Tuesday, April 15, 2014

putus cinta

semalam sblm tidur
ada la moment be ckp2 sm si anak (si adek umur 8 tahun dis yr)
dia masi lg tdur di blkg buntut mak bapak nya
dialog dia lebi kurang mcm ni

adek: adek suda putus sm gol pren adek
me: ahhhhh!!! adek ada gol pren sda...
adek: iya..tp adek suda be tobat..adek kasi putus suda
me:ahhhh!!!! @?<_)(&$#!* ..teda mampu mo ckp pa2...hahaha adek:..lama suda adek putus..lama suda..lamaaa suda.. mcm mo pingsan aku dgr anak jantan aku tu suda perna be cinta ohemjiiiii!!! aku igt kan anak aku ni nda da feeling2 mo suka sm budak pompuan aku silap rupa nya.. ada perasaan suda si budak kicil tu yg selalu jd my baby masi lg di manja2 mcm baby my feeeling>>
ohh anak aku suda pndai mo be cinta
ohh anak aku sda besar
ohh...aku akn kehilangan anak
anak aku akn ada perempuan lain selain aku
owhhh..aku akn jeles ka nnt...

lps tu ada sesi dialog bersam si anak
sesi kaunseling
sesi nasihat..
tak boel marah2
kena slow talk
bg tau dia knp tak bole
bila bole
n apa yg penting

wlu pn dia masi kecik
atleast dia akn phm ckit
tak byk ckit shj pn ok la
drpd kita biar shj

budak skrg byk pengaruh
tinguk tv
drama cinta mcm2
mn nda budak2 pun ada feeling mo jatuh cinta
pdhl apa tu cinta pn durang still nda tau lg

zmn aku dlu2..
perkataan cinta pn nda kenal lg umur2 mcm ni
masi lg lari sna cni bogel2 pun no feeling..

itu la beza dlu dn skrg byk sgt
klu di imbas2 memori zmn budak
be timbun2 stori aku
nnt la kc tulis cni ckit2..mn2 yg igt
tp tunggu la tym aku rajin..
tunggu ya...tym aku RAJIN!!

Thursday, April 3, 2014

Kisah aku

1976-1980
umur dari lahir smpai 5 tahun
(tu pn main agak2 la)
aku lahir di bongawan
lps tu ntah umur brapa
bapak aku keja keretapi di tg aru

1980-1992
dari umur 5 tahun smpi 15 tahun
aku membesar di tenom
skola rendah di sk pekan tenom
ptg skola agama SUIS
form 1 sm st anthony tenom
lps SRP..
aku smpt tkr skola
di smk tenom form 4
tp 2 wiks shj rasa nya
tgl asrama lg tym tu
sempat lg ikut minggu orientasi
2 wiks lps tu
aku pndh skola lg

1992-1993
aku skola form 4-form 5
di skola berasarama penuh labuan
SBPL
now
skola menengah sains labuan

1994
kluar result exam spm
aku smbung bljr di kk shj
ekceli sptt nya aku smbung bljr g sbpl form 6
tp aku malas lg tgl asrama
troma..heee
jd my kazen tulung aku masuk
g smk menggatal
now smk bandaraya
form 6 skjb shj d skola ni
myb dlm 2/3wiks shj
sengsara jgk aku skola ctu
bkn nya skola yg jahat
tp aku kena naik bas dr likas pigi skola tu
lps tu turun bas aku terpaksa jln kaki jauh pigi tu skola
jln masuk lg jln tanah merah
abis kotor kasut
skrg skola tu sblh ja sm rmh aku skrg..

1994
aku aply masuk itm
now uitm
dpt tawaran pre com
result exam spm not soo gud
BI aku buruk..
bkin malu ja skola sbp..
kann

1995-1998
pertenggahan tahun aku masuk diploma suda
satahun precom
aku ambik diploma in banking
itu pn blur
dunno mo pilih kursus apa
nasib baik dgr senior ckp2
bagus pilih kursus yg ada pengkhususan
sng cari kerja
iya la tu..nda jgk aku keja bank
menyimpang jauh dr yg aku bljr..
tp tetap ada kaitan dgn duit la..
result aku x la jgk cntik every sem
x prna dpt dekan
tp x prna la bwh 2.5..

1998
abis final yr bln mei
x pigi mn pn
balik tenom kjb
lps tu balik kg
jaga uwa laki (atuk) yg sakit2 plus nyanyuk2
besa la org tua..rasa nya umur tym 90++
sambil2 tu
aku isi borang spa
pilihan kerja
x igt tp..one of its
adalah keja aku yg skrg
nda igt bln brapa aku pos borang tu
tp bln sept aku sda kna pnggil interview
lps tu bln nov..aku pigi KL konvo
1st tym yuuu
naik kapal terbang
tym tu aku naik air asia
tmbng murah dr mas
tym tu servis air asia
uyoooo..tip top
sgt mabeles..
lama aku d kl..
smpt aku merayau sana cni
tumpang tgl rmh kawan
sampai ke melaka perak
klu d igt2 byk brg aku beli
yg ntah2 saja
rasa bongok sgt bila d igt brg2 yg aku beli tu
mcm kan tiada jual d kk brg2 tu...haha
tym duit x byk harap duit bapak shj n makcik pakcik kazen sedekah
sedihh..cukup2 mkn shj duit bwk g melancung tym tu
pakal ja x pyh sewa hotel..
jimat byk

the day aku balik kk lps konvo
smpi malam..dan malam tu jgk
aku dpt kol dr my adik suru plg tenom cpt
sbb ada srt tawaran keja
wow!!!
hepi nya!!
tp aku kena repot duty di KL
trus kuciwa..
mn da aku duit mo pigi kl lg
lps tu semua famili bantah sekeras-keras nya aku ambik tu tawaran
d kl ni hidup x bagus
byk org jahat..nnt aku kna jual ..mcm2 la
huhu..sedih nya
tp aku degil..aku lari dr rmh d tenom p kk
wlu pn x d bg duit
aku mau jgk cari jln utk ambik tawaran tu
aku rujuk kwn2
aku ikut nasih durang
dan yes!!
aku d permudahkan urusan
aku dpt posting d kk...til noww!!
syukur..x terhingga
31 Disember 1998 aku start keja govt..
itu la keja aku smpi ini

1998-2014
aku d kk..
15 tahun berlalu
15 tahun suda aku keja cni
mcm2 pengalaman yg aku lalui
mcm2 ragam manusia yg aku hadapi
ada yg baik..ada yg jahat
pglmn keja aku pn byk
dr zero..nda tau apa2
smpi skrg byk benda aku tau
bangga juga tau..kdg2 diriku jd tmpt rujukan
aku bkn la pakar..tp bila d tnya aku tau
berkat kita terima sahaja kerja yg d bagi
kita tidak rugi sebenarnya
malahan kita sgt beruntung
kita akan dapat ilmu dpt pglmn
pglmn keja x sama dgn ilmu yg kita bljr d universiti
dunia kita bljr lain..dunia kita keja lain
percaya la..jgn la menolak if kita di arah
ole pihak atasan utk melaksanakan tugasan yg lain dr yg biasa kita buat
lps tu jgn la malas mencari ilmu
ilmu tidak dtg bergolek if kita duduk sahaja
skrg ni pn asih banyak lg yg perlu belajar
sbb dunia pekerjaan kami ni ada mcm2 skop
jd ada mcm2 aspek kerja yg berbeza..

15 tahun bekerja
1999-2001-seksyen 'A'
2001-2006-seksyen 'B'
2006-2014-seksyen 'c'
2014- ??-seksyen 'D'..
16hb ni aku pndah unit lagi
kli ni masuk unit yg berbeza dr 3 unit sblm ni
hopefuly dpt menimba ilmu baru d cni
bersama rakan2 baru...
bkn pndh jauh d kk jgk pun..
bkn pndh negeri pun
ctu2 jgk..hehehe

ok bye..
mode: hepi ndak sabar mo rasa new job..

Tuesday, April 1, 2014

Malas

akhirnya
i'm coming!!!!

kenapa ehh
lama menyepi
tiada pa2 pun
saja
gue MALAS

bole terima ka tu alasan
bole la
abis tu klu bkn malas
apa lagi
heee:(

byk xtvt berlangsung
penat tidak terkata
mana lg keja opis
mana lg keja rumah tangga
al maklum la..
umur makin tua ni
jd energy kureng..
bkn kureng
yg betul malas:p
haaa...

kalau la
aku bole jadi kan kenyataan
mcm lirik2 lagu
"kalau aku kaya.."
kompom aku brenti keja skrg jugak
tapi aku masi waras
semua tu hnya angan2
T___T
sedih nya

tapi jgn la jd kn itu big prob
dlm idup kita
kita yg mau idup
kita yg mau bahagia
jd kita kena pandai2
atur idup kita
ikut kemampuan kita
jgn paksa diri jd org lain
sendiri yg sengsara

dalam erti kata lain
hidup la dgn cara yg betul
ikut la guide line kita sebagai manusia
yg diciptakan oleh YANG MAHA KUASA
jgn lari dr guide itu
insyaallah
kita akan hidup
bahagia
klu ada part sedih2 tu
besa la
tp jgn la putus asa
itu cuma ujian dugaan buat kita
jd kan nya teladan dan pedoman
utk jd lebi baik

ok bye
org tua chow dulu
tq:(

Thursday, February 13, 2014

Jangan Stress

Rutin hidup seharian
sebagai isteri ibu yg bekerja
mmg la penat
tanggungjawab 2-2 kena pikul
d rumah n d opis

bila di pikir2
knp kita mesti stres dgn kehidupan seharian kita
apa yg kita hadapi dan lalui
adalah pilihan kita sendiri
jadi..jgn la jadi kan ia nya sebagai beban

apa yg jadi sama aku??
aku terus kan ja hidup mcm biasa
pegi keja..bt la keja
siap kn keja ikut kemampuan
keja byk..buat la byk2
klu penat stop
klu nda mampu buat rilek la kejab
smpi tym mkn g la mkn

urusan anak2
gilir2 dgn asben
klu aku bz n penat
mnta asebn urus 2-2
klu tidak pun
aku urus utk 1 org anak shj
yg 1 org lg asben yg urus
fair n square kan

jln jem..
drive la..pelan2
jemmm..apa lg
tekan minyak tekan brek..tekan klac
drive la setakat mn yg bole
klu rasa penat
stop
or kita g singah mkn2 dlu..
hiks..

d rumah
klu penat tak pyh bt
klu rajin buat la semua

makan
klu penat tak pyh msk
kita makan luar
klu rajin kita masak
klu rajin byk
masak la lauk spesel
sedap2
klu rajin ckit
masak satu lauk jadi la
asal kan mkn
klu rajin skit sgt
msk la nasi goreng..
yg mau mkn kita n anak n laki sndiri
bkn nya nak jamu sepa2 pun
lain la klu ada tetamu berkunjung

kemas rmh
ikut mood
yg penting rmh tersusun
tidak la mcm tongkang pecah
mop lantai..
ikut kesuaian keadaan
tak kan la hari2 mop lantai
badan kita bkn robot
jgn paksa diri utk jd kn rmh sgt2 bersih
bkn nya dapat markah pun
bkn nya ada pertandingan pun

cuci kain..
ikut kesuaian
hari2 or selang sehari
washing mesin aku 2 bijik
ikut suka aku la mo mncuci kain mcm mn
asal kn stok kain baju utk d pakai masi ada

lipat kain baju
ikut mood
klu rajin lipat cepat2 lps angkat
klu malas..
kita buat stok ujung minggu..
yg penting ada bilik khas utk simpan kain baju blm lipat
jgn la behambur sana cni

asben n wife
mesti la
saling memahami
saling membantu

bila wife penat
asben tek over tugas2 wife
bila wife rajin
tolong-tolong la mn yg patut

anak2..
bg la arahan
mn2 yg bole d buat ole anak2..
jgn terlampau syg kn anak2
dr kecik ni la kita membentuk sikap anak2

oleh itu
jangan paksa diri buat kerja rmh n opis
smpi kita jd stress

klu penat balik rmh
tidur awal..
ckp dgn asben
sy penat
tak larat buat itu ini
pandai2 la bw diri n anak2..
asben yg syg kn wife mesti memahami..

sy buat mcm nie
hadapi n lalui
rutin seharian
dgn kemampuan diri sendiri
jgn paksa diri jd org yg perfek
mendera emosi nama nya tu

ok :)

Wednesday, February 5, 2014

Gerammm

ada 3 org yg bt gue geram
1 bapak budak...2 org budak
asyik nonton ulang tayang raja lawak
ulang tayang okeyyy

anak2 blm abis bt home work
susun buku ikut jadual pn blm
jam dinding dlm bilik ni mnunjukkan
jarum nya ke arah 9.30
beberapa detik saja lg

uda la bunyik tv dr bwh
tu kuat bkn main lagi
sakit ati aku
gerammmmm

gara gara maha raja lawak ni
bikin 3 org dlm rmh ni
addicted...
ketagih
asyik

ada masa
aku cut siaran astro ni