Saturday, April 30, 2011

malas suda dgr berita jam 8..

salam..

semenjak 2 menjak..
atau mcm suda bertahun jgk rasa nya..
sy jarang suda dgr atau tingk berita tv jam 8..
teda kira lah chanel apa sija..

NAPA????
psl berita2 d tv skrg..
kebanyakan nya berita2 yg membuatkan..
mata jadi sakit..atau jantung jd copot2..

hari2 berita tv..menghidangkan..
berita2 be gambar..
mengenai ...
ROGOL,
BUNUH,
SAMUN,
RAGUT,
TANGKAP KHALWAT,
POLITIK,
n terkini psl video sex..
(x pyh details..nnt aku kena saman..ndak da duit mo byr saman ..huhuhu)

sy beranggapan berita2 begini..
semakin hari semakin byk..
bkn nya be kurang pun..
ada kah berita2 d tv jgk menjadi penyumbang kpd masalah sosial negara..
psl ia nya akn menjadi ikutan..
klu kamu perasan..
lets say..berita ragut smpi maut..
balik2 lah lps tu kita dgr kes ragut sana cni..

dari dulu kita beranggapan bila dgr berita..
ia nya bagus utk menambah ilmu ..
n byk fakta terkini..
tp skrg..bila dgr  berita..
mcm yg byk hanya lah kes jenayah/masalah sosial..

psl berita politik..pun kdg bikin heran..
napa kah misti ada berita..
memburuk2 kan sebelah pihak..
sy x berpihak kpd mn2 parti politik..
tp sy x suka..berita yg menunjuk2 kan..
bhw parti nie bagus..parti tu x bagus..

ini hanya lah secebis pandangan ..
dari saya..
knp berita tv skrg teda seronok d tonton bersama anak2..

Tuesday, April 26, 2011

part time maid..

beberapa arini..
sdg memikir kan..
perlu kah aku mengambil part time maid..
mmg keja2 rmh nie aku bole handle sndiri..
tp aku penat bila aku yg buat semua tu..
my laki mmg ada membantu..
tp itu masi teda mencukupi jgk..
bila aku penat..masa bersama anak2 pun kurang..
n my tempareture pun selalu rosak..
n lost kontrol...sian anak2 ku jd mangsa..:)
aku suka kan keselesaan ..kebersihan..kekemasan n kepuasan..
puas hati melihat rmh teratur bersih n kemas..

part time maid yg sdg dlm pikiran adalah OM..means org timur ..
om nie mmg bagus..psl dia org nie jenis rajin n setia be kerja..
tp yg aku ndak suka tu..dia bkn islam..
setakat buat keja2 membersih n mengemas teda prob bah tu kan..

tmbhan lg bln jun nnt komfem aku akn outstation lg..
bla aku tgl kan rmh bbrapa hari..
utk cover balik keja2 rmh yg aku tgl kan tu..
adoina..mau2 jgk 2 minggu baru selesai..

RESEPI SAMBAL TERUNG + UDANG KERING..

BAHAN2 ;

1.terung
2.lada kering yg suda di blend
3.bawang besar/bwg merah
4.udang kering
5.asam jawa
6.gula
7.garam
8.minyak

CARA2;

1. terung potong dlm 2 inci dan d belah 2..lps tu d goreng smpi layu..tp sy suka goreng sehingga nmpk coklat2 ..ckit2 lg mo hangus..



2. blend lada kering kisar bersma udang kering yg telah di rendam terlebih dahulu..







3. selepas tu ..masuk kan bawang besar dan sedikit bwg merah..blend jgn terlalu halus/blend sekejab shj tau..sbb tu bwg d potong kecil2..


4. tumis bahan2 yg di kisar td bersama minyak + gula + garam + asam jawa..klu buat sambal minyak kena byk ckit..spy sambal masak dgn cantik..tumis dlm masa 1/2 jam atau lebi..smpi pecah minyak n warna jd merah gelap..


4. setelah sambal masak dgn cantik dan rasa nya pun nyaman..baru lah masuk kan terung yg telah di goreng td..gaul rata2 sehingga sebati ..


5. selepas itu..boleh lah di hidang utk d makan...

Monday, April 25, 2011

jari2 ku pemalas lah..

salam..

lately nie..
jari2 ku yg montel2 nie..
mcm pemalas mo menekan keyboard nie..
idea byk..tp malas..ngeeeeeeeeeeee...
aku jalan2 jak lah ..
kan kerajaan tekan kan..
rakyat malaysi kena rajin membaca..
jadik aku skrg rajin membaca lah..
ngeeeeeeeeee.....
^_^

Thursday, April 21, 2011

c kecik mengamuk...

c kecik mengamuk..
psl sy x bagik dia ikut kakak nya blk kg dgn my adik..

mengamuk lagik buat kali ke-2..
mencari tuala busyuk nya..
anak aku nie klu teda tuala...
susah mo tidur or menenen..
geram jgk dgr dia mengamuk tu..

bucu tuala tu bkin korek lubang telinga nya,,

sedap dia tidur peluk tuala tu..
tu la psl kesian mau kc pisah..

tuala nya te tgl d rmh my adik..
malas mo kuar p ambik..tunggu la bsuk ah..

klu ikut hati..
mau jak aku buang tuala busyuk nya tu..
since dia kecik lg tu..
klu tingk rupa tuala tu..
serupa mcm kain lap suda..
klu mo cuci trpaksa curi 2 cuci..

mcm mn lah mo stop...
anak2 dgn habit brg2 busyuk nie..
stkt nie 2-2 anak2 aku ada habit brg2 busyuk..
c kakak..ada tuala kepuk yg sgt huduh rupa nya..
^_^..p/s..aku ngantuk lah..uwaaaaaaaaaaaaaaa

Wednesday, April 20, 2011

adoi!!!..sakit pinggang aku

kemarin..kami n de ging d opis..
kemas2 opis..
buat susun atur opis kc tmbh kemas n cantik..
buat pelupusan kertas2 yg x guna lg..
yg suda be kurun2 lama dlm kabinet..

semua kami semangat keja sama..
bagus nya my team work yg skrg nie..
masing2 tau tanggung jawab masing2..
ndak payah d suruh2..
masing2 ringan tulang..
gud job adik2 ku..hehehe

hasil dari kerajinan yg kemarin tu..
arini aku sakit pinggang plk..
otot ku yg empuk n gebu itu..
jgk kesakitan..
hehehe..ketara lah ndak tahan keja berat kan..
rasa ngilu2 tu tulang blkg aku..
suda lah aku nie..
mmg ada history..tulang blkg aku ada prob..
prna sakit yg amat sakit..
tp lama suda ndak prna dtg sakit tu..
suda prna x-ray..
prob nya berpunca dr kedudukan tulang blkg aku yg terapat antara satu dgn yg lain..
x semua..dkt area pinggang tu aja..
myb psl prna jatuh terduduk masa muda2 dulu..
igt kn x prob..suda tua2 baru lah timbul penyakit nya..
tp not a big prob..dokter kc tau lah..
cuma mmg x buli angkat berat..mungkin lah..
aku pun ndak sure..hehehe..
jarang2 lah jgk sakit tu dtg..
be tahun2 baru pandai sakit..
lps tu ndak payah buat pa2..
tiba2 jak ilang suda tu sakit..

hope tu sakit ndak lah melarat2..
mengkali sakit nie pasal..
penat jak..n masuk angin..
hehehe
ok maka dgn itu..arini aku akan berehat jak..
buat keja duduk2 n tekan keyboard jak..

k.tq   ^_^

Sunday, April 17, 2011

diari arinie..17/4/2011



salam..


arini..my luv kc bangun awal..
kena kc bangun dgn penuh kasih sayang..
dgn panggilan yg sgt2 lembut..
membuat kan ..aku malas mo bangun..
mcm tambah siuk plk tidur..
tp ..my luv pujuk2 suh p solat subuh..
huhuhu..trus paksa diri p bangun..solat..
syukur alhamdulillah..selesai 1 tanggung jawab arini..


anak2 masi tidur..masing2 tidur dgn aksi yg sgt2 kiut..
turun bwh..prepare bekpes tuk arini..
tanya my luv dia mo mkn apa..
apa2 sija kata nya..
jadik masak mi hun guring jak lah..
n goreng sosej keju..
n chicken pop corn ayamas febret anak2..
lps tu buat teh susu..
seawal jam 7 pagi..bekpes wit my luv..
anak2 masi tidur..
kan bes klu ari2 buli mcm nie..
klu sy x pyh keja..komfem ari2 buli buat bekpes mcm tu..
tp wat to do..sy kena keja..klu x keja..teda $$$..
klu my luv jak keja..$$$ komfem x cukup..
komitmen kami skrg byk sgt...
redho dgn ketentuan ini..




d cni lah tmpt bekpes yg paling bes..hehehe


slps bekpes ..smpt be facebuking..
n blogging..
lps tu kemas rmh..
cuci2 segala..
keja rmh nie..smpi ke mlm pun x pandai abis..
blm masak lunch lagik..
tp suda rendam ikan putih..
sdg menunggu ais cair dulu..
b4 tu mo blend lada kering..
bikin stok..mmg besa sedia stok lada kering kisar..
spy senang..bla2 masa klu mo buat sambal..
nnt sy buat n3 ...petua blend lada kering yg sedap..
ada kwn2 sy yg heran mcm mn sy blend lada kering..
halus sgt2..teda nmpk keping2 lada..n teda nmpk bijik lada pun..
sambal yg sedap misti lah bermula dari lada kisar yg sedap jgk tau..
heheheh..kunu2 lah sedap kan..pujik diri sndiri ...



arini panas mcm kuat..my luv p jemur bantal..
sedap bau bantal yg d jemur..
nasib tu tilam berat..klu teda sama2 tu tilam jgk aku jemur..
my luv cuci kasut anak2 jgk..tq:)



asyik tingk tv..tp bikin panas jgk nie..
kajab2 gaduh sm c adik..

c adik yg manja..baring d peha..c mama nya yg empuk..
sambil c mama nya blogging...hehehe

lada kering rebus..
my asben ckp..mkn lada kering jak..tuk lunch..
hehehe..menyindir lah tu ..
psl blm masak lunch lagik..
 ok..jab lagik mo masak2..ptg karang mo bwk anak jln2..
sian dr kemarin teda jln..malas bah mo jln2.ndak tau mo p mana..
asyik2 p shoping kompleks..anak2 main game..sayang duit jak..
klu jalan2..misti ada jak yg mo d beli..suda lah bln sdg tua..
hehehe..harus paham lah kan..
c adik klu jln komfem mo mintak beli mainan..
ari2 jalan mana tahan beli mainan..sayang duit jak kan..
^_^

Friday, April 15, 2011

excellent team work

salam..

sebelum nie..
sy prna bg tau kan..
my seksyen/unit nie akan..
sgt2 bz..double triple bz dr hari2 yg besa..
kalau masuk bulan 3..bln mac lah..
psl..psl bln nie kami..
kena siap kn keja auditing dgn segera b4 due date 31 hb mac..
keja kami mengaudit akaun kerajaan persekutuan..
akaun kerajaan nie ndak lah sm mcm akaun2 lain tu..
ndak payah la explain here kan..
nnt org salah anggap plk..hehehe
imagine lah bah..mcm mn ndak bz..
klu penyata kewangan tu kena serah ujung2 bln februari..
tp repot kena kc siap b4 31hb mac..
bagus klu penyata kewangan jak yg mo d audit..
ini termasuk semua transaksi 1 thn pnya repot pun mo submit sekali..
tu lah psl..bln mac jak misti kami bz..

tapi tahun nia sgt2 luar biasa tau..pasal..
tahun nie..keja kami org..
siap awal dr tahun2 yg sebelum nie..^_^

my team work skrg ada 5 org..
termasuk my bos..
bos sy nie hasil keja nya sgt2 smart..
suda lah org nya sweet n lawa..
keja pun bagus..lg lah hari2 nmpk lawo..
pujian ini ikhlas tau..teda tujuan utk kipas2 or ekon2..
bukan dia tau pun aku tulis cni..
kecuali ada org suh dia p baca cni..:)

dia bkn jak setakat menyelia n menyemak keja kami..
malahan  bos pun buat jgk sama2 keja mcm kami..
ambik 2-3 part yg susah2..
bes kan my bos..hehehe
tp yg sedih nya..dgr2 mcm dia mo d pindah kn ke hq..
huhuhu..baru jak dpt bos yg bagus ..
ndak lama d cni..suda mo d ambik..
harap2 lah yg ganti dia tu..
sama jgk mcm bos ini..

lg 3 org my team work..kira mcm pangkat adik2 lah sm aku..
al-maklum lah aku lg tua dr dia org..jd sedar diri sentiasa..
ini 3 org adik2..ada yg baru 2 thn keja..n ada jgk yg blm 1 thn keja
tp dia org keja sgt2 excellent jgk..
nmpk mcm pendiam jak..bikin sy wori jak tingk..
pandai buat keja kah dia org nie..tau2...
sekali nah...suda siap keja masing2..
padahal kira byk jgk part2 dia org tu..kesian pun ada jgk lah..
tapi kan..sukur jgk lah 3-3 nie dpt k siap keja lg awal dr sy punya keja..
malahan dia org nie..
ndak lah bah prna sy dgr ,,dia org mengeluh atau mengomplen..
keja banyak..susah kah..semua tu sy ndak perna dgr..
bagus kan dapat team work yg mcm nie..
masing2 tau tanggung jawab sendiri..

bila dpt keja dgn team work yg mcm nie..
hati pun senang..
suasana keja pun jadik harmoni..
keja susah pun jadik senang..
d opis hepi blk rmh pun hepi..
bsuk nya mo dtg opis pun sentiasa ceria..:)

memandangkan buat masa nie..
keja masi blm byk..
kami semua pakat2..
kc kemas opis..
kc cantik2 mn2 yg patut..
semua fail2 lama n klos fail..
d kc asing2..d packing kemas2..

klu b4 nie..adoina..
mcm teda lah bah berkesempatan mo buat mcm nie..
klu ada mood mo mengemas..tp seorg saja yg buat..
trasa geram jgk lah kn..
mentang2 lah ini opis bkn sendiri yg punya..
jd d kc biar jak lah rupa nya mcm apa..

my opis here..sedih jgk tau..
teda sweeper..brapa thn suda nie..
balik2 suda mengadu sna cni..
tp teda jgk tindakan kena ambik..
last2 bertahun2 suda kami jadik sweeper cni..
klu dpt gaji xtra ndak pa jgk..
aku jenis ndak suka suasana kotor..
jadik terpaksa lah  buat semu tu..
mo harap sepa lagik kan..

tp since ada team work yg skrg nie..
mcm semua org..tau tanggung jawab masing2..
utk jaga kebersihan opis..
buang sampah masing2 n vacuum tmpt masing2..
sapu habuk d kawasan masing2..
sib baek lah opis kecik jak..
ndak pa..kami ikhlas kan jak hati buat tu..
insyaallah..ia bkn satu beban pun..

itu lah bes nya..
klu keja dengan team work yg memahami..
kita keja nie..ndak kesah lah sebagai apa..
keja d mana2 pun ..tapi..
tetap akan berada dlm satu team work..
yg akan saling memerlukan..dan saling membantu..

tp klu attitude kita tidak sihat..selfish..be kira..malas..tidak mo keja yg susah..tidak mo keja yg banyak2...tidak boleh handle tekanan/stress..moody..tidak mau belajar benda baru..
sampai bila2 pun..keja d mana2 pun..
team work yg excellent teda akn wujud..
team work yg excellent tidak dpt d capai..
keja yg susah akan bertambah susah..
keja yg senang akan be tukar jadik susah..

kesimpulan nya..mari lah kita sama2 be kerja dalam team work yg EXCELLENT...
jadi kan diri masing2 pe kerja yg excellent..insyaallah..teda akan rugi ..malahan akan dpt pahala ...
serta ganjaran gaji d ujung bulan.. ( gaji tu komfem lah bah kan...hehehe)
^_^

Thursday, April 14, 2011

beri lah aku kekuatan hati, minda & fizikal..

aku mohon..
jauh d lubuk hati ini..
semuga aku..
di beri kan kekuatan hati, minda dan fizikal..
utk menghadapi hari2 yg yg seterus nya..

hidup aku ibarat lautan luas..
yg saujana mata memandang..
secantik pemandangan ..
yg memukau penglihatan..
sesejuk angin laut yg ber tiup lembut..
mendamaikan jiwa..

tp d sebalik keindahan itu..
jauh di dasar lautan itu..
hanya orang2 tertentu sahaja yang tau..
apa yg terbentang luas di dasar lautan itu...
begitulah juga dengan kehidupan ini..

^_^

Wednesday, April 13, 2011

tilik2 lah dulu d mn silap nya..

arini..
semangat membuat catatan sejarah..
utk renungan dan ingatan bersama..
mcm rancangan tv3 BERSAMAMU tu..
hehehe..

dlm idup kita..sehari2 nie..
mcm2 kerenah manusia d sekeliling kita..
ada yg baik ada yg buruk..
termasuk lah diri aku sendiri..

tapi..sebagai manusia..
yg masih normal..
yg mempunyai akal fikiran bijak pandai..
rasa2 nya kita misti tau membezakan
mana yg baik mana yg buruk..

teda pyh lah tunggu org lain
sedar kan diri kita..
siapa kita yg sebenar nya..
teda pyh tunggu atau jadi bahan bualan..
atau senang nya ..bahan umpatan..
yg mengumpat komfem dpt dosa..
tp apa cerita dgn diri sendiri yg sengaja..
menjadi bahan umpatan..
sengaja mendedahkan diri sendiri menjadi bahan fitnah..
jgn sengaja menimbulkan fitnah..
tp apa cerita klu yg di soh seh soh seh tu..
sebenarnya adalah fakta..
sepa sepatutnya nya malu..
sepa sepatutnya sedar diri d cni..
jadi tilik2 lah diri kita tu..sama ada apa yg d buat tu..
elok atau teda..sesuai atau teda...
klu teda suka yg elok2 atau yg sesuai..
ingat2 lah dusa dan pahala...


sepatutnya..seharusnya..sewajib nya
kita sendiri tau atau sedar kita siapa..

mcm aku nie..
aku masih lagik sedar..
bahawa aku adalah
..seorg wanita..
..seorg isteri..
..seorg ibu/mama/mami..kpd 2 org anak..yg sgt2 comel ..spt aku..
..aku jgk seorg anak..mama bapak aku d kg..rindu n syg sm dir org x prna krg..
..aku jgk seorg adik kpd seorg abg..yg masi single lagik..still bujangs..
..seorg kakak kpd 5 org adik..yg mn sgt2 d geruni..kakak yg garang n tegas..hehehe
..op kos lah kena garang n tegas..demi kebaikan dia org jgk..
..aku jgk seorg kuli..psl aku ada bos..jd komfem lah aku kuli saja..
..aku ndak kesah jd kuli..psl mmg itu suda fakta nya..yg penting adalah gaji nya..
..aku jgk se org kawan..kawan kpd kawan2 yg masi sudi mengaku bhw aku nie kawan dia org..

jadik pokok pangkal nya d cni..
sedar diri lah kita..
jaga lah tingkah laku..
jaga lah tutur kata..
jaga lah hati..
jaga lah iman kita..
supaya org2 d sekeling kita..
menyimpan rasa hormat dan sayang dgn kita..

teda untung nya diri kita..
..dgn idup yg ber megah2..
..idup menipu..
..idup menyombong..
..teda saling hormat menghormati..

percaya lah..bahawa..

"SETIAP YANG BAIK ITU..TETAP AKAN DI BALAS DENGAN KEBAIKAN"

"TAPI SETIAP KEJAHATAN ITU ..AKAN DI BALAS JGK DENGAN KEJAHATAN"

hanya masa sahaja yg akan membezakan nya...

jadik..mari lah kita sama2 beringat dgn sikap dan tingkah laku kita sehari2..

teda kira lah yg tua atau yg muda..
pasal suatu hari nnt ko jgk akan meniti usia tua..

antibodi

aku nie..sian..huhuhu..
ndak da org mo kesian..
biar lah aku kesian kan diri aku sndiri..
huhuhu..

arini aku ndak sihat bah..
ekceli dr kemarin lg..
ada suda tanda2 mo flu...
selalu sgt aku kena penyakit nie..
sian kan aku..
teda antibodi sda dlm bodi..
iya..prna sda buat medical cek up..2x
mmg antibodi aku teda..
blk2 sda mo p injek..
tp sengaja teda mo p buat..
malas bah..takut pun ada jgk bah..
hehehe..
dlm hati mo pigi serah diri lah nie..
mo mintak injek dulu..
tp perlu kah aku buat medical cek up lg..
psl last buat thn 2007 ..
teda tahan suda aku mcm nie..
mcm kerap sgt x sihat..
takut jgk klu d kc biar2..
nnt ntah2 pa2 lg penyakit timbul..
skrg nie kn mcm2 penyakit bikin takut..
palis2..nauzubillah min zalik..

^_^

Tuesday, April 12, 2011

apa mau d bikin sama ini org..

salam..

10 kali..20 kali suda d pikir..
mcm malas jgk mo d pikir..
bikin susah2 sija..
bagus kc ignore sija..
tp mmg pun selama ini aku kc ignore jak..

KENAPA????

ekceli malas lah bah jgk mo cerita d cni..
tp apa lah salah nya jgk kan klu d cerita..
mana lah tau pengalaman aku nie..
buli mendatang faedah utk org lain..
boli d jadik kan sempadan utk hari2 yg akan dtg..

aku nie..jenis yg suka ber kwn..
mudah ber kwn..
asal kan ada yg sudi mau jadi kawan..

aku klu suda be kwn sm org..
sgt2 jujur n ikhlas..
sentiasa lurus ber cakap..
mana yg bagus atau yg teda bagus..
 d ckp secara direk..
apa yg d suka n apa yg teda d suka..

aku klu sm kwn susah mo nmpk marah..
tp klu ndak suka..atau telah d sakiti..
aku lebi suka mendiam kan diri..
diam itu kan lebi baik..

aku prna be kwn dgn mcm2 jenis org..
ada yg tua dr aku..ada yg muda dari aku...
n yg sebaya aku pun ada..
semua tu tetap kwn..

aku prna be kwn sm org moody..
teda pandai kontrol dia punya emosi..
suka suki jak mo marah org..
klu ada prob..org2 yg teda kena mengena
sm prob dia tu pun kena tempias nya..
bagi aku org2 yg mcm nie teda tahu..
menghargai atau meghormati perasaan kwn..

pdhl aku be kwn sm nie org..
teda lah lama..
tp my asben prna tegur aku..
napa aku te lampau bagus sm tu org..
kena hati2..kc gap tu perhubungan..
nnt jd sum ting wrong..
aku jgk yg sakit hati..
nah..betul plk my asben pnya ckp tu..

dlm 3 thn be kwn gtu..
buli2 nie kwn..
marah2 sm aku..
pdhl aku lebi tua dr dia..
apesal..klu ada yg salah..
buli bah ckp bagus2..
ckp kasar2 marah2..
bkn nya buli menyelesaikan masalah pun..
ok...fine..aku masi buli tahan..

tp klu smpi lebi 2-3 kali..
org yg lebi muda dr aku..
be ckp teda igt sepa aku..
apa yg aku prna buat utk dia..
huh...ini2 betul aku teda buli kc 'fine'..

klu dulu aku teda kc kenal ko sm ..
itu2 pnya org..itu2 pnya brg..
aku ndak tau lah wat hapen now..

niat aku dulu kc kenal pun..
utk kebaikan ko jgk..
spy ko berubah jd yakin diri..
nmpk dunia luar yg lebi luas..
br ubah jd cantik..
pandai be gaya..
psl klu dulu2..
aduina...honestly lah...
mmg aku kesian tingk..
cara ko be pakaian..
penampilan ko..mmg bikin kesian..
mo ckp teda duit..
rasa2 nya mustahil plk..
mo ckp duit be lebi2 tu teda lah bah jgk..

klu kita rasa2 mo jaga perhubungan yg suda ada tu..
tp teda usaha utk menjaga nya..
sama lah bah jgk..
mcm kita tanam bunga..
lps tu kita kc biar tanpa d siram air..
maka akan layu la pokok bunga itu..
makin d biar..maka  mati lah jgk akhir nya..
begitu lah nnt akhir nya perhubungan itu...

skrg aku heran..
sepa yg kc sakit hati sepa..
sepa yg sebanar nya lupa diri..

mo ckp org suda say sori bah..
say sori guna sms..
apehal..lps tu..ko buat der..
lps tu ckp kasar2 balik..
tunjuk2 moody..igt org teda hati kah..
igt org hati batu ka..
no feeling..
say sori n then buat lg..
apesal..sepa yg memulakan sengketa..
aku ndak kesah..psl aku ndak tau apa masalah ko..
smpi ko buat org lain sakit hati..

mo ckp ko jeles..
aku ndak kesah..mmg normal lah org pandai jeles..
tp apa yg mo d jeles2..
kita semua sama bah..

smpi satu tahap..
apa yg ko buat semua cover baik punya..
sengaja ndak mo kc share2..
its ok..
tp akhir nya aku tau jgk..
dunia kita kecik saja bah..
pusing kiri pusing kanan..
sentiasa jumpa..
apesal sampai remove2 org dr fb ko..
moody lagik kah...
apa yg ko marah2 sama aku nie..
kenapa ko mo marah2 sama aku nie..
apa yg aku buat sampai ko mo marah2 sama aku nie..

klu ikut aku yg sepatut nya marah ..
aku ndak prna lah jumpa kwn mcm ko nie..
heran..
ndak pa..just go a head..
buat lah apa yg ko mo buat..
aku teda rugi apa2 pun..

tapi satu jak aku mo kc tau ko..
aku ndak sangka ada kwn yg ndak pandai hormat kwn..
yg lupa mcm mn mo meghormati perasaan seorg kwn..

sekian terim kasih..
ek..ek..ek...
pedas kah...
klu ko teda makan cili jgn lah rasa pedas..
lagi pun ..teda pun aku mention nama ko cni..
tp klu ko mo jd kan ini iktibar..
sukur lah nak...
semuga kita sama2 belajar dr kesilapan ini..

kesilapan aku adalah mudah berbaik sangka dgn org..
mudah sgt baik hati menolong org..

ko teda mo hormat sebagai kwn ok..
tp hormat lah sebagai org yg lebi tua dr ko..


tapi awas..bila ko suda pandai marah2 org..
pandai2 lah ko mo cover balik
my feeling yg suda ter hot nie..
mcm malas suda mo layan org2 lupa diri mcm nie..


adoina pjg lebar suda..
ndak tau mcm mana mo stop..
bai bai ta ta ti ti tu tu
^_^

p/s..mcm huru hara suda apa yg mo d ckp..
klu paham bagus..klu teda paham..pandai2 lah ko buat paham..
terima kasih..

Monday, April 11, 2011

dialisis malam....

Peluang menjalani hidup normal




bagus nya klu ada servis nie d kk..
ndak semisti nya d kk lah..
d mana2 pun bagus..
harap2 ramai lah org2 kaya/jutawan..
d luar sana yg ber murah hati menderma
atau men sponsor alat ini..
pasal alat ini sgt limited..

duhai kerajaan yg baik hati..
lagi budiman..
dgr2 lah rintihan org2 yg memerlukan alat ini..
alat ini sgt2 limited..d spital kerajaan..
n tulung2 lah jgk tmbh staf nurse/misi2 yg comel..
spy dia org bole be kerja dgn hati yg gumbira..
sy phm jgk..keja jd misi nie bkn senang tau..
perlu minat ..ikhlas..jujur..rajin..
psl skrg nurse/misi d spital masi krg..
betul kah kurang..sy pun x sure..hehehe
bagus jgk bah ramai2..
ikut konsep..1 nurse/misi = 1 patient..
kan kah bes..hehehe

tp dokter2 pun mau jgk d tmbh yah..
psl pak doter/mak dokter..
mmg sgt2 kureng..
klu ikut..aku mau jgk jadik dokter..
tp masa skul dulu..aku ndak tahan bila..
bedah tikus putih pun aku muntah2..
bedah katak pun aku tutup mata..
jadik..tu la psl fail...hehehe..
subjek yg aku feeling2 mcm org gilak dulu..
ialah fizik..jadik mcm mn mo jadik dokter..
subjek yg bikin aku jadik bengong lagik ialah..kimia..
jadik result nya..komfem hampeh sabut kelapa...


n3 nie..
not for me..
tp tuk org2 yg ter sayang..
T_T

baca d cni utk cerita lebih details...

ampai2 d opis sda..

last wik n..
aku keja se hari jak..
bkn mkn gaji buta tau..
aku cuti..

arini 11 Mac 2011..
aku ampai2 sda d opis..
hehehe..
apa lg keja lah..
setelah sekian lama..
cuti..
mcm siuk plk tau..
klu ndak pyh keja..

tp klu ndak keja..
ndak da lah duit tuk be poya2..
lg pn ..
klu laki jak keja..
komfem blnja rmh ndak cukup..
huhuhu..pa buli buat..
aku redho dgn semua  ini..

tahun nie baki cuti rehat aku
tgl..21 hari lagik..
sedih nya..
ada 8 bln lagik mo keja..
hish3x..nmpk sgt aku boros cuti kan..
nie la bah..aku nie..
tiap2 tahun cuti cukup2 mkn jak..
mana ndak..
klu anak2 x sihat aku cuti..
laki ndak sihat aku cuti..
aku ndak sihat pun aku jgk yg cuti..
tu la pasal..
^_^

Saturday, April 9, 2011

diari arini..

>buat bekpes nasi guring..mkn sama sambal belacan guring..
  ..belacan is home made oleh mak sy..mo beli sila lah order..selagi stok masi ada..

>p beli ikan..sna jln sulaman slps trafik light u turn dr 1B..ikan d ctu fresh2..mcm2 ada..udang pn ada..
  arini beli ikan byk..psl my adik mintak tlg beli..semua nya rm138..byk kan..hehehe..buli jual ikan lps nie..

>aptenun b4 jm 12..kelam kelibut..g premier poliklinik kingfisher..bwk anak2 review..dktr blang mo jmpa..lps 3 days...so far so gud..semua penyakit under kuntrul..teda perlu risau..review free..ya lah bkn ada ubat pun..just jmpa2 n cek2...bgs jgk lah..klu dktr len myb kena caj ..konsultansi kos jua tu kan..

>g 1B..mkn d kfc..tp geram nya..anak2 x mkn abis pun..buang duit aku jak..lps tu bwk round..teda tujuan ..last2 main game..lps tu g giant soping brg dapur..

>skrg jm 4.50 ptg aku d rmh blogging..hehehe..mlm mo keja keras buat soto banjar..nyum3x..

Thursday, April 7, 2011

life is life..

salam..

b4 nie aku membebel pjg lebar psl blk dr kursus..
apa yg terjadi semasa n selepas tu..

minggu nie..4hb n 5 hb aku ambik cuti emergency..
cuti2 mcm nie..baru jak d maklumkan tidak boleh di amalkan..
tp mcm ek..klu anak2 tiba2 demam..n tiada org mo jaga...
patut kah aku angkut anak2 ku ke opis utk mengapply cuti..
walau mcm mn pun..arahan atau kesan nya..
demi anak2  aku ndak akan mengangkut anak2 yg demam ke opis
semata-mata mo mengapply cuti..

nasib jgk lah keja2 yg penting sda d selesai kan b4 g penang aritu..
jd rasa guilty tu teda lah dlm hati..
cuma yg tgl saki baki keja yg kureng ckit penting nya..
penting jgk lah..tp kureng lah ckit..
pelik kah??..hehehe..can not explain here...
meh keja sm aku baru la kamu urg phm...

6hb aku baru masuk opis..buat keja ..
smpt lg buat n3  aku rasa sedih..
psl mengenangkan keja d rmh yg d tgl kn..


n now..i'm here @home...
cuti emergency lagik..
anak2 baru jak baik demam sehari..
kemarin sda p skul mcm besa..
tau2 blk dr skul..badan c kakak mcm panas blk..
dia komplen yg dia pening2 ..sian jgk kn..
blm brapa sihat  betul dia tu.. p skul lagik..
kambuh balik lah demam nya..
c adik plk..mlm nya mmg x brapa tidur blk2 meracau2..
awal  pagi td siap2 pakai baju mo p skul..
cek2 panas plk lg badan nya..
nanges2..be cerewet..mcm besa my lil bby in da house..
komplen2 sakit kepala..
so sy yg sda siap pakai baju kurung..
terbantut lah niat d hati mo turun g keja..
iya lah kan..anak2 x sihat..mo buat mcm mn..
demi anak2..sy rela cuti lg arini..
tp pagi2 b4 jam 8pagi.. sy bwk anak2 g kingfisher..
mo g klinik lg blk..tp dktr teda..so p bekpes dlu..
tp ndak dpt jgk aku mkn..psl c adik menangis2..
meraung dlm restoran tu..
semua org balik2 tingk tmpt aku..
so cpt2 byr..kc tgl lah tu mknn..
dlm hati risau jgk nie..
slps 3-4 hari demam masi ada..
mula2 plan mo p spital..tp ndak jd..
bla dgr anak2 nanges2 dlm keta..
aku drive sndiri bersama 2 org anak..
asben ada seminar..so x mo lah kacau..
petang lagik dia mo p spital..
klu ndak sure dia ada bersama2 kami skrg nie..
its ok my luv..i know ur luv me n d kids..

klu p spital..
phm2 lah bah kan..komfem ramai org..
malas mo pikir..so terpaksa la p klinik..
ari ahad tu sda my asben bwk ctu..
tym tu aku masi d penang..
kena byr rm125..
kc sedap hati sendiri..aku be pikir bhw..
bgs bwk tmpt yg sama jd bole pantau
perkembangan yg seterusnya..
takut jgk lah sekrg nie mcm2 jenis penyakit kita dgr..
td pagi kena byr rm150..fuh..melayang lg $$$
begitu lah bah kan..life is life...
duit buli d cari..tp anak2 aku ndak buli beli d mana2..
biar lah tu keja d opis..biar lah kena marah..biarlah prestasi mendatar..
bukan jgk selalu bah aku cuti emergency:(
yg penting anak2 n famili..
my 1st priority...^_^


sian kan..c adik yg demam..asyik nanges2..sekit kepala..
kc tampal koyok d kepala..minta ayun lg..
ini buaian dr c kakak bby..sib baek beli yg heavy duty..
tu la psl 'bby tua' pn masi bole masuk..
ekceli baru2 nie ada suh my asben bukak ayunan nie..
suh simpan d stor..sib baek blm bkk..ada ayunan nie..
senang ckit c adik mo tidur..
n aku plk d tepi buaian nie duduk smbil be tenet..
^_^

mo jgk d suh posing dlm ayunan..hehehe
pandai lagik tu..suh mama nya kc jatuh langsir..
dia ckp terang ndak buli tidur..
sib baek langsir black out..
nah ko skrg mcm mlm hari plk dlm bilik aku nie..
c kakak n c adik..
sedang nyaman tidur..
tmbhn lg slps mkn ubat..
mudah2an cpt sembuh..
klu ndak..bsuk aku cuti lg..
T_T

Wednesday, April 6, 2011

kuat kan hati..demi $$$

salam..

baru balik dr kursus..
jd rmh pun ada lah huru hara ckit..
lg haru biru..blk dr kursus..
aku demam..flu..badan weak..
myb penat sgt..psl masa kursus sgt pack..
siang mlm..wlpn kursus hanya 3 hari..

isnin & selasa aku cuti..
cuti emergency..
anak yg ke-2 ..c adek..demam panas...
sian kan aku..cuti tuk jaga anak demam..
pdhl aku sndiri pun x sihat lg..huhuhu...

arini..baru lah masuk keja..
tp dlm aku duduk d opis sambil buat keja...
pikiran n hati ku melayang2..
teringat kan keja2 rumah yg blm selesai 100%..
tba2 feeling sedih..huhuhu..
klu aku byk $$$$$...komfem aku resign dr keja..
aku lebi rela jd housewife sepenuh masa..

kuat kan hati demi mencari rezeki..

Monday, April 4, 2011

di luar jangka..

salam..

lama nya baru ada mood mo apdet ..
b4 nie prna bg tau kan yg sy p Penang on 31hb tu..
sehari b4 fly..sy ambik cuti rehat sehari..
psl mcm byk yg sy mo urus b4 tinggalkan anak2..laki n rumah..
nasib baik my mum stay bbrapa hari d rmh kc kwn anak2..
tp sian jgk lah..misti my mum penat urus anak2 aku..
dats y dr dlu sy prefer ada maid in da house..
psl keja sy mmg dr dlu akn ada outstation..
tp setakat nie..sy masi kuat kn hati utk brtahan wit out maid in da house..
x sure lah smpi bla..tp klu ada bby rasa nya sy wajib ada maid..
sy x kesah psl duit..n privacy..yg penting keselesaan..
tp ambik maid bkn nya senang..psl sekali dpt maid bkn nya trus bole d ambik..
kena make sure maid tu pandai buat keja..bagus..baik hati..jujur org nya..
baru lah bole d ambik keja dlm rumah..
psl keselamatan anak2 jgk ada lah part yg paling penting..
buat keja x perfek masi bule d terima..tp keselamatan anak2 no kompromi..

31hb mac sy fly to Penang..smpi lebi krg dlm jam 8.45mlm..
1st tym smpi Penang..direct flight..lebi krg 2 1/2 jam..
smpi mlm jd x nmpk la suasana penang mcm mn..
n tempt sy be kursus plk jauh dr bandar..almost 45 minits dr epot..
ekceli b4 fly tu..sy mcm x brapa sihat..ada tanda2 mo flu..
n dlm flight..yah mmg betul sy flu..blk2 bersin..hingus meleleh..
mata be air2..sungguh sy teda sangka yg sy akan demam otw tu..
smpi hotel dkt jm 10 mlm..mmg x smpt join 1st lecture..
tmbhn lg badan sy pun sda panas..mintak excuse dgn urusetia x join 1st lecture..
dinner pun x smpt join..nasib ada minum mlm mee teow..so mkn ckit..
trus naik blk..x larat mo mandi...badan sy sgt2 weak..cuci muka..
mkn ubat..trus sy fengsan smpi jm 5 pagi baru sedar..

1hb april..tym bekpes rasa mcm sy sda sihat..
tp tym lecture tu..sy blk2 bersin masih..
tmbhn lg bilik lecture sgt2 sejuk..
atau psl sy x sihat..dats y sy kesejukan..
kuat kn hati..utk trus join kursus nie..
klu dkt dgn rmh ..rasa2 nya sy akn tarik diri..
tp psl fly jauh2..rasa mcm guilty plk utk mintak excuse..
ptg ada acara jln2..so semangat ckit..
kami d bwk g k lok see temple..(ejaan x sure)...
p chowrasta..pajak jeruk buah..psl x tau apa lg mo d beli..
p kota utama (x sure jgk nama nya)..
al-maklum lah tym nie..badan sy mmg sda seram sejuk.
my nose n my eyes..sda merah2...sgt2 teruk rupa sy tym tu...
blk dr jln2 ...mlm nya ada lecture klas smpi jam 12 tgh mlm..
tym tu sy mmg betul2 kuat kan hati..
badan sy panas..idung plk be hingus..blk2 bersin..
imagine..mcm mn sy paksa diri konsentret dgr lecture..
dlm keadaan diri yg demam n flu..
mlm tu kelas mmg abis exactly jam 12tgh mlm..
naik bilik mkn ubat..trus fengsan smpi pagi..

2hb april..ari 6 bah nie..org len sume cuti..
kami org kursus..siang mlm lg nie...huhuhu
pagi sy masi x sihat..
tp x sihat tu..selera mkn masi ok jgk..
hehehe..psl klu flu..be hingus blk2..
badan mmg cpt weak..kurang air..
tmbh2 lg ekon d ctu sejuk sgt2..
dats y..sy cpt rasa lapar..mknn d hotel so far so gud..
arini..lps lunch sy p beli panadol soluble..
naik bilik mkn 2 bijik..trus tidur..
biar pun tdur2 ayam..lps tu sy rasa mcm ok ckit..
jd sambung masuk kelas jam 2.30..
mlm nya plk..ada bbq..bes jgk urusetia kursus nie..
sgt2 spoting..lps bbq dia org bwk kita org peserta kursus..
g night market..tp masa utk jln2 sgt lah singkat..
bes plk night market d ctu..byk brg2 yg menarik..
sgt2 beza dgn night market d kk..
dlm hati mcm mo beli itu ini jak..
tp psl x sihat..mood utk ber soping adalah kureng..
tp bagus jgk lah..save duit ...kan3x..
smpt beli baju t'shirt yg ada tulisan penang jak..
utk anak2 n niece..sian plk teda apa utk dia org..
blk bilik..mkn ubat 2 bijik panadol soluble..
trus fengsan smpi pagi...
betul2 dugaan kali nie sy p kursus demam plk..

3hb april..semangat kuat ..psl arini akn blk kk sda..
dlm kelas...badan pun sda kuat..
flu pun sda tgl ckit2..tp sgt2 lega sda..
dpt follow lecture klas..dgn selesa...
flight jm 8.15 mlm..nasib baik..
urusetia tlg urus kn bilik till 5 ptg..
so bole rehat2 lg lps kelas..
lps lunch tu g kedai jual gift yg ada dlm hotel tu..
utk beli gift2 tmbhn lg..rasa mcm guilty plk teda kc beli pa2..
nasib jgk la..brg d kedai tu x mahal sgt..beza ckit jak dgn harga d luar..
b4 g penang..dlm hati planning mo mkn nasi kandar penang n char kuey teow penang kan..
tp masa kursus yg full...jarak hotel yg jauh dr kedai2 n bandar..
membuat kan niat itu..ter kubur...huhuhuhu...
rugi sgt kan..sda smpi penang..tp ndak smpt mkn semua tu..
ndak apa..mmg bkn rezeki ..mn tau..ada rezeki lebih..
bole jgk holiday dgn femili p cni...tp x tau la tu kan bla..
jm 5 ptg sharp..kami cek out..teksi sda ready ..
mood men snap2 jgk teda..ada pun ntah pa2 sija..
gna henpun yg yg kecik tu jak..
 downlod dlu..tingk lah klu cantik2..
bole jgk d tayang2...klu lah kan...

dlm teksi..otw g epot..bole lah meningk2 rupa penang..
nmpk la jambatan penang yg pjg tu..tp dr dlm teksi jak..
dlm hati mmg ndak sabar sda mo jmpa anak2..
tmbhn lg bla asben bg tau..c kakak demam...
dlm flight mulut non stop ber chit chat dgn member...
nasib ada ging se kepala..jd ndak la boring..
sepanjang masa kursus tu..n tym dlm flight..
tp kursus tu... yg betul sgt2 compact..x smpt mo boring...
masa flight mo turun..awan sgt tebal...gegaran membuatkan..
semua organ2 dlm badan aku kecut...tapak tgn kaki..semua jd sejuk..
tp syukur alhamdulillah...semua nya selamat...
mmg gtu la klu fly mlm...awan tebal..tp klu naik MAS..
mcm ndak jgk lah prna rasa mcm tu pnya takut..
tp naik airasia nie..takut2 plk..mana ndak tingk tu flight..
baru jak smpi dr kk d penang..fly blk lg dr penang ke kk...
mcm bas mini jak..tp pa buli buat..skrg kena suru nek airasia sda..
kerajaan mo jimat kunu..tp beza harga dgn mas teda lah bah jauh sgt..
psl klu tikit kerajaan..byr guna waran..mas kah air aisa kah..
tetap byr yg full fare pnya..bkn yg promosi pnya...
ndak kesah..yg penting klu sda kena rah tu pigi jak lah...
psl nie adalah d luar bidang kuasa saya...just SYMP..

4hb april..sy cuti emergency ..sms bos bg tau..
trpaksa cuti..psl my lil boi..demam panas...
tmbhn lg sy pun penat sgt2..smpi rmh dlm jm 12 tgh mlm...
skrg pun masi lg mcm penaing2 lalat...my mum sda blk kg..
dia sgt risau jgk tgl kn rmh d kg..
besa lah kan..org tua mn la tahan tgl kan rmh d kg...
ada jak yg d pikir nya...klu ikut awal2 pagi lg dia mintak antar blk..
planning asal mmg sy yg mo drive blk kg arini..
tp bla anak demam panas..mcm mn la mo buat semua tu kan..
so..nasib baek my adik..akn blk kg..so tunggu dia abis shift keja jm 2 ptg...
skrg rasa mcm sunyi plk rmh..masak2 pn sy x larat..nasib ada sup ayam
yg my mum masak semalam..so anak2 mkn bubur dgn sup ayam jak..
asben pun..sian jgk..tp dia phm wife nya masi penat n x sihat lg..
tenkiu laling...luv u..muahahaha...

anw smpi cni sija...mak nenek membebel...
^_^