Sunday, September 25, 2011

RESEPI: SAMBAL BELACAN GORENG..

assalammualaikum..
apa kbr ..
mood raya masi ada lg..
psl open house masi byk d sna cni..
kemarin jak ada 3 jemputan..
tp semua nya aku ndak dpt pigi..
sori byk2..kpd yg menjemput..
aku ndak dpt pigi psl..

1) aku penat baru balik dr outstation frm sandakan..keja yg besa org buat atleast dlm 3/4 hari ..trpaksa di siapkan dlm masa sehari 1/2...mmg keja gla kan...tp aku trpaksa demi anak2 & laki trchinta yg ndak buli d kc tgl lama2...team aku bw bt keja nie trpaksa ikut  rentak aku buat keja...sori!!!!

2)aku sibuk dgn keja rmh...cuci kain 3/4 bakul...mengemas..memasak...etc (biasa la kan klu sda jd ibuk & bini)..ndak mau buat semua tu...bgs jgn ada anak & laki..idup bujang..senang cerita...heheheh

3)anak demam...smpi epot jak trus p taska ambik c adik...tp dr taska lg sda nmpk dia teda mood..sekali cek...badan nya panas sda...blm smpi rmh singgah farmasi beli ubat..malam smpi siang sabtu tu..mmg dia demam..apa lg kemanjaan & kecerewetan nya pn sgt terserlah....tengsi...tp syg sekali dgn c bucuk2 aku yg bungsu nie...opppssssssssss bungsu ka sda....heheheh

4) asben setiap sabtu mmg x buli beraktiviti dr jam 11-5 ptg...jd adalah trasa sgt janggal utk brjalan wit out him...sanggup diam2 d rmh...itu tanda betapa aku syg my laki...ada kah bini yg ndak syg laki nya...klu ndak syg jd mo d buat apa ko jd bini...sian2..so pity...
i lop u laling....( klu la laki aku rajin baca blog aku;(

hari nie sepatut nya plan balik kg..tp ndak jd psl c adik still demam..besok aku outstation lg p tawau..:((

opppppppppppppssssssssssssssssssssssss......tajuk nya sda larik jauhhhhhhhhhhhh...sori ya ibuk2 almaklum lah klu aku sda membebel..sgt la sukar utk setop....idea dtg mncurah2 plk...berbalik kpd tajuk asal...sila terus kan pembacaan anda...tenkiu


RESEPI SAMBAL BELACAN GORENG:

bahan2:
1) bawang besar 3 bijik (sebesar bola tenis..lg besar lg bgs)
2)lada kering (di kisar halus ..lebi sedap klu kisar lada kering tu kc mix yg pedas n ndak pedas...klu yg pedas lada kering nya keriting..klu yg ndak pedas lada kering nya lurus..ala2 d rebonding kunu..:P)
3)belacan..sebesar 1/4 bola tennis..d kisar bersama bwg besar..klu rajin d tumbuk shj lg sodap..
4) gula + garam + asam jawa + minyak yg byk utk menumis (masak sambal minyak misti byk ckit spy sambal nya enak...motip utama sebenarnya spy sambal masak dgn cantik sekali..bla cantik means akan sedap la jgk...x caya..cua kamu try dlu)

cara2;
blend/tumbuk bwg besar brsama belacan..lps tu tumis dgn lada kering kisar..masuk kan gula+garam+asam jawa...biarkan mndidih dlm 1/2 jam atau sejam..tangan misti rajin mengacau...lps tu sedia utk d mkn brsama apa shj...

p/s..gbr nya ada tp kemalasan ku menguplod gbr masi berada d tahap gaban ...ultraman pn kalah..(tengsi dgn anak dr td lg kontrol tv psg cd ultraman...bribu kali sda c adik tingk ...tengsi nya.....tp bgs jgk la..psl dia akan dudk diam2 n teda pyh d layan....motipppppppp....aku ada lah ambik kesempatan sebenar nya....hahahah...sila abai kan jd ibuk2 spt gue....wukakakaka...bai bai...aku trpaksa setop dlu...ada open house lg ...nebor sblh2 sna..selang 2 buah rmh...klu kentut pn masi bole te dgr bunyik nya...

Sunday, September 18, 2011

open house sana sini situ..

cuti wik n nie ada 3 hari..
bes nya cuti pjg..
sy pun bes jgk d cni..
cuti dr masak memasak..
hehehe..

sempena musim cuti nie..
ramai plk org buat open house..
dr friday tu..siang n malam attend open house..
sabtu tu pn gtu jgk..
ahad nie pn ada open house..ptg baru pigi..
pagi td lmbt bt sarapan ...jd klu pigi awal rugi pk..psl perut masi kenyang lg..

gbr2 raya byk sekali..tp blm ada mood mo meguplod nya..
doa2 kan la aku rajin n ada mood meguplod gbr raya ya...
kemalasan ku sgt kuat buat masa ini...sori..*____*

Wednesday, September 14, 2011

mood ke laut...

assallamualaikum...

selamat hari raya yg ke...(ndak igt sda hari ke brapa)

maaf zahir & batin..0-0=0..

lps raya tu..mood ntah ke mana..

mood ber blog n fesbuking semua nya ke laut..

trasa penat sgt2...byk keja2 rmh mo d buat..

biar pn teda maid smpt jgk buat open house 2 hari berturut2..

magik sgt2..wit out maid..aku mampu buat semua tu..

ada jgk lah yg bantu2 ckit2..tp mmg aku buat keja gla..

tym tu ndak pikir pun bole ka ndak bole aku buat mcm tu..

sekali buat ah ko...ambik mu..penat mcm mo nanges...huawawaaaaaaaaa....

puas hati sgt2..psl semua tetamu suka dgn apa yg aku masak..hehehe

kepada kwn2 yg blm dtg rmh aku..nnt aku jemput kamu urg ah..dun wori..

dat day mo panggil semua..tp betul2 aku ndak sempat sda mo pigang telepon...

sibuk amu memasak..smpi kan tetamu dtg pun..aku ndak sempat tukar baju raya..

pakai baju mcm2 babuk2 urg gaji dr indon sda rupa aku...dgn bau minyak rempah segala...

gbr2 nnt la aku uplod ag..gbr2 raya pn aku blm smpt tingk lg...sedey sekali kan...

nex wiks aku sda start bizi keja dgn out station ke tawau sandakan labuan..

fenin kefala aku mo pikir semua tu..otak jd blank...*___________*

kepada nanialing..sori ya ..permintaan ko aku blm smpt buat kan...

byk yg aku mo tulis d blog nie...tp mood ke laut..nnt ada masa aku pungut semua idea2 tu dr laut..aku publish dlm cni ya...*_________________*

bai>>>>>>>>>>>>>>>