Sunday, November 28, 2010

musim kawin..

salam:)

wik n nie..keja aku blk kg..
psl ada kawin2 an mo d aga..
kk-benoni-kk..aku jd penumpang jak..

kk-bongawan-kk..aku jd driver..
blk ber3 jak dgn anak2..
my boipren da klas plk ari minggu nie..

bsuk mo keja lg..mlm nie aduiiiiiiiiiiiii......
punya la penatttttttttttttttttttt........
(~_~)

Saturday, November 27, 2010

aku feeling dulu...

salam:)

pejam celik pejam celik..
mcm ndak sedar tu masa berlalu..
sedar2 ndak lama lagik masuk tahun baru..

arini friday sda pn mcm ndak terasa..
mcm kemarin baru jak monday..
ptg td baru ada masa ke bank membayar hutang piutang ku..
lps tu my boipren bwk g dating d centre point jak..
psl mo p mkn roti canai d ctu..kira mcm our faberet la ctu..
tym pregnen 1st bby..ari2 p mkn roti canai n teh tarik ctu..
baru tu buli2 plk aku lunch dgn roti canai n teh tarik jgk ..
nasib baek anak ku pompuan tu ndak mcm c tambi..
masi jgk putih melepak..tym bby d igt mcm anak cina lgk..

lps mkn2 kami p eatons..psl mo beli set congkak tuk anak..
sian jgk kn masa cuti skul ni ..keburingan d rmh..
bkn apa masa d kg aritu..pandai plk anak aku men congkak sm kazen nya..
sambil tu..aku pn p meronda2 dlm eatons tu..
smpi trjmpa dgn x sengaja nya sebuah novel kesah benar..
yg selama ini mmg d cari2 oleh aku n http://yatthienuer-colouroflife.blogspot.com
hehehe..aku tukang beli jak..lps nie tumpang baca jak..nole bh kn tie:)

yg betul  feeling aku tu..
adalah psl aku buat sekian lama nya teda lg prna membaca novel ..
tiba2 telah membeli novel..norhayati berahim..
mo be feeling2 sm boipren mcm tym be cintan cintun dulu2 tu..

biar pn sda 9 thn ber kawin..
trasa mcm baru tahun lalu jak kami kawin..
masi lg terasa hangat nya cinta n rindu itu..
wlpn setiap hari yg berlalu sentiasa d sisi..
feeling rindu2 tu tetap ada..
maka nya ikhlas lah menyintai dan merindui..
insyaallah..kasih sayang itu ndak akn pudar..
biar pn masa berlalu dgn pantas nya..
biar pn pelbagai dugaan dan ujian yg melanda..
semua nya d hadapi bersama2..
semuga kebahagiaan ini kekal ke akhir hayat..
aminnnnnnnnnnnnnnnnnnnn.....

Thursday, November 25, 2010

PENGAJARAN DARI TAKDIR SEMALAM...

SALAM:)

n3 arini da related dgn n3 smlm..
pg2 lagik aku jd supir blk kg..
nasib baik prjlnn pegi n blk lancar..
pengajaran yg d perolehi td adalah spt berikut;

d copy paste dr >http://laman-seri.blogspot.com/2010/02/adab-menziarahi-jenazah.html

>Menziarahi jenazah bukanlah agenda yang selalu kita lakukan sehari-hari.
>Oleh itu, adalah normal jika kadang-kadang kita tidak tahu apa yang perlu dilakukan.
>Sebenarnya, dalam ajaran Islam, terdapat adab-adab untuk setiap yang kita kerjakan, termasuklah adab-adab menziarahi jenazah.
>Apabila kita menerima berita tentang kematian seseorang Muslim, sama ada yang kita kenali mahupun tidak kita kenali, adalah sunat kita menyebut, “innaalillaahi wa innaa ilaihi ro ji'uun”, seperti firman Allah SWT yang bermaksud, “Sesungguhnya kami adalah kepunyaan Allah dan kepada Allah jualah kami kembali.” (Surah al-Baqarah, ayat 156)

Adab-adab menziarahi jenazah seperti :

  1. Dilarang orang-orang yang menziarahi keluarga yang baru ditimpa kematian hadir di tempat rumah tersebut dengan bergurau senda dengan teman-teman yang lain. Tidak digalakkan meninggikan suara ketika berbual-bual. Perkara ini mungkin akan menyinggung perasaan keluarga tersebut. Hormatilah ahli keluarga jenazah yang bersedih. Mereka tidak mungkin akan faham kenapa orang lain masih boleh tersenyum dan ketawa apabila mereka sedang berduka. Kita haruslah mengucapkan takziah kepada keluarga tersebut perkataan, “Semoga Allah menambahkan ganjaran pahala kamu, dan memperbaiki kedudukan kamu serta mengampunkan dosa ahli keluarga kamu yang baru meninggal.”
  2. Disunatkan bagi orang yang menziarahi kematian agar membaca surah Yasin seperti yang disebutkan di dalam hadis yang bermaksud, “Bacalah ke atas mereka yang sedang menghadapi kematian dengan membaca surah Yasin.” (Hadis riwayat Abu Daud)
  3. Berdoa supaya jenazah mendapat keampunan Allah SWT dengan mengucapkan “Allahummaghfirlahu warhamhu” ertinya, “Ya Allah, ampunkanlah dosanya dan limpahkan rahmat-Mu ke atasnya.”
  4. Memberi pertolongan kepada keluarga jenazah dalam urusan pengkebumian atau menyediakan makanan untuk keluarga si mati. Digalakkan agar menghulurkan bantuan yang berbentuk wang atau makanan kepada keluarga yang ditimpa kematian khususnya bagi keluarga yang miskin.
  5. Makruh bagi orang yang menziarahi rumah yang ada kematian, makan/minum di rumah tersebut kerana ianya menyibukkan lagi ahli keluarga tersebut. Melainkan jika makanan atau minuman tersebut disediakan oleh jiran tetangga bagi keluarga yang ditimpa kematian.
  6. Melahirkan perasaan dukacita kepada waris di atas kembalinya ke rahmatullah.
  7. Mengucapkan kata-kata yang boleh meringankan perasaan dukacita keluarga jenazah.
  8. Mengingatkan keluarga jenazah dengan kesabaran di atas ujian Allah.
  9. Tidak menceritakan aib jenazah.
  10. Disunatkan membanyakkan membaca al-Quran dan berdoa sebelum jenazah dikebumikan.
  11. Segerakan pengurusan jenazah.
  12. Sembahyangkan jenazah dan mengiringinya ke kubur.

Terdapat pula perkara-perkara yang tidak dibolehkan dan tidak digalakkan kita membuatnya, seketika kita menziarahi jenazah.
Perkara yang tidak beradab ketika menziarahi jenazah
  1. Membuat perkara yang menyinggung perasaan keluarga jenazah seperti menumpat jenazah atau bergurau senda dan berbual-bual dengan nada suara yang tinggi.
  2. Jangan sesekali bercerita tentang keburukan jenazah. Ingatlah dosa kita dengan manusia hanya boleh diampunkan oleh orang itu sahaja.
  3. Jangan bercerita hal-hal dunia seperti jualan langsung, kerja-kerja kosong dan lain-lain (hal-hal begini memang sering berlaku).
  4. Merasa kesal terhadap kematian seperti meratap atau meraung seperti orang jahiliyah
  5. Membebankan keluarga jenazah dengan permintaan yang mereka tidak mampu
  6. Tidak redha dengan takdir Allah

Beberapa hikmah yang boleh kita perolehi sekiranya kita menziarahi jenazah. Antaranya :
  1. kita berpeluang menzahirkan perasaan simpati kepada keluarga jenazah,
  2. mengurangkan tekanan emosi keluarga jenazah yang kehilangan ahli keluarganya,
  3. dapat mengeratkan silaturrahim dengan keluarga jenazah dan
  4. menunaikan fardu kifayah iaitu memberikan hak sebagai seorang muslim keatas muslim yang lain.
  5. menziarahi jenazah dapat melahirkan rasa keinsafan dalam diri kita tentang kematian itu pasti menjemput kita suatu hari nanti,
  6. kematian adalah sebahagian daripada qadha Allah yang wajib diterima oleh semua makhluknya.
  7. Kita juga dapat bermuhasabah diri tentang ibadat yang telah kita lakukan selama ini. Kita akan terfikir, adakah ibadah kita selama ini mencukupi untuk di buat bekalan di akhirat nanti.

“Ya Allah jadikanlah akhir kehidupan kami dengan kebaikan dan rahmat-Mu dan jangan jadikan akhir hidup kami dengan keburukan dan kemurkaan-Mu”.  Amiin.

p/s..sengaja mengugle info mengenai adab2 menziarahi jenazah utk diri sndiri n sume urg..

TAKDIR..ESOK..LUSA..

SALAM:)

yg betul esok aku mo blk kg lg..
ada sedara meninggal..
innalillah..
tp mcm mn ek..keja sdg byk..
mak d kg suru blk..
sedih jgk dgr sora mak td..
jd bsuk pagi aku akn lari blk kg jab..
teda cara len..famili is 1st..

lps tu dpt kbr lg..
wife kazen aku kna operet d smc..
kra close jgk la dgn aku..
ada batu dlm hempedu..
masi muda lagik..
bsuk mlm baru ada masa melawat..

p/s...
kita hanya mampu merancang..
tp kita teda dpt menghalang segala urusan
takdir yg telah d tetapkanNya..
telah bersedia ka kita menghadapi takdir yg telah di tetapkan
tp kita teda tau apa yg telah d tetapkan utk kita
pada esok hari..lusa..tulat..dan seterusnya..
terasa masi byk lg kekurangan diri..
masi teda cukup amal ibadah sebagai bekalan..
teringat peristiwa akhir thn 2007...
skrg sda 3 thn berlalu..
semua nya d lalui dgn hati yg terbuka dan redha:)

Sunday, November 21, 2010

MENYEPI KAN DIRI..MEMBAWA DIRI...

salam:)

5 ari aku cuti blk kg..teda bt pa2 pn..
keja aku tdo n mkn n ningk tv jak..
bes sgt2 smpi keburingan psl bt benda yg sm ...
hahaha..smpi kn segala drama2 n sinetron d tingk..
drama2 indon klu siang hari..klu mlm2 tu ada byk jgk la melayu..
lps tu mkn n mkn n mkn..
last td b4 blk kk..kami bt projek mkn ambuyat besar2an..
gila menumpah ambuyat smpi 3 bngks lebi..
smpi ndak abis mkn..kekenyangan..

lps nie ndak tau la..bla lg aku blk kg..
bsuk start sda keja ku yg..
yg teda tr kata2 lagik tu..:(((
smpt ka aku n d ging mnyiapkan nya dlm tempoh 2 wiks tu..
ndak smpt pn..aku kc smpt jak la kan..
sume kami byk keja lg yg mo d bt tau..bkn tu aja tau..
nasib la..SYMP...kn..kn ..kn...

p/s..bt diriku...tek it ezy..n it will be ezy:)))

Tuesday, November 16, 2010

17hb November 2010-HARI RAYA HAJI

SALAM:)

di kesempatan yg ada ini..
ucapan selamat hari haji di ucapkan kpd semua..

raya haji nie..besa ramai yg bt kurban..
insyaallah klu ada rezeki yg lebih2 tu akan d laksanakan jgk..

misti ramai yg rajin bt masak2 utk bsuk kn..
slmt masak2..

me n famili akn blk kg benoni..
bsuk baru blk kg bongawan..
nasib jgk la kg brdekatan jd sonang la blk kg gilir2..

d kg mak aku sda masak lamban..
ndak sabar mo blk kg..mkn masakan mak aku...

selamat br cuti..
slmt menyambut raya haji:)))

Sunday, November 14, 2010

GANJARAN JADIK 'SUPERWOMAN'>>>(~_~)

salam:)

entri smlm bkn men hebat lagik kn3x...
besa la..selagik kudrat ku terdaya..
akn ku harung lautan badai..:p

smlm lps smpi rmh..siap2 mandi semua..
kuar lagi sora mamak tiri versi bwg puti bwg mera..
mengarah c anak2 masuk tdo..
semua nya pn kepenatan..
tmbhn lagik..my doti gurl mmg x sihat dr friday tu lagik..
n sy pn x sihat jgk hokay..sakit2 tlg..
n smlm kuar lagik my penyakit sinus..
blk2 asyik bersin..air idung pn kuar mcm ujan..
smlm mmg x dpt tdo dgn nyenyak nya..
anak2 dlm tdo mengigau2..penat sgt kot:(
n sy sakit tonsil lagik..
nasib baek ada tukang urut FOC mlm2 buta..
bole jgk te tdo dgn nyenyak nya...kroh..kroh..kruh..kruh..

maka dgn itu..seharian la d pagi ahad hingga ke ptg..
me n anak2 ampai@ home sweet home:(
my boipren plk g skul..jadik boring la jadik nya...
kami anak branakd tinggal lagik..
d tmbh lagik dgn cuaca yg mendung..
jab2 ujan..lagik la bes aku membuat taek mata...
ehhhhhhhhhhhhh...ndak da lah tipu jak..
tdo pn aku boring sda..
jadik aku bt apa lagik..
mengejas2 my blog la..mengasi tmbh apa yg kureng..
n mengasi kureng apa yg lebi..

n tau la kamu urg baca pn smpi boring uda kn..
ok lah..abis sda aku membebel...tenkiu:)

Saturday, November 13, 2010

AKU MACAM SUPERWOMAN PULAK ARINI:D

salam:)

arini ari apa??..ari 6 la..arinie cuti.. jadik buli la bgn lmbt....
tp x buli jgk  ..mata aku bla sda te buka..trus te buka..
bla mo tdo..trus tdo..hahaha

td lps bgn..apa lagik..siap la aku mengarah anak2 n c bapak p mandi..
ala2 mcm mamak tiri.. versi bwh puti ..bwg mera..
klu teda...pnya la ska lmbt2 p mandi..sakit mata aku ningk..

pagi ni my boipren rajin plk..dia bt teh tarik yg x d tarik..hahaha
tp aku ndak da selera plk mo minum..
apa lagik mo memasak2..arini aku MALAS!!!
(tajuk mintak pujik..mengaku super2 kunu...)
aku kn dr kemarin sakit blkg..tlg blkg aku tepeleot kali..
lps tu mcm mo demam pn ada jgk..sejuk2 panas2..
smpi ptg aku x dpt masuk opis ..betul2 x larat hokay..
aku jln pn mcm nenek2 te bungkuk2..se ptg aku te baring atas katil..
tanpa d temani ole my boipren..besa la kn..klu aku sakit..aku jgk yg cuti..


alamak..mcm lari topik plk..
cerita nya begini...>>>>
lps siap2 semua anak2 sda mandi n aku sekali..
apa lagik..bwk la c boipren kuar p beli ikan..
dkt jak dr my home sweet home nie..
sblm tu menyinggah dlu mengisi perut hokay..
aku mkn nasi dagang n lemon teh..
my boiren mkn nasi lemak..minum x mau..save duit kn..
lps tu aku trus p gerai..d tp jln yg jual ikan2 yg besa aku p beli..
nmpk tmpt jual tu mcm x hokay..tp bes gilak ikan2 ctu..
fresh2x..smpi mcm aku mau pajak semua ikan2 ctu td..
aku besa bla nmpk ikan cantik..mmg suka betul mmbeli..hahaha
singgah jab jak d gerai tu..abis 80rgt..
aku beli 2 1/2kg ikan temenung..2 1/2kg ikan putih besar..1 1/2kg ikan gerunggung..
n dkt2 sekilo ikan kerisi..
byk kn..mmg aku suka memajak ikan yg fresh2..
lps tu beli udg lg..besar2 ibu jari 14rgt jak sekg..
tp kan..bla aku beli ikan byk2 td..beli sayur seikat sayur kcng pnjg jak...hahaha
psl aku kureng mkn sayur..selalu klu beli byk2 mmg masuk bakul smph:(
sbb tu skrg suka beli ckit2 jak..td mmg x jmpa syur yg ai ska mkn..
jd x mau la beli pa2 lg..
lps beli2 ikan byk2 tu..aku blk rmh..apa lg siang ikan la keja aku..
mls suru urg d gerai tu siang kn..
Q up pjg sgt..panas matahari pn mengigit2 my fun tard..
so ai chow trus..siang sndri d rmh..

lps siap2 semua..aku mandi2 lg sekali..psl aku bau ikan..
n siap2 bwk anak2... bwk sekali c mia jln g servay..
my boipren klu ari 6 (sabtu)..misti x bleh d bwk br poya2..al maklum la kn:(
dr servay..jln lg ke giant kelombong..lps tu jln lg ke tamu d bwh giant tu..
lps tu jln lg>>>>>go home ler...

smpi rmh..kelam kelibut jab..masak2..aku msk ikan rebus br sama telurnya ..
besar jgk tau..sebesar telur ayam lagik tu..lps tu aku mkn..
lps suru anak2 n c mia siap2 jln lagik!!!!!!!!!!..ke mana??????????
sda janji dgn my pren mo bwk anak2 mandi2 d kolam kompleks likas tu..
my doti gurl..bising2 dlm keta..ckp c mama lmbt jln..psl ujan da turun..hahaha
tp sian jgk kn..aku x kesah..drive jak trus..smpi d sna..ujan blm smpi lagik..
beli tikit ..kelam kelibut..bwk anak2 ke pool nya tu..
maka d ctu la aku selama 2 jam.
.men jd Pemerhati Penyelamat sekira nya br laku kecemasan..
ujan turun jgk..tp rintik2 shj..sian plk mo blk..baru sija turun mandi manda,,
nasib baek ujan stop jgk..so buli la kontinue mandi manda..
tp kn td ckp sda janji dgn my pren kn..
tp kn kami ndak da juduh plk d ctu td..huhuhu
hah..tu la kn sepa suru lmbt kn..byk lagik jln2...hahaha

lps siap2 semua mandi manda..kc bersih bdn ..tukar baju..
my boipren kol..bwk p mkn2 minum2..
apa lagik..mmg my doti gurl n noti boy sdg kebulur..so jln trus la..
sampi rmh ngam2 jam 6..gelap sda ckit2...

BETUL KAN AKU MACAM SUPERWOMAN ARINI...hahaha:p

jgn menci2..nnt menci2 jd rindu plk,,tenkiu:)

Thursday, November 11, 2010

tadi semangat br kobar2..

salam:)

dr td mengadjust rupa my blog..mengasi cantiq..mengasi lawa..mengasi natural la..
mcm2 lah yg bt..smpi nek panat aku d bt nya..tp last2 rupa yg nie jgk aku be kenan..
pengajaran nya..teda semisti cantiq rupa nya..sedap mata memandang..
cantik rupa.. ada dlm pelbagai sudut..yg ble menyebabkan urg len suka..
plg sng bg sy..yg penting simple..sedap mata memandang cukup lah..
klu be lebi2 kdg membawak kerugian..mcm sy la sda membuang masa..
akhirnya kata hati sy mengatakan layout yg mcm nie lg sy suka simple dimple..:)


tingk len ari..len masa mn tau sy rajin lg..ble lah menghias mn2 yg patut..
bai bai ta ta ti ti tu tu:p

BILA TELAH BERAKHIR..

salam:)

teda pa2..tajuk d atas sbnrnya..tajuk lagu yg sdg br kemundang d udara :p

tq:)

Tuesday, November 9, 2010

emergency leave...

salam..

arini aku cuti kecemasan yg teda la kecemasan..
cuti kecemasan tu means..cuti yg x d apply b4 cuti..
yg betul teda bagus la klu selalu bt cuti mcm nie..
nmpk mcm urg malas plk..suka suki jak ambik cuti..
tp thn nie..mmg aku byk ambik cuti jenis mcm nie..
tp bkn aku sengaja..tr paksa..demi famili trchinta..
klu my boipren x sihat..komfem aku cuti..
klu anak2 x sihat..lg lah aku cuti..
klu maid x sihat lagik lah aku trpaksa cuti..
tp klu aku x sihat...trpaksa la aku cuti jgk kn..
tp yg sodih nya..bla aku x sihat..teda sepa2 yg ambik cuti emergency...
hehehe..mcm menyindir c boipren plk kn...hahahah
sakit2 nie kdg kita mn lah tau..
owh..bsuk aku sakit..jd bg tau dgn bos..
bsuk sy apply cuti ..psl bsuk sy sakit..
hahaha...itu komfem la bos akn fening..hahaha

arini aku cuti psl aku mo cuti..
psl aku rasa sgt2 la penat suda dgn keja..
tr pikir dlm hati..bla lah ak buli keja tanpa trikat dgn masa upis hour..
kepingin sgt2...yg betul aku jgk bah yg malas..
ada peluang tp teda pandai grab tu chances...
but...dlm hati tetap masi mau...
bla mo start semula...????
sdg mncari waktu n semangat yg telah ilang...
hahahahaha...
masa itu emas..klu lmbt aku akn ketinggalan..
tp mcm mana mo start?????
wait n c later....:)))

Saturday, November 6, 2010

BERJAYA..

salam..
wik n nie cuti 3 days..teda plk dpt blk kg..huhuhu:(
klu la dpt blk kg kan bes...
yg betul klu buli mo jak selalu blk tu kg....
tp apa kn daya ku..
ada lah sbb musabab nya yg x pyh la mo ceta sume ..
semua nya ada takdir dlm idup ku yg aku terima dgn hati yg terbuka..
dgn hati yg lapang dan penuh redha..
jd x pyh la ceta ya..tp sepa yg kenal aku tu..mmg la tau bah tu kn..
jd phm2 la bah kamu sija kan..:)
nnt teda privacy plk my life klu sume mo kc tau urg len..
stori dlm kain..dlm kelambu..dlm blk..sume nya hak milik pribadi ye..
klu urg len buli buat..x pa la..biar urg masing2 dgn cara nya..so terima jak la ...
suda urg brkongsi..kita baca jak la..
yg aku plg suka share stori brkaitan dapur ..periuk..kuali...n mknn :p
blog aku jgk suka sharing is caring:)
tp terus trg la kn..sume nya tu bkn lah 100% dr my idea..
dgn rendah diri..mmg aku x la smpi tahap yg buli jd mcm 'uztazah'2..
sume idea tu aku curi dr blog2 yg mmg aku salute dgn dia urg punya
madah2 pujangga tu..amat bagus sekali..
n yg plg penting amat baik d fahami/di hayati utk..
memperbaiki prestasi hidup ke arah yg cemerlang dunia akhirat..

tukar topik plk>>
2 ari cuti brlalu aku duk rmh n ada la jln2 jg.. jln menyoping ckit wit my fren..
pagi2 masak2 dlu buat bfast aka lunch la jgk trus..
kemarin msk nasi lemak wit ayam goreng..smpi mlm x abis..
mlm msk len lg..tumis belacan sayur pakis n ikan goreng lg..(mn la ndak gumuk kn..huhuhu)
td pg msk mi hun guring n sosej guring..
 lps tu g tamu dgn pren kemarin jgk..dia kc bw laksa..
(sepa???..x pyh la tau..biar la rahsia..hehehe..minta pujik lg..kakaka)
wow..bes nya tym bkn posa buli rasa mkn laksa ..
blk tamu baru mkn laksa..sedap bah..pandai jgk dia msk..
tp selalu mengaku x pndai msk..
besa la urg low profil..diam2 ubi brisi..klu dia pndai baca blog aku..
komfem kembang kempis lobang idung nya...kakaka...sori ye ging..jgn mare..)
mlm aku msk ubi kayu rebus..bli d tamu..(ntah msk ka blm tu..psl bz be blog kn)
mo mkn cicah dgn gula masin..bkn gula+garam tau..
mmg nama nya gula masin..tp teda la masin..ttp jgk manis tau..
kaler nya brown2 la..n cair pekat2..
mlm krg mo msk ayam kari or msk kicap ka..
tingk la selera my boipren nie..mo mkn apa..
klu aku nie..apa2 pn buli..telan jak..asal sedap kan..(mcm masuk bakul angkt sndiri..)
bsuk ada konsert my lil noti boy..@ kindergarten chung hwa..
dia akn menari..so xcited jgk la bsuk nnt
lps tu x tau la mo bt apa..let wait n c till 2muruw...

tukar topik len lg>>
yg betul aku mo kc tau yg aku brjaya mengasi  muzik d my blog aku...
hahaha..tu jak pun yg berjaya nya..n yg rajin d upgrade..
lagu ini sebenarnya ada la request dr my boipren..
jd kc la tunai tu request..bes jgk tau..ibarat mcm aku la kunu lagu tu..
hahaha...perasan lagik..ndak kesah la..ini blog aku..
aku yg jd bos cni jd suka hati aku la dgr...:P


mudah2an aku jd spt RABIATULAL ADAWIYAH...

JANGAN BANGGA SANGAT DENGAN KEHIDUPAN DUNIA...

 Salam:)..sharing is caring:)>>>>
Kenapa perlu berbangga dengan kehidupan di dunia? walhal semuanya fake dan tak kekal lama. Dunia itu sebenarnya penjara bagi orang yang beriman.

Jangan bangga sangat dengan pakaian yang cantik dan mahal kerana pakaian terakhir kita nanti adalah kain kapan.


Jangan bangga dan action sangat dengan kenderaan mewah kerana kenderaan terakhir kita adalah van jenazah dan papan keranda


Jangan terlalu seronok dengan tempat tidur yang empuk dan nyaman kerana tempat tidur terakhir kita adalah di liang lahad


Jangan pula ego dan bongkak kerana mampu memiliki rumah mewah seperti istana sebab rumah terakhir kita nanti adalah kubur bertiang dua


Jangan megah sangat dengan pangkat dan darjat sebab bila dah tiada nanti kita dapat gelaran al-marhum

Jangan terlalu bangga dan berlagak dengan wajah yang hensem dan lawa sebab bila mati nanti wajah itu akan bertukar menjadi tengkorak...

-
 -
 -
 -
 -
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-

Kita semua akan berakhir di sini

<<< d alam kubur>>>


Peringatan bersama sesama Islam. Waallahu'alam~

kredit>>http://dirikudrcinta.blogspot.com/2010/11/jangan-bangga-sangat.html

Friday, November 5, 2010

DINDING TETAP RUSAK..SELEPAS PAKU ITU DI CABUT...

kc saspen jak .. mcm aku mo be tukang plk kan...hehehe
 
Hati yang kau sakiti (bukan lagu rossa)..tiba2 tukar plk dari paku ke hati...hehehe

ini adalah sekadar cerita dongeng yg buli di jd kan tauladan & sempadan..
 
kita semua hanya manusia biasa..
yg baik itu dtg nya dr Allah S.WT....
yg buruk itu dtg nya dari diri sndiri..

cerita dongeng nya begini..tersebut la kesah...kweng3x..hehehe>>>>

Jangan suka menyakiti hati orang lain dengan kata-kata kita,” nasihat seorang ibu kepada anaknya.

“Saya tahu itu salah, ibu. Tapi, saya akan cepat minta maaf. Itu satu kelebihan juga, bu?” Kilas si anak.

“Tetapi perbuatan kamu itu menyakitkan hati orang, anakku,” kata ibu itu lagi.

“Saya rasa tidak, saya tidak kejam. Selepas minta maaf, segala-galanya langsai, bu.” 


“Kalau begitu, kamu ikut cadangan ibu ini. Moga kamu akan fahami maksud ibu nanti. Tanpa membantah anak itu setuju.

“Begini, setiap kali kamu menyakiti hati seseorang, kamu ketuk sebilah paku ke dinding ini. Kemudian, setelah kamu meminta maaf, kamu cabut semula paku yang kamu ketuk itu!”


“Baik, ibu.” Beberapa bulan berlalu, mereka sama-sama menghadap dinding tersebut. 


“Lihat ibu, mana ada paku yang tinggal?” Ujar si anak dengan bangga.

“Semuanya telah dicabut. Memang ramai orang yang saya sakiti hati mereka, tetapi semuanya telah memaafkan saya setelah saya meminta maaf.”

“Betul kamu sudah minta maaf dan mereka telah memaafkan, tapi sedarkah kamu…?”

“Maksud ibu?”

“Cuba kamu tengok dinding ini. Semuanya sudah tebuk, calar dan ‘berkematu’. Itulah hati-hati yang telah kamu sakiti (macam lagu rossa pulak). Walaupun kamu sudah dimaafkan, tetapi kesan perbuatan buruk itu masih berbekas di hati mereka. Hati yang dilukai ada parutnya, anakku…”

Si anak merenung dinding yang tebuk-tebuk itu. Sudah tidak indah lagi seperti asalnya. Begitukah hati-hati orang yang telah aku sakiti?
.
.
 
"Meminta maaf adalah perbuatan terpuji. Tetapi berusaha agar kita tidak terpaksa meminta maaf (maksudnya menghindarkan diri daripada menyakiti hati orang lain) jauh lebih terpuji. Ya, luka di hati itu lebih sukar diubati daripada luka di tangan."
.
.
Sekadar ingin berkongsi, bukan tulisanku sendiri..
 
:-) Jaga la percakapan, jaga pergaulan, pasti tidak menyakiti. Manusia memang mudah memaafkan, tetapi, untuk melupakan, susah sangat. mesti ada jugak berbekas bekas. :-)
 
 
 
kredit>>http://iqafi.blogspot.com
 

Firework - Katy Perry

Firework - Katy Perry

Do you ever feel like a plastic bag
Drifting throught the wind
Wanting to start again

Do you ever feel, feel so paper thin
Like a house of cards
One blow from caving in

Do you ever feel already buried deep
Six feet under scream
But no one seems to hear a thing

Do you know that tehre's still a chance for you
Cause there's a spark in you

You just gotta ignite the light
And let it shine
Just own the night
Like the Fourth of July

Cause baby you're a firework
Come on show 'em what your worth
Make 'em go "Oh, oh, oh!"
As you shoot across the sky-y-y

Baby you're a firework
Come on let your colors burst
Make 'em go "Oh, oh, oh!"
You're gunna leave 'em fallin' down-own-own

You don't have to feel like a waste of space
You're original, cannot be replaced
If you only knew what the future holds
After a hurricane comes a rainbow

Maybe you're reason why all the doors are closed
So you can open one that leads you to the perfect road
Like a lightning bolt, your heart will blow
And when it's time, you'll know

You just gotta ignite the light
And let it shine
Just own the night
Like the Fourth of July

Cause baby you're a firework
Come on show 'em what your worth
Make 'em go "Oh, oh, oh!"
As you shoot across the sky-y-y

Baby you're a firework
Come on slet your colors burst
Make 'em go "Oh, oh, oh!"
You're gunna leave 'em fallin' down-own-own

Boom, boom, boom
Even brighter than the moon, moon, moon
It's always been inside of you, you, you
And now it's time to let it through

Cause baby you're a firework
Come on show 'em what your worth
Make 'em go "Oh, oh, oh!"
As you shoot across the sky-y-y

Baby you're a firework
Come on slet your colors burst
Make 'em go "Oh, oh, oh!"
You're gunna leave 'em goin "Oh, oh, oh!"

Boom, boom, boom
Even brighter than the moon, moon, moon
Boom, boom, boom
Even brighter than the moon, moon, moon

Katy Perry "Firework" Official Lyric Video

CINTA ITU TINGGI NILAI NYA: HARUS DI BAYAR DGN WANG, TENAGA, MASA DAN PERIKEMANUSIAAN..

Untuk sesiapa yang masih mencari pasangan, pilihlah yang mencintai kita dan berusaha menunjukkan rasa cinta terhadap kita.


Asalkan impian, niat, harapan dan doa kita mahukan pasangan yang terbaik untuk kita, insyallah kalau tak hari ini pasti suatu hari Allah menjodohkan kita dengan pasangan yang sesuai.

Mencintai pasangan kita memang mudah. Mudahnya mencintai renungan matanya, mencintai lengguk bentuk tubuhnya, mencintai lemak suaranya, mencintai gurau sendanya,mencintai cara dia berfikir, mencintainya kerana ilmu agama dan kewarakannya, mencintai kebolehannya, mencintai jiwa seninya dan mencintai keberadaannya di sisi kita dan mencintainya kerana itulah cinta kita dan itulah jodoh kita.

Namun tidak mudah untuk setiap pasangan itu menunjukkan rasa cinta yang sebenar terhadap pasangan mereka.

Setelah ijab kabul dilafaz, dan DEMI CINTA berapa ramai di antara suami isteri yang

- begitu menyanjung pasangannya
- sentiasa mengeluarkan kata-kata lembut untuk menjaga perasaan pasangannya
- selalu memuji-muji pasangannya.
- tidak pernah mengeji pasangannya
- tidak akan merendah-rendahkan pasangannya
- selalu menghormati pasangannya
- sentiasa menghargai pasanganya walaupun ia serba kekurangan
- tidak pernah mencemuh segala kekurangan pasangannya
-sangat berbangga atas kelebihan yang dimiliki pasangannya
- sentiasa sedar tanggungjawab dan melaksanakannya demi mencintai pasangannya
- tidak gemar berbalah dengan pasangannya
- yang sentiasa berusaha membuang sifat-sifat negatif dalam diri dan menjadi terbaik untuk pasangannya
- yang mudah menerima teguran dan sanggup menlenyapkan ego
- tidak lupa mengucapkan terima kasih atas segala pemberian dan layanan
- bermurah hati berbelanja untuk menyenangkan hati pasangannya
-berkorban wang dan tenaga demi cinta terhadap pasangannya


BERAPA RAMAI?


Dan kejayaan dan kebahagiaan bersama pasangan kita sangat subjektif. Ada setengah pasangan sudah cukup bahagia walau isteri tidak pernah menghidangkan makanan apatah lagi memasak makanan untuknya, mencuci dan meyediakan pakaiannya, hanya kerana dia memahami yang isterinya terpaksa bekerja untuk meringankan bebannya menanggung keluarga.

Begitu juga ada setengah isteri sudah cukup bahagia walau suami tidak pernah mengeluarkan perbelanjaan untuk keluarga hanya kerana suaminya sangat rajin membantunya membuat kerja-kerja di rumah.


Sekalipun kita tidak tahu dan mengenali pasangan secara mendalam, hinggalah setelah kita mengahwininya dan tinggal sebumbungnya dengan namun sebelum berkahwin kita tetap harus memilih apa yang kita rasa terbaik untuk kita.

Apakah yang boleh kita harapkan lagi terhadap pasangan selepas berkahwin, kalau sebelum berkahwin pun sudah jelas ciri-ciri negatif seperti yang saya sebut di atas itu. Tak tahulah kalau ramai di antara kita yang cukup sabar menunggu pasanganya akan berubah, yang cukup kuat menahan hati dan menelan perasaan di sakiti. Yang cukup redha sekalipun tidak pernah menerima bahkan hanya memberi. Yang cukup bersyukur sekalipun tidak sedikitpun di hargai.


Bagi yang sudah tercebur ke alam rumahtangga bersama pasangan yang tidak seperti di harapkan. Kesabaran dan daya ketahanan perlu ada. Insyallah asalkan anda kuat bertahan, itulah jodoh anda sampai mati.

HIPOKRIT...BIAR

Kadang-kadang untuk tidak kurang ajar
aku jadi hipokrit

Kadang-kadang untuk tunjuk rasa hormat
aku memang hipokrit

Sampaikan hati aku rasa menyampah pun
aku masih hipokrit

Bukankah kadang-kadang hipokrit itu perlu

Kerana ada masanya aku tak perlu berterus terang
ada waktunya aku tak perlu jujur
ada ketikanya hipokrit itu lebih penting.

Biar aku hipokrit asal tidak sakitkan hati orang
Biar aku hipokrit asal tidak singgung perasaan orang
Biar aku hipokrit asal tidak ada hati yang tercalar!!!


Aku rasa tidak perlu menegakkan sesuatu kalau sekadar mahu menimbulkan ketegangan
aku rasa tidak perlu menegur kalau bukan untuk mendidik.

Lebih baik diam daripada berkata-kata
Lebih baik hipokrit daripada terus terang yang menyerang....


Hipokrit itu kadang-kadang memang perlu!!!
Bagi aku lah.....

HATI HATI DGN HATI...

Perlukah dengki hati...
Perlukah busuk hati....

Perlukah rasa tak senang hati
Bila melihat orang lain rasa gembira
Bila menyaksikan orang lain rasa bahagia

Buangkanlah busuk itu dalam tong sampah lalu di angkat dan dibawa oleh alam dbkk..
Lepaskanlah dengki hati itu sampai talak tiga lalu jumpa cina buta dan dan terus meraba-raba.

Bila semua busuk
Bila semua dengki
lenyap jauh

hati jadi bersih
hati jadi lapang
Hilang segala tekanan

Sudah bahagiakah hati kita
Gembira riakah jiwa kita

Kita di mana?
Sudah cukup sempurnakah hidup kita
Sudah melimpahkan rezeki kita
Sudah lengkapkah ibadat kita
Sudah kuatkah iman kita

Hati-hati
Dengan hati.......

Tuesday, November 2, 2010

DAMAI NYA HATI...bila selalu dpt blk kg

wiks n baru2 nie..blk kg ..mcm lama teda blk kg..
bkn ndak mo blk..ada alasan nya kenapa mengapa..
rindu?????..sepa blang aku ndak rindu sm kg..
apa lg dgn ke dua urg tua ku..
tanpa mereka sepa la aku nie...huhuhu
tp apa kan daya ku..
tempat ku adalah d sisi sang suami dan anak2..
d mana dia brada di situ la aku menempel..
susah dan senang nya..aku la sumber inspirasi nya..
dan begitulah d sebaliknya...

damai nya hati..
bila mata melihat keindahan kg..
sejuk nya hati bila berada d samping insan2 tersayang..
kenyang nya perut bila d jamu dgn makanan kg..
gembira nya d hati..
bila melihat anak2 bertemu nenek n atuk d kg..
biar pun ada telepon tp teda sm dgn bertemu secar live..

klu lah dpt setiap wiks n aku blk kg...

Monday, November 1, 2010

DUHAI HATI>> ADA 9 SEBAB HATI TIDAK TENANG

1) PEMARAH
  • paling mudah dikesan atau dilihat dan paling banyak di dlm diri manusia..org spt ini jarang mendapat kawan dan hati tentunya tidak terang..
2) PENDENDAM
  • tersembunyi ibarat mengumpul lahar di dlm dada..org spt ini sentiasa mencari2 peluang utk membalas dendam hatta secara yg kecil2 sekalipun seperti sakitkan hati atau tempelak org yg didendami itu..sbb itu org pendendam mudah kena sakit jantung..
3) HASAD DENGKI
  • amalannya hangus akibat hasad dengkinya itu kerana ia memiliki sifat ketuhanan..
4) BAKHIL
  • sentiasa merasakan org lain menginginkan harta, kesenangan, pangkat dan lain2 dr dirinya..contohnya sentiasa berdalih mengatakan ia tiada duit..Allah lebih syg org yg fasiq tetapi pemurah tetapi benci org yg abid tetapi bakhil..kerana walaupun fasiq, pemurahnya itu tetap memberi manfaat pd org lain kerana kadangkala rezeki itu Allah beri melaui makhluk..
5) TAMAK
  • org yg tidak puas dgn yg sedikit nescaya tidak akn puas dgn yg byk kerana dunia ini ibarat meminum air laut, walau berapa byk yg diminum tetap tidak habis juga..ingat! yg dikatakan harta atau rezeki kita bila ia dipakai atau digunakan oleh kita.. selagi tidak diguna iaitu disimpan, itu belum boleh dikatakan rezeki kita (mungkin hak org lain di situ)..biarlah rezeki itu sedikit tetapi mendapat keberkatan iaitu dpt dimanfaatkn..
6) TIDAK SABAR
  • andainya perkara yg kecil pun tidak boleh bersabar apatah lg hal2 yg lebih besar..
7) EGO
  • ibu segala mazmummah..jadi ia membuatkan seseorg paling tidak tenang..org yg memilki sifat ini pantang tercabar dr sudut zahir mahupun batin..kerana semua org ada egonya sendiri, cuma tinggi atau rendah tahap keegoan tersebut. 
8) RIAK
  • terseksa sendiri kerana sentiasa tercari2 peluang utk dipuji..sentiasa berlakon2 di dpn org..jika ia dipuji, ia akn menambah amalnya tetapi jika ia dikeji, ia akn mengurangkan amalnya..Allah marah kalau kita riak, takabbur dgn ape yg kita ada..
9) CINTA DUNIA
  • tidak dpt menderita, dpt pun menderita kerana bila sudah dpt susah pula menjaganya..berhartalah, tidak mengapa tetapi kawal hati jgn diletakkan pd harta itu (bila mati cuma bawa amalan dan doa anak yg soleh dan solehah)..cinta dunia merupakan 'neraka dunia' kerana dunia itu 'panas' akibat ia merupakan barang buruan dan rebutan..jadi letakkanlah akhirat itu di hati dan dunia itu di tangan supaya dunia itu senang dibahagi2 dan akhirat dibawa mati..Wallahu'alam..

    >>patut la kdg2 hati teda tenang..huhuhu..
    berusaha utk lari dr 9 sebab d atas..
    berjaya kah aku..insyaallah..
    jika ada niat semuga d permudahkan oleh-Nya..

    MUDAH2AN MENJADI SEPERTI INI...AMIN

    Setelah Allah SWT mengampunkan kita, jiwa akn rasa tenang, aman dan tenteramnya hati..tetapi sebagai manusia, sudahkah kita memaafkan kesalahan org lain terhadap kita, terutama musuh kita? Beranikah kita menghakis bersih dari persada hati perasaan dendam kerana kesalahan teman dan saudara yg sengaja dan tak sengaja? Ingatlah:

    Membalas kebaikan dgn kejahatan adalah serendah2 budi pekerti
    Membalas kejahatan dgn kejahatan bukanlah perikemanusiaan
    Membalas kebaikan dgn kebaikan adalah kebiasaan
    Tetapi membalas kejahatan dgn kebaikan adalah cita dan cinta kemanusiaan yg setinggi2nya

    Patutnya kita hidup dan bercita2 sedemikian, iaitu membalas kejahatan dgn kebaikan..sematkan di dlm diri kita utk mencapai kemuliaan sejati..mmg sakit dan perit di jiwa kita utk membalas kejahatan org dgn kebaikan kita..di dlm batin kita amat hebat gelora perjuangan antara nafsu jahat dgn budi mulia..

    Nafsu amarah membayangkan penderitaan kita kerana kesalahannya terhadap kita, kerugian kita kerana teraniaya..jika kita memaafkan dia, untunglah dia tapi di sinilah letaknya ketinggian budi dan kemuliaan insani muslim yg sejati..memaafkan perbuatan jahat org terhadap kita, kemudian diberikan balasan kebaikan adalah kemenangan budi yg mulia..tewaslah nafsu serakah manusia kerana ketinggian budi kita, teman terhindar dr dosa..musuh mungkin bertukar menjadi teman karib dan setia..bkn mustahil jika diizin Allah Azzawajalla..bagi kita, harga diri naik setingkat lagi dan kehidupan sentiasa mewangi serta terbentuklah kekuatan peribadi..


    Seorang pujangga Arab pernah berkata:

    "Cubalah simpulkan kembali tali persaudaraan yg tlh putus, jalinkan semula ikatan persahabatn yg terungkai, maafkan kesalahan org terhadap anda, nescaya dpt dirasai nikmat kemanusiaan dan kemanisan jiwa."
    Kata Lokman Hakim:

    "Tak dpt dikenal kemanusiaan seseorg melainkan pd 3 situasi. Dikenal pemaaf ketika dia marah, dikenal berani ketika di medan juang, dikenal sahabat sejati ialah ketika dlm kesusahan."

    >>Tetapi secara peribadi, saya lebih suka kepada teman2 dan sahabat2 atau kawan2 yang bila dia marah, dia menjaga tutur kata, lisannya, bahasanya, kerasionalannya sebagai org dewasa, sbg org yg berilmu, dan yg paling penting sbg seorg yg mengaku dirinya adalah org Islam..
    kredit>>effafarisya.blogspot.com