Saturday, December 31, 2011

tersilap bajet..

last n3..
aku ada stori mori psl..
ndak pyh la aku beli baju & kasut skulah kn..
psl yg last yr 2011 pnya masi ok..
btl2 sgt masi ok..mcm baru lg..

tp baru kemarin aku mengetest blk..
suru c anak pakai baju& kain skul tu..
alamakkkkkkkkkkkkkkkkkk.....
cuti 1 bln 1/2...anak aku menambah lemak plk..
btl2 x muat lg kain skulah tu..
baju pn nmpk mcm menyenteng ja dpn tu..
ndak cantik plk klu d pakai..
kemarin ada 7 helai baju skulah putih aku rejek..
2 helai kain skulah sk...& 2 helai kain skulah agama...
terpaksa la aku menambah stok..
since non ada maid..
baju2 skulah kna cukup stok seminggu pakai..
kasut plk..ada 8 psg..semua size 2...
kemarin jln2 aku kc beli spsg kasut baru..
sekali test size..alamak anak aku sda tkr ke size 3...
jd pagi nie kc test semua komfom semua size 2 kna rejek lg...
ayoyo...semua 8 psg tu masi elok lg...
nmpk gaya...kna pigi beli la lg nie...
hish3x...anak aku umur 8 thn coming 2012...
tp size kaki...giant...x padan dgn umur..
dia pnya size 3 or 37...
baju skulah size 32...
nasib baik la c adik nie jenis yg comel2 jak...
kurus pn teda...gumuk pn teda...
c kakak nie..x la gumuk..tp memanjang...
smpi skrg masi minum susu..
mo suru stop sda...tp pandai plk buat sndiri..

ok la..
arinie ...mo be jln lg..
komfem kk jem..
@___@

Thursday, December 29, 2011

1 wiks off...

since anak2 d kg..
rmh aku huru hara bla teda dia urg d rmh..
klu ikut logik bkn ada budak2 mo menyemak pn..
tp rmh aku be hamburan psl aku teda mood mengemas..
sunyi sepi rmh bla teda anak2..mood pn teda..
hari2 kami laki bini p jln2 lps keja..
kdg tu sda jm 9 mlm pn masi jgk mau be jln...

sengaja ambik cuti seminggu..
ambik anak2 dr kg..
duduk d rmh n jln2 d kk sija..
menyoping selagi duit masi ada..
klu sda kering..maka nya window soping jak la kn...
atau gigit jari...

kali nie ssh ckit aku mau be jln2..
bla satu keta tr paksa masuk worksyop..
kna langgar dr blkg masa awal bln disember tu lg..
malas mo stori mori here..
psl masa kejadian aku dlm mood pemalas..

brg2 sekolah blm abis beli..
mula2 tu mcm teda apa yg mau d beli..
cuma mau beli beg sekolah shj..
psl baju2 n kasut semua masi ok..
baju c kakak ada lebi 10 psg..
sblm nie pn ndak abis pakai semua..
baju sekolah c adik mmg complete utk stok seminggu..
kasut pn gtu jgk..dats y semua masi ok..
tp bla tingk urg lain bz soping perkakas sekolah..
hati pn gatal jgk mo membeli...

sales krismas sgt2 bes..
mcm byk stok baju lawa2 yg sales..
d parkson hari tu brand voir sales smpi 50% + 40%..gila kan..
byk jgk aku menyoping d ctu..
klu baju2 bdk..d tongs wisma merdeka pn bes...
brand bums & antioni...aku suka...sales 50%-70%..
klu tym raya..baju2 yg d sales...mcm ndak lawa2 sda..
mcm stok  yg bida2 jak kna sales...mcm buyuk jak kn..
mentang2 la klu raya..urg brabis beli baju baru..
stok2 lama pn kna tumpuk..spy urg teda pilihan tetap beli jgk...

urusan daftar2 n bayar yuran anak2 sda selesai..
buli tahan jgk la..
nasib baik anak baru 2 urg..
klu yuran primary skul ada murah sda..
psl yuran skul sda d mansuh..
tp yuran pibg pla yg d mintak smpi 60..
yuran n buku kindie skul yg mahal...
tp demi anak2 pnya pelajaran semua nie adalah tanggungjawab...
mmg impian kta mau yg terbaik utk anak2...
psl kos nya tu semua nya blkg pikir..
itu sda amanah kta sebagai ibu bapa..

ada 5 hari saja lg..anak2 mau start skulah ..
maka akan bermula la episod..
menghuru hara kan rmh d pagi hari..
klu musim skulah jln raya sgt2 la jem d sna cni..
maka nya kna turun awal dr biasa...

tahun 2012..
ada byk azam baru yg mau d buat..
ada byk impian yg mau d laksanakan..
semuga semua akan menjadi lebi baik dr thn sebelum nie..
mana2 azam & impian 2011 yg teda tercapai..
akan d teruskan pd tahun 2012..
segala peristiwa pahit maung tawar kelat masam...pd tahun 2011..
kc tinggal d blkg...jd kn sempadan dan pedoman...
utk membantu diri kta mn jd lebi baik dan terus maju ke depan..
berjaya dr semua sudut...aminnnnnnnnnn



@__________________@

hepi new yer.

Friday, December 23, 2011

terganggu emosi..

arinie...pagi2 bgn mcm besa..
mood pn mcm besa la..
dlm pikiran igt psl mau smpi opis b4 jm 8..
mandi manda..pakai baju..
start enjin kereta..
hi2 bye2 dgn laki..
gue pun trus kuar rmh..
driving la..x kan jln kaki kan3x..
b4 tu sempat lg jemur kain baju yg sda d cuci smlm..

sambil driving...hati byk senang..
dgr radio ..jab2 tukar dgr cd..
kemarin2 aku beli cd cetak rompak 3 bijik..
selalu aku nie penyokong yg original..
tp kali nie..beli jak cetak rompak tu..psl yg ori tu mahal sgt la:((

otw..g opis..
1/2 way dr rmh aku..
baru aku igt satu benda..
aku lupa d mana aku simpan benda tu...
benda tu sgt berharga..nilai ribu riban jgk tau..
:(
pikir pnya pikir pnya pikir..
tatap jgk aku ndak igt tu brg d mana aku simpan...
haish....haish....nmpk sgt la aku nie..
lost memori b4 smpi masa nya...
sedih nya...:(
kol my laki terchenta..dia kc tau dlm my henbeg..
tp sda aku cek..selongkar..kurik2..tuang segala isi beg..
tatap jgk teda..tp aku byk henbeg..smlm tkr henbeg lain..
ada kah aku kc masuk d henbeg yg satu tu..
tp tatap aku teda igt apa2..

berbalik kepada topik asal..
aku susah hati skrg nie...
tp mcm ada kureng ckittttttttttttt...bla aku asyik menulis  d cni..
sda nama nya blog aku nie sebagai TERAPI MINDA..
jadik mmg betul lah jgk..

td beli sarapan pun teda mood..
beli mee teow goreng dgn ayam goreng yg enak..
aku beli hari2 pun x bosan...sna HASYIM CAFE LIKAS all saints..
besa tapau teh tarik jgk..
tp td teda mood..pagi nie minum air kosong jak...
mkn mee teow tu pn x abis 1/2 jak aku mkn..

sda la susah hati psl brg yg mahal tu..
smpi opis td geram lg sama 1 kes yg terjadi in my opis..
berkaitan dgn duit jgk...bkn ckit jgk tu..dlm 100++
knp ka dia sanggup buat kami urg begitu..
klu la duit tu ilang begitu saja..ok fine..
no hal mau teda mau terpaksa kami akan byr lg balik..
tp sesungguhnya..kami akan ilang kepercayaan terhadap urg tu smpi bla2..
bagi aku nilai harga diri dia..hanya 100++ tu...
kesian sungguh..selama ini mmg semua urg kesian sm dia..
tp jgn la smpi2 bla2 dia membuat kan diri nya d pandang rendah...
tiada pikiran & perasaan ka urg seperti itu..
semua urg beranggapan dia tu x pandai buat keja..
mkn gaji buta semata2...smpi bila..
lagi pun..cuba la bh pikir..duit gaji yg ko terima setiap bulan tu..
d mana ka nilai keberkatan nya..if ko teda bertanggungjawab dan beramanah..

2 prob yg bikin aku pnya emosi terganggu...
aku mau balik rmh kejab cari brg aku tu...
psl duit 100++ tu..kena tnggu urg yg berkenaan dtg memberikan jawapan nya..
sda d sms..tp teda jwb pun...its ok ..not our prob here..its ur prob..

matai la klu aku lost memeri mcm nie...
sib baik aku ndak pernah lupa yg aku ada laki & 2 urg anak..
nmpk gaya kena kurang kan la mkn kepala ikan...
semalam aku ada mkn otak kari kepala ikan putih...
ada kah psl tu ..tiba2 pagi nie aku lost memori semalam..
haish...@___@

Wednesday, December 21, 2011

pandangan aku mengenai SBPA..

Sebagai penjawat awam..maka aku mau atau teda mau terpaksa akur dgn segala penambahbaikan yg mau d buat oleh KERAJAAN...sebagai PENJAWAT AWAM..aku kena la SYMP...

mengikut pandangan aku yg sda kabur2..al-maklum umur bole sda jd ketegori NENEK..if aku hidup d zaman mak aku..psl dlu2 urh kawin muda..oleh kerana aku lahir era zaman 70-an..aku blm lg ada menantu..klu aku keja smpi umur 60 tahun..if zaman mak aku..tym tu..sda menimang CICIT..bukan CUCU ok..CICIT..maksud nya pigi la bkk kamus..malas aku mo xplain..(nie la mo keja smpi umur 60..skrg pn sda malas..)

pandangan >>>

1)..kenapa kah SBPA buat pelarasan gaji yg menyebabkan senior n junior jd sm rata..rugi la urg yg sda keja 2-3 tahu dgn urg yg baru masuk keja kemarin...gaji nya sm yo...cuma ada beza dr segi tempoh perkhidmatan sahaja...

2)..gaji naik nmpk bsr utk pelarasan dr SSM ke SBPA sahaja..slps tu..kenaikan gaji tahunan ckit nya...(sungguh la teda tau be syukur manusia ini....aku klu bab2 $$$$...mmg aku x pandai cukup..mana kan teda..klu dr hari ke sehari..kos hidup semakin meningkat..tmbh2 lg klu hidup d bandar..lg bes duduk luar bandar..jd suri rmh tangga...jimat kos..x pyh byr maid/kos nurseri)

3)...ko pilih SBPA atau kekal SSM..ko tetap terikat dgn SBPA..apa ka maksudnya tu...hehehe..sib baek x d paksa bersara 60...

4)...pencen awal bole..any tym anyway..tp umur 55 baru dpt duit pencen..kadar pengiraan ganjaran & gaji pencen tetap sama..pengiraan dlm AKTA PENCEN tetap x berubah..yg berubah tahun sahaja..

5)..opsyen 60..kemudian mo pencen awal boleh..tp if ko bersara pilihan pencen tetap d byr umur 55..tp if ko d bersarakan atas kehendak kerajaan..(yg part nie aku x sure)..apa maksud nya di bersarakan awal atas kehendak kerajaan.. harap paham yer..bersara pilihan dan dibersarakan adalah perbuatan yg berbeza..if di bersarakan awal..yg nie kira untung..x pyh keja lama2..tp pencen dikira ikut tempoh opsyen yg d buat if 60 untung..if 58 pn masi untung bh...

>>>part no 5)..ekceli ramai yg kompius..ramai yg igt bla ko sign 60 thn pencen..nnt dia urg suka suki bole tba2 minta pencen awal..kemudian d byr kadar pencen opsyen umur 60..tukang bg taklimat n yg menyampaikan taklimat tu manusia biasa jgk...jgn la salah kan mereka if kta tersalah phm..tp kta kan di bg byk saluran..byk peluang..selain dgr..pigi la baca circular tu..pahami...jgn baca sepenggal2...baca secar complete...A-Z...baca circular x complete bahaya..byk part ur akan terlepas pandang..

6)..exit policy..ok fine gud news for us...tp dun poget tau..b4 kta exit..kna kc abis cuti2 7 gcr yg sda d kumpul tu..lps tu mau masuk balik...yo ko sda rugi seniorty d ctu..if ko exit dlm tempoh 5 tahun means ko ilang seniorty sepjg 5 thn n kurang tempoh perkhidmatan spjg 5 thn..means ganjaran/kadar pencen pn akan kureng...

7)...cuti belajar bergaji penuh..rugi dik...if ko cuti..sm mcm d atas la..seniorty ilang..tempoh perkhidmatan pun kureng..n cuti/gcr semua kna kc abis dlu..come back to zero nnt blk keja..wlpn ko bakal2 jd big bos...

8)..yg nie sy baru perasan..if aku pencen nnt...kata la aku pencen umur 60...anak aku sda berumur 34 thn yg sulung..yg 2nd berumur 29 tahun..(buat masa nie..x tau klu aku akan beranak lg lps nie..)..means d cni..kata la aku pencen umur 60..lps tu Tuhan syg kan aku..aku d ambik pulang dgn segera..maka pencen aku teda sepa yg layak terima..if laki aku masi hidup myb dia bole la waris duit pencen aku..tp pada masa tu..laki aku umur 60+++..dgn duit yg byk komfem byk anak dara p mengorat dia kan...hahahaha....maksud aku d cni...anak2 aku x bole mewarisi duit pencen aku if dia urg sda berumur 21 thn ke atas..kecuali if aku ada anak OKU..(duhai KERAJAAN..engkau mmg penyayang  dan prihatin...tp klu secara logik nya..apa la anak2 OKU tu dpt buat dgn duit yg byk..klu dpt penjaga yg amanah..ok fine..if dpt penjaga yg tamak haloba mcm dlm drama tv tu..kan ka bikin kesian...wlpn sedara mara adik beradik..klu psl $$$..org bole lupa korga tau..mintak2 la..aku d kelilingi keluarga yg penyayang dan perihatin...

9)...last...psl exit policy tu..bg sy lps nie..sure bank2..akan mintak penjamin klu kta mo buat loan..atau mintak deposit tinggi atau pn intrest akan naik..psl staf govt x semisti nya tetap dan berpencen smpi umur sekian2..bank tentu akan ter pikir owh..ini staf govt..any tym anw akan di mintak bersara awal..tmbh2 lg klu markah prestasi nya x ok...


ok la..setakat nie jak pandangan gue yg kabur2..
tp jgn la kamu urg terpengaruh dgn pandangan aku yg kabur2..
ndak psl2 plk nnt terpaksa ikut aku masuk longkang psl x nmpk jln d depan...
untuk lebih selamat dan lebih jelas..
sila lah rajin diri baca circular berkaitan dan akta2 yg berkaitan terutamanya akta pencen...
baca dgn complete jgn baca setumpuk-setumpuk mcm taik lembu..
nnt nyesal...


aku..dgn bangga nya mengaku memilih..
SBPA & bersara umur 56 tahun..
slps nie aku masi ada masa 21 tahun lg bekerja sebagai staf govt..
dlm tempoh tu sure byk lg pindaan2 yg akan d buat..
tp klu aku sda opsyen ke 60..nnt aku nyesal x bole patah balik...
kecuali la klu aku ndak lama lg mo bersara..
let say lah umur aku skrg sda 50-an..
2-3 yrs lg mo pencen..
still bole baca blog buat blog...
means aku masi kuat n masi sihat..
maka wajib la lanjut kan tempoh bersara aku..
insyaallah...bla umur aku sda 56 thn pencen myb ada dlm 2k...
kira cukup la tu..
dgn kos yg ada..hidup dlm kelompok yg skrg..
rasa2 sda mencukupi...lebih dr cukup..
yg penting tym tu anak2 sda ada masa depan masing2..
silap haribulan aku jd babbysitter utk cucu aku...urm.....

@_____@

Tuesday, December 20, 2011

adoina...makcik sakit tulang belakang lah...

adoinnnnnnnnaaaaaaaaaaaaaaaa.....
tulunnnnnnnnnngggggggg....
rasa mcm kuar air mata..
mo nanges meraung2 pn ada..
gila apa sakit nya..

smlm masa aku sdg rajin..
balik rmh..sda la lmbt..
kain baju yg aku jemur dr smlm..
teda sepa tlg angkat..
al-maklum rmh aku siang2 buta mana ada penghuni..

smpi rmh..masuk dlm..bukak tdg..
letak henbeg...
trus ambik bakul..angkat kain2..
sda la ujan lebat..tp kain aku x la be ujan..

lps angkat kain2 tu..
aku mandi..
lps tu baru angkat bakul2 tu naik atas..
ada 2 bakul bsr..
stok cucian utk 2-3 hari klu x silap..
masa angkat2 bakul d tangga..
tiba2 pinggang aku terkehel...
trus rasa mcm x buli sda mo be gerak..
tp paksa diri jgk utk angkat bakul2 tu smpi atas..
lps tu..pelan2 kc bgn laki gue..tym tu sda jam 10 lebi mlm..
suru tampal tiger balm koyok tu..ala2 terpengaruh sda bla bac iklan d blog2 urg sna cni..
tp bla pakai tu mcm teda rasa apa2 plk..ntah apa2 jak rasa nya..
ada kah kulit blkg aku kebal..mcm kulit boya..hehehe

aku prna kna serangan terkehel tu masa pregnen 1st bby..
mmg sakit gila..menangis mcm bby tua pn ada..
terkehel psl mau tunduk ambik periuk nasi d bwh singki..

smlm laki gue tulung urut2..ada kureng la ckit..
tp smpi dis morning stil ada rasa sakit ngilu2...
mana mo cari tukng urut kg d tgh2 bandaraya nie..

rasa2 aku penat sgt2..n badan byk masuk angin..
psl last wiks aku byk travel..
dr kk -klia- cameron highland-kl-enstek(our akademi here)-klia-kk
smpi kk..nex day nya aku driving kk-bongawan-membakut-kk
nex day nya lg..aku driving kk-kota belud (wedding my fren) ini la 1st tym aku driving jauh..
lps tu tiap2 mlm aku tidur lmbt..kdg2 tu dlm pukul 10 mlm lebi aku masi d luar rmh..
menyidai kain2..n masuk kan kain2 utk d cuci..
mesin basuh aku d luar rmh dkt car porch..
rasa2 nya byk angin kus2 sda dlm badan aku nie..
blm lg jd nenek..sda jln mcm nenek kebayan..
klu sda tahap nenek rasa2 nya mcm la pesen aku itu tym ah..
gila ngeri nya aku kc imagine..
mintak doa la semuga aku jd nenek vogue jak nnt @____@

Friday, December 16, 2011

my idaman kalbu..



lebi krg mcm nie la aku mau..
tp adoina..komfem bajet yg nie..
sgt2 menusuk kalbu..
 since awal tahun 2011..
plan mo renovate dapur..
mo kc extend..
psl aku kan "rajin memasak'..
jadik dapur misti la kc cantik..
supaya aku tambah 'rajin'
hehehe..@___@


carian dr pakcik google..

ala2 eksklusif kunu berplan segala...
angan2 mat jenin dlu..
dapur skrg..mmg ok sda..
dgn kabinet solid wood yg aku beli since masuk rmh nie..
tp..kabinet tu teda mencukupi menampung brg2 @ perkakas dapur aku..
yang dr hari ke sehari semakin bertambah..
aku kan jenis yg pantang nmpk brg dapur cantik atau blm ada d rmh..
komfem aku akan beli...
smpi kan satu tahap..aku lupa yg aku sda ada brg2 tu..
klu aku mau buat kenduri kendara..setakat 50-100 mkn
no prob...aku buli cover semua tu..

bilik bwh yg dlu jadik bilik maid aku..
skrg jadik stor sda..
wardrobe baju..skrg sda jadik wardrobe perkakas dapur..
smpi kan atas almari tu full sda..

masalah aku skrg ialah..
my lovely asben..yg sgt2 terchinta..
blm ready mau buat renovation tu...
aku sda ada bajet..myb not enough..tp buli lah kan dr teda..
tp asben terchinta mau kan diri nya shj yg kuar kan bajet utk buat semua tu..
dia x mau guna duit bini nya..dia x smpi hati..kata nya..
alahai..sayang ku buat hati ku..duit tu klu x d gna bikin dapur..
komfem jd duit aku utk berjoli sakan...
aku kan pantang ada duit...just let me outing alone ..
pn aku buli balik dgn kereta yg penuh...
sib baek la kereta aku kecik ..klu bsr..
dgn2 shoping mall tu angkut ..hahahah...riak ada d mana2..
sila insaf kan diri...T________T


cita2 aku mau extend ruang blkg rmh..dr bwh smpi ke atas..
means aku mau buat dapur plus bilik master bedroom d extend sekali..
lps tu ruang dpn car porch pun aku mau extend bahagian atas nya..
means bilik anak2 mau d kc bbsr jgk..
bilik asal sgt2 la kicik..
kesian dia urg..klu sda bujang2..nnt kawin..aku terima menantu..auwwwwwwwwwww...
berangan jauh sekali sda aku...hehehehe..:P
tp betul bilik tu kicik sgt..skrg nie x la trasa psl..
anak2 tidur sm2 kami urg..
jd bilik tu just tmpt simpan baju2 n bilik belajar..
bilik yg satu tu plk..sda jd mcm setor..
segala mala ada d ctu..rak buku bsr..mesin jahit yg x prna kna gna..rak tv plus tv yg lama sda x d gna..
ctu la jgk tmpt sidai baju2 yg blm be iron...pc asben n printer nya..majalah2 aku..baju2 x be pakai..semua d longgok dlm bilik tu...
aku jadik risau bla tetamu dtg rmh teda tmpt mau kc tidur..
last2 ruang tamu jak yg available...

dlu masa tgl d kuarters..mcm luas plk aku rasa rmh ctu..pdhl tgl d flat ..
heran bin ajaib..
skrg rmh size 20x80..double stori..mcm ndak luas plk aku rasa..
ada kah psl brg2 d rmh aku sda terlampau byk..
nmpk gaya aku kan buat pesta lelongan..
tp apa brg yg mau d lelong...semua dlm rmh tu aku syg...

@__@ fenin

lps tu kan...esbox d rmh aku tu pun aku mau tmbh..
yg ada skrg since 2004..masi ok lg..
tp mcm kicik plk...mau yg lagi bsr..
sifat tamak d mana2...tp btl esbox aku yg skrg..
kdg2 terpaksa aku buat 5S..spy muat simpan mcm2..

aku mau yg mcm nie..
even aku sda ada oven 2 bijik tp microwave aku blm ada..
harus d igt ya...2 binatang tu mmpunyai tugas dan tanggungjawab yg berbeza..
nmpk tu dlm gbr tu..
oven & microwave nya ada sekali
mesin basuh pn ada d ctu..
auwwwwwwwwwww...
klu lah tercapai idaman kalbu ku mcm nie..
komfem tidur d dapur lah aku lps nie..
@_____________@

lps tu kan..mesin basuh yg mcm tu kan..
amat la bgs..baju2 x kusut..klu cuci baju keja sgt2 sesuwai..
al-maklum lah aku kan 'rajin'..
semua nya aku cuci masuk mesin basuh..
kamu urg prna dgr urg cuci henbeg dlm mesin basuh..
ah..aku sda buat..psl sgt2 geram dgn beg carlo rino aku yg kira itu la beg aku yg termahal 1st tym aku beli..beli plk kaler cerah..lps tu aku kan jenis main hentam keromo..mana ada peduli beg opis ka beg ke pasar ikan semua aku redah sekali..bla sedar..semua beg aku sisik2 ikan pn ada..bau ikan pun ada..sabar jak la kan...kaler krim sda tkr jd kaler perang..lap2 dgn ayu x mau ilang..last2 aku masuk mesin auto aku...nah ko..bersih sekali..tp tipu sahaja..sm jgk ndak pun kembalu mn jadi kaler asal..
pengajaran..beli lah beg kaler gelap..n sila2 ber inovasi...:((

p/s...aku berblog mengikut suka hati aku..no motip no tujuan..so selalu lah n3 rojak akan terjadi..tngu aku rajin lah kan menulis n3 yg teratur...aku jenis yg bla ada dlm kepala hotak aku itu la yg aku campak kan..

Thursday, December 15, 2011

cameron highland..

penat yg teda terkata..
jadual yg sgt ful...

tp sukur alhamdulillah..
aku selamat smpi rmh sda..

tnggu ada mood n releks ckit..
baru buat n3 psl d sna...

Thursday, December 8, 2011

rindu..rindu..serindu-rindu..nyaaaaaa....

budak kicil yg mengaku diri nya adalah baby in da house..
mau jd abang sda blang nya..
tp misti kc dia adik dlu..
^_________^
means..mama & bapak nya kna bikin baby cpt2 lah..

sangat manja..
kdg ada jgk spoil nya bla sda 5 thn blm adik..
dia rasa diri nya ada king in da house..
apa dia mau misti dpt..
botak lah kepala c bapak..
beli mainan nya tiap kali jalan..

anak jantan bapak..seorang yg penyayang & lurus hati nya

ini adalah skil c adik tidur tidur since baby lg..kdg kuak lentang
kdg te tongeng2..tym nie dia sdg tidur dgn nyenyak nya ndak sedar pn d ambik grb nya..

ini adalah my baby tua in da house..
drama QUEEN in da house..
ckit2 nangis...mcm org meroyan..
manja & cengeng nya mengundang temperature ku rusak setiap hari..
tp dia seorg kakak yg bertanggungjawab..perihatin..

ini sdg menangis..masa nie bulan posa..
balik dr sekolah suru mandi dlu..
tp dia menangis mcm org meroyan..
mintak bukak posa nya tym tu jgk..
sdg kan masa be bukak 1/2 jam lg..
makin d pujuk makin kuat sora dia be teriak..
hampeh....kesabaran berada d ujung2 tanduk sda tym tu..
heheheh..

balik sekolah bwk mkn piza hut..
kami bukak posa d piza hut..
suru buat tulis or melukis..
spy dia ndak tergoda dgn mknn..
psl c adik sda mkn awal2 lg..


my lil princess in my heart..
umur baru 8 thn..
pandai sda be gaya be gbr..
mcm pesen teenagers be gbr skrg..
kc besar2 mata or munjung2 mulut..

motip meng uplod gbr adalah kerana aku 'missing'...
anak2 aku kan dskrg d kg..
dats y la...
T________T
ndak tahan lah aku pisah lama2 sm anak2..
tp terpaksa..
nasib baik la kc tgl sm nenek dia urg
jd semua nya ok n terjamin..
banding klu dia urg d cni..

Wednesday, December 7, 2011

2 perkara penting dlm ombak rindu..kasih sayang + kaya

semalam berjaya membawa laki meningk wayang..
mula2 dia ndak mau..psl kepenatan..
ok lah ndak pa la..sebagai bini kena la paham kan..
so aku decide akan pigi jgk sm adik aku
yg skrg stay d rmh aku since awal bln nie..baru dpt keja d cni

tp..sebagai bini yg mithali ndak jg aku smpi hati
mau kc tgl laki d rmh..
kemudian aku kaur be poya2..hehehe
lps ambik adik aku..balik rmh..bukak tudung..
masuk dapur..potong sayur kacang..
rendam udang..mau memasak la saja..
tp nmpk sgt ada nada2 merajuk..

tp...akhir nya tu laki pun..
setuju la mau tingk wayang...
dr tingk bini nya..memasak dgn mulut/muka yg tawar..
heheheh...kta mkn burger mc d jak nnt sambil tingk wayang...

suasana dlm panggung wayang...
bagi pandangan aku yg masi lg waras nie..
aku heran lah..napa ada org buli ketawa2 bla smpi babak2 yg ndak pun lucu..
pelik bin ajaib..dlm ombak rindu tu..ndak da pn adegan yg lucu..
kacau daun betul la..bla kta mau menghayati tu babak2 dlm ombak rindu...
tba2 ada org ketawa2 kelucuan..walhal ndak lucu pun...
ndak perasaan kali org2 yg meningk tu...

aku sgt2 jatuh cinta dgn suasana pemandangan dlm cerita ombak rindu..
laki aku pun puji byk kali..
gila eh...cantik nya tu suasana..
aku sm laki aku mmg suasana kampung2...

feeling meningk tu wayang mmg bes..
tp blm smpi tahap aku buli menangis..
atau aku pnya feeling terkacau ole org2 yg ketawa2 tu..

2 perkara penting dlm nie movie..
bagi aku lah kan..
secara jujur dan ikhlas..
2 sahaja yg aku mau ada dlm diri semua lelaki ..
ndak kira la laki aku laki kamu urg kah..
asal yg 2 tu sahaja ada..sda cukup bahagia la hidup kta..

pertama>>>>KASIH SAYANG ..
c haris dlm cerita nie sgt penyayang biar pun ada babak dia   mengamuk2 d ctu...
romantik tu biasa lah...well..laki aku mmg memenuhi keriteria nie..tp aku rasa aku mau lebih lagi dr yg skrg...tamahak kah ????...hahahah....kasih sayang tu teda batasan ging...

KEDUA>>>>KAYA...
dlm cerita nie..c haris kaya...klu dia org ssh atau biasa2 sahaja..akan sm kah ...misti lah lain kan...
begitu jgk secara realiti nya...dgn kasih sayang sahaja teda cukup utk memupuk bahagia...zaman skrg nie..segala2 nya $$$$$....tiada $$$$$...akan ssh lah hidup kta...jgn la ikut perumpamaan ulat dlm batu pun buli hidup ini kan lg manusia...wei..ulat pnya cara hidup lain...kta manusai mmpnyai keperluan hidup yg lain...x perlu lah jd kaya mcm c haris tu..asal ada tmpt tinggal, kerja yg memberi kan pendapatan setiap bulan kira buli lah sda tu..basic2 life semua kna ada..dats y la..sebagai perempuan zaman skrg nie..teda byk ckit..kta misti ada sikap materialistik dlm menentukan siapa pasangan hidup kta..jgn hanya bergantung semata2...dgn kata I lop u..U lop me...dgn cinta kta x bole beli nasi..x bole byr bil..dan mcm2 lg la...

tp bagi watak c haris nie...mmg la jd idaman semua perempuan..Penyayang + Kaya..
dan dgn itu jgk...rasa2 nya..skrg ramai perempuan d luar sna sanggup membelakang kan keluarga dan agama utk dpt kan semua tu...sanggup jd perempuan simpanan, sanggup jd bini kedua ketiga keempat...
dan sangup jg menggunakan cara yg kotor utk dpt kan semua tu..

tp klu dpt laki byk duit...tp sda tua..bida lg..atau perut bonyot ke depan kepala botak...klu jln sama2..misti urg pikir itu ko pnya bapak atau ko pnya datuk...teda jgk bahagia klu gtu kan..itu nama nya pura2 sayang..asal dpt duit nya...

begitu jgk..klu jd bini ke-2/3/4..selalu kna tinggal2..teda bahagia jg nama nya..kasih syg laki terpaksa d share2..masa2 laki pn terpaksa d share2..semua nya share..biar pn d luar nmpk bahagia..tp jauh d dlm hati..pasti terluka kan..bak kata c mila/lisa surihani tu..pasrah=berserah..means tidka ikhlas ...sebenarnya terpaksa...

jadik...kesimpulan nya...kasih sayang dan duit perlu ada bersama utk menikmati bahagia nya hidup berkeluarga...

mintak maap sekiranya sy terkurang atau terlebih menghurai...

Monday, December 5, 2011

mood pemalas dtg beraja...

arinie..start keja slps cuti seminggu..
yeay!!!!!!...bes nya klu buli cuti pjg2..
dasar pemalas...hahahaha..
sda tajuk nya mood pemalas..
opkos la ..kan3x..

setelah be kurun lama..
arinie..aku blogging dr pc....
selama nie blogging thru nutbuk..
sgt2 x selesa..kecik..segala2 nya..
apa lg klu gna henpon...

pc d rmh prob..line intenet x connect..
klu gna nutbuk or henpon ok plk..

seminggu bercuti..
keja opis semakin membukit...
gunung2 pun akan terbentuk x lama lagi..
tapi mood utk bekerja..angy porengay..#@!&^)(!@~
kenapa kah????

nex wiks aku akan terbang lg..
atas urusan kerja..
biar pun atas urusan  kerja tetap akan..
sambil menyelam sambil minum air..
kih3x..

maka..akan bermula lah..operasi mengoyak2 kan poket/wallet....
jab lg aku pigi kutip daun2 kering kc magic jd duit byk2...
!@#$%^&~><
klu lah boleh kan!!!

anak2 masi d kg..
terpaksa d kc tgl d kg..
psl d cni tiada org mo jaga..
bole jgk d bw ke opis..
n sebelah petang sent to taska..
atau kdg antar ke rmh my kazen..
tp nmpk kesian plk anak2 aku..

kejab d usung ke sna..
kejab d usung ke mari..
d buat mcm tu..tidur & mkn dia urg jd x teratur..
last2 nmpk lg proper d antar tmpt nenek & atuk nya d bongawan..
mkn minum tidur dia urg sgt2 terjaga..
tmbhn lg ada kazen2 dia urg jd kwn be main & be cakaran..

tp yg ndak bes nya..
rmh sgt2 sunyi..
sunyi sgt2..bla rmh teda anak2..
terasa mood mo mengemas , memasak & segala2 nya jd tiada...
pdhl klu anak2 ada d rmh..hari2 trasa masa teda cukup mo buat semua tu..
hari2 ada saja mo d marah..
hari2 jgk aku jadik mamak tiri mcm cerita lela manja tu..
tp bla dia urg teda..huhuhu..sobs3x..
mengalir air mata..T________T
air mata dlm hati lah..

wiks n jak komfem balik kg..
hari2 biasa siang mlm..pagi petang ..menelefon anak d kg..
bil d telepon melambung2..
wlpn kg dgn kk ndak la jauh sgt...
tp tetap trasa bla anak2 teda d sisi..
trasa menyesal marah2 anak selalu..
trasa bizi nya aku bla anak2 ada d rmh..
ini lg menguatkan semangat aku
untuk mencari maid in da house..
aku rasa lg proper life aku bla ada maid..
keja rmh akan d buat oleh maid..
jadi masa aku bersama anak2 & laki akan lebi byk..

misi mencari maid akan d terus kan..
tmbhn lg MOU yg d tnggu telah d selesai..
keputusan nya sgt2 lah memuas kan...
just wait n see lah nnt..
mcm mana...

bai bai ta ta ti tu..
:)


Friday, December 2, 2011

dapat balik..

last entri..aku bg tau psl kain ela yg baru beli ... tercicir..
besuk nya sy awal pagi lg b4 balik kg..
pigi area segama tu balik..nasib baik kedai2 ctu jam 8 sda bukak..
aku ndak sure kedai mana kain tu tercicir..

so..aku pigi jak kedai 1st aku masuk lps beli kain tu..
pekerja kedai masi dlm proses kc kuar2 baju2/brg2 jualan..
aku tnya budak salesgirl..dia ndak tau plk..
so aku pi tanya d kaunter cashier..
huh...sukur alhamdulillah..ada la kain tu..
cashier tu tlg simpan kan...
lega sgt2...klu teda rugi rm78 ...

lps tu terus kan misi mengisi perut..
mkn d restoren seri melindo api2 centre..
salah satui my feberet restoren in kk...


lps mkn..meneruskan misi balik kg...

1st..kena singgah kg benoni..
ada majlis kawin kazen my asben..
tp aku ndak la pigi..
besa nya aku ndak prna miss pigi majlis kawin kazen2 nya..
kali nie aku ndak sihat..kena flu aka sinus...penyakir biasa aku..

d rmh mentua..semua  urg mencari anak2 aku..
mula2 asben aku mau balik kg bongawan dlu..
ambik anak2..bw g majlis kawin nie..
asben aku suka bw anak2 nya g majlis2 mcm nie..
sbb tym nie saja lah masa utk anak2 kenal saudara mara..
tp psl aku ndak sihat..aku suggest kan ndak pyh la..psl nnt jam 4 kami mau jln p menumbuk lg..

hari nie..kami anak beranak mau mkn angin p pulau labuan..
yg betul plan mau pigi on sunday..tp feri bw kereta full plk besuk nya..
yg ada kosong hari nie saja itu pun feri jam 7 mlm..
jadi ambik jak la apa yg ada..nnt ndak kesampaian plk plan mo p labuan bw kereta..

jam 4.30 gerak dr bongawan..
oleh kerana masi awal..
kami masuk kuala penyu..
saja2 bw anak2 pusing2..

kami smpi labuan dlm jam 9 mlm...
yg betul menumbuk ke labuan klu naik speed bot sekejab jak..dlm 30 minit..
tp klu naik feri besar..yg bwk kenderaan...mmg la lmbt...dlm 1 jm stgh jgk la..
naik feri mlm2..teda nmpk apa2 view menarik..
gelap gelita...yg kedgrn hanya la bunyi enjin feri..n ombak...
gerun jgk naik feri mlm2 nie..angin kuat..ombak pun kuat jgk..

pulau labuan nie kecik sahaja..
tp view laut nya sgt2 cantik..pantai nya bersih..
d cni coklat. rokok & alkohol sgt2 murah..duty free..
byk coklat yg aku beli...
kain2 pun masi murah lg..
kedai2 d labuan biasa2 sahaja...
since last aku sekolah cni...lebi kurang 20 thn yg lalu..
byk pembangunan yg telah berlaku d labuan..
tp kedai2 nya masi gtu2 jgk..
hanya ada satu soping mall..
tp dlm nya not so much kedai2..
d bgnn nie...byk opis2 jab kerajaan & swasta..

nnt tngu aku rajin aku aplot gbr2..
d labuan byk jgk tmpt bersejarah mau d lawat..
tp ada lg yg x smpt d lawat..psl masa yg suntuk..
kami d labuan 5 hari 4 mlm..
tinggal d rmh ipar ja..so jimat kos hotel..


Friday, November 25, 2011

beli kain ela..tp suda ilang..MIA...

hari nie...aku cuti..
cuti pjg ..smpi friday depan..
bes kan..
ambik cuti psl mo bercuti brsama anak2..
minggu nie..aku blur..
blur d opis..blur d rmh..
trasa kosong life aku bla anak2 teda dpn mata..


hari nie pagi2 ..sda kuar rmh..
wlpn aku cuti..aku tetap bgn awal n kuar rmh awal..
byk urusan seri paduka baginda yg mau d kc settle...
dari jam 6.40 pagi smpi jam 7 mlm baru aku smpi rmh..
satu KK tu aku jelajah..seorg2 plk tu...

berikut adalah perjalanan aktiviti aku seharian
  1. isi minyak kereta d petronas jln tuaran..
  2. pigi stesen keretapi tg aru..antar adik blk kg
  3. p opis mof...bw laki minum d sutera bayu grace vile
  4. lps tu p kedai d bandaran tu beli minyak gear box..
  5. pigi jln gaya..mexico tailor...pigi oter baju opis yg alignment nya lari..
  6. antar laki balik opis mof..
  7. aku pigi stesen minyak shell d sembulan...servis kereta..
  8. pigi tabung haji sembulan cucuk duit d atm mesin ctu..
  9. pigi asia city ..kedai ribu jadi..tukar brg ..beli brg
  10. parking d kk plaza..
  11. pigi segama....d cni byk kedai aku masuk
  12. pigi wah yoon..beli kain lining..
  13. antar kain utk d jahit..d rozy tailor..(tailor aku since 1999)
  14. pigi kedai kain starlight..aku beli kain ela sulam kebaya..(tp kain nie sda MIA..huhuhu...aku kc tinggl ntah d mana..langsung aku ndak buli ingat d mana aku buang tu kain..)
  15. aku pigi kedai dpn tu..beli t shirt..boboiboy...(..ndak ingat sda tu plastik kain ada bw atau teda...)
  16. pigi..kedai baju vunfa..(..cni pn ndak igt apa2 sda...tp teda beli apa2 d cni..)
  17. pigi kain mewah..(cni aku beli 3 pasang kain ela..aku lama d sni..tp ndak sure..sm ada kain aku trcicir d cni ..)
  18. balik p kk plaza..singgah kedai cosway..beli peticot..
  19. singgah kedai baju/tdg..beli shawl..utk adik aku..
  20. singgah d tamma...beli tdg sekolah c kakak
  21. naik lif mau p parking..
  22. aku p lintas plaza heritage...pigi elken..beli stok MRT & my beauty produk..
  23. pigi tupperware lintas square..
  24. pigi maybank atm lintas square
  25. pigi atm bank rakyat dkt servay likas..jmpa kwn..
  26. pigi maybank inanam..cucuk duit..byr utang..
  27. pigi hong leong bank inanam..byr loan kereta cni..
  28. tapau nasi ayam d restoran juara d inanam..aku kebulur..
  29. go home...jln lama tuara..jem gilak...lebi 1/2 jam aku d ctu sangkut..
  30. smpi rmh...cpt2 pigi bilik kicil...mau terkucil sda dr td..
  31. lps tu mkn nasi ayam..aku kebulur..dr pagi makan nasi lemak bungkus daun pisang 2 bungkus...tghari minum riveve satu tin..mn ndak kebulur..mau mkn teda kwn...jd sanggup be lapar..

byk kan aku pnya urusan ini hari...
penat nya baru trasa skrg..
plan mo balik kg mlm nie...tp penat sgt2..
my nose pn sda start..meleleh2...

lg pn aku sedih..beli kain harga RM78..
tp smpi rmh kain tu teda plk...
wlpn kain tu bg org lain mungkin murah shj..
tp bagi aku mahal sda tu..
bisuk awal2 lg laki sda plan mau blk kg awal pagi..
jd bla lah aku ada masa mo p menjejaki kain aku tu..
sda la tu..bisuk mlm aku terus p labuan..
rabu mlm baru balik kk..

huhuhu...sedih nya..
klu rezeki aku..ndak jgk ke mana bh tu kain..
kan3x...
T______________T

Tuesday, November 22, 2011

saya jujur..pulang kn semula RM1K..

kemarin sy cuti..
hari nie baru keja..
anak teda d cni..
jd ambik kesmptan mmbuat segala mala urusan yg tlh ter tangguh..
al-maklum la klu tym anak2 sekolah..jgn hrp ada masa mo ke mana2...

back to tajuk asal..
td siang dlm jam 10 pagi lebih..
aku pigi HSBC bank...
sana jalan gaya d KK bh....
aku buat payment kredit kad..
lps ambik no. giliran..
aku naik atas..
terus nmpk no. giliran on screen...
HSBC nie mmg bes..servis nya tip top...
aku terus p kaunter..ckp la apa aku mau buat..
yg betul buli buat d mesin ATM..
tp aku ada niat lain dats y mau jgk p kaunter..
lps kc duit..aku nmpk itu mesin yg buli mengira brapa keping duit ko bg..
aku isi form..lps tu ambik blk resit yg sda komputer print amun payment...
aku terus la balik opis..mana buli lama2 jln..itu pun aku curi2 kuar sambil minum pagi/sarapan..
smpi opis aku kira baki duit in hand...ekceli dlm kereta lg aku sda buat kira mengira..sambil driving lg..
aku rasa sgt2 pelik bin ajaib...pasal aku heran napa duit aku ada lebih byk sgt..
mati2 aku pikir2 & ingat semual..berapa duit yg aku ambik & berapa duit yg aku kc kuar buat payment td..
aku kira dr kereta sambil driving smpi la opis aku kira lg..smpi guna microsoft exceel lg...
aku rasa sgt2 miracle..knp duit aku ada baki xtra byk sgt2...
dlm hati sempat jgk tr pikir...x kan la duit tu jatuh dr langit masuk dlm beg aku plk..kan3x..
atau mmg Tuhan sengaja mau kc aku rezeki lebi hari nie...psl aku urg2 yg terpilih...hahahaha...


patut bila duit lebih aku senang hati la bah kan..
tp aku sebalik nya pla...separuh hepi separuh lg bingung2...
mustahil bah ..teda ujan teda ribut...(ekkkkkkkk...td ptg ada bh  ujab lebat d kk...heheheh)
tiba2 dtg duit begolek masuk wallet aku...
klu selalu mcm tu kan bes...
teda la pyh aku susah hati pikir2 kan wallet aku yg semakin kosong bla menunggu musim gaji tiba....


ptg balik dr keja..sdg driving hanpon aku bunyi..
mcm biasa aku pn jwb jak...
takut urgent kan..even no tel yg aku nmpk tu ganjil...teda nama d save bah..
paling2 aku pikir itu urg bank2 yg kol mau jual insurans..
so aku layan kn saja..
sekali nya dia perkenalkan diri..bla..bla...bla..
short stori...urg tu cashier hsbc bank td..
tnya aku sm ada aku ingat atau teda masa buat payment td aku teda kc pn duit RM1K tu...
terus aku jawab dgn hati yg suci murni ...mcm minyak sawit jenama seri murni...
iya bah...patut bah aku kira duit aku ada lebih...owh...bah no prob...nnt aku kc balik itu duit ..
tp aku skrg otw back home...driving lg...so ...bla..bla...bla...nnt kol balik...
blm aku smpt bukak pintu rmh org tu kol lg....nama nya c roger...
ai said dun wori...bisuk aku bg ko tu duit.....tp dia blang x apa..ini hari itu payment dia tukar la tu amaun yg sebenarnya aku sda pay....tolak 1k yg teda aku bg td...aku pn ok saja..terus setuju...

nah ko..aku ckp sm dia...bagus jmpa kastemer mcm aku..
mau kc balik sm ko itu 1k...klu urg lain myb ada yg teda mau mengaku sda tu...
psl teda bukti bah..aku sda dpt resit payment yg show brapa amun aku byr td..sm ada kurang atau lebi itu salah ko la sebagai cashier teda kira betul2...teda buat keja betul2....

tapi...pdhl dlm hati be ckp...cuba la aku jd jahat..teda mau mengaku..
kan bes..ada rm1k..bole p parkson 1b bisuk soping moping...
dlm hati aku yg suci murni berseri tu ckp..
setakat 1 k...duit tu sekelip mata jak abis..
tp dosa aku tanggung smpi akhirat makan duit haram...

maka setelah ckp2 d telepon n say tq segala mala..
selesai problem c roger mo klosing akaun nya yg ndak balance...
roger lain kali buat keja betul2...layan kastemer dgn muka yg manis..
td pagi tym aku byr... yg betul c roger tu..teda mesra alam pun...
muka melayan aku..ala2 kadar jak...tp aku ndak kesah la..
klu setakat masalah mcm tu..ndak luak pn duit aku...
heheheh...mcm la aku urg kaya byk duit...kan3x..
tp mmg betul bh..klu urg2 yg mau keja kaunter hati mesti tenang..
muka misti manis...baru la keja semua betul...
tingk c roger tu..dia layan aku dlm telefon bkn main mesra lg...
ckp pn bkn main bgs lg...tp td aku berurusan sm ko d kaunter..alahai sgt2 la bagus ...
tetttttttttttttttttttttttt......tutup cerita psl c roger...nnt ada pla kawan c roger baca d cni p kc tau dia..
myb td pagi dia ada prob dats y dia teda mood...kan3x...roger....


kamu urg perna ka jd mcm aku...
dpt duit/jmpa duit RM1K..kemudian kc pulang..

klu bkn hak kita..knp mo ambik..
aku ndak kesah brapa aku tetap kc balik..
even tym byr terlebih 1 sen aku tetap kc balik..


perna aku lupa byr mkn d restoran..bisuk nya aku dtg kc tau mau bayar...


jujur kan aku...^________________^

Monday, November 21, 2011

sepi tanpa kabar..

hi3x......
asslammualaikum..
lama nya blog aku nie menyepi...
aku ada d cni..cuma ndak muncul2..
mcm main tapuk2 la kunu..(tapuk=sembunyi)
hehehe..

byk isu yg mo d apdet..
tp since aku jd ibu berkerjaya witout helper..
sgt2 la x berkesempatan utk ber blog atau ber fb..

cuti skulah tlh bermula..
anak2 telah d mintak antar ke kg ole nenek & atuk nya ..
nenek & atuk nya...lebi suka cucu2 nya d kg..dr d antar ke taska..tym2 cuti sekolah nie..
my mum sebenarnya teda suka cucu nya d jaga d taska...tp apa buli buat..
prob mencari maid skrg2 sgt2 lah prob..
sna cni my fren n kwn2 my fren..ber prob dgn maid...
pernah my mum ckp.."kamu urg nie keja pn susah..teda keja pun susah"
hehehehe...tp itu la cabaran kta sebagai manusia...teda cabaran teda feel nya...


tp lately nie...masa yg berlalu sgt2 teda terasa...
since akhir bln feb ..aku teda maid..
byk masa aku abis kn d rmh ber sama anak2..
sambil2 mengemas rmh n membuat keja rmh..
wlpn penat teda  trkata..
tp dia pnya feeling kepuasan tu..
teda terkata...sgt2 puas hati aku..
bla tingk rmh aku..dr atas smpi ke bwh..tip top sentiasa...
ntah la aku nie mmg jenis cerewet atau semua urg mmg gtu...
aku paling ndak senang  hati bla rmh aku ndak kemas..ndak bersih..
kdg tu..aku tunggu anak2 n laki aku naik atas tidur..
aku d bawah se org2 mengemas rmh..
aku akan puas hati..bla bangun tidur besok pagi..b4 p keja..
dapur n ruang tamu aku kemas..bersih...

wlpn aku ada part tym maid..yg dtg rmh 3x seminggu..
tp keja nya sgt2 la ala kadar...
kdg ndak dtg langsung..
tp mau d fire pn ssh jgk..
psl aku suka part dia bole tulung aku iron baju...heheheh..
aku menyuci kain smpi melipat no prob...
tp bab meng iron aku sgt2 malas..
tp bla sda pegang iron..
mcm satu almari aku mau iron...hehehe...

ok la mau cau cin cau dlu ah..
anak2 teda d rmh..
so bole lah laki bini ber hani mun..
kweng3x....tetttttttttttttttttttttttttttttt

Wednesday, October 26, 2011

KENAPA GHADDAFI DI BUNUH!!!!!

suda beberapa hari berlalu berita psl pembunuhan si ghaddafi nie..
mula2 isu pasal dia nie aku langsung ndak ambik kesah pun..
pasal aku ndak suka berita2 psl politik + kekejaman..dunia yg x adil..
tp bila kuar berita ghaddafi d bunuh..
mula timbul rasa ingin tahu..dlm hati aku..KENAPA???
wlpn dia teda kena mengena sm aku..
tp mcm sedih jgk la bila aku dgr cara dia kna bunuh..
adalah sangat kejam...
wlpn pn kta ada dgr berita psl dia nie pn kejam jgk..diktator lg..
tp aku ada rasa cuak jgk..psl knp org ndak suka dia nie..
sm kes mcm si saddam jgk..
misti ada konspirasi knp dia urg tu mau d kc hapus dgn segera..
lg satu yg bikin sedih..dia urg saudara seagama sm aku..
wlpn siapa pun si ghaddafi n saddam tu..
kta bukan lah Tuhan utk menghukum manusia...

so..today cuti deepavali...teda p mana2..aku pun guna kan pak google..cari info psl si ghaddafi..
nah..kamu baca la ..KENAPA DIA MAU DI BUNUH..
n lps tu kta akan rasa jeles plk sm negara libya tu ..dats y la negara barat berusaha menyebarkan psl keburukan si ghaddafi nie..sm la mcm saddam..dia urg bkn mau org2 tu..yg dia urg mau adalah negara..yg kaya dgn hasil galian nya...dats y la urg2 trtentu tu mau d bunuh.....sungguh kejam sebenarnya manusia yg merancang semua ini,,,semuga kta d jauhi dan d lindungi dr kekejaman negara barat..tp malaysia teda apa2 yg jd kepentingan dia urg...so jgn harap la mau kan pandang...

Pihak berkuasa Majlis Peralihan Kebangsaan (NTC) mengesahkan bekas pemimpin Libya, Muammar Gaddafi ditangkap dan kemungkinan terbunuh di bandar kelahirannya, Sirte, dalam serangan yang dilancarkan Pejuang Revolusi negara itu.
Dengan sebegini banyak (senarai di bawah) kebajikan untuk rakyatnya.. tapi beliau dibunuh juga oleh rakyatnya sendiri.. kenapa?
Presiden Muammar Muhammad Al-Gaddafi, nama yang sangat digeruni dan ditakuti Barat, termasuk Yahudi Zionis la’natullah. Keberanian Al-Qaddafi, terutama apabila berdepan dengan Barat sudah dikenali dunia. Kelantangan beliau sehingga mencampakkan Piagam Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu semasa berucap di hadapan pemimpin dunia di Perhimpunan Agong Bangsa-Bangsa Bersatu mencatat sejarah tersendiri, membuktikan kelantangan dan sikap tidak tolak ansur dan tiada kompromi beliau kepada Barat !
Malang sekali apabila ada rakyat Libya yang terpengaruh dengan dakyah Barat, mempertuhankan demokrasi dan hak kebebasan manusia tanpa batas acuan barat, memilih untuk menggulingkan pemerintah yang baik kepada mereka!
Cuba anda lihat apa yang tidak kenanya dengan Kerajaan Libya dibawah pimpinan Mua’mar Al Gaddafi :
  1. Setiap individu rakyat Libya menerima imbuhan daripada hasil minyak petrol Libya yang dimasukkan terus ke akaun Bank masing-masing. Ini juga amalan Kerajaan Emirat Arab Bersatu yang memperuntukkan didalam Perlembagaan bahawa 40% daripada hasil minyak UAE adalah untuk rakyatnya!
  2. Cukai pendapatan paling maksimum pun hanya 12%.
  3. Bank di Libya tidak mengenakan sebarang faedah atau riba’.
  4. Gaddafi bersumpah bapa dan keluarganya tidak akan memiliki rumah selagi tiap rakyat Libya tidak mempunyai rumah. Bapa Qaddafi sudahpun meninggal dunia tanpa punya rumah, dan Gaddafi serta anak isterinya masih duduk didalam khemah.
  5. Di Libya tidak ada rumah yang dipajak.
  6. Mana-mana rakyat yang mahu bertani atau berladang akan diberikan tanah, haiwan ternakan dan benih percuma.
  7. Tidak ada bil elektrik di Libya.
  8. Pendidikan adalah percuma
  9. Kemudahan perubatan adalah percuma.
  10. Tiap pasangan pengantin baru mendapat peruntukkan one-off payment berjumlah 6,000.00 dinar daripada Kerajaan.
  11. Harga gas terlalu murah pada nilai 12 sen/liter.
  12. Pembelian kenderaan diberi pembiayaan kewangan tanpa faedah.
  13. Satu sistem pengairan dan saliran yang hebat dibina untuk mengujudkan kawasan pertanian yang membebaskan Libya daripada pergantungan kepada sumber makanan luar.
  14. Rakyat dan negara Libya menikmati mutu kehidupan yang tinggi berbanding dengan negara Afrika yang lain.
  15. Kebanyakan sekim kesihatan umum, pendidikan dan minyak dibawah subsidi kerajaan.
  16. Libya mempunyai kadar kematian bayi yang paling rendah dan kadar hayat yang tinggi.
  17. Kadar celik ilmu adalah 90% (sedangkan semasa rampasan kuasa oleh Gaddafi terhadap Raja Idris kadar celik-ilmu hanyalah 10%).
  18. Kurang daripada 5% penduduk yang kelaparan/tanpa rumah; satu jumlah yang jauh daripada Amerika Syarikat;
  19. Apabila berlaku kenaikan harga makanan, Gaddafi menghapuskan semua cukai atas makanan.
Sebenarnya Gaddafi berjaya membawa rakyat dan negara Libya kepada tahap yang hebat tanpa bergantung dan menjadi hamba kepada tamaddun dan cengkaman Barat dan Yahudi zionis la’natullah.
Sebenarnya apa yang dibawa oleh Gaddafi adalah ciri-ciri sebuah negara kebajikan yang berteraskan kepada Islam tanpa tunduk kepada musuh-musuh Islam. Gaddafi boleh membuatkan Barat kecut perut kepada kekuatan ekonomi negaranya!
Malahan Gaddafi mula menuntut Barat supaya membayar pembelian minyak dengan emas. Sudah tentu Amerika Syarikat, Barat dan Yahudi Zionis la’natullah tidak bersetuju kerana mereka tidak mempunyai simpanan emas yang mencukup untuk membayarnya. Malah matawang mereka kini hanyalah cetakan atas kertas sahaja.
Maka Amerika, Barat dan Yahudi la’natullah tidak ada pilihan melainkan menyingkir Gaddafi. Dan mereka berjaya memperkudakan segelintir rakyat Libya dan memperlengkapkan mereka dengan senjata dan dengan bantuan pesawat gempur Nato, memerangi Kerajaan mereka sendiri!
Al-Fatihah Buat Allahyarham…


p/s...klu la negara kta mcm libya tu...ndak la rakyat2 d malaysia idup dgn utang keliling pinggang...beli rmh beli kereta...interest nya sgt2 la mencekik..kata perbankkan islam...tp knp interest nya lebi2 dr riba sda...yg kaya hanya2 la urg2 yg trtentu...sepa????..urg2 yg berkepentingan ...opssssssssssssss.....nnt aku kan saman....tp aku ikhlas brcakap atas realiti life kami urg yg sebagai rakyat idup penuh dgn utang...pemimpin negara suru belanja berhemah..suru berjimat cermat...tp dia urg idup dgn kemewahan...mana la adil...tax d kecualikan bg brg2 import...tp rakyat x mampu pun beli brg2 import tu..benefit tu utk sepa sahaja...peace no war...pilihanraya sda dekat...jd makin byk la taburan janji n hadiah2 bakal d sumbangkan...ini tym kamu urg mintak la apa sahaja...komfem dpt...jgn mintak slps PRU...rugi.... 

Monday, October 24, 2011

kampung ku ...

view-dr bwh rmh..itu bunga2 my mum..ada byk lg..n sgt subur..yg aku tanam d kk kesian sungguh..bagai idup segan mati pun segan..

itu stor..tmpt simpan segala mala perkakas rmh...yg ndak pakai..blkg2 stor..adalah pokok2 buah..ada mcm2 jenis buah..

my niece...peace ur live here..eit nenek..

my lil boi..naufal..sgt noti..


my lil junior..sgt2 manja n cerewet...



ada mcm2 tanaman cni..


budak2 main bola..anak2 & kazen nya aku jd penonton..


yg nie..siap la..pilihan raya sda mula..ini pegempen2 amno kecil..

undi la umno...heheheh...ekceli bendera tu d guna utk menghalau burung pipit yg meghisap madu buah padi..


pusing2 keliling...main la anak2 ku smpi puas..bkn selalu pijak tanah..


ini la pokok padi..ada yg ndak prna nmpk pokok padi...sian...aku dr kecik lg sda main lumpur padi..



ada 3 buah rmh saja brdktn..yg tgh rmh my mum...bes kan blk kg aku...ini view dr blkg rmh...dr dpn lg bes..view banjaran crocker...

tiada kata2 yg dpt d ungkap kan..dgn melihat keindahan ini..terasa ingin sahaja ku tinggal kan idup d kk tu..d kg aman damai...sedap mata memandang..sejuk hati merasa nya...     

Sunday, October 23, 2011

SAMBAL UDANG SEGAR..

mood mengapdet telah kembali ckit2..
starting nya..aku kc resepi yg aku masak td petang..
kelaparan melanda..n terliur2 plk mo mkn sambal..
nah..apa lg aku bikin la sambal udang..
klu ada mangga muda lg meletup...

bahan..
udang segar buang kulit, kepala n belah blkg nya buang pasir2 tu..
bawang besar d cincang2..potong jak la..
lada kering kisar..
( stok lada kering kisar dlm esbok aku sentiasa ada...x suka beli yg sda siap kisar tu..ndak ori rasa nya...)
gula..asam jawa..garam..ikut sesedap rasa..minyak utk menumis..

bwg bsr 3 bijik..
udang yg sda d kc bersih..kuantiti ikut suka

cara masak..
tumbuk bawang besar hingga hancur2..
udang segar pn d tumbuk2 jgk..kc hancur2..
supaya senang mo d tumbuk campur gula/garam semasa menumbuk..





tumis..smpi kering air & kuar minyak nya..

sambal udang segar..

kalau ada mangga muda..lg sedap..ganti asam jawa..
bwg besar kc kurang..mangga muda d tumbuk jgk hancur..
lps tu tumis mcm biasa...
masak smpi mcm dlm gbr tu..
mkn sm nasi..nasi goreng..urmmmmmmm
meleleh air liur...

Thursday, October 13, 2011

kepala byk pikir..hati byk nebes...

salam..
lately nie..aku jd pemalas yg amat2 mengapdet blog ini..
pdhl byk sgt2 tg mo d tulis sebagai sejaraha utk kemudian hari..
kebizian diri ini plus kepenatan yg teramat mn jd kn aku pemalas..
aku outstation memanjang sndkn - twu - labuan..
tym tu jgk la anak2 aku ndak sihat..
sungguh teda suka situasi mcm tu..bla aku teda in da house..
anak plk demam..demam panas lagik tu..
blk dr outstation aku blk kg lagik..

psl ada kenduri kendara pak mentua naik haji..
lps tu..buat trip ramai2 awal pagi jam 2 pagi ke epot ngantar mentua yg mo jln..
ntah la..knp klu urg mo naik haji...misti be duyun rombongan se famili se kampung yg akan mengantar d epot..
termasuk aku ...heheheh...yg mo jln se org..tp rombongan mengantar kalah rombongan mau p meminang..hehehe

pnya la penat n mengantuk ndak tidur smpi jm 5 pagi..driving blk kg semula ..lps tu tghari balik kk ..
c adik plk tym tu demam panas nya jd lg..smpi infeksen telinga nya..
bwk p klinik sda..bwk p klinik govt sda..last2 bwk g emergency d spital likas..
nah ambik mu ubat nya byk gila...antibiotik smpi 2 botol..
skrg sda sihat..sukur alhamdulillah...selera mkn pn sda ok...hati pn senang..

dr last wiks lagii bizi menyiap kan repot..
repot nya ndak lah susah mana..
tp.. besa la part mengedit sna cni tu..
last2 jd lambat plk..

dua slide aku kna siap kan..
kerna terpaksa...last2 aku belajar buat power point sndiri2..hehehe
ndak la jgk lawa mn tp sedap la mata memandang...mata aku yg pandang la...:p
dr ndak pandai last pandai...kan bagus jd mcm tu..


nex wiks selasa 18hb...
pagi jd penceramah bertauliah bidan terjun..nebes nya dlm hati gue..
matai la..nie kali klu semua peserta2 tu hebat2 dr aku...:((
ndak buli aku mengelintong..
klu informal pnya talk..aku mmg byk ckp..
non stop pn bole..
tp klu formal2 pnya talk..adey...nebes nya aku..
apa2 pun let we see 1st ..wat hapen wit me ...

lps tu ptg aku miting..
hrp2 siap cpt..
n isu2 yg d bincangkan selesai dgn lancar..
harap2 hasil kali nie memuaskan..semua pihak..
jgn marah aku bah..klu ada yg ndak ok..
pasal aku nie pun SYMP jgk..
mari kta sama2 belajar mn yg kurang n mana yg lebih..

anw..aku masi lg nebes..

Sunday, September 25, 2011

RESEPI: SAMBAL BELACAN GORENG..

assalammualaikum..
apa kbr ..
mood raya masi ada lg..
psl open house masi byk d sna cni..
kemarin jak ada 3 jemputan..
tp semua nya aku ndak dpt pigi..
sori byk2..kpd yg menjemput..
aku ndak dpt pigi psl..

1) aku penat baru balik dr outstation frm sandakan..keja yg besa org buat atleast dlm 3/4 hari ..trpaksa di siapkan dlm masa sehari 1/2...mmg keja gla kan...tp aku trpaksa demi anak2 & laki trchinta yg ndak buli d kc tgl lama2...team aku bw bt keja nie trpaksa ikut  rentak aku buat keja...sori!!!!

2)aku sibuk dgn keja rmh...cuci kain 3/4 bakul...mengemas..memasak...etc (biasa la kan klu sda jd ibuk & bini)..ndak mau buat semua tu...bgs jgn ada anak & laki..idup bujang..senang cerita...heheheh

3)anak demam...smpi epot jak trus p taska ambik c adik...tp dr taska lg sda nmpk dia teda mood..sekali cek...badan nya panas sda...blm smpi rmh singgah farmasi beli ubat..malam smpi siang sabtu tu..mmg dia demam..apa lg kemanjaan & kecerewetan nya pn sgt terserlah....tengsi...tp syg sekali dgn c bucuk2 aku yg bungsu nie...opppssssssssss bungsu ka sda....heheheh

4) asben setiap sabtu mmg x buli beraktiviti dr jam 11-5 ptg...jd adalah trasa sgt janggal utk brjalan wit out him...sanggup diam2 d rmh...itu tanda betapa aku syg my laki...ada kah bini yg ndak syg laki nya...klu ndak syg jd mo d buat apa ko jd bini...sian2..so pity...
i lop u laling....( klu la laki aku rajin baca blog aku;(

hari nie sepatut nya plan balik kg..tp ndak jd psl c adik still demam..besok aku outstation lg p tawau..:((

opppppppppppppssssssssssssssssssssssss......tajuk nya sda larik jauhhhhhhhhhhhh...sori ya ibuk2 almaklum lah klu aku sda membebel..sgt la sukar utk setop....idea dtg mncurah2 plk...berbalik kpd tajuk asal...sila terus kan pembacaan anda...tenkiu


RESEPI SAMBAL BELACAN GORENG:

bahan2:
1) bawang besar 3 bijik (sebesar bola tenis..lg besar lg bgs)
2)lada kering (di kisar halus ..lebi sedap klu kisar lada kering tu kc mix yg pedas n ndak pedas...klu yg pedas lada kering nya keriting..klu yg ndak pedas lada kering nya lurus..ala2 d rebonding kunu..:P)
3)belacan..sebesar 1/4 bola tennis..d kisar bersama bwg besar..klu rajin d tumbuk shj lg sodap..
4) gula + garam + asam jawa + minyak yg byk utk menumis (masak sambal minyak misti byk ckit spy sambal nya enak...motip utama sebenarnya spy sambal masak dgn cantik sekali..bla cantik means akan sedap la jgk...x caya..cua kamu try dlu)

cara2;
blend/tumbuk bwg besar brsama belacan..lps tu tumis dgn lada kering kisar..masuk kan gula+garam+asam jawa...biarkan mndidih dlm 1/2 jam atau sejam..tangan misti rajin mengacau...lps tu sedia utk d mkn brsama apa shj...

p/s..gbr nya ada tp kemalasan ku menguplod gbr masi berada d tahap gaban ...ultraman pn kalah..(tengsi dgn anak dr td lg kontrol tv psg cd ultraman...bribu kali sda c adik tingk ...tengsi nya.....tp bgs jgk la..psl dia akan dudk diam2 n teda pyh d layan....motipppppppp....aku ada lah ambik kesempatan sebenar nya....hahahah...sila abai kan jd ibuk2 spt gue....wukakakaka...bai bai...aku trpaksa setop dlu...ada open house lg ...nebor sblh2 sna..selang 2 buah rmh...klu kentut pn masi bole te dgr bunyik nya...

Sunday, September 18, 2011

open house sana sini situ..

cuti wik n nie ada 3 hari..
bes nya cuti pjg..
sy pun bes jgk d cni..
cuti dr masak memasak..
hehehe..

sempena musim cuti nie..
ramai plk org buat open house..
dr friday tu..siang n malam attend open house..
sabtu tu pn gtu jgk..
ahad nie pn ada open house..ptg baru pigi..
pagi td lmbt bt sarapan ...jd klu pigi awal rugi pk..psl perut masi kenyang lg..

gbr2 raya byk sekali..tp blm ada mood mo meguplod nya..
doa2 kan la aku rajin n ada mood meguplod gbr raya ya...
kemalasan ku sgt kuat buat masa ini...sori..*____*

Wednesday, September 14, 2011

mood ke laut...

assallamualaikum...

selamat hari raya yg ke...(ndak igt sda hari ke brapa)

maaf zahir & batin..0-0=0..

lps raya tu..mood ntah ke mana..

mood ber blog n fesbuking semua nya ke laut..

trasa penat sgt2...byk keja2 rmh mo d buat..

biar pn teda maid smpt jgk buat open house 2 hari berturut2..

magik sgt2..wit out maid..aku mampu buat semua tu..

ada jgk lah yg bantu2 ckit2..tp mmg aku buat keja gla..

tym tu ndak pikir pun bole ka ndak bole aku buat mcm tu..

sekali buat ah ko...ambik mu..penat mcm mo nanges...huawawaaaaaaaaa....

puas hati sgt2..psl semua tetamu suka dgn apa yg aku masak..hehehe

kepada kwn2 yg blm dtg rmh aku..nnt aku jemput kamu urg ah..dun wori..

dat day mo panggil semua..tp betul2 aku ndak sempat sda mo pigang telepon...

sibuk amu memasak..smpi kan tetamu dtg pun..aku ndak sempat tukar baju raya..

pakai baju mcm2 babuk2 urg gaji dr indon sda rupa aku...dgn bau minyak rempah segala...

gbr2 nnt la aku uplod ag..gbr2 raya pn aku blm smpt tingk lg...sedey sekali kan...

nex wiks aku sda start bizi keja dgn out station ke tawau sandakan labuan..

fenin kefala aku mo pikir semua tu..otak jd blank...*___________*

kepada nanialing..sori ya ..permintaan ko aku blm smpt buat kan...

byk yg aku mo tulis d blog nie...tp mood ke laut..nnt ada masa aku pungut semua idea2 tu dr laut..aku publish dlm cni ya...*_________________*

bai>>>>>>>>>>>>>>>

Sunday, August 28, 2011

mood mengemas..

saturday..
no planning p mana2..
niat hati ku yg suci murni nie..
mo mengemas rmh..
spy nmpk mood raya tu..

dr bgn tidur..
sambung cuci kain..
just masuk kan dlm mesin pun..
iron langsir...utk d gantung..
dia yr..no langsir baru..
gla apa mo jahit langsir thn2..
kos langsir nie 1k++ utk 1 rmh atas bwh..
aritu mintak tlg my part tym maid@lia
bukak semua langsir n rendam..
lps tu cuci sndiri..gna mesin jak..
ndak larat cuci tgn..berat2 n byk lg tu..
sekali nya..adoina..menyesal aku cuci langsir ..
lps cuci kusut masai plk..
means aku kan iron satu2 langsir tu baru gantung..
lps tu tobat la aku mo cuci langsir..
b4 nie..semua keja tu maid aku yg buat..
aku tgl bg arahan jak..
sekali teda maid skrg..
baru aku tau..susah nya cuci langsir nie..
byk keja lg mo d buat..

arini sib baik c lia mau dtg..
sms tnya dia buli ka dtg..
psl mo bg duit gaji nya sekali..
besa klu saturday or sunday..
mmg dia ndak akan dtg bla aku panggil..
arini mau plk..myb psl duit gaji tu aku rasa..
lps aku hampar kapet semua..dia tgl mop sapu2..
lap tingkap..
iron baju skulah..cuci beg skulah..
aku menghias rmh..susun balang biskut..
lipat kain..packing baju2 balik kg..
dr siang smpi mlm ndak siap..
iron siap baju raya kami anak branak..
nnt smpi kg tgl pakai..
sepatutnya blk kg jm 9 mlm..
tp sian ting my asben te tidur jd tnggu la dia bgn..
sekali nya bgn jam 11 lebi..
ini psl menunggu aku mengemas baju2 iron baju2..
aku bukan apa..
since teda maid nie..
klu buli mo tgl kan rmh dlm keadaan kemas n bersih..
jd blk dr kg nnt senang hati aku tingk rmh aku..
sda la penat kan..blk dr kg..

ari ahad lps sahur..
trus packing brg2 masuk keta..
gla pnya byk brg aku angkut..
asben aku mmg phm sm bini nya nie..
klu blk kg seminggu mcm 2-3 bln pnya brg aku angkut..
hehehehe..ndak tau napa?????
semua yg aku bw tu keperluan apa..
nasib baik anak2 sda d kg..jd seat blkg penuh dgn brg2 n baju2..

ok lah smpi d cni shj..
aku ambik kesempatan d cni..
mengucapkan "SELAMAT HARI RAYA..MAAF ZAHIR DAN BATIN....KEPADA SEPA2 YG MEMBACA BLOG AKU NIE"..klu lah ada urg yg sudi baca kan3x...huhuhu..ndak pa lah kan..kpd pembaca blog aku yg seciput rasa saja nie...anda d jemput braya ke rmh aku ..tp seminggu raya buli dtg kg bongawan...lps seminggu raya buli dtg rmh d kk..@tmn cerah....^_____________^


balik kg daaaaaaa....

pnya la aku bizi..
n mood menulis pn ndak da..

anak pompuan aku th nie..
excited tul mo braya balik kg cpt2..
tahun nia dai posa cuma 4 hari saja posa 1/2 day..
lagi lain2 hari semua full day..
sian jgk la..dr bodi nya yg montok2 skrg jd slim sda.
ndak pa la..lps nie komfem buli montok balik..
ngam jgk la dia kurus..psl baju raya dia thn nie..
tailor jahit kecik plk..buli muat la..tp trlalu ikut bodi..

friday tu..anak2 aku ndak p skul sda..
ada kwn ckp skul cuti sda start friday tu..
n my anak pn ckp de same thing..
sekali nya..ndak da pun cuti bah..
adey..buli2 aku picaya saja sm urg pnya ckp..
n anak aku apa lg meng iya kan aja bla aku tnya betul ka friday start sda cuti..
cigu nya cuma ckp sepa2 yg mo dtg buli dtg...ndak mo dtg pn ndak apa..
adeyyyyyyyy...apa pnya cigu la ckp gtu..
ndak sure betul atau teda..psl budak2 pnya pemahaman kdg2 lain dr pemahaman org dewasa..

since sy sda janji akan antar dia blk kg friday tu..
jd trpaksa la ambik tmbhn utk raya nie..awal sehari..

friday tu sy driving sndiri blk bongawan..
anak2 so excited..ngam jgk la balik awal..
buli packing brg2 mo d bw blk kg sekali..
jd nnt aku n my asben blk kurang la brg mo d angkut..
jam 9.30 dr rmh..aku smpi bongawan dlm jam 11..

hebat jgk aku driving kan..
tp mo tahan sabar la kaki aku thn krem..
lps tu bla sda smpi kg..
be pikir lg mo drive blk kk:(

smpi kg..aku dpt tidur 1 jam..
tidur atas kusyen jak..
lps tu kelam kabut blk kk dlm jam 1..
asben sda pesan blk awal nnt teda kwn nya sungkai..
ok fine..blk driving sndiri..
smpi ketiau..mak ai..pnya la jem gla2..
byk keta turun kk..
urg2 nie masi soping moping..
jem dr ketiau smpi tmn jambo..
sib baik la aku pandai cari jln short cut..
smpi kk dlm jam 3..
trus p centre point..soping..
sungkai d malindo jak..
sambung soping d wisma merdeka..
blk rmh jam 10..singgah kingfiher ambik kek..
smpi rmh..adoina..rmh aku macam apa saja..
my part tym amid ndak dtg la arini..
sib baik asben rajin tulung2 cuci piring2..

siap2 mandi..trus mengampai kefenatan..
tidur smpi ndak te bgn sahur..
rasa guilty jgk ndak smpt masak sahur tukmy asben..
sori syg;)
^___________^

Wednesday, August 24, 2011

duit seguni..

assalammualaikum..

semenjak 2 menjak nie..
kemalasan sgt2 kuat menguasai diri..
hehehe...
sib baik order org sda smpt kc siap..
klu mood malas dtg awal siap la aku..
masi menghadap dapur smpi ke hari nie..

tp klu mood soping moping..
aku ndak pulak boring..
klu bole hari2 mo p kedai..
ada jak yg mo d beli..
smpi duit bisnes ku ..mcm la bisnes ribu riban kan:((
realiti nya...ada lah bah jgk untung2 ckit2..
tipu la bah kan klu bisnes ndak da untung..
klu mcm tu bagus aku bukak kedai kebajikan utk urg ramai...
kan..kan..kan...

duit bonus ku...
pun semua nya sda abis aku soping kan...
hehehe...
tingk la bah betapa boros nya diri ku...

smpi laki aku ckp..
klu sm aku nie..
kc duit seguni pun..
komfem buli aku kc abis..
sepa la bah yg ndak mau duit kan..
klu aku ada duit seguni..
ndak pyh la aku p keja..
buli la aku be sedekah sna cni..
tulung kwn2..tulung famili2...

klu duit ada dlm tgn..
mcm ndak sedar jak duit tu mengalir kuar..
tmbh2 lg mo raya nie..
ada2 saja yg mau d beli...
klu ikut napsu..
semua mau d beli serba baru..

tp soping kali nie..
aku cuma beli pakaian baru..
utk diri sndiri/laki./anak2/mak bapak...

perabut/langsir/kapet semua tu..
ndak payah la mo d ganti tahun2 kan..
last yr baru masuk rmh baru..
semua serba baru..jd tahun nie tetap yg sama..
sepanjang 2 tahun..rmh aku pakai langsir yg sama..
hiasan rmh yg sama..ndak tau lg mo buat mcm mn..
mo d hias2...aku bkn jenis yg suka hiasan havoc..
aku suka yg simple2 jak..
sepa2 yg beraya p rmh aku last yr..
thn nie dtg..komfem sebijik mcm last yr jgk..
heheheh...

biskut2 raya blm beli lg..
yg ada kuih sapit jak se tin..
last wik n tu semangat beli bhn2 buat biskut d consfoods damai..
sekali nya smpi smlm blm lg d buat..
my doter balik2 tnya bla lah mo buat biskut...
sian plk...kali nie xcited dia bw mama nya buat biskut..
plan mo buat biskut gajus n london almond jak..
lain2 beli jak lah kan..

blm lg belanja beli ayam n daging n tulang..
kira2 brapa ratus la lg akan abis ..

siap la lps raya nnt..
aku pokai brabis..
hehehe...

klu mcm nie pnya belanja..
duit seguni senang jak mo d kc abis kan3x...
^____________^






Thursday, August 18, 2011

balik awal d bulan puasa..

kalau d sabah..
staff yg beragama islam
akan d bg pelepasan blk awal..
klu staff swasta ndak sure plk..
klu staff kerajaan tu komfom lah..
klu staff kerajaan negeri lg awal bole blk..
dlm jam 3 ptg bole sda blk..
ada kelulusan n ada cicular khas lg..
klu staf federal..paling2 pun awal sejam..
tingk waktu anjal masa masuk keja..
blk jam 4 ptg or 4.30 ptg..
klu ndak buat mcm tu..
komfem lah kami urg sungkai dlm kereta hari2..
psl d sabah kan waktu sungkai awal..
tahun nie mcm ada lmbt ckit dr thn2 sblm..
sungkai jam 6.30 ptg..
klu last yr sungkai dlm jam 6 ptg..kdg tu ada yg b4 jam 6 lg..

kemarin aku balik awal lah kan cm biasa..
semangat utk memasak lah kunu..
psl mcm ndak tau sda mknn apa mo d beli d bazaar tu..
tapi kemarin balik awal aku jadik lambat jadik nya...
psl masa mo p kereta..
baru aku perasan kunci kereta aku tr tgl dlm keta asben..
hampeh gas tul...
aptenun tu aku kuar dgn asben..
mintak tlg antar mo beli brg..
psl malas mo parking..suru asben ambik d opis aku..
b4 tu ada ambik brg dr dlm keta aku..
tu la psl bwk kunci keta aku sekali..
lps tu aku letak kunci keta d tepi tmpt duduk tu..
nah....last2 trpaksa la tnggu asben smpi ke opis aku utk antar kan kunci kereta..
dkt2 1/2 jam jgk lah aku menunggu...

lps tu kelam kabut ambik c adik d taska..
n drive smpi rmh...
pung pang pung pang...
siap jgk aku buat nasi goreng ikan masin..
air bandung + cincau..
tumis sambal udang..n goreng telur mata lembu..
cukup lah mknn utk brbuka..
asben pn ada beli kan soto daging dr restoren malindo (retoren feberet 4ver)

tp bla asben smpi jak ..
huh...pnya lah byk mknn d beli..
roti canai..sate ayam..nasi lemak..kuih muih..hati ayam masak kicap..
napsu posa mmg mcm tu..
klu aku sungkai mmg jenis mkn sejenis mknn jak..
ndak pandai la mkn campur2 byk2 menu..
n perut aku pn ndak muat mo telan mknn byk2..

tp ini lah rezeki d bln posa...
byk2 mknn tu mcm semua nya abis..
kecuali kuih 2 bijik...
sukur lah nak..
ndak jgk membazir kan..

arini ada jamuan bkk posa d opis..
mknn kta org opismate2 yg sedia kan..
sm ada masak sndiri atau beli..
aku plk ambik tugasan masak nasi putih...
sengaja ambik yg senang2..
since teda maid nie..
ndak larat lah mo masak byk2..

ok lah bai2..^___^




Wednesday, August 17, 2011

Mandi Wajib atau Junub

Assalamualaikum,

Berkongsi sedikit ilmu… dari JAKIM.

Mandi wajib yg betul…..
Mandi wajib merupakan perkataan yang mudah disebut, tetapi jangan terkejut jika dikatakan banyak umat Islam di tanahair kita yang tidak sah mandi wajibnya kerana tidak melakukannya dengan betul.
Untuk melakukan mandi wajib yang betul, seseorang itu tidak boleh melakukannya dengan hanya mandi secara berdiri atau duduk mencangkung sahaja. Sebaliknya, ia mesti dilakukan dalam kedua2 keadaan bagi membolehkan seseorang itu meratakan air ke seluruh anggota badannya yang zahir. 

Penolong Pengarah Bahagian Dakwah, Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM), Uztaz Haji Mat Jais Kamos, 49, menegaskan, bagaimanapun, berdasarkan pengalamannya sebagai bekas kadi di Pejabat Agama Islam Gombak Timur dan penceramah, didapati banyak umat Islam yang tidak mengetahui perkara ini.

“Akibatnya, mandi majibnya menjadi tidak sah kerana tidak memenuhi salah satu rukun mandi wajib iaitu meratakan air keseluruh anggota badan yang zahir. Apabila mandi wajib tidak sah, ibadat yang dilakukan oleh seseorang itu juga turut tidak sah. Itulah akibatnya jika tidak melakukan mandi wajib dengan betul,” tegas beliau ketika ditemui di rumahnya di Taman Sri Keramat Kuala Lumpur .
Mandi wajib yang juga sebagai mandi junub atau janabah tidak boleh dipandang ringan oleh umat islam. Setiap orang yang mlakukannya mestilah mengetahui dan memenuhi rukun2nya. Jika tidak mandi wajib seseorang itu tidak akan sah.

Rukun mandi wajib ada 3 perkara. Pertama, niat. Kedua , menghilangkan najis di badan.Ketiga , meratakan air keseluruh anggota badan yang zahir.

Niat mandi wajib: “Sahaja aku mengangkat hasar besar kerana Allah Taala.”

Atau ” Sahaja aku mandi wajib kerana Allah Taala.”

Niat itu di dalam hati dan ia hendaklah disertakan ketika air sampai ke mana2 bahagian anggota badan.

Bagi perempuan yang habis haid, niat mandi wajib ialah: ” Sahaja aku mengangkat hadas haid kerana Allah Taala.” Manakala bagi perempuan yang habis nifas, niat mandi wajibnya ialah: ” Sahaja aku mengangkat hadas nifas kerana Allah Taala”.

Niat itu jika dilambatkan atau ketika seseorang itu memulakannya selepas dia telah membasuh salah 1 anggota badannya akan menjadikan mandi wajibnya tidak sah. Oleh itu dia mestilah memulakan kembali niatnya ketika dia mula menyampaikan air keseluruh anggota badannya. Sekiranya dia berniat sebelum air sampai ke badan, niat itu juga tidak sah. Oleh itu mandi wajibnya tidak sah.

Mengenai rukun mandi wajib yang ke2, iaitu menghilangkan najis yang ada pada badan , menurut Ustaz Haji Mat Jais, menurut Imam Nawawi, jika kita ada najis di badan, najis itu boleh dibasuh serentak dengan mandi wajib. Ertinya membasuh najis dengan mandi itu boleh disekalikan.
Sementara rukun mandi wajib yang ke3, iaitu meratakan air ke seluruh anggota badan yang zahir , meliputi kulit, rambut dan bulu yang ada di badan, sama ada bulu2 yang jarang atau lebat. Jika rambut seseorang itu ditocang atau disanggul, sekiranya tidak sampai air ke dalamnya, tocang atau sanggul itu wajiblah dibuka. Bulu2 dalam lubang hidung pula, tidak wajib dibasuh kerana dianggap batin. Tetapi sekiranya, bulu2 di dalam hidung itu bernajis, ia wajiblah dibasuh.

Mengenai kuku pula, jika di dalam kuku ada kotoran yg boleh menghalang sampai air ke badan khususnya di bahagian bawah kuku, kotoran itu wajiblah dibuang. Membuang kotoran di dalam kuku itu pula boleh dilakukan ketika sedang mandi.

Tentang rambut yg diwarnakan pula selain inai, inilah yang merumitnya. Sebenarnya jika rambut seseorang itu diwarnakan dengan pewarna selain inai, mandi wajib seseorang itu tidak sah. Oleh itu, seseorang yang mewarnakan rambutnya dengan pewarna selain inai, jika dia hendak mandi wajib, dia mestilah membuang pewarna pada rambutnya terlebih dahulu. Tetapi untuk membuang pewarna itu pula bagaimana?.. Inilah yang rumitnya. Sedangkan pewarna pada rambut itu sebenarnya tidak boleh dibuang begitu mudah.

Yang menyebabkan mandi wajib orang yang menggunakan pewarna pada rambutnya tidak sah kerana pewarna itu akan menyalut rambutnya yang menghalang air sampai ke rambut. Ini berbeza dengan inai. Inai sebenarnya akan meresap ke rambut, tetapi pewarna pula akan menyalut rambut menyebabkan air terhalang ke rambut.

Tetapi dalam hal ini, jangan pula ada yang salah faham. Sebenarnya pewarna itu jika dikeluarkan sijil halal oleh JAKIM dan sekiranya pewarna itu tidak bernajis, bukanlah bermaksud menjadi tidak sah. Dalam hal ini, sukalah saya menyatakan bahawa sembahyang dan mandi wajib itu berbeza. Jadi, mestilah dipandang dari sudut yg berbeza.
Dalam hal ini juga, sukalah saya menyatakan, huraian mengenai rukun mandi wajib seperti yang telah saya nyatakan ini adalah merupakan perbezaan sah atau tidak mandi wajib. Jadi, ia perlulah diberikan perhatian yang lebih oleh umat Islam.

Mengenai sebab2 seseorang itu wajib mandi wajib pula, Ustaz Haji Mat Jais menegaskan, sebab2nya terdiri daripada 6 sebab. 3 sebab melibatkan lelaki dan perempuan iaitu kerana bersetubuh walaupun tidak keluar air mani, keluar air mani dan mati. Manakala 3 sebab lagi hanya melibatkan kaum perempuan sahaja, iaitu keluar darah haid, nifas dan melahirkan anak(wiladah) .
Mandi wajib boleh dilakukan di mana2 dengan menggunakan air mutlak sama ada air telaga, air paip, sungai laut dan tasik.

Bagi pasangan suami isteri yang bersetubuh pula, mereka tidak semestinya mandi selepas bersetubuh, tetapi diwajibkan mandi ketika ingin beribadat.

Selepas bersetubuh pula, jika ia dilakukan pada waktu malam, jika tidak mahu mandi wajib, seelok2nya ambillah wuduk sebelum tidur itu adalah sunat, manakala tidak berwuduk sebelum tidur adalah makruh.

dgn niat hati yg ikhlas utk d jadi kan panduan diri sendiri & berkongsi ilmu yg d baca d http://ohislam.com/mandi-wajib-
atau-junub/

^__________^