Monday, January 31, 2011

Ooouuchhhhh....Oouchhhhhhuuuu...

n3 b4 nie..sume psl maid kan..
baru 2 days maid ndak da..
n secara rasmi nya..diriku telah d lantik menjadi maid..
n baru 2 ari..aku bergelumang dgn habuk2 n sejuk2..
arini aku suda te pongkang @home...
ouchhhhh...ouchhhhhuuuuuuuuuu...oucccchhhhhhhhhhhhhuuuusss....
aku nie ada sinus...resdung pn ada jgk ckit..
itu la psl mudah sgt kena selesema..demam..

td pagi mcm ok ..psl klu pagi2 urg yg ada sinus besa la tu..
ckit2 ouchhhhhhhhhhhh....oucccccccccccccccchhhhhuuuuusssss....
meleleh ckit2 tu..pun besa jgk...

tp bla smpi aptenun..stil jgk mcm tu...
huhuhu...
tmbhn lg mata idung segala gatal2..mcm miang2...
ah komfem aku kena lg...


otw mo blk opis aptenun td lps antar anak g rmh my kazen...
mmg x ble dribing...mata be pinar..sppt nya attend miting..
sib baek ble minta ganti last minit...
niat d hati yg murni n mulia..nak jgk g opis..bt keja..
x ble d terus kan..bt u turn..aku trus blk rmh..
mkn ubat..n te pongkang d ruang tamu..
melayan nasib ku yg asyik2....
ooouuucccccccccccccccccchhhhhhhuuuuusssssssssssssssssss
oooouuuuucccchhhhhhhhhhhh...ooouuuuuchhhhussssssssssssssss


ni la bah jgk 1 reason...napa aku x suka bla teda maid  in da house...
huhhuhuhu....tp kena kuat kan diri..utk ari2 yg seterus nya...
x ble manja2..suda..kena kuat2..sekuat2 nya...
kan3x... ASTINA...kata sy misti kuat ..
lps nie komfem sy akn kuat mcm badang....
tp badang yg selim la...:p

Krisis Mesir, Nasib Pelajar Kita

salam..

dr kemarin just dengar2 mcm tu jak..psl news d mesir huru hara..
x ambik kesah..psl ingat x serius..tp smlm nmpk d berita mcm serius jgk kes nie..
tp pagi nie baru ..dpt baca dlm blog org len..bhw situasi d sna sgt2 meruncing..
takut jgk bla baca d cni...

sy terpikir..bhw dunia skrg semakin x aman..
sna cni tunjuk perasaan..perang..bencana alam..
mcm skrg..sy perasan banjir teda suda ikut musim2 tengkujuh..
ada kah betul air laut semakin meningkat..kerna ais d kutub utara telah mencair..
bila ujan lebat lebih 2-3 jam..komfem kawasan2 yg rendah akan banjir kilat..

mari la kta berdoa semuga rakyat malaysia d mesir d lindungi ALLAH SWT..
apa2 pun yg berlaku..semua itu pasti ada hikmah nya..
tp bg keluarga yg terlibat pasti amat sukar utk menerima situasi ini..
d harap bersabar n ber doa byk2..

Bila baca balik rentetan kejadian yang berlaku di Mesir sekarang ni, aku rasa sangat kesian kepada pelajar di sana. Aku faham sangat situasi mereka dan aku rasa apa yang mereka alami sekarang berpuluh kali lebih teruk dengan keadaan di Moscow. Aku juga teringat kepada segelintir pembaca blog.ariff yang juga merupakan pelajar kursus perubatan di Mesir dan juga kawan-kawan seangkatan di MAI ni yang kebetulan menghabiskan masa cuti musim sejuk di sana. Harap mereka semua ni dan seluruh rakyat Malaysia di sana selama.
Inilah nasib pelajar kita yang belajar di luar negara kalau ditempatkan di negara kelas kedua atau ketiga. Aku rasa satu hari nanti kerajaan patut menghentikan daripada menghantar pelajar ke negara-negara yang bermasalah dan hanya menempatkan pelajar di negara maju sahaja. Sebentar tadi aku baru dapat mesej melalui Facebook daripada seorang pelajar Malaysia yang menuntut di Egypt berkenaan keadaan pelajar di sana dan aku rasa mesej ini perlu disampaikan kepada semua supaya kita tahu yang sepatutnya kerajaan kita perlu secepat mungkin menghantar bantuan dan mengeluarkan rakyat kita dari sana.
Salam Ariff, saya Nadia, a student in Egypt.
Ariff, kini saya berada di Malaysia kerana pulang untuk winter break, but when I got home, the condition in Egypt somehow got worse about the Hosni Mubarak thingy. Ramai yang sangka keadaan kat sana adalah okay, mengikut kata Jabatan Penuntut Kaherah Mesir dan Kedutaan Malaysia di sana, but there are parts that they don’t know:
Di tempat saya Mansoura, people got killed on the streets, houses are getting robbed and they are aiming to attack Malaysian students. There are about 6000 prisoners on the streets! Pelajar kita di Alexandria dirogol, airport dibakar dan anggota polis tidak lagi menjalankan tugas mereka.
Kita memohon supaya kerajaan Malaysia memandang serius hal ini. Bukan sahaja di Mansoura, malah di seluruh Mesir keselamatan rakyat kita terancam.
Segala update berkenaan keadaan di sana boleh dibaca melalui blog Krisis Mesir, Nasib Pelajar Kita
Jika ada cadangan di luar sana untuk membantu kami mendapatkan perhatian kerajaan Malaysia, sila hubungi Nurul Nadia Binti Md Zin di 017-3193923
Atau melalui:
Facebook: Nuvul Nadiva Dizavch
Twitter: DyyaDizarch
Blog: Nadia-ism
YM: nadia_mdzin2001@yahoo.com
Please let all Malaysians know about this. I will do the same but I need your help too especially to all the bloggers out there. May Allah save our citizens there.
- Nadia

GERAM ABIS SUDA..

salam..

arini jln x jem..
rata2 skulah cuti..
tp my doti gurl..kena g skul..
skulah madrasah nya x cuti..
iya la bah kan..
x kena mengena plk skulah madrasah selebret CNY...
jln pn line clear..x jem..
arini aku ngantar my noti boy g rmh my kazen..
ekceli mo ngantar dia g nurseri since maid ai da resign..
tp sian plk kan..so bg chan la dlu dia g men2..

dr kemarin..lps ningk wyg d 1b..aku n anak2 @home..
aku megemas bilik maid aku yg sda chow chin chow tu..
pnya la byk brg2 dlm blk dia nie yg dia pakai main sumbat jak..
punya la penat mulut aku blk2 mengarah dia kemas brg2 tu..
rupa2nya ckp2 aku tu sekadar d pingiran aja..
smpi la ke mlm aku mengemas/membersih bilik bwh, tandas bwh n dapur..
ekceli maid2 nie bln sume pandai bt keja..
iya la bah..life dia urg d indon tu..
mana la sm dgn life kta d cni..
miad aku nie..dlu mula2 keja..sayur kubis d dimpan nya dlm freezer..
abis sayur kubis tu..keras mcm ais batu..
smbil2 mengemas aku mendobi smpi ful sidaian..

nmpk gaya nya..mcm nie la rutin aku lps nie..
my boipren ekceli x suka dgn new life mcm nie..
tu la kan..da besa ada maid jd life dlm rmh pn nmpk perfek jak..
bgs jgk la dpt dugaan tba2 mcm nie..
jd memaksa diri aku utk berdikari mengurus rmh dr A-Z dgn tgn sndiri..
klu x larat..myb akan panggil wik n pnya maid...
tp bt masa nie..let me try my bes..
org len bole bt x kan aku x ble kan3x...

pengajaran nya..jangan terlampau bergantung dengan MAID..
nasib baik teda baby kecik..klu teda komfem aku kena cari jgk penganti wit in 24 hours..

Saturday, January 29, 2011

SEDANG GERAM>>MAID

arini nie..pagi2 sda geram...
mmg sdg plan2..nex yr x mo gna maid..
atas alasan anak2 da besar..
malas sda mo mengusut kn pikiran dgn perangai2 maid..

mmg la maid nie..manusia besa jgk..
teda lari dr melakukan kesilapan..
tp ada masa kta sebagai majikan ..
rasa sgt2 la x d hormati sebagai MAJIKAN..
maid2 nie ada masa nya..lawan tokey plk..
ndak sedar diri..silap2 haribulan..
majikan plk yg kena bersabar n mengalah dgn dia urg nie..

bt keja ntah pa2..bla d ajar..
jwb nya ..iya2..tp bt nya..hampeh..
yg tu besa la..
mmg sy pnya pnglmn ber maid nie..
kena tutup mata sebelah..
klu bukak mata 2-2 belah...
alamat ari2 kta meroyan d rmh sndiri..
akhir nya maid2 nie jgk yg untung..
lama2 bla sda d manja mcm tu..
pandai plk nek tocang..

bt keja d rmh sy nie teda la hebat sg..
smpi trpaksa membanting tulang 24 jam sehari..
x perna d dera..apa lg d tengking2..

d rmh nie cuma ada 2 urg dewasa n 2 urg bdk..
klu wiks days..2-2 g skul. sblh pagi..
n ptg nya kena jaga se org shj ..
keja rmh mcm besa la bah kan..
masak2 pun mcm besa jgk..
sy yg masak.. maid cma basuh2 or potong2..

maid2 nie kira untung jgk...
gaji biar pn x besar mcm urg keja opis..
tp makan...tempat tinggal..bil air n letrik..
semua x pyh byr..dpt ningk astro lg..
dpt ningk drama indon lg..

tp bla majikan...be tegas ckit..
mula la tunjuk ek..
mcm la kta takut ..
mcm la kta nie akn merayu2..
JANGAN HARAP LAH..
ingat kami sebagai majikan teda tau hak kami...

kepada majikan2 yg ada maid..
klu maid2 kamu urg bt hal..
x pa..sakit hati..mmg sakit..
mcm yg sy perna bt..
cara mo kc mati pasport maid yg berenti/lari..
b4 jaminan/permit keja expired..
g ambik borang d kaunter imigresen..
borang pembantu rumah lari..
g balai polis buat repot ..
make sure pasport/salinan pasport bwk sekali..
lps tu g imigresen balik..antar repot trsebut..
lps tu..pasport kena serah g kedutaan..
lps tu..maid2 tersebut akan d blacklist dlm sistem imgresen..
smpi bila2 x bole masuk cni or x ble keja dgn mana2 majikan lain..
baru padan muka dia urg tu..ikut suka hati dia urg jak mo keja..
ikut suka hati dia urg jak cari majikan..
jadi sebagai pengajaran buat la mcm tu..
dia urg nie sntiasa ingat bhw tukar2 majikan tu senang shj..
x tau..betapa susah nya kita mengurus dia urg pnya permit tu..
kos nya lg..x mo d byr share..mo d tanggung oleh majikan seorg..
bkn men la demand nya..kan3x...
mcm la aku nie...tokay balak..

kepada maid2 yg pandai baca blogs..sila2 la sedar diri..
n jgn lupa bagi tau dgn kawan2 kamu urg ah...

ada kah????????????????
x kesah la..
yg penting lps bt n3 nie..
hati aku puas..
tu la salah satu reason..buat blog...
tempat meluahkan rasa...:)

Tuesday, January 25, 2011

Petua Mencuci Hati

salam..

PETUA MENCUCI HATI


1) Dirikan solat dan banyakkan berdo'a -
Ini adalah salah satu kaedah yang sungguh berkesan. Semasa berdo'a turut katakan
"Ya,Allah jadikan hatiku bersih"
(insyaallah..wajib bah nie)

2) Selawat keatas Nabi Muhammad s.a.w
paling minima 100 X sebelum tidur,
Ini merupakan satu pelaburan yang mudah dan murah. Disamping dosa-dosa diampunkan, otak tenang, murah rezeki, orang sayangkan kita dan mencetuskan semua perkara kebaikan.
(insyaallah..)

3) Solat taubat -
Selain daripada memohon keampunan, dapat mencuci hati dan menenangkan minda.
(insyaallah..akn d buat..misti..)


4) Membaca Al-Quran -
Selain dapat mencuci hati juga menenangkan jiwa, penyembuh, penenang, terapi. Sekurang-kurangnya bacalah "Qulhu-allah" sebanyak 3X.
(insyaallah..akn d amal kn..anak2 ari2 suh p mengaji..
mak nya misti p mengaji sm la jgk..back to zaman kids dulu2..)

5) Berma'af-ma'afan sesama kawan setiap hari -
Semasa meminta maaf perlu sebutkan.
(kepada kawan2 yg aku telah buat salah/salah cakap..smpi kamu terasa/marah sama aku..
sm ada aku sedar atau teda sedar..
aku minta maaf ah..0-0 lah kan)

6) Bisikan kepada diri perkara yang positif -
 Jangan sesekali mengkritik, kutuk diri sendiri, merendah-rendahkan kebolehan diri sendiri. katakan lah
 "Aku sebenarnya......(perkara yang elok-elok belaka)
(sntiasa positip..tp jgn smpi terlebih konfiden plk kan..
karang sakit hati sndiri lps tu..kan3x..)

7) Program minda/cuci minda -
Paling baik pada waktu malam sebelum tidur, senyum, pejam mata, katakan di dalam hati
"Ya, Allah cuci otak aku, cuci hatiku, esok aku nak jadi baik, berjaya, ceria, bersemangat, aktif, positif".
Menurut kajian saikologi, apa yang disebut sebelum tidur dapat dirakamkan sepanjang tidur sehingga keesokan harinya
(lps nie mo bt la..)

8) Berpuasa -
Sekiranya dalam berpuasa terhindar dari melakukan perkara-perkara kejahatan.
(utang posa blm ganti lg..)

9) Cuba ingat tentang mati
(Sekiranya hendak melakukan sesuatu kejahatan, tidak sampai hati kerana bimbang akan mati bila-bila masa)
(selalu ingat..takut sgt2..ibadah masi ciput lg)

10) Kekalkan wuduk
(klu d rmh x dpt la..cik abg suh p men jauh2 la kan)


11) Bersedekah
(ada rezeki lebih...mmg sedekah la jgk)

12) Belanja orang makan.
(bah lepas nie aku belanja kamu mkn ah..)

13) Jaga makanan -
jangan makan makanan yang subhat
(d sabah kena hati2 masuk restoran seafood..
n fast food/hotel  sume tu kdg chef nya cha ya nun alif..
makanan proses mcm tauhu,cincau,mee basah dll mmg teda melayu..
klu ada susah mo dpt..pernah beli sayur d pasar basah..
sekali nyonya tu jual daging babs cincang sekali dkt sayur tu..
mmg x suka beli dgn cha ya nun alif..trus tu sayur d bg sm jiran non..)

14) Berkawan dengan ulama
(ulama x ..be kawan dgn Dr Fazilah Kamsah la lps nie..bole ka....)

15) Berkawan dengan orang miskin (menginsafi)
(meh la kwn sm aku)

16) Pesan pada orang, jadi baik
(pesan pada diri sndiri jadi baik2 selalu)

17) Menjaga pacaindera (mata, telinga, mulut...dsb),
jangan dengar orang mengumpat.
(mcm mn ek..klu terpaksa tingk..terdengar..
mulut tu bercakap jgk tp tujuan nya tuk jd pedoman)


tiba2..bg petua kan..mcm la sy nie bagus sangat kan..
sy mengaku sy bukan se urg yg sempurna..
sebab tu sy rajin membaca sesuatu utk menjadikan diri ini sempurna..
tapi sampai bila2 pun kita tetap manusia yang kerdil..
tiada yang sempurna di dunia ini..
telah diciptakan manusia dengan keistimewaan masing2 dan kelemahan masing2..
sebagai warna warni lukisan di atas sekeping kertas dunia..
dunia hanya pinjaman..kita juga hidup di muka ini sekadar pinjaman..

dari kemarin kelopak bawah mata kanan sy bergerak2...
apa kah maksud nya...
hati pula berdebar2...
apa kah maksud nya ..
mudah2an semua nya baik2 sahaja..

Monday, January 24, 2011

TAK PUAS HATI ATAU HATI AKU YG TIDAK PANDAI PUAS..

salam..

misti kamu urg ada baca n dgr sda kn psl blogger2 nie...
aku nie bule la jgk d kata kn dlm kelompok tu..
tp masi jauh nun d kaki GUNUNG KINABALU..
jika d banding kn dgn blogger2 yg kuar paper tu..
n yg mmg sda fames amos tu..
itu rezeki masing2 la bah kan..
jgn la mo jeles..
klu mo ah..p la bt blog..
tp ingat senang ka mo jd blogger..
ingat bole suka suki jak ka menulis...
misti la ada idea..ada mood..n misti la kreatif..
yang paling penting ada masa..
masa kena la d korban kn utk menghadap lappy..
n mengarang mcm2 ceta yg bole menarik minat pembaca..
tp bagi sy la kn..apa2 pun kena dari dalam hati..
ko kena jujur n ikhlas...pasti semua nya akan jadi..
nampak mcm makan kacang sija kan..
padahal...
semua tu susah tau..try test la dulu baru tau..
rasa oren ka rasa manggo...:p

sy menulis sekadar suka2..
mana la tau bole buat duit ..kan3x..
bole jgk bkin tmbh2 byr hutang..hehehe
klu bab duit2 nie..
misti semua org buka mata n buka telinga ..kan3x...

selain itu..menulis d blog jgk ada lah
ruang utk meluah kan apa2 sija yg terbuku d hati,..
ruang utk berkongsi ilmu,
pengalaman utk sepa2 yg memerlukan nya...
nama jgk nya zaman IT..semua nya d hujung jari..
jadi buat apa lagi susah2 kan diri..
just klik2 n baca..
klu suka baca..x suka jgn baca...:)
tp ingat jgn melanggar AKTA ......
nnt kena saman ah..padan muka..

sori ah..lari dr tajuk asal suda..
yg betul ini yg sy mo tulis....
arini hati sy x puas..dgn...*&^%$#@()!
apa benda tu..biar lah rahsia..tp berkaitan kerja..
teda apa la kan..benda tu memang subjektif..
x bole d paksa2..n x bole salah kan sepa2...
selama nie pun sy x kesah dgn benda tu..
tp kali nie..hati sy mmg x puas dgn benda tu...
kenapa kah??????????????????

AKU TEDA PUAS HATI..
ATAU HATI AKU YANG TEDA PANDAI PUAS...

tidak bermakna aku nie..jenis teda pandai bersyukur tau..
aku bersyukur dgn segala rezeki yg telah dikurniakan..
tp yg satu nie..mmg aku heran KENAPA KAH????
urmmmmmmmmmmmmmmmmmmmm......
terima kasih la kan..klu itu sahaja:))

Saturday, January 22, 2011

Akhirnya..selepas 7 tahun

salam..

akhirnya...selepas 7 tahun...
baru lah sy n asben ningk movie d cinema...
hahahah...mcm x caya kan3x..
tapi percaya lah...............
last kami ningk wayang b4 ada anak lg..
tu pun x pandai beli tikit..
terbeli plk ceta antu...huhuhu..
tym tu tgh pegnen 1st doter..
masi igt la ceta tu...DARK WATER..movie antu korea..
huh..punya la takut tym tu..lama betul baru buli lupa..
sy mmg x suka ningk wayang tu psl d sound sgt2 besar...
n ramai urg n kena duduk diam2...
klu nonton d rmh..sgt2 la bebas...aksi2 kuak lentang bole d buat...
sesuka hati...hahaha


dan ...semalam...siang2 lg sda plan dgn cik abg..
mo p dating..tingk wayang..c abg just follow ..
tp  x smpi hati plk mo kc tgl 2 urg anak d rmh br sama maid..
tp psl suda lama x p ningk wayang n tertarik dgn ceta KHURAFAT
trpaksa la buta kan hati jap...
nasib baek jgk klu mlm2... dr jam 7 smpi jam 8 mlm..
anak2 x d rmh... p mengaji dkt2 jgk la dgn rmh nie ..
jadik b4 dia urg blk..kami pun jln...
tp masi otw..anak2 sda kol tanya mn pegi...
hahaha...begitulah anak2 ku yg tr chinta...
sy x bg tau yg kami p tingk wyg..
tp td siang nya dia nmpk kotak popcorn...
hahaha..kantoi ada tulis mn kami pigi...bijak2x...

smlm g ningk ceta KHURAFAT..
sy tergoda bla ningk sudutan d tv..mcm bes plk...
yg betul sy nie penakut jgk...
hahaha...jadik semalam sy hanya tingk suku jak ceta nya...
wei...x sanggup gue bukak mata...
dgr bunyi pun sda dup dap dup dap...jantung..
bagus tutup mata...my asben kc ketawa lagi tu..
dia ckp..."bkn men eksen lg bwk ningk ceta antu..tp sndiri penakut"
hahahah....x kesah la...yg penting dpt tau jgk.. ckit2 jln ceta tu..
suspen jak yg lebih...n sound tu mmbuat kn kta trus terkejut...
tp jln ceta nya sgt2 simple....tp ada pengajaran nya jgk lah...


masi ada kah urg2 skrg nie yg mengamalkan benda2 mcm tu...
 untuk dpt kan sumting yg dia mau...
klu dia dpt pun...misti x bahagia hidup nya kn...
urg blang...klu dpt dgn cara x baek..
maka x baek jgk la hidup nya slps itu...
allahuwalam...muga2 kta d jauh kn dr perbuatan urg jahat mcm itu...

Wednesday, January 19, 2011

BZ ckit & BZ byk

salam:)

2-3 days nie..aku bz ckit n bz byk..
klu campur 2-2 nya..trus bz mcm urg gila..
betul bah ..keja opis lg non-stop..
mmg la bah nama nya mkn gaji  kan..
tp keja d seksyen aku nie..mmg non-stop..
pa buli bt..sabar jak la..nama nya jgk mkn gaji kan3x...

keja yg kta buat tu sebenarnya AMANAH...
jd kta misti la pegang & jaga tu AMANAH bagus2..
walau mcm mn sekali pun keadaannya...
AMANAH itu misti kta bt dgn hati yg ikhlas & tulus..
nescaya sume keja kta dpt selesaikan dgn jaya nya..
tp bla berjaya d bt teda semisti nya CEMERLANG tau..
psl CEMERLANG hanya dinilai oleh BOS2..
bagi aku teda kesah la tu..
yang penting aku suda bt keja aku dengan hati yg ikhlas & jujur..
bagaimana ia dinilai itu teda penting..
yang paling penting adalah aku telah memperolehi pengalaman kerja yg amat berharga..

pengalaman berkerja sebenarnya akan menjadikan kta senang & mudah melaksanakan kerja pada masa akan datang..klu sentiasa mo buat kerja yg senang2 n mudah2 sija..sampai bla2 pun kta teda akn dpt belajar sesuatu yg baru..semakin susah kerja yg kta hadapi..semakin tinggi la usaha kta utk menyelesaikan nya..maka semakin banyak la pengalaman yg akan kta pungut...pengalaman teda bule di beli d mana2..hanya bule d perolehi dengan semulajadi..sebab tu la..pengalaman sgt tinggi nilai nya..apa pun masalah yg kta hadapi..tempuhi sahaja dengan redha..insyaallah ..Tuhan sentiasa bersama urg2 yg SABAR...


arini sy sgt bz mengurus anak2 skulah..mengambil c kakak dr madrasah..
bwk g mkn2 dlu..slps tu cari parking yg sesuai..
utk tukar kan pakaian nya d kereta shj..
kereta sy sda mcm rumah bergerak..
tahun nie c kakak sda skulah madrasah sblh pagi..
petang nya g skulah besa..nasib la lokasi nya dkt2 dgn my opis..
siap lap kan bdn cuci muka tukar segala pakaian luar n dalam..
sda wangi n cantik2..antar g skul..sda nmpk masuk dlm gate..
sy pun gerak la..g ambik c adik d kinder..
besa my asben yg g ambik c adik nie..
tp arini sy sengaja g ambik..
psl sy sayang asben sy la..:p
kami kan somi isteri yg bahagia
maka nya kena la saling tolong menolong
lps tu drive g BSN dlu bank in duit ..
lps tu g mkn dgn asben..
lps tu g ambik brg d likas..
lps tu g imigresen dgn c adik..
mo renew permit my maid..
tp ada prob x ble selesai arini..
so antar c adik go home dlu..
aku telah be kejar ke tg aru..jab buruh..
urusan selesai..zup zap zup zap...
aku drive masuk opis...
adehhhhhhhhhhhh...penat nya aku arini..
penat pun tetap jgk smpat menulis d cni kan3x...
misti ada urg yg ckp.."blang bz..tp byk pun masa tulis blog"
cakap la apa yg urg2 mo ckp..teda kesah..
yg penting aku tau apa yg aku buat..
apa yg nmpk d luar teda semisti nya mengambarkan d dalam nya..
kan3x..

sekian terima kasih..wsslm

Sunday, January 16, 2011

1st tym buat..SOTO BANJAR..

salam..

kemarin x p mn2..lepaking @home..
mula2 mcm malas mo msk tuk mkn mlm..
psl ..aku mmg malas la..
tp..tba2 jak aku dpt semangat be kobar2 jam 8mlm tu..
hehehe,,dgn gigih nya..aku mengorek bhn2 d dapur...
tingk..ah cukup tuk buat soto banjar..
soto faberet..selalu mkn d sri pelangi..
..
..
taraaaaaaaaaaaaa
soto banjar nie..unik nya..d mkn dgn mee suhun..
n bahan2 yg len lg ..spt d dlm gbr d bwh..


( ~ _ ~ )



 isi ayam, bergedil, telur rebus, bumbu lada, nasi himpit, daun saderi n limau
 unik nya soto banjar..d mkn dgn mee suhun..
 nyum2x...

jari2 ku yg montel itu..jgk nmpk enak... kan3x..
 insyaallah..ada rezeki aku bkin panggil urg mkn la lps nie..
atau...mcm buli sda aku bukak restoran...kan3x...


 cara bt soto nya..air seperiuk kc mendidh..masukkn ayam n kayu manis, pelaga, bunga lawang n x tau nama apa tp rupanya mcm bj getah..ambik isi nya d belah dua..kc mendidih smpi ayam msk..bhn2 kisar..bwg merah n bwg putih n halia n serai d blend..lps tu d tumis smpi kering..lps tu masuk kn bhn tumis ke dlm periuk ayam td..biar smpi mendidh..masuk kn garam n pak aji se cukup rasa..

smbil2 tu buat la bwg goreng..sy suka bt guna bwg merah shj..wlpn bwg skrg mhl gla..tp x kesah..tuk mkn sedap bt sija la.. bwg yg sedap n rangup b4 d goreng gaul dgn garam..jgn byk nnt masin..tinggi darah plk..

cara mmbuat bumbu nya..cili padi n bwg putih d blend..tumis ..masukkn garam n cuka..bkin bumbu nie..mmbuat sume urg sakit idung..menusuk2 bau nya..klu suka bule tmbh belacan lg sedap..


bkin bergedil..rebus kentang..lenyek..campur bwg goreng..telur..daun saderi..garam..pak aji..lada itam/putih(sy x cmpur psl x suka..ikt suka msg mo campur)..lenyek2 lps tu bt la bulat2 leper2..celup dgn telur n goreng..bule d celup 2x kemudian goreng lg..

sekain la..kerja  keras sy smlm mmbuat soto banjar..
sehingga kn dapur mcm tongkang pecah..
x thn hati meliat nya..jm 11 mlm aku megemop lantai..



bla bt n3 psl masak2 nie..
bkn nya mo menunjuk2..
sy  suka sharing is caring..
sharing secara realiti tau..bkn sekadar omong2 kosong..
bkn mcm urg blang tu..mcm tong kosong..
nmpk mcm besar..tp bla d ketuk2..
nduk bah..teda isi..gedegung gedegang jak bunyi nya..
euwwwwwwwww...malu tau klu urg dpt tau..
hidup biar sederhana..yg penting hati misti jujur n ikhlas..
insyaallah..senang hidup smpi bla2..

FAUZIAH GAMBUS..muda tp pandai men gambus tradisional..unik


Ampuk ampuk Bulan

lagu nie..besa d nyanyikan klu mo menidurkn anak2 kecik.. 

tp yg besa aku dgr masa kecik dulu teda la pjg mcm nie..:))

 

FAUZIAH GAMBUS..nama betul x sure..

dia urg kg aku..tp x prna jmpa..

skrg sdg study d U..xsure U apa..

mmg sgt talented..muda2 pandai men gambus..

dgr2 mcm famili nya mmg ada yg pandai men gambus..

besa remaja zaman skrg jrg yg suka dgn tradisional muzik..

sora dia mmg sedap..

d kg2..klu ada urg kawin2..misti ada gambus group bt prsembahan..

skrg d mn2 kg area sblh pantai barat misti ada gambus group masing2..

DANG MENGALAI

Dang= remaja pompuan

Mengalai=menari

Lai=panggilan manja/sayang utk pompuan/lelaki dlm bhs brunei


 



Saturday, January 15, 2011

jejalan..cuci mata wit out any cost...

salam..
mcm bbrapa arini ..
diri ku di landa tahap kerajinan kemalasan,..
yg x tau napa..
tp dun wuri..
diriku tetap ada jejalan cuci mata n hati..
mencari inspirasi or menghiburkan hati yg lara ..
jejalan membuat lawatan amal terhadap kawan2 blogger..
biar pn x kenal tp mcm dekat d hati..
biar pn d pisah kan ole jarak br batu2..trasa dekat selalu..
tp ada jgk bah 2-3 blogger yg aku mmg kanal ..hehehe
sila mengaku sepa ka itu..:p




ari sabtu or ari 6 ..adalah ari yg aku duduk rmh ..
d awal pagi sda masak nasi lemak, sambal  wit ikan goreng..
jd lunch tym mmg teda masak ..
teda jgk urg mo mkn..me n anak2 sija yg ada @home..
my asben spt besa ..g spital
my maid ambik cuti every 2 wiks..
dis wiks n giliran dia p cuti2..pergi la nak..
asalkan jgn pergi cuti ...x balik2 rmh k..


tajuk sebenarnya mo bagi tau bahawa nya..
aku selalu jejalan d alam maya..
wit out any kos..menimba pelbagai ilmu n ragam manusia..
sgt2 menjimatkan..masa..duit..n tenaga..

euwwwwww...aku hanya la blogger baru belajar..
tujuan ber blog..bkn la mencari glamer..
sepa la diriku utk perasan glamer..
rupa x ada..bakat pun tara..
hanya tulisan2 cabuk sahaja jadi tatapan umum..
ambik yg jernih ..buang yg keruh...
aku hanya wanita manusia biasa.. 

sesungguhnya setiap kesilapan yang berlaku...
akan lebih membuatkan kta bertambah matang
tp jgn la menunding jari terhadap urg len..
sekiranya kta perna melakukan kesilapan...
bla kta menuding 1 jari terhadap urg len..
sebenarnya 4 jari sendiri menunjukkan ke arah diri sndiri..
jadi..silap sekali teda semistinya silap selama2nya..
klu buat lagik..itu tanda nya..........????????????
no komen..aku hanya wanita manusia biasa...




terima kasih..daun keladi..len ari dtg lg yer..:p

Tuesday, January 11, 2011

Angelina Oh Angelina...

salam..
ekceli sy x tingk pun melodi ahad lps tu..
mcm lama suda x suka tingk melodi..
klu dulu2 melodi sgt bes..
tp skrg mcm x bes plk...
mcm melodi bole d tukar jd rancangan Gosip lg ngam..

tiba2 nama angelina jd famos amos..
silap haribulan bule kalah angelina jolie...
hahaha...td blk keja smpt jgk tingk ulangan melodi..
kira berani sgt la budak angelina tu..
nmpk sgt2 matured..ckit pn x gentar..

yg betul aku masi nmpk blur ..
apa tujuan budak angelina tu d promot tuk cari mak dia d melodi..
pdhl mmg terang2 dia n famili dia skrg tau d mn mak dia..
melodi n c michele tu pun sure tau mcm mn nak tlg dia cari mak tu..
mak c angelina nie pun mmg tau dia ada anak..

ceta d sebalik nya tu biar la mereka2 yg trlibat shj selesai kn..
kta yg x tau ujung pangkal tunggu n lihat dulu..
jgn hanya mendengar d sblh pihak..
kemudian pandai2 lantik diri sndiri jd juri..

len la klu ko mmg kenal c watie tu..
mmg ko tgl se kampung..jiran tetangga..
ada kaitan sedara ka..ada kaitan bau2 belacan ka
sah2 ko tau ckit2 ceta yg urg len x tau..
jd ko mmg tau sepa c watie tu..sepa c angelina tu..
n bole la buat2 komen yg apa2 sija ko suka...
tp jgn la komen yg kejam2..
lg bagus klu bg komen2 yg membina..
teda pun bg la komen suru dia ambik anak dia tu..'sian budak tu..
mmbesar tanpa kasih sayang mak sebenar...
ntah mcm mn lah dia d layan selama ini..
ntah mcm mn la kehidupan dia selama ini...



sebagai seorang ibu/mak/mami...
aku amat sedih bila dengar ceta mcm nie..
napa urg yg ada zuriat tp d abai akn..d buang..
wei..itu amanah tau..
suatu hari nnt klu ko tua..anak ko buang/abai kn ko..
mcm mana..
urg blang wat ur give ur wil get back...
kdg Tuhan bayar cash segala prbuatan kta d dunia ini..

urg2 yg teda anak susah2 mo buat anak..
ko yg dpt anak dgn cara mudah..senang2 jgk la ko buang n abai kan..
napa ek..manusia skrg semakin kejam..hidup tanpa perasaan..kalah2 binatang..

sila baca d cni pasal c angelina tu..nah skrg teda tau suda sepa yg betul..sepa yg salah..
tapi yg penting c angelina tu perlukan kasih sayang ibu sebenar...

backlink...commentluv..

salam..
commentluv tu apa..
backlink tu ??????????
hehehe..
aku pun x tau..tp mo jgk buat..
psl ada byk bagus klu buat..hehehe..
mo tau jgk..pigi la d cni..:))

org tua2 ckp..
berkawan biar seribu..
berkasih biar la satu..
bermusuh jgn sekali2...

Saturday, January 8, 2011

BERJAYA DI KICK OUT...

salam..
aku prna buat n3 psl nie d cni...
slps membuat lawatan amal d cni..
baru la sungguh2 men gugle mcm mn mo kick out benda tu..
smpi kan sna cni aku membuat lawatan amal..
dgn tekun n gigih nya aku melawat..
dpt la jgk pandangan yg kabur2..
tp bole la d buat pedoman tuk masa depan yg lebih cerah..
akhir nya aku tau dr mn kah punca widget trsebut..
widget tu apa ek..aku pn x tau..hehehe
cara aku meng kick out benda MYJODOH tu ialah..
1- aku right klik..tekan view page info
2-baru aku perasan dr mn dtg nya benda tu..
3-rupa2 dr gadget yg aku suka suki letak d sblh kanan tu..
4-skrg gadget tu suda teda..maka teda la suda benda yg aku wori2 tu..

agak2 blog aku suda kurus la kan..aka ringan la sda..
klu masi berat jgk...myb kena buat diet ber hemah la plk kan..
psl tuan pnya blog pun sda melebihi tahap berat normal..

sekian terima kasih....

MENGHAPUS DOSA

salam...
apa pun yg terjadi..
aku percaya semua nya pasti ada hikmah nya..
hidup ini umpama roda..
berat mata memandang..
berat lagi bahu yg memikul..
apa pun keadaanya..
dia tetap insan yg ku sayangi..
suka duka d harung bersama..
2 insan penyambung kasih adalah amanah..
tuk kita terus berjuang meneruskan kehidupan ini...
biar pun badai tsunami melanda..
diriku tidak akan gentar atau goyah walau sesaat pun..


sila baca d cni

"Sebagai manusia biasa, sudah tentu kita tiada terlepas daripada melakukan kesalahan sama ada secara sengaja atau tidak. Sedangkan dosa itu sebenarnya menjauhkan diri kita dengan Allah. Jadi hikmah diturunkan kesakitan atau bala bencana itu adalah sebagai cara untuk Allah menghapuskan dosa kita berkenaan,"

hadis Rasulullah SAW yang bermaksud:
 
"Tidaklah seorang muslim tertimpa suatu penyakit dan sejenisnya melainkan Allah akan menggugurkan bersamanya dosa-dosanya seperti pohon yang menggugurkan daun-daunnya" (Hadis riwayat Bukhari dan Muslim)

"Bahkan di dalam satu lagi riwayat, Rasulullah bersabda bahawa dengan hanya tertusuk duri sekalipun, Allah bersedia untuk meninggikan darjat seseorang itu dan menghapuskan satu kesalahan dirinya.

"Jadi, jangan pandang sakit itu sebagai penderaan dan jangan pula mudah berburuk sangka kepada Allah. Bahkan sebaiknya kesakitan atau musibah itu dipandang sebagai nikmat untuk Allah membersihkan diri kita daripada segala dosa dan noda," ujarnya.

RENOVATION BESAR2AN....

salam...
pagi2 yg teda la pagi..
ekceli sda siap mandi manda n makan2..
lepaking @home..dunno wat 2 do..
so..aku telah membuat renovation besar2 an..
hasil nya...tadaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa
















"pandang la dan lihat la..... pinggang ku yg ramping"


bkn lihat sm pinggang aku la..

huhuhuhu




-
-
-
-
 -




( ^ _ ^ )
-
-
pandang la blog gue
blog aku ada nmpk kemas n tersusun n lawa ckittttttttttttttttttttttttttttttt..
 KAN...KAN....KAN...





ya la bah..ya la...
tau la bah aku..klu compare sm blog yg meletups2 tu..
mcm bapak gajah sm anak semut pedas jak rupa blog aku nie..
smpi skrg blm dpt d pastikan apa ka pengkhususan yg ada dlm blog aku ini..
buat masa nie..
dlm nie semua ada..
yg penting semua nya berkaitan kehidupan..

mcm rojak pun ada..
tp klu dtg KK..meh aku kc blnja mkn rojak mee ..
sedap n mabeles tau..d kk sija ada..
tmpt len pnya rojak komfem teda sm..
biar pun serupa tp tatap teda sm...


sekian dan terima kasih...mo p centre point dulu:p

Wednesday, January 5, 2011

BONGAWAN..is my Kampung

salam..

kali nie aku mo bt n3 psl kg ku..
psl tba2 jak aku tr igt kn kg ku..
nah tingk la kg ku yg tr chinta ini..
last blk kg aritu19hb 12 tu lgk..masa my kazen kawin..


 pekan nya yg antik..masi ada lg kedai dr zaman british..
 blkg rmh mak ai..gbr sda lama..tp moment2 mcm nie sntiasa ada..
 yg nie bkn kerbau yg smlm daging nya aku masak tu ah...









 lps jmbtn nie..belok kiri ..rmh no.2 adlh rmh mak ai..

 yg tgh2 nun jauh tu..adlh rmh mak ai..

 pantai nya yg bersih..landai..jarang urg dtg p cni...



gbr2 nie ada yg sy ambik dr cni...tq

RON97 NEK 10SEN..:((

minyak ron97 nek hrga lg..malas mo ceta nah baca la sndiri d cni J.M.R
setakat nek seposen..alang2 plk kn..nek la bah byk2..
jd x lama lg ada la brg2 yg len akn nek hrga..
blk2 dgr berita..d war2 kn sna cni ..
x buli nek hrga brg2 sewenang2 nya..
tp setahu aku..brg2 dr yg kering smpi yg basah kuyup..
sume nya sntiasa nek hrga..ikut suka suki dia urg jak,,
mcm la duit tuk msg2 buli cop kn3x..
td blang malas mo ceta..hahaha
besa la kan..aku nei klu be ceta mmg pandai..
trus tr igt zaman skulah menengah aku menang..
PERTANDINGAN BERCERITA..no 1..johan lagik..
nasib la dpt laki yg x byk ckp..jd kira balance la kn..
klu 2x5=10...hari2 mcm radio rusak ...
mo jd pasangan bahagia misti la tiru mcm saya.. hahaha
bsuk komfem topik tr hangat d pasaran psl minyak nek hrga..

Tuesday, January 4, 2011

DAGING KERBAU KURMA..

salam...
amacam aku pnya tajuk resepi..
unik kn..hahaha
pdhl..hanya sekadar d pingiran bah itu..
arini aku sgt2 la rajin..
mn dgn keja d opis yg sgt2 la ckit ..ek byk hokay...
pengarah sda bg hint2 mo minta hasil keja aku n d ging..
tp mcm mn la jgk kn..tgn aku 2 sija..kaki aku pun 2 sija..
n kepala aku lg la satu sija..
alamak te lebih sda ini tau..
lari dr topik asal..

arini aku blk2 keja..
aku be kebun sayur2...ek bunga2 jak laa..
sekadar siram2..alih2 pasu bunga..cabut2 daun..tuang2 baja..
kira bangga tahap gaban sda tu tau..

lps tu masuk dapur..
kuar kan kerbau seketul..ikan..sayur..
hasil nya adalah ini..tadaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa

 daging kerbau..putung nipis2..
klu tuk msk kurma..
igt urg jak ka ada pesen..putung daging pn ada pesen n kna ikut tema masakan..
nnt x psl2 mskn ko ndak laku..karas mcm getah sekerap...smpi sakit gigi

bhn2 tiru jak d http://qaseehatikuqaseeh.blogspot.com/2011/01/secret-recipe-ayam-masak-kurma.html
sume nya sm..biar pun aku gumuk ko kurus...

 rajin kn aku..sblh msk daging..sblh lg bt kerisik..
pdhl...hehehe..sib baek ada c mia..
 ikan tuk d guring..
 bubuh air byk2..spy daging lembut..
tunggu smpi air kering baru masuk kerisik n bwg besar..
kc mendidih smpi sndiri sda puas hati..
 nyum3x..sia2x pun2x
aku suka..ikan guring asam jawa..nyum2x..
 sayur kcg buncis plus isketambol..
tuk mkn 5 urg..teda jgk abis..bsuk buli to be continue..

sekian dari aku yg rajin pada hari ini:p

HARTA KARUN BE KOYAN2..

Salam:)
sejak pinda rmh baru nie..
ada satu beg mcm beg makeup mak andam tu..
rasa2 nya setahun sda te peruk d almari baju aku tu..
tp sntiasa aku malas mmbuka nya..
psl igt kn dlm tu teda pa2 pun..
sekali smlm aku bukak beg tu..
nah..ambik ko..rupa2 nya aku lupa aku ada harta karun..
tym pokai2 lps anak2 nek skulah nie..
rasa2 nya bole jgk d jual nie..
tuk dpt kan $$$$$$$$$$$$$..kan3x

 bangle nie blm prna pakai

 sume blm prna pakai kecuali 1 yg ada rantai mutiara tu

 gelang d tgh2 tu blm prna pakai

fyi..d sabah brg2 mcm nie..be sepah d jual d pasar mlm..
n pasar filipin..d d kedai2 pn byk..
aku x tau napa aku suka beli2 brg2 nie..
tp yg betul memakai nya kureng..
saja la bah tu kn..buang tebiat tym duit be koyan2...hehehe
brg2 d atas ada yg mmg blm prna d pakai lg..
blm masuk lg brooch kristal ..pun byk..rajin mmbeli tp memakai nya malas..
sepa2 yg brminat mo beli brg2 mcm nie bole la roger2 me k..anytym anyway..
tp yg dlm gbr tu..not 4 sale tau..

Sunday, January 2, 2011

SECRET RECIPE... AYAM MASAK KURMA

salam:)

yg betul aku masak2 nie last wik lg..
almaklum la..aku rajin sgt2..jd baru skrg kc tayang2..:p
resepi nie..macie aku ckp..rahsia..psl dia dpt dr chef hotel..
bg aku resepi nya sm sija..tp yg secret nya tu..cara2 memasaknya yg len dr yg len..

 1st..ayam d perap dgn serbuk kunyit, garam n pak aji..

 ini adlh perahan jus lemon..sy suka perap/basuh jap dgn 2 sudu jus lemon nie b4 memasak ayam..
 spy ayam x be bau langsih..jus lemon nie 100% natural..d bt d >>>(lpa sda...nnt aku cek blk ah...)


2nd..ayam yg d perap d goreng smpi masak..ikut ska ati la..mo kering ka..
mo lembap ka..
no prob..teda paksaan..:p
 3rd..sedia kan la bhn2 tumis..bwg putih..bwg merah..halia..serai..
 yg nie pun bhn tumis ..
 yg plg utama guna la rempah kurma ..
sy suka gna rempah yg beli d pasar..
yg pakai campur2 ole c penjual rempah tu..
klu yg paket punya..x sure apa yg ok..ikut ska ati la.
.teda paksaan jgk..:p



4th...bla rempah sda garing...masuk kn kerisik..
kerisik bgs yg bkin sendiri..psl lebi sedap lah...
kerisik tu d blend dlu kc halus2..
tmbh kn air klu rasa2 tr lalu kering..

5th...kc masuk la gula..garam..pak aji..n asam jawa..
pandai2 la ejas2 tuk kc ngam2 ...
ikut rasa lidah msg2...kan3x..
 bule masuk kn bwg besar n tomato n..pa2 jak la yg d suka..
 6th..kc masuk la ayam goreng td..

 kacau2 smpi mendidih..kepekatan d ejas ikut suka ati...
tada.......gbr x clear..tp sda ready tuk d mkn...
nyum3x...


ekceli macie sy ajar suru guna buah keras yg d blend halus campur dgn rempah tu..
n tumis mcm besa..
lg sedap..rasa lemak2..
tp sy klu msk ckit2 x suka la guna buah keras tu..
psl malas mem blend..
klu te liur2 ningk gbr2 tu..
p la try test masak dgn cara nie..budak misti suka..psl x pedas pun..
kuah kurma tu pun sedap..x niat d hati tuk masuk bakul..hehehe
sekian..dr chef yg x bertauliah...