Friday, July 29, 2011

bas sekolah..

nex wiks..
my doter @ kakak @ balqees
akan start naik bas sekolah..
maaf kan mama syg..terpaksa kc naik bas..
itu pun tym balik dari sekolah agama jak..
bas sekolah akan antar ke opis aku..
n siap kc pakai baju n mkn..
b4 12 noon bole lah sy kuar antar ke sekolah SK lg..
jd ndak lah byk masa te buang..

driver bas sekolah tu..
my asben biasa..n kenal..
dats y la konfiden kc naik bas..
sekolah agama dgn my opis ndak la bah jauh..
tp iya la bah kan..
nama nya jgk kta keja mkn gaji..
kena la ada rasa ber tanggungjawab..

nasib baik my lil boy tu..
bapak dia yg willing to urus2..
ambik dr kindie kemudian send to taska..
ptg blk dr taska sy yg akn ambik..
n yg c kakak my asben akan ambik blk dr skul..

itu baru anak 2 org kan..
klu anak2 aku ramai..
mcm mn la tu kan..
myb ini lah hikmah nya knp
buat2 anak utk tmbh stok ndak jgk pandai jadik2 lg..
ngeeeeeeeeeee...:))
nex yr plan mau jgk lg se org nie..
mcm ckit sgt plk klu 2 urg jak..
n kepingin mo ada bby tingk urg lain pregnen
hehehe..
hope rezeki kami masi ada..
usaha tangga kejayaan..
^_________^

p/s ..starting psl bas sekolah....ending pasal lain plk...sori la kan..kuar topik..

Friday, July 22, 2011

ngek ngok jgk line tenet aku nie..

ekceli n3 aku b4 nie pjg lg tu..tp teputus..pdhl sda d publish.yg kuar sekerat taik jak...mau taip blk aku 'rajin'..jadik tnggu lah aku ada masa sambung ah..atau tngu aku ada mood...sekian dan terima kasih...

aku perlu kan helper..

aku rasa aku perlu kan helper b4 bln pos nie tau..
kenapa???????????
mmg aku ndak larat buat keja rmh wit out helper ..
sda 6 bln aku ndak da maid..
terasa sgt2 beza nya.
masa2 aku sgt terhad utk bermain2 d key board ini..
utk be pesbuking..
utk ber poya2..dgn laki terchenta n anak2..
balik kg pn terpaksa sda d kurang kan..
psl klu aku blk kg..
alamat monday anak2 aku p skul
pakai baju ndak iron..
or kasut yg sda jd kaler kelabu asap..

klu dlu2 masa ada maid..
( mcm be kurun2 sda aku teda maid kan;p)
itu aku pnya feeling lah..
aku pnya suka lah..
ngeeeeeeeee
any tym any way jak aku buli blk kg..
blk dari dr kg pn buli lg aku lengang lengang kangkung..
skrg..asal jak wik n..aku mcm babuk dgn rambut keriting kering2..
sibuk keluar masuk rmh..
menyuci n mengemas..
memasak..(b4 nie pn aku masak2 jgk ahh)
tp heaven nya bla aku lps masak2..
kuali segala periuk belanga kawah2 yg aku guna
aku banting jak d sinki..
ndak pyh aku sengaja2 kc kecut2 tangan aku mo cuci..
b4 masak2 pn semua sda tersedia..
aku tgl dtg jak p dapur..
kalah2 tu chef wan..
terus p kc terjun2 tu bahan2..
kc masuk segala2 lauk pauk yg mau d masak..
secukup rasa seindah rupa..
terus aku kc tgl..suru maid aku jaga..
skrg..dr kupas kulit bwg..smpi lah mengikis buntut kuali..
semua aku kena buat..
huhuhu..uwaaaaaaaaaaa...
klu ikut hati2 hari2 aku ndak mau masak2 sda..
bwk jak laki aku n anak2 aku p mkn d luar..

tp skrg aku jarang sda mkn d luar..
klu dlu mcm selalu dgt aku buli keluar be poya2..
sm tu laki bla anak2 sda mengaji..
psl 1B kan dkt jak sm rmh aku..
soping kompleks tu biar pn memboring kan..
tp sda itu jak yg dekat..
terpaksa la aku pigi jak..
wlpn ndak da sda duit ku d bank bikin soping..
tp ada jak tujuan ku p sna..hehehe
bahaya jgk rmh dkt sm soping mall..
tiap2 bulan aku defisit..

skrg

Thursday, July 14, 2011

kasut sekolah..

klu parents yg ada anak2 sekolah..
pagi2 sure bizi mengurus anak2..
dari bukak mata..smpi lah anak2 masuk dlm kelas..
anak2 aku 2 org jak..
tp itu pun terasa bizi nya..
macam mengurus 10 org anak..

klu ingat2 tym2 aku sekolah dulu..
dengan adik beradik 7 org..
ndak da jgk lah mak bapak aku..
bizi n kelam kelibut mcm aku skrg nie..
dari aku bangun tidur smpi ke sekolah..
semua nya pandai2 aku la buat.
yg penting siap pakai baju..
misti my mak akan bising suruh makan pagi..
sarapan pagi yg mak aku smpat kc sedia opkos lah grand2..
pagi2 misti ada mee/nasi guring n 1 jenis kuih..
tu la pasal aku gumuks smpi skrg kan;(

tapi aku plk..
biar pn bangun jam 4 pagi..
ndak sempat aku mo masak sarapan..
klu pagi2 aku masak2 lg d dapur..
komfem aku masuk opis hari jam 9 pagi..

hari nie..
seperti biasa..
aku bwk c kakak..
n laki aku bwk c adik..
jalan arini jem luar biasa dr kemarin..
dgr kk fm..ada kena kc tau ada ekciden sana jalan dkt2 yayasan sabah..
n eksiden tu melibatkan kemalangan jiwa..
sangat2 sedih..n menakut kan aku jgk..

otw smpi sekolah/madrasah c kakak..
laki aku kol tanya..
sepa kc masuk kasut c adik dlm kereta..
yg aku ingat pagi2 td aku cuma letak kasut tu depan pintu atasa bonet kereta..
jadik yg kc masuk dlm kereta opkos lah laki aku kan..
masalah yg timbul d pagi2 yg indah arini..
adalah..
kasut c adik 2-2 sebelah kanan ..
jadik mcm mana mo pakai..
hehehe..
haru biru jgk laki aku nie..
selalu jgk prob kasut timbul..
aritu antar p skul..tp ndak kc bwk kasut sekolah..
yg jd mangsa nya aku jgk kena patah balik rmh ambik kan kasut..
tp arini jln mcm jem lebih2..
aku pun malas mo patah blk rmh..
klu ndak jem..ndak lah jgk jauh sgt..

jadik mau ndak mau..
arini c adik p skulah dgn selipar jak..
sib baik ada selipar dlm kereta..
klu nada selipar mau nya pakai stokin jak p skulah..
suda lah arini pakai baju sukan..
sian lah jgk kan..baju sukan tp pakai selipar..
nnasib baik jgk masi kindie skul..
jadik ndak lah strict sgt kan..
klu suda primary misti kena denda teda disiplin p skul pakai selipar..


pengajaran nya..len kali tu kasut make sure tingk betul2..
bawak yg betul2 buli d pakai..
dlm kereta jgk make sure ada selipar jalan..
prna jgk laki aku bwk anak2 jalan..tp ndak bwk selipar..
terpaksa la d dukung masuk soping kompleks..
kemudian beli selipar..
suda lah klu dlm soping kompleks nie..
selipar nya ndak da yg murah2..
mau2 jgk belas2 rgt..
nah..kopak lagik duit ku..

td pagi mmg aku suda p cari d kedai2 runcit dkt sekolah tu..
klu2 ada jual kasut sekolah ctu..
tp hampeh..jd pakai selipar lah jwb nya td..

Wednesday, July 13, 2011

missing..

sebelum nie..
aku ada tulis pasal..
aku hilang henfon kan..
n slps tu aku terpaksa beli henfon baru..
wlpn beli henfon yg besa2 saja..
tp klu terpaksa kuar duit ratus2 ringgit tu..
sayang jugak kan..laian lah klu aku mmg byk duit..
hari2 hilang barang pn aku ndak kesah..
kc sedekah jak..n bole beli baru..
atau beli yg latest edition pnya model henfon..

cerita terbaru aku mengenai 'MISSING'...
adalah sedih nya aku beli henfon..
beserta dgn memori kad nya..
memori kad tu bukan free tau..aku kena tambah duit..
ndak lah bah jgk byk..mo tmbh psl aku cuma mintak memori kad 2gb jak..

tapai ntah mcm mana..aku cuai n sgt2 trust dgn penjual tu..
aku beli barang ..runding ckit2..lps tu terus bayar..
selesai itu ini..aku terus balik..

slps hari yg ke-3 guna new henfon..
baru aku mau cek ada kah memori kad dlm tu henfon..
pasal aku heran napa aku ndak buli send mesej..
ada kuar warning ckp aku pnya memori henfon full suda..
heran jgk kan..
sekali aku cek2 mmg komfem memori kad ndak da pn dlm henfon aku nie..

cuai nya aku..kan..selalu mudah picaya dgn org lain..
aku ndak lah jgk risau pasal nnt aku akn p kedai tu balik..
n claim memori kad aku yg ndak da d kc semasa beli tu henfon..
tp sangat2 kuciwa..
bila aku p tu kedai balik..
dia org ndak mau kc aku memori kad tu..
pasal dia org yakin memori kad tu suda d kc masuk dlm henfon tu..
mati2 aku kc tau bahawa aku ndak nmpk pun dia kc aku tu memori kad..
n dia ndak kc tunjuk pn masa dia kc2 install apa2 dlm tu..
n tokey kedai tu mmg berabis ndak mo kc aku memori kad baru..
even aku ckp akau yakin pekerja dia blm kc masuk dlm  henfon aku..
masa aku beli kemarin2 tu..

pasal aku malas mo be gaduh2..
aku pn dengan kuciwa nya..
kc tinggal jak kedai tu..
aku ndak kesah la psl memori kad tu..
tp sedih lah psl  terasa diri aku kena tipu bulat2 jak oleh pekerja kedai tu..
tokey tu pn mmg lepas tgn..n teda bertanggungjawab langsung dgn prob tu..
klu hilang mmg dia akn suru jak pekerja dia yg ganti balik..

memori kad 2gb..murah jak bah..
aku  beli 10 bijik lagik klu aku mau..
tp bila kena tipu mcm tu rasa sgt2 geram n sakit hati ..
tambah2 lagik lately nie..
aku rasa mcm ndak ok jak..
balik2 aku hilang brg..
adakah ada sesuatu d sebalik semua tragedi2 ini..
aku tarik nafas panjang2 hembus ..
hanya satu yg aku ingat..

"SESUNGGUHNYA SETIAP KEJADIAN YG TELAH BERLAKU PASTI ADA HIKMAH NYA..SETIAP DUGAAN YG DI TURUN KAN KEPADA KITA YAKIN LAH BAHAWA TUHAN SANGAT SAYANG KAN HAMBA NYA SEBAB TU LAH DIBERIKAN DUGAAN SUPAYA AKU NDAK LALAI & LEKA"

Monday, July 11, 2011

hilang barang lagik!!!!

kemarin..
lps p memenuhi jemputan2 kenduri n befday party..
d petagas n putatan..
my asben x ikut psl bizi kc siap asignment nya:((
ekceli malas mo pigi wit out laki..
tp kesian dgn jemputan2 tu..
maka aku n anak2 p la be jln..

lps tu ndak mo singgah mana..trus blk rmh..
psl aku ndak sihat..
balik2 bersin..
maka aku singgah beli ubat..
d farmasi d tg aru..
kebetulan laluan jgk kan..
aku jak yg turun beli ubat..
anak2 kc tgl dlm keta..
tp keta kc off lah..
belu panadol soluble jak..
ndak tahan suda..
sambil driving suru c kakak..
bubuh 2 bijik panadol soluble tu dlm botol air mineral yg tgl ckit..
suru dia goncang2 smpi ilang panadol 2 bijik tu..
ngam2 d trafik light..aku pn teguk lah air tu..
klu ikut kan hati..mmg ndak larat suda mo drive..
sambil bersin2..mata be air2..
terpaksa jgk la kuat hati utk drive smpi rmh..

otw blk tu..
sebenarnya te byg2..keja2 rmh tangga ku yg blm settle2 lagik...
uwaaaaaa...huaaaawaaaaaaaaaaaa...sob3x..sedih sgt..
bla teda maid..tym2 ndak sihat mc nie..sgt2 lah haru biru..
sambil2 driving tu..nekad mo p cari my ex-maid..
yg pernah jaga c adik smpi umur setahun..
dia berhenti keja aritu pasal mo kawin..
tp mmg dia syg sgt dgn c adik..
b4 nie selalu jgk p jumpa dia sna..
psl dia tgl x jauh dr rmh aku..
tp sejak tgl rmh baru belum perna lg p jumpa dia..
jadik kemarin nekad lah mo cari dia..
mana lah tau..dia mau keja sm aku balik...
ndak pun..mana la tau dia mau keja part tym sm aku..
psl b4 nie setahu aku dia mengandung..
utk keja full tym rasa2 nya myb ndak lah dia dpt..

smpi tmpt dia tgl tu..
kebetulan plk..mmg rezeki utk kami berjumpa..
ngam2 plk dia sdg duduk2 d tepi jln..
nah..hepi sgt bah dia bila nmpk kami..
lama jgk la be cerita..n tanya2 kabar..
tp ndak dpt la ambik dia keja sm aku..
psl dia sdg sarat mengandung 7 bln..
anak dia yg dlm kandungan aritu rupanya meninggal dlm perut..
innalillah..sian jgk kan..
lps abis ceta2 segal..bg no tel..kami pn be gerak balik ke rmh..
smpi rmh dkt2 jam 6 ptg..
dlm keadaan ndak sihat tu..
gigih kan diri..kc turun segala mala..
brg2 dlm kereta yg d kc dr rmh kenduri2 td..
semua nya berupa makanan n junk foof goodies befday party..
lps tu mmg ndak larat mo kemas rmh..
kepala sgt lah berat..
aku p mandi..siap2 pakai baju tidur..
terus landing atas katil..
n tidur smpi jam 9 malam..
mmg ndak sedar suda apa jadi dgn anak2 n laki..
te bagun jak..terus gigih kandiri mengemas rumah..
lps tu tym mo tidur jam 11 malam..
baru sedar mo cari henpon aku..
tingk dlm henbeg teda..
mengkali dlm kereta..
psl malas suda mo kuar p ambik..
aku just kunci keta jak la..
psl mmg selalu jgk henpon tgl dlm kereta ..
tp ndak jgk ilang..

tapi kali nie..
pagi bukak kereta cari henpon ku..
mmg ndak jumpa..
aduina..gabrah suda dlm hati..
ndak kan ilang lagik..
tp psl mo mengjar masa
menghantar c kakak masuk skul..
aku terpaksa lupa kan dulu psl henpon ku..
smpi opis..hati ndak senang..
n ekceli belum sihat lagik..masi lg selesema..
mo buat keja pn ndak selesa..
henpon ku ndak jumap lagik..
aku kuar opis..bagi tau mo p breakpes..
tp aku tapau jak..balik rmh..
mkn n terus kan usaha mencari henpon..
tp tetap ndak jumpa..
suda kurik sana sini..
masi jgk ndak jumpa..
sangat2 magik..ndak tau mcm d mana lagik my henpon te cicir..
ada kah smlm ada pencuri..masuk p garaj kami..
psl lampu dpn mmg ndak be on smpi jam 11 mlm tu..

utk sedap kan hati..
aku dirve p farmasi d tg aru tu..
tp yg ada tym tu bkn pekerja yg kemarin nya aku dtg beli ubat..
kuciwa sgt2..drive keta p digi centre d api2 centre..
apa lagik..terpaksa la aku mintak sim kad ganti..
byr 10 rgt jak..tp  tetap ndak dpt semua no. tel kwn2 dlm tu..
lps tu nekad sendiri2 p centre point..
mo beli henpon..niat d hati mo beli yg paling  murah d pasaran dunia..
klu buli yg harga 9.90...
geram psl henpon yg ilang tu beli harga 1k..baru 1 thn pakai..
biar pn henpon aku tu bkn smart pon..tp tetap aku sayang..
huhuhu..
kunu2 mo beli terus..tp ndak jgk smpi hati..cari public pon kol laki ter chinta..
mo mintak kc kwn beli henpon dulu..

last2 aku beli henpon baru jgk..
aku beli asal bole be telepon n be sms jak..
laki terchinta suru beli abdroid samsung mini tu..
tp mcm sayang aku sama aku pnya $$$$$..
biar pn bkn $$$$ aku yg kuar tp...
mcm membazir plk aku rasa..
biar lah..belum masa nya lagik aku mau
be smart2 pon segala buat masa nie..
dpt beli nokia C3 jak...sian kan..huhuhu..

befday aku ndak lama lagik..
ada kah sepa2 yg sudi bagi aku hadiah..
henpon smart pon..or ipad..
:(((

tinguk wayang ndak konsentret..

wik n baru2 nie.. teda planning mo p mana2..
paling2 mo bw anak2 tingk wayang transfomer..
mlm ari 6 tu akhir nya dpt jgk tingk..
wlpn kelam kabut ckit mo dpt kn tikit..
mau try beli on9..tp ndak dpt2..
ndak tau kenapa...mengkali line bz or aku buta IT..
ndak apa lah sib baik dpt jgk tingk..AKHIR NYA
tp klu wik n..GSC 1B sgt2 la ramai manusia..
byg kan jak la..tym p tingk jam 8.55 mlm tu..
ada 2 hall yg d bukak utk transformer..
n 2-2 hall tu full house..
kami yg beli tikit jam 5 ptg nya tu ...
nasib2 dpt jgk seat..
itu pn seat row ke-2 dr dpn skrin..
antam jak la..laki aku blang..hehehe
psl mo ambik 4 seat sebaris..
tp nie kali mcm ndak puas aku tingk wayang dlm tu..
masalah nya ada lah..
my lil noti boy..
yg sgt2 la manja n cenggeng..
telah merayu2 mo mintak beli kan bumble bee..
dia suda ada bumble bee..tp mau yg ada org nya lagik..
kunu2 c werwick la kunu tu..
lama suda dia mintak beli tu..tp kami ndak mau kc beli..
sayang duit apa..bkn murah..
bumble bee yg 1st tu aja mo 70 rgt..
kc aku tu duit bikin beli tdg..
bagus lagik...kan3x..
tp mlm tu terpaksa jgk kc beli..
psl kesian tingk di merayu2..
n kesian lagik tingk muka dia ngengis..te jatuh dpn rmh..
main2 basikal..n then ntah mcm mn buli jatuh..
kira besar jgk la ngengis nya tu..
meraung2 dia nangis bila d kc mandi..

psl c kecil aku tu excited sm mainan baru nya..
balik2 mintak itu ini..dgn mainan baru nya tu..
nah laki bini kami ndak konsentret tingk wayang..
yg paling bes..anak pompuan aku tidur nyenyak smpi wayang abis..
hampeh tul ..nie kali..bwk dia urg tingk wayang..
tp masing2 buat hal masing2...

dlm hati geram nya aku..
klu lah duit beli mainan tu kc sm aku..
buli2 aku beli 2-3 helai tudung baru..
ndak pn..dpt beli tudung brand ariani 2 helai..

ini lah nama nya sayang kan anak..
sanggup bah be kurban..
:(

Saturday, July 9, 2011

tengsi..

arini planning mo jln2 cancel..
pasal tu BERSIH..
smpi skrg aku masi blur2 apa tu 'bersih'
tp ndak la bh aku kesah apa tu bersih..
lg pun mcm lama suda aku ndak tingk berita..
or baca newspaper..
sm ada beli or baca on9..
pasal semua news yg d papar kan..
bikin takut n bikin aku pnya jantung jd ngilu...
mana ndak takut klu hari2 ada jak news..
psl org be bunuh..kena bunuh..rogol..rompak..samun..
n paling ndak siuk ceta2 psl politik yg.......
tettttttttttttttttttttt..ndak buli tulis nnt aku kana saman
teda duit ku bikin bayar saman ..
sepa la bah aku nie..
mo bising2..
aku hanya lah semut merah yg kecik...
trus igt lagu c felix semut merah..
hehehe..trus igt kk fm..



masalah nya..arini aku suda  TENGSI
pasal be jam2 aku dpn nutbuk ..
mo membuking..tikit  transfomer secara on9..

TP NDAK PANDAI DAPAT2..
ASYIK2 NDAK BERJAYA..
NDAK TAU NAPA..
ADA KAH AKU BUTA IT..
SMPI KAN BOOKING TIKIT ON9 PN NDAK BERJAYA..

NGEEEEEEEEEEEEE...

psl tu bersih..aku ndak berani kuar rmh..
tp malam ada hati mo p tingk wayang..
sama anak2..
sian jgk anak2 ku be kurung jak dlm rmh seharian..
n sian jgk sama diri ku yg blm lg soping arini..
hehehe..eksen kunu mcm byk duit..

ekceli td siang asben offer bagi duit..
suru bwk budak p jalan2..
tp pasal tu bersih..
ndak la bah aku berani..
tp duit yg d offer td tu harap buli d kc jak nnt sm aku bikin soping kan..

hehehehe..opkos aku mata duitan..zaman skrg nie..segala2 nya duit..even mo cari bakal laki pun..make sure ada sikit tu sikap materialistik dlm diri kta..psl cinta ndak d terima oleh mesin cashier..hehehe

yg betul rasa malas mo be jalan pn ada jgk bah
pasal keja rmg tangga ku..
perlu d siap kan dlu..
baru hati ku senang mo p be poya2..
cuci kain2 selesai suda..
tp iron baju blm buat.:((

ada sepa2 yg mo keja part tym..
meh la dtg rmh ku..
aku cuma perlu ari 6 n ari minggu jak..
tulung2 aku cuci2 tandas..iron baju..
lipat2 kain..mop2 lantai..n lap2 habuk..
kdg aku rajin buat semua tu..
kdg dtg aku malas..trus semangat mo cari maid..

akhir nya..
arini tengsi be timpa2..tikit ndak dpt2..
psl tikit jugak..
baju2 mo d iron..
belum d iron..
jadik..sepa la mo d salah kan..

1. BERSIH
2.TIKIT WAYANG
3.DIRI SENDIRI

sepa bg jwapan tepat dpt hadiah..
tikit wayang free..
eheheheh..
^________^

renovation...

arini ndak berani mo kuar rmh..
takut terperangkap dlm jem..
dgr2 dr kwn2 d fb..mcm byk road blok kena buat..
tu la psl jln jema gilak..

wit de 2 kids ..duduk rmh..
amat2 la boring..
anak2 tingk tv jak dr td..
n me...fesbuking..cuci kain..
rezeki arini x pyh masak..
nebor bg nasi ayam..

apa kaitan tajuk aku dgn ceta aku ni..
hehehe..kunu aku boring suda tingk lay out blog aku nie..
jd try la buat2 setting..
tp suda nya..aku ndak da mood mo buat jgk..
nah..last2 te sadai la mcm nie..
nnt la tunggu ada mood..aku adjust lg blk..
bye2..ta ta ti ti tu tu..

Thursday, July 7, 2011

senarai d mana aku selalu bernasib baik..

bila kita kehilangan brg2 yg berharga misti kta rasa sedih sgt2 kan...
tp selalu nya aku akn be pikir dgn konpiden nya..
klu mmg rezeki aku brg2 tu sure akan dpt blk..
tp klu suda bkn rezeki..sure akan jd rezeki urg lain suda..
so kena redha jak lah dlm terpaksa..hehehe...

kejadian2 nie..ndak igt suda bla..
tp semua nya aku masi igt dgn clear nya..
al-maklumlah..bla part2 ndak bes nie..sure aku ndak mau igt..
bla ia nya terjadi..klu buli mau terus delete dr memoro stik otak aku nie..
hehehe..

sori..kronologi cerita2 nia..ndak suda teratur..

1. aku perna tertinggal wallet aku atas meja cashier kedai mamak jual kain..d sinsuran kk..
psl excited mo beli tdg murah2,,ndak sedar wallet aku kc tgl..henbeg jak aku bwk pulang..lps tu buli2 aku ndak sedar wallet aku tu teda dlm henbeg..nasib baik tambi mamak kedai tdg tu jumpa..n kol aku guna no tel aku dlm bil dobi aku dlm tu..klu ndak selamat la wallet aku i/c, kad2 bank n duit 400++..duit mo outstation lg tu bisuk nya..klu ndak komfem ndak jd outstation psl mo p repot polis segal bh tu klu ilang semua tu...aku sedar wallet tu teda jm 10 mlm..n dpt kol dr mamak kedai tdg tu..jm tu jgk aku drive dgn baju tidur p kk ambik wallet aku...

2.aku ilang gelang emas..masa tu aku pakai 2 gelang..tu la tamak kan mo jgk pakai 2-2 sekali..tym sedar tu..masa tgh jln2 mo kc kompare harga d kedai emas ..psl gelang tu baru beli..sekali ting d tgn aku...te kejut n pucat seluruh badan..tingk gelang sda tgl se utas jak d lengan..sedih yg amat..psl klu te jatuh tym jln2..komfem org lain suda jumpa..n ambik..tp ndak sangka plk my asben tlg cari d sepanjang jalan yg kami lalu b4 smpi kedai emas tu..dia cari smpi restoran yg kami mkn..d api2 centre..restoran malindo..sekali nya..makcik pekerja d restoran tu jumpa d bwh meja tmpt kami mkn ctu..n dia kc blk lah sm asben ku..asben ku bg duit sebagai penghargaan pn dia nda mau..bagus kan ndak sangka ada lg urg2 yg jujur mcm tu..

3...my henpon yg tym tu ndak la bh henpon mcm skrg..tp tym tu kira glam lah bh jgk tu hp bla ada kamera b buli bt video..hehehe..aku ndak sedar my hp tgl d restoran equity cafe d sadong jaya tu..nasib la aku besa dgnorg d restoran tu..c miah nama nya..dia kol list nama dlm hp tu bg tau hp aku ada sm dia..so dpt la blk hp aku tu...

4..aku prna ilang jam tgn..tym pregnen anak ke-2..jam aku tu ndak lah bh jam branded..brand alba jak..tp jam tu ada sentimental value..suda aku pakai selama 10 thn..jd syg sgt..biar pn rupa nya calar2 sna cni..jam tu ilang masa aku sgt asyik menyelongkar baju2 bby yg sdg sales d tongs wisma merdeka..sekali nya sedar ...nah..jam aku suda teda..tp aku konfeden jam tu te jatuh masa tamak mau beli baju2 baby yg sdg sales..pdhl stok baju2 baby suda byk d rmh..tp tamahak jgk bla tingk ada sales lg..mo cari sendiri ndak larat psl tym tu ramai urg n baju2 bby pn beselerak sna cni..jadik kami cuma pesan dgn promoter ctu..klu ada jumpa jam tgn dlm longgokan baju tu kol kami..sekali nya bisuk betul2 dpt kol..jumpa suda jam tgn aku tu..hehehe..lucu jgk kan nasib baik urg lain ndak jumpa beli baju bby n dlm nya ada jam tgn..

5...lg bes ceta masa lps be tunang..pakai cincin tunang..n kepingin mkn eskrim..tym tu my parents masi tgl d tenom psl bapak aku blm pencen lg tym tu..kunun2..jln2 d pekan tenom yg ndak da pa2 lah mo d tingk sgt..last2 terliur tingk eskrim..lps tu kira tamahak jgk..memilih perisa pn mcm urg jakun sgt..last2 ntah mcm mn..tgn yg pakai cincin tu te langgar kontena2 eskrim dlm tu..n batu cincin tunang aku tanggal..owh..trus ilang mood..iya la kan org blang ndak bagus bla jd mcm tu..biar pn batu cincin aku tu bkn batu diamond or berlian yg harga ribu riban..tp rasa sgt2 guilty bla batu cincin tunang aku buli ilang dgn mudah nya..dlm esbok eskrim tu komfem byk ais..n batu cincin aku pun putih..komfem lah ndak buli nmpk n kc beza..sedih sgt2..n hanya buli tgl pesan dgn pekerja kedai tu..klu jumpa batu cincin dlm tu tulung telepon kami urg..rezeki masi berpihak dgn aku..mlm tu jgk dpt kol jumpa suda batu cincin tu..cincin tunang aku unik..ianya mcm 3 in 1..bla d cantum 3 jd 1..trus terbentuk la bunga..n batu cincin besar d tgh2..tp skrg ndak suda buli pakai psl jari aku suda mengumuks..dlu buli pakai d jari manis..skrg muat djari kelingking aja...sian kan..


6..apa lg ah...ngeeeeeeee...ndak igt suda..yg latest cincin ilang tp smpi skrg ndak jumpa..T______T

p/s..skrg aku malas mo edit2 n3..keja aku taip2..trus publish..ndak kisah la ayat salah n tungang te balik..org ndak phm ndak kisah lah..yg penting aku phm..hahaha..padan muka klu blog aku teda org mau baca..ndak kisah lah jgk..niat be blog bkn mo glamer..saja ja..org ada blog aku pun mau ada blog..mo tulis2 diari aku ndak pandai n ndak buli jd diari psl setahun sekali jak aku rajin menulis..selebih jd tukun..lg pn bla ada blog..aku suka baca blog2 org2 lain..mengisi masa lapang..n buli menambah ilmu dgn ber kongsi kisah duka n suka..

kena langgar..

pagi nie..
lps anak p skul..
d madrasah masjid bandaraya likas tu..
jln area tu pagi jem yg luar biasa..
kemarin ok plk..ndak mcm arini..

kuar dr masjid..n mo mintak jln susah plk..
pagi nie semua org kedekut mo bg jalan..
suda pasang signal pun..
org ndak bg laluan..
pdhl aku bukan nya ikut short cut..
aku mmg kuar dr masjid..mo masuk jln..
n mo masuk lorong kanan..
psl laluan aku p opis kena masuk lorong kanan..
utk buat u turn d round about tu nnt..

psl semua org kedekut...
maka aku dgn berani nya..
terus kan d lorong kiri..
nmpk keta stop d tgh2 round about tu..
jd dlm hati..
dgn komfiden nya..
aku yakin bole buat u turn..
psl keta d lorong kanan  tu stop ctu..
aku drvie slow2..n psg signal..
n buat u turn..
tp mmg nasib ku sungguh2 malang..
tba keta d lorong kanan tu..viva putih..
pn mmg kedekut ndak mo bg jalan..
n aku mmg suda buat u turn tym tu..
driver viva putih tu plk..
ndak sempat stop keta nya..
dummmmmmmmmm...
keta ku kena langgar..
ndak jgk teruk sgt..
cuma ngenges..ckit jak..
d sblah kanan pintu penumpang...

tym tu aku suda ndak tau mo ckp apa..
n ndak pandai mo gaduh..
aku buli2 kc tgl n biar kan jak driver tu jln..
bla aku tingk keta aku tu ngenges jak..

jd arini keja..
hati mmg ndak keruan lah..
feeling mcm rojak suda...
T__________________T

cincin emas ku..

kemarin sdg aku driving2..
tba2 jari2 aku gatal..
sambil duduk2 dlm keta..
ndak igt suda..
mo buat apa tym tu..
sama ada p mkn..
ambik anak..
tunggu kwn kah..
semua nya aku ndak igt...

yg aku igt aku mmg bukak cincin..
n garu2 jari aku..
lps tu aku ndak igt..
d mana aku simpan cincin tu..
tp yg pasti tym aku bukak tu aku dlm keta..

sgt2 lah sedih smpi arini..
cincin tu ndak jumpa..
means aku suda te buang..
or aku letak atas pangkuan masa duduk dlm keta..
n tym mo kuar dr keta..
opkos la cincin tu jatuh d luar keta..
cincin kan kecik..
jd sure aku ndka sedar..
atau tym tu aku sdg ilang ingatan...

sedih nya..
cincin tu..
adalah hadiah befday dr my asben..
beli dlm tahun 2009 or 2008...
masa beli aritu dlm kos 400 lebi..
klu beli skrg..komfem dlm 600 lebi..

utk menyenangkan hati yg sedang sedih..
smlm my asben bwk mkn d secret recipe..
tp lps mkn hati tetap sedih...

:(

try to be perfek..

kemarin 6hb julai 2011..
hari yg ndak lah jgk bizi..
psl keja2 opis in hand suda selesai b4 aku g kuching aritu..
cuma ada arahan keja baru yg teda dlm senarai tugas aku..
ekceli aku malas n ndak suka mo buat..
psl suda kali ke-4 aku jak yg buat keja nie..
lps tu...buat semua nia hanya lah utk..
meng kaver semua kesilapan yg urg lain buat..
b4 ia nya d ketahui ole org2 ter tentu..
atau dlm kata lain..
try to be perfek..wlpn hakikat nya..adalah di sebalik nya..
mmg lah bgs..kta menolong membetulkan..
kesilapan org lain..tp apa cerita klu org2 tu..
mcm sentiasa mengharapkan diperbetulkan..
atau..biar lah buat silap skrg..
psl nnt ada jgk c anu bin c anu..
yg akan tolong kaver segala kesilapan kamu urg tu..
tolong lah..aku nie try to be..jd org yg ikhlas buat keja..
yg hepi menerima segala arahan SYMP..
tp bla smpi tahap mcm nie..aku HANYA MANUSIA BIASA..
yg punya hati dan perasaan..
so sori lah klu slps nie aku mmg rasa terpaksa buat semua nie..

sepatutnya biar lah segala kesilapan yg d buat tu..
d tanggung sendiri ole org2 yg mmg cuai
menjalankan tanggungjawab masing2..
semua keja ada carta aliran nya..
jadik semua unit ada penyelia nya..
bla org bwhn buat silap..
sepatutnya penyelia akan tahu lebi awal..
kerana keja penyelia adalah memantau..
org bwhn nya buat keja..
klu mcm tu baik ndak pyh letak penyelia..
semua staff direct d pantau ole big bos jak..

Wednesday, July 6, 2011

jgn mengeluh..

buli ka kta jgn mengeluh
bla kta ndak dpt apa yg kta harap kan..

sepa la kta utk menentukan..
apa yg d mau semua nya pasti akan jd kenyataan..

biar pun mudah mengatakan..
" ndak pa la bah..mmg blm rezeki aku.."

tp sebenar nya itu hanya d mulut..
dlm hati teda dpt d nafi kan..
bhw yg sebenarnya kta keciwa dgn keputusan yg d terima..

tp semua itu ndak la bh..
smpi menjejas kan rutin2 hidup seharian..
rasa2 keciwa biasa nya sekijab jak akan d lupa..

yg penting terus kan idup dgn hati yg bersih, jujur, amanah, ikhlas, sabar..
yg paling penting kta bahagia bersama laki, anak2 n famili terchinta..

p/s:..org yg hidup dlm topeng ciptaan nya sendiri akan menyesal jua suatu hari nnt..

Friday, July 1, 2011

i'm home ....

i'm home now..
baru lah senang hati..
penat jgn ckp lah..
tp yg bes nya bla aku outstation nie kan..
hati jd susah bla igt anak2 n laki..
tp dlm susah2 hati mcm tu..
klu jumpa tempat be soping..
trus aku ilang ingatan..
selalu nya aku jd lupa diri sekejab..
n jd tamak haloba pun ada..

p sarawak..rasa rugi klu ndak beli kek lapis..
tp buli2 aku beli kek lapis smpi harga rm150..
2 bijik kek yg besar..8 bijik yg sda d potong..
ikan terubuk 9 ekur..
itu pn yg btl ada jgk rasa tamak haloba..
tp psl tkt over luggage..
trpaksa la insaf kan diri balik2..
tp smpi rmh 9 ekur tu ndak cukup pulak..huhuhu..
p kedai2 jual kraf tangan..niat hati sda takut mo beli pa2..
tp last2 beli jgk..
akhir nya..terima lah nasib diri ku..
d epot mcm nyonya jual sayur..
te kedek2  cek in n boarding dgn 2 bijik beg yg besar..
itu pn nasib baik..mmg ready2 bwk hen beg bsr..
smpi mcm2 pun buli masuk dlm..

dlm hati lps nie klu outstation aku misti bwk beg luggage yg besar..
amacam gud idea kan..
n setiap kali beli aku misti timbang brg2 tu spy aku x over luggage..
atau paling senang aku request tikit dgn size luggage yg paling maximum..
bole ka...bole bah klu ko..bole blah..pengarah ckp..heheheh..

gtu la nasib aku sebagai pompuan..
ndak bole d pisah dgn hobi soping moping...
aku nie antar lah oustation g mana..
even g pedalaman2 d sabah nie..
sure ada2 jak barang yg aku angkut..
mcm lah d kk tu kurang brg..
or brg2 tu ndak da d jual d kk..

atau ada kah aku se org jak yg ada peel buruk mcm nie..
tp besa nya aku klu beli brg..bkn jak untukk diri sendiri..
brg2 yg aku beli2 tu besa nya komfem utk anak2..laki.
.n famili2 member yg lain..
klu nasib baik..jiran tetangga pun aku kc beli..
n kawan2 yg terchinta pn aku igt..
buruk2 perangai aku mcm nie..tp aku pemurah...
n penyayang..ngeeeeeeeeeeeeee

^________________________________^