Wednesday, December 29, 2010

sunset d teluk likas...

gbr nie lama sda..tba2 angin rajin dtg..bukak lappy my asben jmpa dis pics..so kc uplod la..mo kc tunjuk betapa cantik nya bumi sabah ..teda pyh pigi jauh2 klu mo kc tenang pikiran..bgnn yg kaler putih tu la my opis wisma perindustrian..tp ini bkn opis betul..ini cuma opis menumpang kasih..besa la keja aku nie..sntiasa kena buang2 d mn2 yg patut2..my hq d KPKPS..dkt jak dr ctu..


MINTAK MC FREE BOLE KAH..

aduina..ekceli masi lg x sihat..
tp sadis nya..cuti da abis..
sepa suru boros..kc abis cuti b4 yr end..
huhuhu..
tahun nie..mmg aku tr paksa cuti byk..
byk sgt kes emergency..
psl sesungguh nya aku la ibu n isteri mithali...
kweng3x..sila jgn muntah..
klu p klinik sure2 aku dpt MC..
mmg bdn aku masi panas2..selesema..kpla pusing ada jgk..
tp sayang wei duit ku...melayang psl mo MC..
p spital gomen..jgn hrp dpt MC..
sda la Q bkn men pjg..doktor pun taik idung masin mo bg MC..
tunggu patient fengsan 2-3 kali baru kc MC...
ndak pun...tunggu aku jln kaki 4 masuk bilik dokter tu..baru dia tau..
aku ni mmg sakit tahap kritikal sda...hahaha
ubat2 tu masi byk lg..psl aku adlh paling liat mo mkn ubat..
tp klu bab marah2 anak mkn ubat mmg aku la mamak tiri nya..
demam2 pun masi byk jgk idea menulis kan...
ok apa...sambil baring..lappy atas dada..taip jak idea ku sntiasa mencurah2..

ok..la mo jln dlu bt medical check up tuk renew permit maid...
tu la psl pokai sgt..yr end nie byk sgt bajet mintak peruntukan viremen...

Tuesday, December 28, 2010

JOM LAYAN GAMBAR DULU...

salam:)
ari ahad kemarin2..kami p KUNDASANG..
tp sedih nya ari ke2 d ctu..sy kna selesema..
asyik..ouch3x...mata brair2..idung brair..
jd sda pasti mood br cuti n jejln..tada..
smpi arini sy masi x sihat..
jd JOM LAYAN GAMBAR DULU...
bkn selalu sy da mmod mo uplod gbr byk2..:P



 otw turun dr MESILOU
 AIR TERJUN MESILOU
 susu DESA sdg d isi dlm kotak



 tnpt perah sus lembu/sepa2 yg mo bt stok susu bby byk2 meh la dtg cni..:p
 blkg tu kndg lembu..x mo turun dkt2..bau taik lombu..








 bule beli susu DESA ..murah dr d kedai  rm2.30 sekotak..
mlm kc minum tuk bdk 2 ekur nie..
 model  x be byr pun...
 yg betul jln nya sgt2 la gravel..
 rmh pekerja..nmpk ganjil..ada tiang sblh aja..tp my asben ckp..
balance bah tu rmh..psl tanah nya x rata ..

 mcm d ober sea plk kan..


 c gumuk yg x larat memanjat..
 senyum paksa ole c anak...hahaha



 view gunug kinabalu dr kaki lima bilik..

 dpn bilik..




 bilik N4..
 ini model x be byr..d KINABALU PINE RESORT..






yg betul ada byk lg gbr2..tp aku adalah malas menguplod..yg ini pun sda aku pilih tuk d uplod..tp last2 x smpi suku pn kna kc masuk..malas bah aku menunggu..tunggu la aku rajin yer..tmbhn lg..aku sdg x sihat..huhuhu..

Saturday, December 25, 2010

NGANTUK LA..

semalam ada tamu dtg rumah..
n than aku tlh ber pot pet pot pet..smpi jm 4 pagi..
gila kan pnya keraja..
sda la masa outstation tu..pn tdo smpi jam 2 pagi..
ber pot pet pot pet jgk d bilik hotel yg SUITE tu..
sambil nonton2 HBO...
bsuk planning mo p cuti2 msia g KUNDASANG n..
g mandi manda d PORING RANAU..kolam air panas..
tp packing pn x larat lg nie..
p beli2 barang tuk d bw pn x larat jgk...
x kesah la kan..nama jgk ber cuti2 msia kn..
apa kata makan kedai jak semua nya kan3x..
huawaaaaaaaahuaaaaaaaaaaaaaaaaa.....komfem duit aku kopak!!!!!!

Thursday, December 23, 2010

SANDAKAN..

bsuk blk rmh suda..
yeay..hepi nya..
psl rindu dgn urg2 yg d kc tgl..
n keja ku p mengodit luar kwsn tlh abis..
tp repot blm lg siap..

kali nie d SANDAKAN..
outstation sgt2 la memuaskan..
psl HOTEL nya sgt2 la..GUD3X..
MAKANAN pn sgt2 la mabeles..

kami stay d SWISS INN..
ambik SUITE ROOM lagik tu..
be lagak jab jd urg kaya..hahaha
ekceli kos hotel d share 2 urg..
tp sgt2 la murah tau..RM284 aja..
sea view lagik..ada 2 TV flat skrin melekat d dinding..ada 2 wash room..
ada satu set sofa..sepatutnya kami stay d hotel jak bt keja..
psl sayang bah..byr mahal..tp menikmati nya cuma tym mo tdur..
tp 2nd nite tu..kami tukar taktah plk p bilik unsuite..psl tlh krg korum..
n x tau n x sedar napa la aku p tukar bilik plk..
pjg plk ceta nya..ndak pyh stori mori here kan...
mcm buring jak mo baca kan..;p

makanan SEA FOOD d SANDAKAN..
sgt murah..mana mo dpt tym lunch ko buli mkn IKAN BAKAR
fresh n byk pilihan lagik..bkn jak ikan yg ada..
udang n sotong pn ada..
lg la sedap mkn nya kan..bila setiap kali mkn ada jak urg belanja..
hahaha..terima kasih daun keladi la kan..len kali belnja lg..
muka ndak malu la bah tu kan..
len kali aku la bah bayar kan..dun wori kay..
sndiri mo tau la kan..jgn plk purak2 mcm kura2..
gambar mmg teda ambik..psl kemaluan ku amat la tinggi..
utk te gedek2 d khalayak ramai men snap2..sna cni..
lg pn tmpt tu mmg ramai urg..lagi pun aku nie kn mmg nya..
mak dara yg pemalu n be sopan santun..n menjaga budaya timur..
biar pun aku bukan bangsa timore...hahaha
mkn mlm pn d tepi2 laut dkt nya hotel..jln kaki jak..
n hotel pnya restoran pn dpn laut..

ekeleh..aku nie mcm promosi pelancungan plk kan..
ndak kesah la kan..klu sekadar info yg baik2 tu apa salah nya d share kn..
ndak luak pun..ndak rugi pun..tp jgn plk share benda len kan..
aku kan telah d cop HAK MILIK KEKAL SUAMI..

bah..lps nie..p SANDAKAN ikut la mcm aku..stay cni n mkn d cni..
yg penting ko bayar la bah sndiri kan..

Tuesday, December 21, 2010

sedih..geram..kesal..

bsuk mo p outstation lg..
kali nie pi SANDAKAN..
suda la bsuk mo jln..
tiba2 jak ada yg trjadi..tanpa d rancang..
mmg sda tau dr awal..tp my result is CAN NOT!!
tp mcm mn mo kc tau ..
bhw sy x setuju..x senang hati..
aku berdoa semuga dia baik2 sija..
d jaga dgn baik2..
1st tym bg dia jln br mlm d tmpt tu..wit out me..

missing !!!!!!!!!!!!
tp apa kan daya ku..
sakit hati klu d luah..
nnt jd lahar gunung berapi yg panas..
seperti biasa..diam itu lebih baik...
biar pn d dalam hati ku sakit..

Saturday, December 18, 2010

BALIK KAMPUNG..

arini mo blk kg..bongawan..
anak2 sda d kg since last sunday lg..
missing dia urg..ari2 kol sian plk..
wik n nie my kazen kawin..
arini misti bes..ramai2 kumpul wit d famili..
dgr2 arini ada melamban..
mlm krg ada urg be gambus..
acara sanding esuk..
ekceli c penganti x mo sanding2..
psl dia tu pak ustad dr al-azhar..
tp last2 mo jgk..myb x la sanding yg betul..
just tuk famili2 jak tingk..

arini me n my maid aja yg blk kg..
my lovely boipren..bsuk ada exam..
so..home alone lagik la kn..
tp ada bgs nya jgk la..
sunyi2 nnt dpt la dia study hard..

 ini view dr dpn rmh mak ai d kg..
yg biru2 ijau tu..banjaran crocker..
dpn tu sawah padi..skrg x musim padi..
yg ada tu rumput aja tu..jgn plk x kenal rupa padi mcm mn..hahaha


ok..mak jalan dulu ya..bai bai ta ta ti ti tu tu..

Friday, December 17, 2010

JALAN NGERI..

PENAMPANG: Kerosakan brek dipercayai punca bas milik Jabatan Penjara terjunam ke dalam gaung sedalam lebih 50 meter di Kilometer 32, Jalan Penampang -Tambunan menyebabkan empat pegawai dari cawangan Tawau itu maut, manakala 21 penumpang lain termasuk wanita dan kanak-kanak cedera, semalam.


dlm minggu nie..mmg la sy mcm x smpt mo baca news..
dgn outstation la..persidangan la..
hingga berita kemalangan maut d tmpt sndiri pn sy x apdet..
takziah kpd keluarga2 mangsa..


bla baca news nie..trus tringat dgn jln yg mngerikan tu..
jln tu naik bukit..sgt2 tinggi..lps tu jln nya bengkang bengkok..
betul2 mcm  ular..sda tu jln nya tu plk amat2 la kecik..
muat tuk 2 bijik kereta berselisih..
tmbhn lagik..jln tu d lereng bukit n gaung nya sgt2 la dlm..
klu trjunam urg x nmpk lps tu..
sbb prna gak ada kes dlu2..
eksiden d jln tu..slps 2 ari baru d sedari..
stlh famili mangsa mncari2 urg nya yg x kunjung tba..
klu jln nak p kundasang ranau tu buli tahan lagik bagus nya..
tp jln kk-tambunan tu..aduina sayat2 hati bla tr igt..
psl dlu selalu jgk ikut jln tu blk ke TENOM..
psl dlu2 kn my parents tgl d TENOM..
D SABAH..bentuk GEOGRAFI muka bumi nya..
amat2 la ber bukit bukau..ber gunung ganang..
suasana nya mmg cantik saujana mata memandang..
skrg urg sda jarang guna jln kk-tambunan tu..
psl ada jln baru..kimanis-keningau..
tp jln tu pn..amat2 la ngeri..
buli d kata kan nek bukit smpi menegak ke atas..
n merentasi..banjaran CROCKER..
VIEW NYA PN AMAT2 LA CANTIK..
tp tu la..jln nya tu smpi skrg sy masi takut2 nak bw famili drive ke ctu..
tp dgr ceta kwn2 n 2 urg adik sy yg keja d Tenom..
bg dia urg jln tu..mcm no prob jak..hish2..
myb psl sda besa..jd feeling takut2 sda teda..
klu g outstation sna..dlm hati tu sgt2 la wori..
syukur la jgk selamat..
tarikan graviti d puncak banjaran tu..
smpi klu kta parking keta..matikan enjin..
keta kta buli brundur ke blkg..
sy n asben prna try test..
mmg betul la..


cuti sekolah sda mo abis..
ekceli sy da planning mo bwk anak2 g br cuti..
planning mo p TENOM nek keretapi..
thru BEAUFORT..park keta rmh kwn..
nek keretapi..bes jgk la..
psl keretapi nya melintasi tebing sungai PADAS..
smpi Tenom..sna ada 2 keta adik sy yg buli d pinjam..
tp prjlanan ke sna blm pasti lg ..hehehe
saja bah mo kc tingk anak2 mcm mn live mak dia urg dlu..

sila lah tingk websites nie..tuk tingk gbr2 brkaitanhttp://www.flickr.com/photos/sam4605/4024634097/in/photostream/

Wednesday, December 15, 2010

BARU BALIK..

AS SALAM:)

arini baru blk dr labuan..
flight aptenun..x berani ambik flight mlm..
cuaca skrg x menentu..nek maswings lagik la takut..
smpi rmh..sgt2 la sunyi..missing sgt2..
sib baik ada my beloved daling..
tp dia pn bz jgk dgn study nya..
so..pa lg bt n3 baru lagik la..

BARU BALIK..
esok kena p persidangan lg ..
d beringgis resort 2dys 1 nite..
sian kn diri ku..
penat blm ilang lagik..

Balik dr persidangan..
ada high tea PUSPANITA..
d GRANDBALL 1BORNEO...
(x sure ngam ka tu ejaan nama hotel..)
mlm nya plk..ber kira2..
mo blk kg..sbb my kazen kawin..
n yg betul mo cpt2 blk kg jgk la..
psl missing sgt2 sda sm anak2 ku..
tp x sure lg..psl kena drive sndiri tau blk kg kali nie..
penat bah tu..

Tuesday, December 14, 2010

INSOMNIA..

as salam:)

ngam ka tu..ejaan nya ah..
ndak phm erti plk..p la gugel or cari kamus kn..
ini la psl aku malas outstation..
psl aku jd insomnia..hehehe
pusing kiri pusing kanan..
tatap x buli titun smlm..
kc paksa2 jak tu mata te tutup ..
mo bukak2 takut plk nmpk yg bkn2...
ntah jm brapa la aku tr tdur tu..
itu pn mcm sikijap jak aku rasa tdur aku..
maka nya arini pnya la awal aku bgn..
ini hotel amat2 la out..mo d kick out pn buli..
nama nya jak GLOBAL..tp mmg ndak global pun..
sangat2 teda d rekomen kan tuk stay 2nd tym..
ada ka ekon dlm blk hotel nie..
remote nya rusak..bla kc tau d kaunter..
buli2 plk urg tu jwb ..
"bilik apa??
aku kc tau la..210
"owh..mmg teda bagus sda tu remote ekon ctu blk."
pnya la aku tengsi..ada plk hotel gtu..
d igt nya..kulit kami urg nie..tabal mcm kulit boya ka apa..
sda la ekon pnya suhu tu mmg te set 16 darjah celcius..
dgn 3 bar..ekon brand york lagik tu..yg mmg sgt2 kuat..
budush pnya hotel kn3x..
igt urg tgl cni free ka..bayar bah..
tingk dr luar..hotel bkn men la gah..
bangunan besar ada mcm 7-8 tingkat..
pinjam iron n ironing board pn d suru sndiri ambik d kaunter..
betul2 gilak apa nie servis hotel..
d blk patut la..nada d letak no. tel housekeeping..
rupa2nya teda servis housekeeping plk nie hotel ..
wifi buli plk d kc sedia..mmg ngeng ngok ngeng la..
nasib la dtg last minit ..sume hotel yg faberet bagus2 full..
sepa mo dtg labuan hotel cni mmg kureng..
klu mo hotel tip top..kena awal2 book..
pigi awal thn aritu pn kena hotel yg mcm nie jgk..
tp itu buli phm jgk la aku,,
psl dr luar mmg teda serupa hotel suda aku tingk..

mcm lari topik suda kn3x..
klu d rmh besa klu aku mo tdur..
ampai jak kepala d bantal komfem terus mimpi..
tp klu bkn d rmh sndiri mmg aku INSOMNIA..
mlm khamis nie kena stay d BERINGGIS RESORT lg..
sian la aku kn INSOMNIA lagik..
n sian la my boipren..home alone lagik..
sabar2 ya laling..bkn selalu jgk kn..
blang kn mo study tuk exam..nah study hard la dulu kn..
aku d labuan..asben d kk..anak2 d bongawan..
owh..sungguh la haru kan3x..
rasa2 mcm mo nangis ..tp teda feel plk..

ok la..aku stop dulu..
arini akn meyoping kn diri dgn coklat2 tuk d bwk plg..
labuan kn duty free..yg aku tau murah cni..murah sgt2..
ialah coklat..sigup..itu arak(teda prna la aku beli..haram hokay)
kain2 dlu cni murah..skrg myb sm wit d kk price..
tp aku limpas2 jeling2..ekceli nmpk mcm murah tau cni..
al-maklum la..aku pnya otak scan harga ni kn very2 d apdet..
tp yg ndak apdet2 ialah my wallet..uwaaaaaaaaaaaa
duit tak byk mcm mn mo soping moping..
beli soklat aja la kn..
bai bai ta ta ti ti tu tu..:P

Sunday, December 12, 2010

oustation..

as salam:)

wil be off frm fb n blog..
bsuk g outstation 2 labuan..
mlm nie sgt2 la penat psl td siang blk kg..
p ningk anak buah asben kawin ..
ngantar anak2 blk kg bongawan..
mlm nie jgk sgt2 la sunyi tanpa anak2..
bla ada dia urg bising..misti kena bebel..
bla teda dpn mata..adush..sedih nya..
tp mmg da lama jnji mo antar blk kg..
jd saja la kc chan dia urg be manja dgn c nenek n c atuk..
my maid sengaja d kc cuti start bsuk..
oustation 3dys 2 night jak..
jd wed baru ambik dia blk..
tp anak2 biar la d kg til wik n..
psl dis wik n my kazen plk kawin lg..
x abis2 psl urg kawin kn..hehehe

p labuan ada keja yg trpaksa d settle kn b4 yr end..
jd mo x mo..kna la pigi jgk..
tp bes jgk tau..buli soping coklat..
d lbn coklat amat2 la murah..
sepa mo sila lah order dr urg lbn..
or g lbn la sndiri lg puas..

2 mlm nie sian la my asben..
home alone..
teda apa kc chan dia kn mo exam..
jd.. nah sila la study hard syg ku :p
tanpa d ganggu ole c malum..c keruk..n c  kidut2..

p/s..baru brapa jam trpisah dgn anak2 sda trasa jiwa ku separuh nya kosong..
nasib baek ada lg c abg...tp bsuk g lbn..misti ssh mo tdo..tu la psl teda suka g outstation..huhhuhu..
pa buli bt kn sda nama nya symp:(

Saturday, December 11, 2010

NASI LEMAK BUAH BIDARA..

AS SALAM:)

pagi sabtu..klu d sabah sebut ari 6..:)
bangun awal..x tau mo bt apa..
c abg sda awal bgn ..p spital..
arini ada jmputan kawin d MAKSAK..
smlm tdo awal..my nutbuk x d off pn..
sbb tu awal lg aku membusuk d dpn blog ku ini..hehehe

n3 kali nie ada la request tuk..http://honeysemanismadu.blogspot.com/
yg btul diri ini bkn la teror memasak..
tp selalu suka bt2 pandai...hahahah:p
betul bah wat ai said..
aku memasak mengikut kata hati n rasa lidah sndiri..
bhn2 asas besa aku cedok lah dr mana2..
lps tu try n error..
klu sedap buli mkn..klu teda sedap buang ajor la..hahaha

PETUA MASAK NASI LEMAK..
bahan2 asas..beras/santan ori (lg sedap n wangi)/garam/daun pandan/bwg merah n halia d hiris2
sukatan ikut mcm msk nasi besa..
aku suka msk atas api gas..
psl msk nya sekata..n misti d kacau selalu smpi air nya kering..
lps tu baru pinda ke periuk karan..
klu guna periuk karan yg spesel tu buli jgk..
msk nya pn cantik..
tp periuk ai tu da calar..so x cantik da msk nya..

PETUA MMBUAT SAMBAL YANG MABELES..
 bhn2 nya..bwg besar/lada keing/belacan/gula/garam/asam jawa
bwg besar kisar/tumbuk halus..
lada kering(kisar sndiri lg sedap..klu yg beli pnya tu x sedap)
b4 kc blend..make sure rebus tu lada kering smpi kembang semua nya..
ha baru la blend smpi lumat..buli nmpk tu..klu masi nmpk keping2 bsr tandanya blm halus lagik tu..
lps tu..campak semua nya tu atas kuali brsama minyak yg  byk ckit ..
psl nak kc sambal sedap..kena masak lama2 ckit..
dlm 1-2 jam lebi kurang..smpi smbal nmpk merah itam2..
petua plg pnting bt sambal..kena msk lama2..lg lama lg sedap..


PETUA MENGORENG BILIS YG RANGUP..
basuh bilis..tos kan..
goreng ckit2 dgn minyak yg byk n api yg kuat..smpi betul2 garing..
betul2 serius tau..klu mengoreng dgn minyak yg cipu n api yg slow/sekijab shj..
bilis goreng akn jd bilis yg liat n keras n x sedap..
ada jgk petua  len..kc gaul dgn tepung jagung tu bilis..
n goreng mcm besa..tp sy x suka bt petua nie..hehehe
dlu2 prna jgk bt..skrg malas plk..hehehe

lps tu buli la mkn nasi lemak brsama famili any tym n anyway kan3x..
kc tingk dlu nasi lemak yg prna d masak..tp nada la plk..pics sambil2 memasak..
psl aku adalah malas ngambik pics2 nie..heheheh



buli la kan pics nie sija yg ada..x nmpk clear pn rupa nasi lemak itu..hehehe
meja makanku adalah ikut suka hati aku jer kc nmpk kn..
malu plk..nmpk beterabur segala2nya..
but its me..can not like other person..

p/s..tak suka purak2 perfek..walhal realiti nya aku mmg yg besa2 sija..
sentiasa sedar bhw aku berada di permukaan bumi yg kdg rata kdg berbukit2..
berlindung d bwh langit yg kdg mendung..kdg cerah..kdg ribut tofan melanda..

Wednesday, December 8, 2010

ADA BENDA PELIK TERAPUNG2..

salam:)

2-3 days ago..mcm perasan ada benda pelik d tepi sblh kiri my blog..
aku x prna bt pn..tp napa tba2 buli ada ctu ah..pelik2..
takut plk mo klik..mana la tau binatang tu ada VIRUS..
HEHEHE..
sy nie..buta IT..kdg tu mandai2 jak buat celik IT..
pdhl hentam keromoh jak ..
or TRY n ERROR..

smpi skrg x prna lg bukak benda tu..

Tuesday, December 7, 2010

SALAM MAAL HIJARAH 1432H

salam :)



huraian lebih lanjut psl hijrah..
apa erti d sebalik hijrah dlm kehiudpan kita..



PERISTIWA hijrah Rasulullah SAW dari Makkah ke Madinah menjadi peristiwa penting dalam kalendar Islam. Bagaimanapun, tarikh 1 Muharam yang dijadikan awal Hijrah bukan tarikh sebenar berlaku hijrah atau pergerakan Rasulullah dari Makkah ke Madinah.

Mengikut catatan sejarah, Rasulullah SAW keluar dari Makkah pada Khamis akhir Safar dan bersembunyi di Gua Thur, satu tempat terpencil di luar kota Makkah, untuk mengelak dikesan kafir Quraisy yang berusaha membunuh Baginda.

Baginda keluar dari Gua Thur, seterusnya menuju ke Madinah ialah pada awal Rabiulawal, mengikut perkiraan Masihi, peristiwa itu berlaku pada 622 Masihi, bermakna sudah 1385 tahun berlalu. Namun, mengikut kiraan Hijrah sudah mencecah 1,429 tahun.

Bilangan hari dalam setahun tahun Masihi ialah 365 atau 366 hari (Februari ada 29 hari), manakala Hijrah bilangan harinya ialah 354 hari. Justeru, kita menyambut tahun baru Hijrah awal 10 atau 11 hari setiap tahun (berdasarkan tarikh Masihi).

Contohnya, umat Islam akan menyambut sesuatu perayaan pada musim sama ialah selepas 33 tahun berlalu (satu pusingan lengkap).

Rasulullah SAW berdepan halangan besar melaksanakan hijrah, tetapi hasil perancangan teliti, ia dapat dilakukan dengan jayanya. Kafir Quraisy terpedaya dengan kebijaksanaan Rasulullah SAW merancang perjalanan supaya tidak dapat dikesan, ia termasuk melakukan transit di Gua Thur.

Baginda SAW tidak menggunakan kekuatan mukjizat atau dipermudahkan dengan pertolongan di luar kekuasaan manusia. Jelas sekali cara itu memberi pengajaran besar yang wajar dicontohi kerana jika menggunakan mukjizat, sudah tentu usaha itu tidak mampu dicontohi atau diikuti orang kebanyakan kerana mukjizat hanya dikhaskan untuk Rasul.

Peristiwa hijrah dijadikan detik permulaan perkiraan Hijrah yang menjadi kalendar umat Islam. Masyarakat Arab ketika itu belum ada pengiraan tahun, walaupun sudah ada nama bulan berdasarkan kepada musim atau peristiwa.

Detik hijrah diingati sebagai garisan permulaan kepada kejayaan gemilang penyebaran dakwah Islamiah dan kerana itu kita dituntut mengulangi kegemilangannya dengan cara menghayati dan melaksanakan hijrah yang banyak tersirat pengertian di sebaliknya.

Selepas hijrah Rasulullah SAW, Islam dapat disebarkan dengan lebih mudah di Madinah berbanding di Makkah, dan bermulalah tamadun Islam yang berjaya menguasai tanah Arab dan tersebar ke seluruh pelusuk dunia.

Untuk mencapai kejayaan dan mendapat sesuatu yang lebih baik memerlukan kita berhijrah ke arah itu. Perkara ini disebut Rasulullah SAW sebagai menjelaskan perihal hijrah yang dituntut dilakukan setiap umat Islam, selepas peristiwa hijrah Makkah ke Madinah.

Sahabat yang tidak sempat bersama Rasulullah SAW berhijrah berasakan satu kerugian kerana tidak mendapat pahala hijrah. Hakikat sebenar, hijrah tidak hanya perpindahan dari Makkah ke Madinah, tetapi masih banyak konsep hijrah yang perlu dilakukan.

Rasulullah SAW bersabda bermaksud:
“Orang yang berhijrah itu ialah orang yang meninggalkan apa-apa dilarang Allah ke atasnya.� (Hadis riwayat Bukhari dan Muslim)
Ajaran Islam sentiasa mementingkan usaha menuju kebaikan dan kejayaan. Apa yang dilarang Allah bermakna ia perbuatan mendatangkan keburukan dan membawa kepada kegagalan hidup. Kita perlu berhijrah meninggalkan semua dilarang dan melakukan apa disuruh.

Justeru, berhijrah adalah sebahagian daripada melaksanakan misi ketakwaan. Berhijrah adalah satu perintah yang perlu dilakukan sepanjang masa. Sesiapa yang mengharapkan kehidupan lebih baik di dunia dan akhirat, tidak dapat tidak mesti berhijrah setiap masa.

Kita mesti sentiasa berusaha melakukan yang lebih baik dan mengharap rahmat Allah. Konsep hubungan hijrah dan kejayaan mendapat rahmat Allah disebut dalam al-Quran melalui firman-Nya bermaksud:
“Sesungguhnya orang yang beriman dan berhijrah serta berjihad di jalan Allah (fisabilillah), mereka itulah yang boleh mengharap (mendapat) rahmat dari-Nya.� (Surah al-Baqarah, ayat 218)
Mencapai apa juga kejayaan memerlukan pengorbanan dan sesuatu pengorbanan tidak semestinya membuahkan kejayaan dalam tempoh masa singkat. Adakalanya pengorbanan itu perlu dilakukan berulang selepas menempuh kegagalan sebelum mencapai apa diimpikan.

Bahkan, ada usaha dan pengorbanan tidak berhasil mendapat seperti apa diharapkan di dunia ini, tetapi ia bukan sesuatu yang sia-sia selagi seseorang itu reda apa yang berlaku dan menerima ketentuan Allah.

Sesungguhnya apa juga perkara baik yang dilakukan akan mendapat pembalasan pahala. Mungkin kejayaan yang diharapkan tidak dapat dikecapi di dunia ini, balasan pahala tetap diterima di akhirat. Kegagalan ditanggung itu adalah sebahagian daripada ujian Allah.

Berusaha berubah kepada lebih baik perlu menjadi matlamat Muslim setiap masa. Sesiapa yang hidupnya hari ini tidak berubah menjadi lebih baik daripada semalam, bermakna sudah mensia-siakan peluang hidup semalam. Peluang itu tidak akan datang lagi, kerana sudah berlalu menjadi sejarah.

Ketika masih ada peluang meneruskan kehidupan ini hendaklah direbut peluang untuk mengangkat darjat di sisi Allah. Peluang kelebihan dinikmati hendaklah digunakan sebaiknya sebelum ia berlalu atau hilang. Masa hidup di dunia ini terlalu singkat berbanding kehidupan yang kekal di akhirat.

Rasulullah SAW memberi peringatan supaya merebut kesempatan yang masih ada sebelum datang masa atau keadaan sebaliknya. Sikap bertangguh menyebabkan peluang yang ada sebelumnya akan tertutup, dan kematian adalah pengakhiran kepada semua peluang di dunia ini.

Sabda Rasulullah SAW bermaksud:
“Rebutlah lima kesempatan sebelum datang lima yang lain; masa muda mu sebelum datang masa tuamu, masa sihat mu sebelum datang masa sakit mu, masa kaya mu sebelum datang masa fakir mu, masa lapang mu sebelum datang masa sibuk mu dan masa hidup mu sebelum datang kematian mu.� (Hadis riwayat Tarmizi)
Hijrah membolehkan seseorang melakukan lebih banyak kebaikan untuk diri sendiri, keluarga, agama dan bangsa. Allah melipatgandakan kejayaan dan keberkatan kepada mereka yang sanggup bersusah payah melakukan usaha hijrah. Semakin sukar laluan yang perlu ditempuh, lebih tinggi darjatnya di sisi Allah.

Firman Allah bermaksud:
“Sesungguhnya orang yang beriman dan berhijrah serta berjihad pada jalan Allah dengan harta benda dan jiwa mereka adalah lebih besar dan tinggi darjatnya di sisi Allah dan mereka itulah orang yang berjaya.� (Surah at-Taubah, ayat 20)
Sesiapa yang berusaha mencapai sesuatu lebih baik dalam kehidupannya sudah melakukan sebahagian daripada maksud hijrah dan mendapat pahala hijrah jika ia diniatkan untuk memperoleh keredaan Allah. Setiap usaha perlu dilakukan dengan ikhlas semata-mata kerana Allah.

Sabda Rasulullah SAW bermaksud:
“Sesungguhnya setiap amal itu bergantung kepada niatnya. Maka sesiapa yang berhijrah semata-mata kepada Allah dan Rasul-Nya, maka hijrahnya diterima Allah dan Rasul-Nya, dan sesiapa yang berhijrah kerana keuntungan duniawi, ia mendapat apa dikejarnya, atau kerana perempuan yang akan dikahwini, maka hijrahnya terhenti pada apa yang diniatkannya.� (Hadis riwayat Bukhari dan Muslim)
Jadikan semangat sempena tahun baru hijrah ini untuk mencipta lebih banyak kebaikan dalam hidup. Dalam Islam tidak ada istilah pencen atau berhenti melakukan kebaikan selagi keupayaan dan peluang masih ada.

p/s..marilah kita menghijrah kan diri kita dr luar hingga la ke dlm nya..
insyaallah...akn d laksanakan dgn hati yg tulus ikhlas..

Monday, December 6, 2010

BUAT WATERMARK D PICS

Salam:)

pagi2 lagik teda keja buat keja..
lps mkn ayam msk kicap..
aku pun bersemangat yg waja..
mengejas2 n mengurik2 sna cni..
mcm mn buat WATERMARK yg lawo2..
taddddddddddddddaaaaaaaaaaaaaa






hahaha....amacam sanggih kn watermark aku...
pnya la panat aku mengejas2..
hanya 2 kpg gbr nie jak yg brjaya d bt setakat ini..
bt nie perlu kn kesabaran..ketekunan..kerajinan..
jd bt masa ini dlu la tahap aku..:p

sila berkujung ke
utk bljr dgn lebi bijak..:)

p/s..sengaja kc tayang gbr ketam tu..kc kamu urg be liur2 n jeles..
besar2 tau ketam tu 2kg hanya 5 ekur..harga RM30 shj..
klu d KK kira mahal la sda tu kn..
tp klu d semenanjung sna..huh nangis wooo..dpt hrga mcm tu..
heheheh...:p