Friday, November 25, 2011

beli kain ela..tp suda ilang..MIA...

hari nie...aku cuti..
cuti pjg ..smpi friday depan..
bes kan..
ambik cuti psl mo bercuti brsama anak2..
minggu nie..aku blur..
blur d opis..blur d rmh..
trasa kosong life aku bla anak2 teda dpn mata..


hari nie pagi2 ..sda kuar rmh..
wlpn aku cuti..aku tetap bgn awal n kuar rmh awal..
byk urusan seri paduka baginda yg mau d kc settle...
dari jam 6.40 pagi smpi jam 7 mlm baru aku smpi rmh..
satu KK tu aku jelajah..seorg2 plk tu...

berikut adalah perjalanan aktiviti aku seharian
  1. isi minyak kereta d petronas jln tuaran..
  2. pigi stesen keretapi tg aru..antar adik blk kg
  3. p opis mof...bw laki minum d sutera bayu grace vile
  4. lps tu p kedai d bandaran tu beli minyak gear box..
  5. pigi jln gaya..mexico tailor...pigi oter baju opis yg alignment nya lari..
  6. antar laki balik opis mof..
  7. aku pigi stesen minyak shell d sembulan...servis kereta..
  8. pigi tabung haji sembulan cucuk duit d atm mesin ctu..
  9. pigi asia city ..kedai ribu jadi..tukar brg ..beli brg
  10. parking d kk plaza..
  11. pigi segama....d cni byk kedai aku masuk
  12. pigi wah yoon..beli kain lining..
  13. antar kain utk d jahit..d rozy tailor..(tailor aku since 1999)
  14. pigi kedai kain starlight..aku beli kain ela sulam kebaya..(tp kain nie sda MIA..huhuhu...aku kc tinggl ntah d mana..langsung aku ndak buli ingat d mana aku buang tu kain..)
  15. aku pigi kedai dpn tu..beli t shirt..boboiboy...(..ndak ingat sda tu plastik kain ada bw atau teda...)
  16. pigi..kedai baju vunfa..(..cni pn ndak igt apa2 sda...tp teda beli apa2 d cni..)
  17. pigi kain mewah..(cni aku beli 3 pasang kain ela..aku lama d sni..tp ndak sure..sm ada kain aku trcicir d cni ..)
  18. balik p kk plaza..singgah kedai cosway..beli peticot..
  19. singgah kedai baju/tdg..beli shawl..utk adik aku..
  20. singgah d tamma...beli tdg sekolah c kakak
  21. naik lif mau p parking..
  22. aku p lintas plaza heritage...pigi elken..beli stok MRT & my beauty produk..
  23. pigi tupperware lintas square..
  24. pigi maybank atm lintas square
  25. pigi atm bank rakyat dkt servay likas..jmpa kwn..
  26. pigi maybank inanam..cucuk duit..byr utang..
  27. pigi hong leong bank inanam..byr loan kereta cni..
  28. tapau nasi ayam d restoran juara d inanam..aku kebulur..
  29. go home...jln lama tuara..jem gilak...lebi 1/2 jam aku d ctu sangkut..
  30. smpi rmh...cpt2 pigi bilik kicil...mau terkucil sda dr td..
  31. lps tu mkn nasi ayam..aku kebulur..dr pagi makan nasi lemak bungkus daun pisang 2 bungkus...tghari minum riveve satu tin..mn ndak kebulur..mau mkn teda kwn...jd sanggup be lapar..

byk kan aku pnya urusan ini hari...
penat nya baru trasa skrg..
plan mo balik kg mlm nie...tp penat sgt2..
my nose pn sda start..meleleh2...

lg pn aku sedih..beli kain harga RM78..
tp smpi rmh kain tu teda plk...
wlpn kain tu bg org lain mungkin murah shj..
tp bagi aku mahal sda tu..
bisuk awal2 lg laki sda plan mau blk kg awal pagi..
jd bla lah aku ada masa mo p menjejaki kain aku tu..
sda la tu..bisuk mlm aku terus p labuan..
rabu mlm baru balik kk..

huhuhu...sedih nya..
klu rezeki aku..ndak jgk ke mana bh tu kain..
kan3x...
T______________T

Tuesday, November 22, 2011

saya jujur..pulang kn semula RM1K..

kemarin sy cuti..
hari nie baru keja..
anak teda d cni..
jd ambik kesmptan mmbuat segala mala urusan yg tlh ter tangguh..
al-maklum la klu tym anak2 sekolah..jgn hrp ada masa mo ke mana2...

back to tajuk asal..
td siang dlm jam 10 pagi lebih..
aku pigi HSBC bank...
sana jalan gaya d KK bh....
aku buat payment kredit kad..
lps ambik no. giliran..
aku naik atas..
terus nmpk no. giliran on screen...
HSBC nie mmg bes..servis nya tip top...
aku terus p kaunter..ckp la apa aku mau buat..
yg betul buli buat d mesin ATM..
tp aku ada niat lain dats y mau jgk p kaunter..
lps kc duit..aku nmpk itu mesin yg buli mengira brapa keping duit ko bg..
aku isi form..lps tu ambik blk resit yg sda komputer print amun payment...
aku terus la balik opis..mana buli lama2 jln..itu pun aku curi2 kuar sambil minum pagi/sarapan..
smpi opis aku kira baki duit in hand...ekceli dlm kereta lg aku sda buat kira mengira..sambil driving lg..
aku rasa sgt2 pelik bin ajaib...pasal aku heran napa duit aku ada lebih byk sgt..
mati2 aku pikir2 & ingat semual..berapa duit yg aku ambik & berapa duit yg aku kc kuar buat payment td..
aku kira dr kereta sambil driving smpi la opis aku kira lg..smpi guna microsoft exceel lg...
aku rasa sgt2 miracle..knp duit aku ada baki xtra byk sgt2...
dlm hati sempat jgk tr pikir...x kan la duit tu jatuh dr langit masuk dlm beg aku plk..kan3x..
atau mmg Tuhan sengaja mau kc aku rezeki lebi hari nie...psl aku urg2 yg terpilih...hahahaha...


patut bila duit lebih aku senang hati la bah kan..
tp aku sebalik nya pla...separuh hepi separuh lg bingung2...
mustahil bah ..teda ujan teda ribut...(ekkkkkkkk...td ptg ada bh  ujab lebat d kk...heheheh)
tiba2 dtg duit begolek masuk wallet aku...
klu selalu mcm tu kan bes...
teda la pyh aku susah hati pikir2 kan wallet aku yg semakin kosong bla menunggu musim gaji tiba....


ptg balik dr keja..sdg driving hanpon aku bunyi..
mcm biasa aku pn jwb jak...
takut urgent kan..even no tel yg aku nmpk tu ganjil...teda nama d save bah..
paling2 aku pikir itu urg bank2 yg kol mau jual insurans..
so aku layan kn saja..
sekali nya dia perkenalkan diri..bla..bla...bla..
short stori...urg tu cashier hsbc bank td..
tnya aku sm ada aku ingat atau teda masa buat payment td aku teda kc pn duit RM1K tu...
terus aku jawab dgn hati yg suci murni ...mcm minyak sawit jenama seri murni...
iya bah...patut bah aku kira duit aku ada lebih...owh...bah no prob...nnt aku kc balik itu duit ..
tp aku skrg otw back home...driving lg...so ...bla..bla...bla...nnt kol balik...
blm aku smpt bukak pintu rmh org tu kol lg....nama nya c roger...
ai said dun wori...bisuk aku bg ko tu duit.....tp dia blang x apa..ini hari itu payment dia tukar la tu amaun yg sebenarnya aku sda pay....tolak 1k yg teda aku bg td...aku pn ok saja..terus setuju...

nah ko..aku ckp sm dia...bagus jmpa kastemer mcm aku..
mau kc balik sm ko itu 1k...klu urg lain myb ada yg teda mau mengaku sda tu...
psl teda bukti bah..aku sda dpt resit payment yg show brapa amun aku byr td..sm ada kurang atau lebi itu salah ko la sebagai cashier teda kira betul2...teda buat keja betul2....

tapi...pdhl dlm hati be ckp...cuba la aku jd jahat..teda mau mengaku..
kan bes..ada rm1k..bole p parkson 1b bisuk soping moping...
dlm hati aku yg suci murni berseri tu ckp..
setakat 1 k...duit tu sekelip mata jak abis..
tp dosa aku tanggung smpi akhirat makan duit haram...

maka setelah ckp2 d telepon n say tq segala mala..
selesai problem c roger mo klosing akaun nya yg ndak balance...
roger lain kali buat keja betul2...layan kastemer dgn muka yg manis..
td pagi tym aku byr... yg betul c roger tu..teda mesra alam pun...
muka melayan aku..ala2 kadar jak...tp aku ndak kesah la..
klu setakat masalah mcm tu..ndak luak pn duit aku...
heheheh...mcm la aku urg kaya byk duit...kan3x..
tp mmg betul bh..klu urg2 yg mau keja kaunter hati mesti tenang..
muka misti manis...baru la keja semua betul...
tingk c roger tu..dia layan aku dlm telefon bkn main mesra lg...
ckp pn bkn main bgs lg...tp td aku berurusan sm ko d kaunter..alahai sgt2 la bagus ...
tetttttttttttttttttttttttt......tutup cerita psl c roger...nnt ada pla kawan c roger baca d cni p kc tau dia..
myb td pagi dia ada prob dats y dia teda mood...kan3x...roger....


kamu urg perna ka jd mcm aku...
dpt duit/jmpa duit RM1K..kemudian kc pulang..

klu bkn hak kita..knp mo ambik..
aku ndak kesah brapa aku tetap kc balik..
even tym byr terlebih 1 sen aku tetap kc balik..


perna aku lupa byr mkn d restoran..bisuk nya aku dtg kc tau mau bayar...


jujur kan aku...^________________^

Monday, November 21, 2011

sepi tanpa kabar..

hi3x......
asslammualaikum..
lama nya blog aku nie menyepi...
aku ada d cni..cuma ndak muncul2..
mcm main tapuk2 la kunu..(tapuk=sembunyi)
hehehe..

byk isu yg mo d apdet..
tp since aku jd ibu berkerjaya witout helper..
sgt2 la x berkesempatan utk ber blog atau ber fb..

cuti skulah tlh bermula..
anak2 telah d mintak antar ke kg ole nenek & atuk nya ..
nenek & atuk nya...lebi suka cucu2 nya d kg..dr d antar ke taska..tym2 cuti sekolah nie..
my mum sebenarnya teda suka cucu nya d jaga d taska...tp apa buli buat..
prob mencari maid skrg2 sgt2 lah prob..
sna cni my fren n kwn2 my fren..ber prob dgn maid...
pernah my mum ckp.."kamu urg nie keja pn susah..teda keja pun susah"
hehehehe...tp itu la cabaran kta sebagai manusia...teda cabaran teda feel nya...


tp lately nie...masa yg berlalu sgt2 teda terasa...
since akhir bln feb ..aku teda maid..
byk masa aku abis kn d rmh ber sama anak2..
sambil2 mengemas rmh n membuat keja rmh..
wlpn penat teda  trkata..
tp dia pnya feeling kepuasan tu..
teda terkata...sgt2 puas hati aku..
bla tingk rmh aku..dr atas smpi ke bwh..tip top sentiasa...
ntah la aku nie mmg jenis cerewet atau semua urg mmg gtu...
aku paling ndak senang  hati bla rmh aku ndak kemas..ndak bersih..
kdg tu..aku tunggu anak2 n laki aku naik atas tidur..
aku d bawah se org2 mengemas rmh..
aku akan puas hati..bla bangun tidur besok pagi..b4 p keja..
dapur n ruang tamu aku kemas..bersih...

wlpn aku ada part tym maid..yg dtg rmh 3x seminggu..
tp keja nya sgt2 la ala kadar...
kdg ndak dtg langsung..
tp mau d fire pn ssh jgk..
psl aku suka part dia bole tulung aku iron baju...heheheh..
aku menyuci kain smpi melipat no prob...
tp bab meng iron aku sgt2 malas..
tp bla sda pegang iron..
mcm satu almari aku mau iron...hehehe...

ok la mau cau cin cau dlu ah..
anak2 teda d rmh..
so bole lah laki bini ber hani mun..
kweng3x....tetttttttttttttttttttttttttttttt