bapak atau ko pnya datuk...teda jgk bahagia klu gtu kan..itu nama nya pura2 sayang..asal dpt duit nya...

begitu jgk..klu jd bini ke-2/3/4..selalu kna tinggal2..teda bahagia jg nama nya..kasih syg laki terpaksa d share2..masa2 laki pn terpaksa d share2..semua nya share..biar pn d luar nmpk bahagia..tp jauh d dlm hati..pasti terluka kan..bak kata c mila/lisa surihani tu..pasrah=berserah..means tidka ikhlas ...sebenarnya terpaksa...

jadik...kesimpulan nya...kasih sayang dan duit perlu ada bersama utk menikmati bahagia nya hidup berkeluarga...

mintak maap sekiranya sy terkurang atau terlebih menghurai...

Monday, December 5, 2011

mood pemalas dtg beraja...

arinie..start keja slps cuti seminggu..
yeay!!!!!!...bes nya klu buli cuti pjg2..
dasar pemalas...hahahaha..
sda tajuk nya mood pemalas..
opkos la ..kan3x..

setelah be kurun lama..
arinie..aku blogging dr pc....
selama nie blogging thru nutbuk..
sgt2 x selesa..kecik..segala2 nya..
apa lg klu gna henpon...

pc d rmh prob..line intenet x connect..
klu gna nutbuk or henpon ok plk..

seminggu bercuti..
keja opis semakin membukit...
gunung2 pun akan terbentuk x lama lagi..
tapi mood utk bekerja..angy porengay..#@!&^)(!@~
kenapa kah????

nex wiks aku akan terbang lg..
atas urusan kerja..
biar pun atas urusan  kerja tetap akan..
sambil menyelam sambil minum air..
kih3x..

maka..akan bermula lah..operasi mengoyak2 kan poket/wallet....
jab lg aku pigi kutip daun2 kering kc magic jd duit byk2...
!@#$%^&~><
klu lah boleh kan!!!

anak2 masi d kg..
terpaksa d kc tgl d kg..
psl d cni tiada org mo jaga..
bole jgk d bw ke opis..
n sebelah petang sent to taska..
atau kdg antar ke rmh my kazen..
tp nmpk kesian plk anak2 aku..

kejab d usung ke sna..
kejab d usung ke mari..
d buat mcm tu..tidur & mkn dia urg jd x teratur..
last2 nmpk lg proper d antar tmpt nenek & atuk nya d bongawan..
mkn minum tidur dia urg sgt2 terjaga..
tmbhn lg ada kazen2 dia urg jd kwn be main & be cakaran..

tp yg ndak bes nya..
rmh sgt2 sunyi..
sunyi sgt2..bla rmh teda anak2..
terasa mood mo mengemas , memasak & segala2 nya jd tiada...
pdhl klu anak2 ada d rmh..hari2 trasa masa teda cukup mo buat semua tu..
hari2 ada saja mo d marah..
hari2 jgk aku jadik mamak tiri mcm cerita lela manja tu..
tp bla dia urg teda..huhuhu..sobs3x..
mengalir air mata..T________T
air mata dlm hati lah..

wiks n jak komfem balik kg..
hari2 biasa siang mlm..pagi petang ..menelefon anak d kg..
bil d telepon melambung2..
wlpn kg dgn kk ndak la jauh sgt...
tp tetap trasa bla anak2 teda d sisi..
trasa menyesal marah2 anak selalu..
trasa bizi nya aku bla anak2 ada d rmh..
ini lg menguatkan semangat aku
untuk mencari maid in da house..
aku rasa lg proper life aku bla ada maid..
keja rmh akan d buat oleh maid..
jadi masa aku bersama anak2 & laki akan lebi byk..

misi mencari maid akan d terus kan..
tmbhn lg MOU yg d tnggu telah d selesai..
keputusan nya sgt2 lah memuas kan...
just wait n see lah nnt..
mcm mana...

bai bai ta ta ti tu..
:)


Friday, December 2, 2011

dapat balik..

last entri..aku bg tau psl kain ela yg baru beli ... tercicir..
besuk nya sy awal pagi lg b4 balik kg..
pigi area segama tu balik..nasib baik kedai2 ctu jam 8 sda bukak..
aku ndak sure kedai mana kain tu tercicir..

so..aku pigi jak kedai 1st aku masuk lps beli kain tu..
pekerja kedai masi dlm proses kc kuar2 baju2/brg2 jualan..
aku tnya budak salesgirl..dia ndak tau plk..
so aku pi tanya d kaunter cashier..
huh...sukur alhamdulillah..ada la kain tu..
cashier tu tlg simpan kan...
lega sgt2...klu teda rugi rm78 ...

lps tu terus kan misi mengisi perut..
mkn d restoren seri melindo api2 centre..
salah satui my feberet restoren in kk...


lps mkn..meneruskan misi balik kg...

1st..kena singgah kg benoni..
ada majlis kawin kazen my asben..
tp aku ndak la pigi..
besa nya aku ndak prna miss pigi majlis kawin kazen2 nya..
kali nie aku ndak sihat..kena flu aka sinus...penyakir biasa aku..

d rmh mentua..semua  urg mencari anak2 aku..
mula2 asben aku mau balik kg bongawan dlu..
ambik anak2..bw g majlis kawin nie..
asben aku suka bw anak2 nya g majlis2 mcm nie..
sbb tym nie saja lah masa utk anak2 kenal saudara mara..
tp psl aku ndak sihat..aku suggest kan ndak pyh la..psl nnt jam 4 kami mau jln p menumbuk lg..

hari nie..kami anak beranak mau mkn angin p pulau labuan..
yg betul plan mau pigi on sunday..tp feri bw kereta full plk besuk nya..
yg ada kosong hari nie saja itu pun feri jam 7 mlm..
jadi ambik jak la apa yg ada..nnt ndak kesampaian plk plan mo p labuan bw kereta..

jam 4.30 gerak dr bongawan..
oleh kerana masi awal..
kami masuk kuala penyu..
saja2 bw anak2 pusing2..

kami smpi labuan dlm jam 9 mlm...
yg betul menumbuk ke labuan klu naik speed bot sekejab jak..dlm 30 minit..
tp klu naik feri besar..yg bwk kenderaan...mmg la lmbt...dlm 1 jm stgh jgk la..
naik feri mlm2..teda nmpk apa2 view menarik..
gelap gelita...yg kedgrn hanya la bunyi enjin feri..n ombak...
gerun jgk naik feri mlm2 nie..angin kuat..ombak pun kuat jgk..

pulau labuan nie kecik sahaja..
tp view laut nya sgt2 cantik..pantai nya bersih..
d cni coklat. rokok & alkohol sgt2 murah..duty free..
byk coklat yg aku beli...
kain2 pun masi murah lg..
kedai2 d labuan biasa2 sahaja...
since last aku sekolah cni...lebi kurang 20 thn yg lalu..
byk pembangunan yg telah berlaku d labuan..
tp kedai2 nya masi gtu2 jgk..
hanya ada satu soping mall..
tp dlm nya not so much kedai2..
d bgnn nie...byk opis2 jab kerajaan & swasta..

nnt tngu aku rajin aku aplot gbr2..
d labuan byk jgk tmpt bersejarah mau d lawat..
tp ada lg yg x smpt d lawat..psl masa yg suntuk..
kami d labuan 5 hari 4 mlm..
tinggal d rmh ipar ja..so jimat kos hotel..