Tuesday, March 8, 2016

9.3.2016

lama nya aku tidak menulis dalam ni..
wlu pn aku tidak menulis ..
tapi hari2 aku baca blog org yg aku folo..

kenapa sunyi tanpa update
?????
banyak jawapan nya..
tapi tak payah la tulis sini


sebenarnya..
dalam hidup kita hari ini
bukan lah apa yang kita rancang
untuk apa yang sedang lalui ni

kalau ada pun terjadi seperti apa yang dirancang
itu bukan kebetulan
itu adalah takdir Allah s.w.t
yang telah menentukan apa yang akan terjadi sejak kita dalam perut ibu lagi

hari-hari yang berlalu
kalau ikut hati
semua nya mau aku tulis dalam nie
yang suka atau yang sedih

permulaan setelah sekian lama menyepi

bersyukur masih di beri peluang untuk terus bernafas
masih dapat melihat dunia
masih diberi peluang untuk menambah pahala
menambah amalan yang sangat la sikit tu
mencari bekal untuk kehidupan di dunia yang kekal

Thursday, June 18, 2015

1 Ramadhan 2015

Aslmlkum..
Akhir nya...sy menulis balik stlh berbulan2 malas
Hee..:p

Day 1 posa..
Berempat bangun sahur
Sng sj kasi bangun anak2
Mungkin psl baru 1st day
Jadi semangat la kan
Sblm tidur pn suda durang semangat mo posa
Si adek tahun ni darjah 3
Si kakak darjah 6

Yg si kakak ni teda mslh posa
Sbb dia dr tadika lg suda d paksa posa
Kesiannnn
Rasa mnyesal juga paksa budak kici posa
Smpi menangis2 dia menahan lapar haus
Tp yg bagus nya skrg dia tahan posa

Si adek..kami ada perasaan kesian sangat
Mo paksa dia posa
Lg pn tym tadika dia tu...buli d katakan selalu demam...mkn pn susah...
Smpi kn last year umur nya 8 tahun
Cuma 3 hari sj dia posa
Arini harap2 dia tahan la posa kan
Sekali bapaknya ambik dr skola agama mo antar p skola s.k...tunggang2 suda dia d blkg kereta
Inda tahan mo posa
Bapaknya suru sungkai jam 12 sj
Jadi td dia cuma posa stgh hari
Wlu pn dia teda tahan posa..
Tp si adek rajin solat
Kira ok la kan...dia kici bgtu...tau tggjawab wajib solat...harap2 dia besar  nnt....dia tahan la posa
Tadi sungkai...dia psg azam besok mo posa ful day

Menu sahur semalam
Nasi putih..sayur suhun plus sayur fucuk..kerisi goreng n sup ayam...n kari kima

Menu sungkai..
Nasi goreng. .ayam goreng berempah..balen kari kima smlm...tempe goreng...sambal belacan..sambal udang....air wheatgrass n jus mangga. .

Msk ikut mn yg termampu..
Mkn sahur sedia bhn2 sblm tdur
Bangun tdur...tgl msk2 terus

Msk utk sungkai..
Kluar opis jam 4..
Smpi rmh..bkk baju
Terus masuk dapur
Sedia bhn2 utk msk2
Sambil mngemas dapur ckit2
Spy lps sungkai teda byk lg mo d kemas...

Posa hari pertama
Telah berlalu
Penat nya bdan jgn ckp la
Mmg penat....:(

Friday, August 8, 2014

Raya 2014

selamat hari raya
maaf zahir & batin

salam syawal yg ke-11
baru la terhegeh2 bkk blog
be kurun blog terabai
kesian
ai is bizi
harap maklum
heee

raya tahun nie turn d kmpung gue
heeee
senyum lebarrr
hepiii

mcm kn kmpung laki bini jauh ber batu2
pdhl 15 minit drive sda smpi
itu driving ala2 drift n dpn teda kereta

tapi kan
bla turn braya d kmpung gue
tahun ni sgt2 sedih
picaya ka kamu urg
bahawa raya tahun ni
baju raya kami anak branak yg sedondon tu
malam raya ke tiga baru dpt d pakai

sebab nya
bla d kmpung
aku braya ala2 jadik maid
dr bagung tdur smpi ke tengah hari ber baju tdur
jd tukang masak

pagi raya tu my laki n my anak suru g solat raya
pkai dlu baju melayu yg x ikut tema
sbb klu pkai awal nnt keronyok
teda cntik mo be gbr

tp tau2 nya
smpi raya ke dua teda smpt berbaju raya lawa2
sedih

plan slps raya ni
mo be gbr raya d studio
heeee
harap2 tercapai hajat di hati
k. bye:)

Saturday, June 28, 2014

29 jun 2014...start puasa
lama mndiamkn diri dr mnulis
atas sbb malas
masa terhad
ruang pun terhad
peluang byk
tp suasana keja tmpt baru
x bes la utk blogging

tmpt keja baru
so far so good
byk besss
rileks
enjoy
blm lg smpi tym bizi
so..ambik peluang
rilek2 n tenang2

cerita lain byk
tp dunno dr mn mo start
mcm trpikir utk
kc private ni blog ni
tujuan mnulis utk mnyimpan kenangan
tp bla d tmpt keja yg baru ni
terasa malu plk if kwn2 lain trjumpa my blog

Tuesday, April 15, 2014

putus cinta

semalam sblm tidur
ada la moment be ckp2 sm si anak (si adek umur 8 tahun dis yr)
dia masi lg tdur di blkg buntut mak bapak nya
dialog dia lebi kurang mcm ni

adek: adek suda putus sm gol pren adek
me: ahhhhh!!! adek ada gol pren sda...
adek: iya..tp adek suda be tobat..adek kasi putus suda
me:ahhhh!!!! @?<_)(&$#!* ..teda mampu mo ckp pa2...hahaha adek:..lama suda adek putus..lama suda..lamaaa suda.. mcm mo pingsan aku dgr anak jantan aku tu suda perna be cinta ohemjiiiii!!! aku igt kan anak aku ni nda da feeling2 mo suka sm budak pompuan aku silap rupa nya.. ada perasaan suda si budak kicil tu yg selalu jd my baby masi lg di manja2 mcm baby my feeeling>>
ohh anak aku suda pndai mo be cinta
ohh anak aku sda besar
ohh...aku akn kehilangan anak
anak aku akn ada perempuan lain selain aku
owhhh..aku akn jeles ka nnt...

lps tu ada sesi dialog bersam si anak
sesi kaunseling
sesi nasihat..
tak boel marah2
kena slow talk
bg tau dia knp tak bole
bila bole
n apa yg penting

wlu pn dia masi kecik
atleast dia akn phm ckit
tak byk ckit shj pn ok la
drpd kita biar shj

budak skrg byk pengaruh
tinguk tv
drama cinta mcm2
mn nda budak2 pun ada feeling mo jatuh cinta
pdhl apa tu cinta pn durang still nda tau lg

zmn aku dlu2..
perkataan cinta pn nda kenal lg umur2 mcm ni
masi lg lari sna cni bogel2 pun no feeling..

itu la beza dlu dn skrg byk sgt
klu di imbas2 memori zmn budak
be timbun2 stori aku
nnt la kc tulis cni ckit2..mn2 yg igt
tp tunggu la tym aku rajin..
tunggu ya...tym aku RAJIN!!